Medal of Honor gépigény


Minimum Configuration:
OS – Windows XP (SP3), Windows Vista (SP2), Windows 7
Processor – Pentium D, 3.2GHz / Core 2 Duo, 2.0GHz / Athlon 64 X2
Memory – 2GB RAM
Video Card – Video card must be 256MB or more and contain these chipsets or better: NVIDIA GeForce 7800 GT ; ATI X1900. Laptop versions of these chipsets may work but are not supported. Updates to your video and sound card drivers may be required.
HDD Space – 9GB
Soundcard – Soundcard with DirectX 9.0c compatibility
DirectX – DirectX 9.0c
Disc Drive – 8x or faster CD/DVD Drive

Recommended:
OS – Windows Vista (SP2), Windows 7
Processor – QuadCore 2.0Ghz
Memory – 2GB RAM+
Video Card – A video card with 512MB of VRAM and one of the following chipsets: NVIDIA GeForce GTX260; ATI Raedeon 4870
HDD Space – 9GB
Soundcard – Soundcard with DirectX 10 compatibility
DirectX – DirectX 10
Disc Drive – 16X CD/DVD Drive

A teljes játék október 12-én jelenik meg multiplatform formában, de előtte még a PC társadalom részt vehet egy nyílt bétateszt keretében egy négy napos multiplayer csatározásban, október 4-7 között.

SW: Clone Wars Adventures - 1 millió játékos


Részben hihetetlen, részben pedig várható volt: a Lucasarts új MMO-ja, a Star Wars: Clone Wars Adventures felhasználóinak száma egy hét alatt meghaladta az egymilliót. Várható volt, hiszen a "Star Wars" cím már önmagában rengeteg embert vonz; ugyanakkor hihetetlen, ha a játék minőségét nézzük. Persze, komoly baj nincs vele, de a tucatnyi minijáték maximum egy-két napig tudja fenntartani az ember érdeklődését (plusz ha igazán ki akarjuk élvezni a játékot, akkor még fizetni is kell érte). Az 1 millió regisztrált felhasználó elérése szép eredmény, ugyanakkor ne feledjük, hogy ennek csak töredéke aktív játékos.. (A játék kipróbálható itt.)

F1 2010 - TESZT

Végre megérkezett! Nagyon vártuk, nagyon jók az előzetes értékelések, és most mi is darabokra szedjük a Codemasters játékát.

Mielőtt azonban ebbe belekezdenénk, két viszonylag rossz hírrel kell kezdenem. Az elsőt már olvashattátok itt a Hungamer-en, hogy a játék hivatalos megjelenése előtt pár nappal a kiadó közkincsé tette azon elképzelését, hogy a játékot csak digitális formában teszi elérhetővé, és csak azok kapnak lemezes példányt, akik előrendelték a játékot, ráadásul közülük is azok, akik az Európához tartozó szigetország vagy az újvilág lakói.

Ennek kicsit ellentmond az, hogy nekem a futár minden gond nélkül leszállította egy magyar webshopból rendelt példányom, de a kibontás után lett egyértelmű, hogy valami lehet a dologban, ugyanis az eddig megszokott honosított borító és kézikönyv most ékes angolsággal mutatkozott be. Valószínűnek tartom, hogy egy külföldi forgalmazótól berendelt darabok kerültek a magyar polcokra, ami nem baj, de fel kell készülni, hogy amint ezek elfogynak, marad a digitális változat.

A kiadott közlemény szerint erre egyébként azért volt szükség, mert a korongos változatok kisebb mértékben fogytak, a költségcsökkentést így kezdte meg a kiadó.

Ehhez csak annyit fűznék, hozzá, hogy pl. a Steamen jelenleg 45€ a játék, ami akárhogy is nézem drágább, mint a honi dobozos verzió. Árfolyam ide vagy oda, hogy is van ez?

Szerencsére a játék ismertetője az F1GAME oldal jóvoltából magyar nyelven is elkészült, így aki, jobban bírja anyanyelvét, kattintson
IDE: a dokumentum pdf formátumú, mérete 17Mbyte.


A másik kissé kiábrándító/dühítő dolog, hogy a program a Games for Windows rendszerét használja, ami nekünk annyit jelent, hogy a teljes körű használathoz, értsd itt a multiplayer, esetleges DLC-k elérést rendelkeznünk kell egy Xbox Live regisztrációval. Alapvetően nem nagy ügy, csak épp Magyarország nem szerepel a támogatott országok listáján.
Ha valaki regisztrál megadva kis hazáját, majd beregisztrálja a játékot már bukta is az előző lehetőségeket.

Szerencsére az elmúlt évekhez képest, most annyival állunk jobban, hogy még idén megkapjuk mi is a támogatást, így aki most pórul járt, nem kell sokáig várnia.

Természetesen van kiskapu, ez pedig az, hogy támogatott ország színei alatt regisztrálunk és így elérünk, minden lehetőséget azzal viszont legyen mindenki tisztában, hogy a valótlan adatok miatt ez „szerződés” szegésnek minősül a maga esetleges következményeivel.

Rövidre zárva ezt a hosszúra nyúlt bevezetőt, mindkét dologról megvan a magam nem szép véleménye, de nem ezért vagyunk most itt.


Az F1 2010 első "videója" már nyilvánvalóvá teszi számunkra, hogy a fejlesztők ugyanazt a jól bevált motort tették új játékuk alá, amit a Dirt és Grid játékokban is megismerhettünk. Összességében elmondható, hogy az eddigiekben sem volt panasz az Ego rendszerre. Nagyon jól felépített, kiválóan optimalizált engine-ről van szó, ami kicsit korosabb gépeken is remek grafikával képes futni.

Az egyértelműséget még nyilvánvalóbbá tette az a játék menürendszere. Jó felépítésű, sőt számomra sokkal átláthatóbbnak, sokkal kategorizáltabbnak tűnt az elődökhöz képest, de már kicsit unalmas a dizájn.

A játék grafikája nagyon meggyőző, sőt lenyűgöző. Nüansznyi dolgokon kívül nem találtam fogást rajta. Ilyen apróság talán, hogy az autók közeli képein kicsit kockás a textúra (vonalak, minták), de más egyszerűen nincs.

A modellek, mind az autók mind a környezet tekintetében profi munkára vall. Ugyan az F1 2010 is örökölte az engine picit „elszínezett” látványát, nem olyan túlzó mind a Dirt vagy a Grid esetén.
Ha süt a nap szépek a fények, árnyékok, ha felhős az idő érezni a párát a levegőben, ha leszakad az ég vízfüggönyt húznak a kocsik, amit a képernyőn szaladó vízcseppek fokoznak igazi látvány orgiává.

A gumiabroncsba ragadt kavics, vagy a poros pályarészen felszedett gumidarabok, a sebességtől elmosódott látótér már csak apró kiegészítések, amik még tovább emelik az amúgy is nagyszerű látványt.


Minimális hiányosságként említem, hogy belső nézetben nem mozog a pilóta feje. Én legalábbis nem tudtam bekapcsolni.
Másik ide sorolható a törésmodell. Sablonos. Valószínű kompromisszumos megoldás született, mert számomra elég egyformák a törések, de ez legyen a legnagyobb baj. Amúgy fizikával alapvetően nincs probléma, reálisan kezeli az ütközéseket, de olyan dolgokban sem véltem felfedezni hiányosságot, mint a gumik kopásából eredő kezelhetőség/kezelhetetlenség, vagy a rázóköveken való áthajtás. Közel reális.

Talán még ebben a témakörben megemlíthetem az időjárást is, ami szintén elismerésre méltó. Természetesen nem az állandó száraz vagy vizes aszfalt viszi a pálmát, hanem a dinamikusan változó mód. Kristálytiszta idő, majd párásodás, felhők, foltosodó aszfalt végül a monszun. Pazar!


Ezekért egyébként nagyon aggódtam, hiszen ha csak egyenes utakról lenne szó, nem érdekelne a fizika megfelelő kidolgozása. Az F1 viszont nem erről szól.
Sajnos a játékot nem sikerült a hozzá illő kormánnyal kipróbálnom, de az analóg vezérlőkkel is felszerelt kontrollerem betekintést adott a nehézségi fokozatok rejtelmes világába.

Két fő elem említhető. ABS és kipörgés gátló. Billentyűzetes játékhoz legalább az utóbbit normál szintre kell állítani, különben esélyünk sincs. Analóg marok irányítóval már ez is nélkülözhető, de a teljes vezetési élmény kizárólag a kormány pedál párossal lesz igazán élvezhető.

A gumik kockásra kopásának megelőzéséhez fontos az egyenletes fékerő, a rázókövön megkezdet kigyorsításnál pedig, szintén a konstans gázadás lehet életmentő, nem beszélve az egyenletes kanyarívről.


A játék első lépésként a karrier módot „üzemeli” be számunkra. Ez lényegében a profilunk létrehozását jelenti. Mindezt egy sajtótájékoztató keretein belül tehetjük meg, ami igazán ötletes körítés. Itt választhatjuk ki például azt is, hogy mennyi szezont kívánunk eltölteni az F1 világában. Ez egyébként meghatározza a választható csapatok listáját is. Minél hosszabb időt választunk, annál gyengébb csapatnál kezdünk.

Értelemszerűen a végső cél a bajnoki cím megszerzése lesz. Csapatunk a legjobbat várja tőlünk, így minden verseny/feladat egy konkrét célért zajlik. Kisebb költségvetéssel dolgozó team esetén nem a győzelem, hanem például a kvalifikáción a második turnusba jutás vagy a versenyen, az X-dik helynél jobb pozíció elérése lesz kitűzve, ami természetesen idővel jobb csapathoz szerződve változik.

A karrierünk építését menedzserünk segíti, aki segít eligazodni a Forma 1 világában. Tőle tudhatjuk meg saját illetve a többi csapat aktuális állását, tőle kapunk információt a csapaton belüli pozíciónkról és szintén Ő lesz az, aki segít dönteni, ha egy másik csapat elcsábítana.


Az Ő személyén kívül segítőnk lesz még mérnökünk, aki a verseny egésze során hasznos tanácsokkal lát el minket.

A fő játékmenet alapvetően két részre osztható. Az egyik, amikor kvázi a gépre - a menedzserre - bízzuk magunkat, és így választjuk ki autónk beállításait, vagy épp a versenyen érvényes stratégiát. Igazából felesleges nagyon a részleteibe belemenni a későbbiekben meglátjátok, pontosan miről is van szó. Az viszont elmondható, hogy ebben az esetben csak a vezetésre kell koncentrálnunk.

A másik lehetőség, hogy az előre felkínált opciók helyett mi magunk állítunk be minden részletet.
Kezdődik ez az autónk hangolásával, amit egy, könnyen átlátható képernyőn keresztül tehetünk meg. A beállítások jól, de nem teljes egészében fedik le a lehetőségeket - sokkal részletesebb volt például az Ubisoft F1RC-je vagy a GP4 - de mégis jó keverék azoknak, akik hozzáértőként kicsit bütykölnének.

A szárnyak dőlésszöge, a fékerő elosztása, lengéscsillapítók és a motor karakterisztikáján kívül még sok minden testre szabható és a hosszú próbák során bebizonyosodott, hogy megéri. Sajnos a játék csak rövid leírást tartalmaz arról, hogy bizonyos dolgok állítása milyen hatást eredményez, amiért nagy kár, de egyszerűen kikövetkeztethetőek a dolgok.
Nagy szárny állásszög lassú pályákhoz, lágyabb felfüggesztés az utcai versenyekhez és így tovább.

Meg kell említenem azt a szomorú tényt, hogy nincs telemetria. Érthetetlen, hogy ez miért maradt ki!


Ha ezzel megvagyunk, jön a következő fontos elem a stratégia. Igazából nem kell nagydologra gondolni, egyszerűen meg kell határoznunk a boxba való kijövetel idejét. Itt kell megjegyezni, hogy a valós F1 szabályrendszere szerint alkalmazni kell a kétféle gumikeveréket, de játékon belül ez csak akkor érvényes, ha a versenytáv legalább 10%-a van előttünk. Rövidebb menet esetén nem kötelező.

A cserélendő gumikeverék típusát az adott kört előre meghatározhatjuk, így időben figyelmeztetést kapunk mikor kell kávészünetet tartanunk.
Ez előre elgondolt stratégia természetesen menet közben változtatható. Manuálisan is beszólhatunk, hogy most jövünk, megadhatjuk azt is, ha az előre tervezetthez képest más keveréket használnánk, sőt bizonyos kereteken belül szárnyállítást is kérhetünk.

Ezeket egy nagyon leegyszerűsített menüből menet közben érhetjük el, ahol lehetőségünk van a motor teljesítményét is állítani.
Ez utóbbi hasznos lesz akkor, ha a biztos pozíciónkat szeretnénk megtartani, ugyanis a 8 motor per szezon szintén érvényben van.


Természetesen ez a két stratégiai vonal keverhető is, így aki maga szeretné megválasztani a verseny stratégiát, az megteheti miközben az előre felkínált kocsi beállítások közül választ magának.

Verseny közben információt kérhetünk kocsink állapotáról, mérnökünk tájékoztat az esetleges hibákról vagy javaslatot tesz a beállításokra és még sorolhatnám. Mint a valóságban.

A karriermód nagyon jól átgondolt, de valószínű sokan nem ezzel fognak kezdeni.
Hasonló felépítésű a Grand Prix, ami az éles tétmeccsek helyett inkább gyakorlásra szolgál. A fentebb említett tulajdonságok mindegyike megtalálható benne. Rövidített vagy teljes versenyhétvégén vehetünk részt, véletlenszerű vagy általunk választott körülmények közt.


Talán ennél is gyakorlás szagúbb a Time Trial, az egyjátékos módok közül az utolsó, amiben csak és kizárólag az idő az ellenségünk (vagy party módban a haverok). Kiváló lehetőség az autónk finomhangolására. Jó lehetőség ez azoknak is, akik ki szeretnék próbálni, meg szeretnék tanulni az autó finomhangolásának mikéntjét.

Van azonban valami, ami engem nagyon bosszantott. A szabálytalan dolgokat büntetni kell ez tiszta sor, de amit az F1 2010 helyenként művel az már, nem is mondom milyen.

Kezdjük azzal, hogy kiszámíthatatlan mi számít kanyarlevágásnak. Volt, hogy a Hungaroringen (Time Trial) a pálya felső részén lévő lassítót picit elnéztem és jobban ráhajtottam. Érvénytelen kör. Egy gyorsabb kanyart viszont majdnem a füvön vettem, egyértelműen rövidítve az meg nem számított.

Sokkal rosszabb ennél, hogy ha az utolsó kanyarok valamelyikét hibázzuk el (még mindig Time Trial), akkor nemcsak az aktuális, hanem a következő kör is érvénytelen lesz azon oknál fogva, hogy mi biztos szabálytalanul próbálunk majd elérni nagyobb célegyenesbeli sebességet.

Ami végleg betette a kaput egy karrierben zajló verseny bemelegítése volt. Elszámoltam egy kanyart, megpördülve kicsúsztam. Ahogy visszamentem a pályára kaptam egy 5 helyes rajtbüntetést veszélyes vezetés miatt. Azt hittem viccel!

Az alap dolgokat, ami alatt értem a zászlók jelentését vagy épp a gumis szabályokat nagyon jól alkalmazza a játék, tényleg nem érheti szó a ház elejét, de egyéb tekintetben - amit a fentiekben írtam - katasztrófa!


Versenyhelyzetben, kanyarlevágás elég veszélyes mutatvány, de ha véletlenül sikerül az autónk megtartása lesz az elsődleges nem az, hogy előnyt szerezzünk belőle. Szerintem.
Ennek ellenére azonnal figyelmeztetés esetenként box utcás büntetés.
Másik a karambol. Nem egyszer fordult elő, hogy más kocsi jött nekem (oldalról behúzódott), - mert én ugyan nem fogok a fűre lemenni - első szárnyam repül, 10mp büntetés nekem veszélyes vezetésért. Erről ennyit.

Játékmódok tekintetében már csak a multi van hátra. Mindenekelőtt azt kell megemlíteni, hogy az F1 2010-ben is van fejlődési rendszer egyjátékos és többjátékos módban is! Single esetén a pontgyűjtés az új csapathoz való átszerződéshez fontos, multiban pedig a kiegyenlített küzdelemhez.

Ez utóbbi annyit jelent, hogy képességeinknek megfelelően kínál a program versenyeket. A Pole Position a legjobb időt elérőt jutalmazza. A Sprint egy 3 körös verseny száraz körülmények közt, az Endurance egy 20%-os versenytáv, változó időjárással és egy kötelező box kiállással.

Ezen túl még van a Grand Prix, ami a kvalifikációt is beiktatja. Természetesen nem csak választhatunk, hanem létre is hozhatunk versenyeket, amihez mások csatlakozhatnak.


Utolsó előtti bekezdésként pedig néhány apróság, ami kimaradt. Karrierünk során lehetőségünk lesz interjúkat adni, ahol előre meghatározott feleletekből választhatunk. Érdemes odafigyelni rá, hiszen ez befolyásolhatja a többi csapattal való kapcsolatunkat, egy rossz elszólás és máris ugorhat egy átigazolás.

Amiről szintén nem volt szó az a tankolás. Ugye tudjuk azt, hogy az F1 2010 az idei szabályrendszert teljes egészében megkapta, sajnos - szerintem - ezért nincs menet közbeni tankolás sem. Utolsóként maradt a Safety Car aminek integrálásáért komoly vita folyt a játék fórumain, amit a Codemasters annyival zárt le, hogy nem lesz, mert nehéz megcsinálni.
- na kérem, akkor tessék megfizetni az egykori Indycar-t kiadó Papyrus dolgozókat!


A Codemasters új üdvöskéje jól szerepelt, de pár bosszantó hibája, és néhány hiányossága miatt nem érdemel csillagos ötöst. Összességében nagyon szerethető játék, sokkal többet ad, mint eddig bármelyik F1 program. Irányítása jól paraméterezhető, de kijelenthetjük, hogy nem teljes egészében szimulátor, bár nagyon közel áll hozzá. Már készülőben a 2011, remélem abban sikerül kijavítani a hibákat!

+ grafika
+ minden részletében testre szabható versenymódok
+ jó multiplayer

- hiányos beállítási lehetőségek
- nincs telemetria
- katasztrofális büntetési rendszer


Kötelező darab, nemcsak rajongóknak! 100-ból 89,99 pontra értékelem.

Prince Of Persia Zero?


Az Ubisoft már régóta tervezi egy spin-off elkészítését a Prince of Persia sorozathoz. Jacques-Bellette nyilatkozata szerint ötletük is lenne.. Elmondása szerint egy modern-kori PoP-játékot terveztek (Prince of Persia Zero), mely egy alternatív világban játszódna, ahol mindent homok borít. Érdekes ötlet, az egyszer biztos - felhőkarcolók közti ugrálás és homokszörnyek elleni küzdelem megfűszerezve csipetnyi idő-manipulálással.

"Képzeljük el a Holnapután világát, csak épp hó helyett sok-sok homokkal. Király lenne."

Az ötlet jelen állás szerint el lett kaszálva, a cégnek most sok más dolga van: egyszerre dolgoznak a Deus Ex: Human Revolution-ön és az új Assassin's Creeden. De ki tudja, talán még találkozhatunk a PoP: Zero-val..