Gran Turismo 5 - spéci járgány a Red Bull-tól

Néhány hónapja megtudhattuk, hogy a Red Bull F1 csapat néhány tagja szorosabb kapcsolatot ápol a GT5 készítőivel. Autós játékról sőt AZ autós játékról lévén szó, nem volt kétésges, hogy miben mesterkednek, de konkrétumokról nem igazán értesülhettünk.

Igazából már egy jó hónapja tudjuk azt, hogy egy spéci járgányról van szó amit a tervező zseni Adrian Newey álmodott meg, de csupán egy rövid rendervideón csámcsoghattunk...eddig!

Napvilágot látott ugyanis egy majd 5 perces videó melyben már menet közben is megcsodálhatjuk a szerkezetet amit nem más mint Seb Vettel vezet.

A járművet a leggyosrsabb földi autónak kiáltották ki, ami a teljesítménye alapján meg is érdemel, de azért azt ne feledjük el, hogy még csak programsorokról van szó. Ha egy tarbinak programoznak ilyen paramétereket az is száguldana így képernyőn... Na jó azért ne feledjük, hogy a GT-t miért szeretjük igazán. Ha a program képes csupán fizikai paramétereket megedve szimulálni a való életbeli teljesítményt, tudást akkor hajoljunk meg a Polyphony előtt! Talán ezért jön ilyen sooookáááá!

Az, hogy a jármű alapból elérhető lesz, vagy egy borsos árú DLC tartalmazza majd, nemtudni, mi bízunk az ingyenességében.

Hungamer Filmajánló: Törvénytisztelő Polgár

  • Eredeti cím: Law Abiding Citizen
  • Stílus: Akció-thriller
  • Rendező: F. Gary Gray
  • Forgatókönyv: Kurt Wimmer
  • Szereplők: Jamie Foxx, Gerard Butler
A Törvénytisztelő polgár előzetesével, már nem mostanában találkoztam. Ami azt illeti eléggé felkeltette az érdeklődésemet a film. Mégis csak most, a dvd megjelenésekor tudtam megnézni. Tetszett a története, a Butler, Fox páros is igen érdekesnek tűnt. Elkezdtem nézni és... sajnos, végül nagyon nagyot kellett csalódnom.

Clyde Shelton(Gerard Butler) egy este, éppen a családjával van, amikor betörnek hozzájuk. Feleségét és kislányát lemészárolják, ő is éppen hogy életében marad. A bíróság viszont csak az egyik tettest börtönzi be (és végzi ki később), a másikat elengedik, mivel az ügyész Nick Rice(Jamie Foxx) vádalkut köt vele. Shelton megpróbálja meggyőzni az ügyészt, hogy ne engedje ezt de a férfi inkább a saját karrierjét tartja szem előtt. Shelton pedig megtörve, 10 év múlva bosszúhadjáratba kezd, ami még a bírókra és ügyészekre is kiterjed.

Ez a legerősebb pontja a Törvénytisztelő polgárnak, hogy mer tovább menni egy bizonyos tabu határon. Nem csak a család gyilkosait intézik el a filmben, hanem azokat is, akiknek egy kis közük is volt ahhoz, hogy egy gyilkost szabadon engedjenek. Leírva talán nem tűnik nagydolognak, de a filmben piszkosul jól működik. Az egész sztori érdekes, az ember kíváncsi rá és tényleg érdekli, hogy vajon mi jöhet még. Ehhez pedig még hozzájön a remek színészi káték. A két főszereplő, egész egyszerűen remekel. Nagyon erős az alakításuk.

A film egyébként roppant feszes cselekményű. Gyakorlatilag mindig van min izgulni, sokszor tényleg olyan, mint egy nagyon erős atmoszférájú thriller. Ehhez pedig remek látvány és akció is párosul. Kellően brutális, de sohasem öncélú gyilkosságok (tehát nem egy Fűrész 3 szerű értelmetlen vágóhíd) és akciók vannak benne. Mindennek megvan a miértje. Elég kevés CGI effektet használták, vagy ha többet hát le a kalappal, mert nekem nem igazán tűnt fel. A zenében, igazából nincs semmi kiemelkedő, de nem zavaró. Mindig megvan a megfelelő, aláfestő muzsika.

Viszont nem mehetünk el a tény mellet, hogy a Törvénytisztelő polgár, bár rendkívül szórakoztató film, mégis sokszor nagyon átgondolatlan, logikátlan film. Van benne pár olyan rész, ami film ide vagy oda, egész egyszerűen, hiteltelenek. Hova tovább nevetségesek. Az utolsó 10-15 perce a filmnek pedig több mint kiábrándító. Az addig felépített, remek sztorit totál lemészárolják egy teljesen elmebeteg, átgondolatlan csavarral. Ráadásul a végkifejlet is csalódás volt számomra. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy ezt a csavart és befejezést tényleg komolyan gondolták. Kiábrándító.
F. Gary Gray rendező egyik filmje se jött be eddig. Viszont a Törvénytisztelő polgárral egy tényleg szórakoztató filmet tett le az asztalra, ami sokkal több pontot kapna tőlem, ha jobb csavar lenne a végén, illetve ha más lenne a befejezés. Kurt Wimmert inkább rendezőként ismerem, készített már szenzációsan jó filmet (Equilibrium) és brutálisan rosszat is(Ultraviola) és forgatókönyvíróként is készített pár érdekes dolgot(A Gömb, Az Utca királyai). Itt valami nagyon nem ment neki, hogy megfelelően zárja le a sztorit és egy két logikai buktatóba is belefutott.

A Törvénytisztelő polgár, szórakoztató film és szerethető. Ehhez kétség sem fér. Csakhogy sokkal több volt benne a lehetőség, amit nem tudtak kihasználni az alkotók. A logikai bakikra annyira nem térnék ki, mert igazából a film annyira feszes, hogy nem igazán zavaróak. Viszont ez az utolsó 10 perc hát kár, de érdemes megnézni.
3/5