Prototype - TESZT


Fertőzések, szuperhatalom, nyitott világ, szabad játékmenet, egy gyönyörű New York. Ez jellemzi a Prototype játékot, amit PC-n teszteltem le nem is olyan rég. Az Activision és a Radical tanulva az Incredible Hulk projekt hibáiból, most a Prototype-ot próbálták eladni a nagyközönségnek, több-kevesebb sikerrel, hiszen az angol eladásokon meglehetősen remekül szerepelt a franchise. A program hypolása tökéletesre sikerült. Méltó ellenfele lett a PS3 exkluzív inFamous, Sucker Punch fejlesztette játéknak.

A játékélmény garantált. A Prototype története szerint a főhős, Alex Mercer amnéziában szenved, s a legnagyobb bánatára egy katonai bázison, egy műtőasztalon tér magához. Valami történt vele, nem stimmel a szervezete. Célunk a katonai létesítmény elhagyása lesz főhősünkkel, s felkeresni azt, aki által ilyenné, azaz egyszerű szóval éljek: mutánssá váltunk. A hiányzó láncszemet, a történetet az emlékeink segítségével, és annak kutatásaival fogjuk tovább csúsztatni, hogy megértsük azt, amivé tehát váltunk. Valószínűleg egy állami összeesküvés áldozata lett Alex.

Mercer az, aki Manhattan és a Világ meglepetés személyisége is egyben. Kezdetben nagy erővel bír, ami nagy felelőséggel jár (By Pókember) a civilek épsége miatt, de a fejlesztők még a játék elején teljesen megfosztanak minden speciális tulajdonságoktól, hogy ne fulladjon le a játékmenet és a hangulat bizonyos idő után. Kikerülünk a nagyvilágba hősünkkel, kezdhetünk mindent elölről. Mellékküldetéseket vehetünk fel. A játék során tankokat, repülőket és helikoptereket is vezethetünk. Utóbbiakat csak úgy tudjuk megtenni, hogy "belenézünk" a speciális tanuló képességünkkel a pilóták emlékeibe (majdnem mint ahogy Trinity tette azt a Mátrixban a helikopter vezetéshez), s látványos gyors tanfolyam zajlik le mozgó, beflashelt képekben. Lesz lehetőségünk lopakodni is, így akár könnyen bejuthatunk a helyi, városi katonai táborokba szabotázs akciókat végrehajtani. Nyilvánvalóan magasabb rendű tisztekbe érdemes belekötnünk illetve "belebújni". :D

A Prototype-ot parkour játéknak is nevezik, talán nem véletlenül: Mercerrel állandóan a városban kell ügyködnünk, futási sebessége pedig eléri a több mint 90 mérföld/órát. Igen..., jól olvassátok. A főhős képes bárhol futni egyszerű könnyedséggel, bármilyen épület falára fel tud mászni, hasonlóan mint Peter Parker a Spiderman játékokban. Megmászhatjuk (nyugodtan lehet ezt a szót használni) Manhattan egyik legnagyobb épületét, a Chrysler-t is, s onnan leugrani igen látványos lesz, becsapódásként talajt érve pedig látványos kráter képződik alattunk.

Mivel Manhattanben valami furcsa dolog történt, így állandó a katonai jelenlét, Mercert elakarják kapni mindenképpen a képességei birtoklása miatt. Az teszt elején, mint már említettem a fejlesztők elveszik minden eddigi extra képességi pontjainkat, így tudunk fejlődni is a történet előrehaladtával: kap némi RPG-s elemet a játékprogram, aminek sok hardcore játékos fog örülni. A játék közepe, de inkább a vége felé Mercer egy feltuningol(ha)t(ó) karakter lesz, minden speciális támadás elérhető lesz. Teste segítségével fegyvereket alakíthat át: pajzst, csápokat, karmokat, pengéket, kettős peremű kardokat alakíthat át, amellyel látványos kaszabolást hajthatunk végre. A felfejlesztett képességeinkkel tankokat tehetünk tönkre, sőt még helikoptereket is legyűrhetünk a föld felszínére egy autó vagy még látványosabb esetben egy tank hozzávágásával. De ez legyen az olvasónk fantáziája, hogy miként is teszi azt:) Biztosra veszem, hogy mára már igen sokan megszerezték a játékot.

Manhattan mindemellett gyönyörű és részletekben gazdag kidolgozottságú lett (a fejlesztők New Yorkot még ősszel feltérképezték helikopterről fotózva, hogy minél korrektebb legyen a város látványossága), a Central Park, a Time Square tényleg ott van, ahol lennie kell. Még a híres amerikai hősiesség és az erényesség jelképe, a Szabadság-szobor is ott dekkol a szigeten. Egyébként minden városi nevezetesség zöme megtalálható. Mindig elszerettem volna jutni pl. a Time Squerre, de most van esélyem ezt megtenni Alex Mercerrel, és a Prototype ezt minden játékosnak biztosítani tudja, amennyiben elindítja a Play ikont az asztalról. Jól, s szépen optimalizált játék, hiszen a konzolos verzió hozta a stabil 40-60 fps-t, még akkor is, amikor sok minden történik körülöttünk.

Művészet terén sokat lop a játék a 28 nappal később és a 28 héttel később valamint a Pókember filmektől. A fejlesztők ezt be is ismerték, hogy sok jó filmből merítettek alapötleteket az ígéretes játékukhoz. Alex Mercer is tulajdonképpen egy koppintás, több karakterre hasonlít, vegyük pl. az Assassin's Creed főhősét, Altairt. Bár a játék során nem mutatnak több részletet a csuklyás, suhanc Alex arcberendezéséről. A karakteranimáció, a mozgáskultúra, a speciális képességek legtöbbje a Pókemberre hajaz (Web of Shadows), hiszen ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy Mercerrel többek között szörfözni is tudunk a testek segítségével, csakúgy, mint ahogy tette azt Peter Parker, a szintén Activision gondozású játékban. Számíthatunk számtalan bossfightra is, amelyek többnyire fertőzöttek lesznek: a Hydra és a Mother nevezetű lény kifejezetten kihívást fog nyújtani még a hc játékosoknak is, főleg utóbbi.



A Radical úgy gondodlom meg van elégedve a fejlesztésekkel, sajnos a sürgető publikálási idő miatt a többjátékos módot kivették a programból, mivel nem felelt volna meg a mai multiplayer elvárásoknak, és inkább az egyjátékos kampányra gyúrtak, ami sokkal több játékidőt igényel, mint a mostani átlagjátékok többsége. A készítők 18-20 óra játékidőt ígérnek egy átlagos játékos számára, aki csak a sztori főszállal foglakozik. Igen ám, én éppen ezt tettem és 10-12 óra alatt végigjátszottam a gammát. Ennyit erről. Egyébként ha a fejelsztők ilyet ígérnek, akkor mindig +- 5 órával kell, hogy számoljunk. A játékszoftver 2009. június 9-én jelent meg a boltok polcain PC-re, PS3-ra és Xbox360-ra az Activison közreműködésével. Nyári időszak legsikeresebb, blockbuster címmé vált. Várjuk a folytatást!

8/10

30 perces prezentáció az Alan Wake játékból!

Már pár napja lejárt az online embargó az Alan Wake körül, így sorra jelennek meg élménybeszámolók a játékról több portálon is, Gamepodon és a GameKapocson már a cikkírók kifejtették bővebben a játékról alkotott véleményüket, de most a Giantbomb mutatja be nekünk 30 percben, hogy milyen hangulatos játékra sikerült a május 14-én megjelenő produktum. A fény és árnyékhatások valóban mocskosul odavernek. Szép volt Remedy!

Vasember 2 - 17 perc a játékból

A Giantbomb mozgás közben bemutatja nekünk, hogy milyen vagány játékra sikerült a kizárólag konzolokra megjelent Iron Man 2, a Sega gondozásában :) Enjoy.

F.3.A.R - első képek

A Warner csupán három képet adott ki az idén októberben Xbox360-ra, PS3-ra és PC-re megjelenő FEAR harmadik részéből, amit alant nézhettek meg.



High Moon Studios munka közben!

A Gametrailers járt a High Moon Studiosnál, akik jelenleg a legújabb Transformerst készítik, zárt ajtók mögött. A fejlesztő cégnek olyan játékokat köszönhetünk, mint a Darkwatch, vagy a zseniális akció kémjáték, a Bourne Conspiracy. A mostani projektük ezúttal megjelenik PC-re is, majd valamikor nyáron.

Hangulatos képek a Two Worlds 2-ből

Új képek érkeztek a Two Worlds 2 játékból, amelyet a Topware Xbox360-ra és PC-re fejleszt.
Várható megjelenés 2010 szeptember 14.










Projekt Offset - Életjelek

Nem túl sok információ szivárgott ki a Project Offsetről, legutóbb például februárban egy grafikai videóval jelentkeztek a fejlesztők, most pedig újabb ártwörkökkel gazdagodtunk meg. Egy-két ingame kép nem ártana a közel jövőben a játékról, nemde? Bár titkolózásuk és a grafika milyensége miatt kezdem azt "érezni", hogy ez egy grafikai engine lesz, nem pedig egy játék. De a Crysis is hova fejlődött már... Megjelenésről, kiadóról pontos infók még nincsenek, de az biztos, hogy jelenleg a projekt PC exkluzív. Az alábbi képeket a portugál Eurogamernek köszönhetjük!














Singularity - dobozkép, ESRB besorolás

Az Activision játákára, a Singularity-ra az ESRB 18-as besorolást adott, ugyanis ennyire tartja erőszakosnak a Raven (X-men Origins, Wolfenstein)first-person shooter, időutazós produktumát. A Singularity június 29-én fog megjelenni Európában PC-re, PS3-ra és Xbox360-ra. Az alábbi képen pedig a játék hivatalos dobozképét tekinthetitek meg. (katt a nagyobb méretre)

Street Fighter: Legacy - Fan film

Egy rajongói kis filmet nézhettek meg a Street Fighter: Legacy-ból, melyben Ryu és Ken csap össze. Egész jóra sikerült :D

Így fog kinézni a GTA 5???

A 3D-Center-Forumon az illetékesek el kezdtek fantáziálni egy mod segítségével, hogy hogyan nézne ki a jövőre megjelenő GTA 5 grafikailag. Egy biztos, az alábbi képek szebbek, mint a GTA 4 krémesei. Láss hát csodát :)










Amazon - TOP 10 April

Az amazon eladási sikerei top listás rendszerben. A lista magáért beszél. Ez történt áprilisban az amazon.com online shop háza táján, élen természetesen a SC: Conviction és a különböző platformok.

Top 10 Best-Selling Games on Amazon in April
1. Wii Fit Plus with Balance Board (Nintendo Wii)
2. Super Street Fighter IV (Playstation 3)
3. Starcraft II: Wings of Liberty Collector's Edition (PC)
4. Super Mario Galaxy 2 (Nintendo Wii)
5. Just Dance (Nintendo Wii)
6. God of War III (Playstation 3)
7. New Super Mario Bros. Wii (Nintendo Wii)
8. Tom Clancy's Splinter Cell Conviction (Xbox 360)
9. Red Dead Redemption (Xbox 360)
10. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)

Top 10 Best-Selling Nintendo Wii Games on Amazon in April
1. Wii Fit Plus with Balance Board
2. Super Mario Galaxy 2
3. Just Dance
4. New Super Mario Bros. Wii
5. Cabela's Big Game Hunter 2010 with Gun Bundle
6. Wii Sports Resort
7. Mario Kart Wii with Wii Wheel
8. Your Shape
9. Wii Fit Plus
10. Wii Play with Wii Remote

Top 10 Best-Selling Playstation 3 Games on Amazon in April
1. Super Street Fighter IV
2. God of War III
3. Red Dead Redemption
4. LittleBigPlanet: Game of the Year Edition
5. Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City
6. Call of Duty: Modern Warfare 2
7. Assassin's Creed II
8. Final Fantasy XIII
9. God of War: Collection
10. Battlefield Bad Company 2

Top 10 Best-Selling Xbox 360 Games on Amazon in April

1. Tom Clancy's Splinter Cell Conviction
2. Red Dead Redemption
3. Super Street Fighter IV
4. Call of Duty: Modern Warfare 2
5. Battlefield Bad Company 2
6. Mass Effect 2
7. Halo 3: ODST
8. Left 4 Dead 2
9. Halo Reach
10. BioShock 2

Top 10 Best-Selling Overall Video Game Products on Amazon in April
1. Wii Fit Plus with Balance Board (Nintendo Wii)
2. Playstation 3 120 GB
3. Super Street Fighter IV (Playstation 3)
4. Starcraft II: Wings of Liberty Collector's Edition
5. Nintendo Wii
6. Super Mario Galaxy 2 (Nintendo Wii)
7. Just Dance (Nintendo Wii)
8. God of War III (Playstation 3)
9. New Super Mario Bros. Wii (Nintendo Wii)
10. Tom Clancy's Splinter Cell Conviction (Xbox 360)

Just Dance - már túl az egy millión

A Ubisoft parti-ritmus táncjátéka, a Wii exkluzív Just Dance produktumból az Egyesült Királyságban már több, mint 1 millió darabot értékesítettek a kis kereskedök, az EDGE magazin értesülései szerint. A Ubisoft menedzsere szerint a játék valóban magával ragadó és szórakoztató, s szórakozást biztosít minden korosztály számára, főleg a fiataloknak.

Az angol top lista élén egyébként is már hónapok óta dobogós helyet foglal el a Just Dance, amire csak a Modern Warfare 2 volt képes olykor kiütni az első helyről. Szép volt Ubisoft.

Lost Planet 2 - Monster Hunter DLC

A VG247 értesülései szerint hamarosan új letölthető tartalommal fog bővülni a Lost Planet második része, amit a Capcom készített el. A DLC csomagot kizárólag PS3-ra és Xbox360-ra lehet majd beszerezni, a felhasználók számára természetesen Európában és Észak-Amerikában ingyenesen tölthető le, amikor kedden meg fog jelenni a letöltő rendszereken (PSN, XBL). A PC-s port pedig valamikor ősszel vagy télen várható

Red Dead Redemption - Ahol kavarog a homok a sandbox-ban

Nyakunkon a Red Dead Redemption megjelenése (május 18. Amerikában, az öreg Európában május 21.), és ennek örömére megjelent egy exkluzív videó a gametrailers-en.

A fejlesztőcsapat két tagja, Jeronimo Barrera és Rob Nelson pár gondolotatot is megeresztett várva-várt játékukról:

"Hallottam sok olyan véleményt hogy ez a játék csak egy GTA lesz, autók helyett lovakkal, holott ez inkább a mi elképzelésünk az igazi Vadnyugatról, egy olyan nyitott és szabad világban, amilyenben még egyetlen másik játék sem mutatta be." - J.B.

"Változatos kihívásokkal találtuk szembe magunkat. A megjelenítésnek mind gyönyörűnek, mind hatalmasnak és nyitottank kellett lennie, szóval kicsit úgy álltunk a dologhoz mint a GTA esetében.

Végezetül el kellett döntenünk, hogyan is öltsünk össze egy ilyen hatalmas világot, hogy hihető legyen és minden passzoljon. A végeredmény az lett, hogy oylan érzésünk van játék közben, mintha végtelen lenne a világ" R.N.

Végezetül egy jó hír a PC-s játékosoknak, hogy internetszerte rebesgetnek egy PC-s átiratot. Mivel igazán jól sikerült cowboyos-indiános-GTA még nem jelent meg PC-re (a Gun persze egy jó próbálkozás volt, rengeteg elszalasztott lehetősége miatt azonban nem ér fel a Red Dead egyik részével sem), tényleg itt lenne az ideje hogy kézhez kaphassák a konzoltalanok is. Erről azonban hivatalos infó a Rockstar honlapján mindezidáig nincs.