XBox Live Magyarországon

Az elmúlt hónapok bizakodással teltek el a tekinteben, hogy a Microsoft közösségi rendszere végre nálunk is elérhető lesz. Hosszú éveket vártunk erre, de most már közel a cél, ugyanis a napokban közzétett információk szerint idén november 10. napján nálunk is hivatalosan elérhető lesz a rendszer.

Természetesen nem titok az, hogy egyszerű módszerekkel eddig is használható volt az XBox Live vagy épp a Games for Windows Live hazánkból is, amihez csupán támogatott ország adatait kellett megadni regisztrációkor.

Ez a módszer azonban nem volt egészen legális, de megmondom őszintén ha már forgalomban hoznak ilyen játékokat akkor az nem valami szép dolog, hogy a funkcióit nem lehet használni, nemde? Igazából azt nem értettem, hogy miért nem lehet átirányítani felhasználókat... de most már mindegy.

A Microsoft beüzemelt egy FAQ oldalt ahol kérdések válaszok formájában megtaláljátok, hogyan lehet honosítani a regisztriciótokat, ez mivel jár...

http://www.xbox.com/hu-hu/live/faq.htm

F1 2010 - Kormányteszt

Néhány hete már nyúzzuk a Codemasters sikerjátékát, ami szerintem azokat is megfogott, akik eddig kicsit idegenkedtek a száguldó cirkusztól. A játék tesztje során sajnos nem sikerült elég jól felszerelkeznem, így az irányítást csak billentyűzettel illetve kontrollerrel tudtam kipróbálni.

Sikerült azonban kölcsönkérnem egy kormány+pedál szettet, amivel rögtön ki is próbáltam a programot.

Maga a hardver nem egy komoly darab, inkább alsó kategóriás egységnek lehet nevezni. Ezt nem a márka, hanem a felkínált funkciók és úgy összességében a minőség miatt lehet ráakasztani. A kormány a Trust műhelyéből került ki - nem pontosan a képen látható darab - sok gomb, vibra és elég kis fordulási szög jellemzi. Ez utóbbi nagysága akkor fontos igazán, ha kormányunkat igazi vérbeli szimulátorhoz is használni szeretnénk ugyanis, egy akár 900 fokot is fordulni képes szerkezettel az utcai autók valós irányítása is szóba jöhet. Itt sajnos ennek töredékével kellett megelégedni.

Összességében ennek a típusnak csak egy negatívuma van ez pedig a pedálsor. Túl lapos, hosszú távon elég kényelmetlen. Inkább a magas székről rálépős dolog jön be jobban neki, mint a fotelből nyújtózós.
A játék megjelenésekor a Codemasters kiadott egy szép listát a támogatott kormányok listájával, ami természetesen nem jelentette azt, hogy mással nem működik, de ezeknél lehetnek hibák. Én minden probléma nélkül be tudtam üzemelni. Windows-ban elvégeztem az eszköz kalibrálását, majd a játékot indítottam. Sajnos a szerkezetet nem ismerte fel, mint kormányt, de a gombjait a kormány forgatását (tengelyek) érzékelte, így lényegében a billentyűzet kiosztást variáltam át.

Az irányítás, a vezetési élmény ég és föld. Nem mondom azt, hogy most rohanni fogok magamnak is venni egy ilyen szerkezetet, de sok autós játék után most érzem először azt, hogy ez a játék megérdemli.

A segítségek kikapcsolása egyértelmű volt. Bevallom elsőre nem sikerült tökéletes köröket futnom, de hamar rá lehet érezni.
A Trust szerkezetéből az erő visszacsatolás hiányzott nagyon. Több fórumon is olvastam, hogy az igazi királyság csak így jön elő, mivel kanyargyorsításoknál eszméletlenül jól érezni, hogy a kocsi még tapad, vagy már nagyon a határon van. Szóval nálam kicsit fapados volt a dolog, de még így sem panaszkodom.


Több pályán menetem időmérőket és így igazolódott be azon gondolatom, hogy nem minden pályán van előnye. Az ugye tiszta, hogy az analóg érzékelés miatt, egyenletes kanyarívet, egyenletes fékerőt és gázt tudunk adagolni, de hol hasznos ez igazán? - hát a lassú és/vagy kanyargós pályákon.

Monaco, Hungaroring példa azokra ahol remekül kijön azaz előny, amit a kormány nyújt. A billentyűzetes pötyögés helyett, állandó sebességű fordulókat lehet venni, ami rengeteget tud javítani a köridőkön. De ott van mondjuk Monza, ahol szinte digitális módon kezeljük az analóg perifériát is, értem úgy, hogy padló gáz padló fék. Itt pl. klaviatúrával jobb időt futok - ezeken a pályákon csak az esős versenyek hozzák ki az előnyét.


Összefoglalva, az F1 2010 megérdemli, hogy egy ilyen dolog üzemeljen mellette. A támogatott eszközökön kívül is van alternatíva, mint a fenti példa is bizonyítja, de ne menjünk el szó nélkül a mellett, hogy sokan panaszkodnak hibás működésre is ilyen esetekben.
A választás igazából pénztárcafüggő, de aki teheti mindenképp Force Feedback képes szerkezetet vásároljon.

Black Ops Solo trailer


Új videó érkezett az Activision jóvoltából a november 11-én megjelenő Black Opsról.

Medal of Honor - befutott az utolsó videó


Az EA ma adta ki hivatalosan a Medal of Honor utolsó videó bemutatóját a mai megjelenés alkalmával, hiszen mától megvásárolható kedvenc boltjainkban a sikervárományos FPS játék.

Hungamer játékajánló - X Wing vs. Tie Fighter

A mai ajánló, játéktípust tekintve igazi ritkaságot mutat be. Nem másról van szó mint az űrszimulátorokről melynek voltak nagyon nagy nevű képviselői, amik mára sajnos feledésbe merültek.

Az X Wing vs. Tie Fighter-rel kapcsolatban van egy érdekes infó, ugyanis a program két korábbi játék egybegyúrt felújított változata. A Csillagok háborújának két fő frakciójában tevékenykedhetünk, hol a jó, hol a rossz oldalon harcolva. Sajnos a program történetben semmi újat nem hozott az elődeihez képest, így az önmagukban már megjelent X Wing és Tie Figter küldetései ugyanazok maradtak.

Én a felújított változatot nem, de a két külön epízódot végigjátszottam. Küldetései nagy része sajnos egy kaptafára készült, de a játék köré szőtt történet elűzi az egyhangúságot.