Call of Duty: Black Ops - TESZT

Vegyes érzelmekkel olvastam év elején a Call of Duty soron következő, a Treyarch műhelyéből érkező játékáról szóló híreket. A World at War címmel kiadott korábbi alkotásuk sem a kritikusok, sem a játékosok közt nem aratott osztatlan sikert, mely betudható a játék által felölelt korszaknak és az újításokat hanyagoló többjátékos módnak is.

A Black Ops szavakban sokat ígért, ami nem véletlen, nagy volt a nyomás a Treyarch-on. Lássuk mit sikerült ebből valóra váltani!


A single kampány egy fiktív, de valamilyen szinten mégis hihető forgatókönyv alapján készült. Legjobb hasonlatként a Forrest Gump című filmet tudnám említeni, amiben főhősünk visszatekintve múltjára újraéli a történteket, mindig valamilyen történelmileg meghatározó pontba visszatérve. A Call of Duty eddigiekben megismert felépítése, miszerint több helyszínen több karakterrel küzdjük át magunkat a kihívásokon, most némiképp változik.

A Black Ops fő karaktere Alex Mason lesz, a 15 missziót felsorakoztató hadjárat jó része alatt őt fogjuk irányítani. Emlékképek, vagy egy misszióban bajtársunk visszaemlékezései alapján próbálkozunk összerakni a szövevényes történetet melyben biofegyver, űrprogram, politikai válság, magas rangú tisztviselők, árulás... mind helyet kapott. Annak ellenére, hogy ez ilyen formában a „zs” kategóriás akciófilmekre emlékeztet, abszolút nem így van!

Az elejétől a végéig kellően átgondolt, nagyon jól felépített, minden percében izgalmat tartogat. Tesztelés közben rendszerint jegyzetelek, leírom mi az ami tetszik, mik az apró de mégis szemet szúró hibák. A Black Ops esetén sem történt ez másként, szorgosan jegyzeteltem, húztam a nyilakat a még szabad helyekről a papíron, emlékeztetve magam, hogy ez arra a dologra vonatkozik, de azon vettem észre magam, hogy a kritikával egyszer csak elfelejtettem foglalkozni.

Teljes egészében magába szippantott, így csak egy gondolatot jegyeztem le a kampány minőségét illetően: @%](d+tul pörgős! - persze nem ezekkel a karakterekkel. Bevallom őszintén elsőre túlzónak találtam a folyamatos zúzást. Szinte csak az átvezető jeleneteknél van időnk szusszanni egyet. Ezek mindegyike nagyszerűre sikeredett, a lényeget kiemelve célzottan viszik tovább az eseményeket, nincs felesleges „álljunk meg egy szóra” pillanat.

Az Infinity Ward által fejlesztett és megérdemelten nagy sikert elért Modern Warfare első és második része, az akciók filmszerűségével tűnt ki. A Balck Ops ezt magasan túlugrotta! Néha tényleg hiányoltam a lassabb pillanatokat, de valljuk be őszintén soha nem jó karácsonyra mindig zoknit kapni!
Kuba, Oroszország, a Nam-i dzsungel csak néhány a bejárt területek közül, ahol otthagyjuk lábunk nyomát. A helyszínek egytől egyig gyönyörűek, jól megtervezettek, részletekig megalkotottak, de néha túlzónak éreztem a korlátokat, alig van alternatív útvonal, így kevésbé taktikus. Ez engem zavart.

A nehézségi fokozatok beállítása jól sikerült, sokkal jobban érezni a különbséget, mint mondjuk az MW esetében, ahol a Hardened és Veteran fokozat között alig volt különbség. Nos itt megizzadunk!
Legalábbis az biztosan, aki szeretné maximálisan teljesíteni a feladatokat, mivel jó szokásához híven most is megtalálhatók az „öcsik”. Missziók különböző nehézségi fokozaton való teljesítése és néhány szó szerint idióta mellékfeladattal bezsebelhetjük az összeset.

Bővebben spoiler mentesen elég nehéz lenne írni a bármiről is, - még a stáblista vége is tartogat meglepetést - ezért a kevésbé tetszetős dolgok irányába terelném a betűfolyamot.
Kifejezetten a PC-s részleget érinti a játék optimalizálatlansága. A teszt írása közben már kikerült a hivatalos nyilatkozat is a hibák elismeréséről, illetve arról, hogy folynak munkálatok. Rengeteg ponton akad meg, illetve fagy ki a játék, függetlenül a használt hardvertől, de csak single alatt. Az ígért javítást várva úgy korrekt a dolog multiplatform teszt lévén, ha a hibák azon részét emelem ki, pontosabban azokat veszem számításba az értékelésnél, amelyek úgymond multiplatform megtalálhatóak.

A kevésbé zavaró technikai malőrök közé sorolnám az esetenként gagyi fegyverhangokat, a robbanásokat, melyek néha ultra idétlenül néznek ki és a karakter animáció is elég „robotszerű” szabad mozgás esetén, scriptelt jelenetnél viszont maga a mennyország!

Ami sokkal zavaróbb volt, az a mesterséges intelligencia és a fizika. Két társammal zúzva az ellent egy jól védhető helyre jutottam, mindenki fedezékbe. Az utolsó mohikán viszonylag közel nyílt színen helyezkedett el, de elbénáztam pihenni kellett, gondoltam majd a társak leszedik. Fél perc alatt sikerült a végig ugyanabban a pozícióban álló katonát kiiktatniuk. Érdekes módon tömegjeleneteknél nincsen ilyen hiba, az viszont szembeötlő, hogy az ellen mindig ugyanazokat a beprogramozott pozíciókat veszi fel. Kiismerhető, betanulható, újrajátszva semmi kihívás.

Fizikával kapcsolatban csak annyit, hogy a tárgyak átlőhetőségét nagyon jól sikerült beállítani, de a rombolhatósággal már vannak bajok. Beton igen, fa nem, üveg hol igen hol nem teljesen érthetetlen módon. Egy beton útzárat lebontanak körülöttem, de a fa kábeldob mögött megebédelhetek.

Az egyjátékos kampány kidolgozottsága sem mellékes szempont, de amikor a CoD széria kerül szóba, akkor annak multiplayer része dobogtatja meg igazán a szíveket. Egy napokban közzétett statisztika szerint a játékosok több mint 80%-a a többjátékos lehetőségek miatt vásárolja meg a játékot, amit úgy is lehet értelmezni, hogy a történetorientált kampány értéke számukra elhanyagolható.

A fentiek alapján bebizonyosodott, hogy a Treayarch a single kampány minősége kapcsán - néhány zavaró dolgot leszámítva - a legjobbat érdemli. A kérdés már csak az, hogy egy ilyen rajt után képesek voltak-e a többjátékos részleget is kellő gondossággal kezelni, vagy korábbi próbálkozásuk a World at War érdektelensége, hosszú távon alacsony szavatossága a Black Ops-ra is rányomta bélyegét?

Az előzetesekből megismert új játékmódok már sejtetni engedték, hogy a Treyarch nem holmi a BO környezetébe illesztett lövöldét ad a hagyományos megoldásokkal, hanem új alapokra próbálják helyezni a többjátékos szekciót, karakterfejlesztés és egy egyedi pontrendszer tekintetében is. Lássuk, hogy épül fel!

Ahogy megszokhattuk, a többjátékos részleg egy fejlődési fa alapjaira - ami egész pontosan 50 lépcsős - épül. Nem újdonság, hogy a fa ágain elhelyezkedő tárgyakat, melyek lehetnek fegyverek és kiegészítőik, vagy a korábbi részekből átvett és megújult Perk-eket szintlépéssel lehet aktiválni, de az mindenképpen új, ahogyan mindezt megtehetjük.

A kezdeti elég gyér felhozatal színesebbé varázslásához egyből az akció sűrűjébe vetjük magunkat, ahol a killek, játéktípustól függő feladatok teljesítése során gyűjtögethetjük jól megérdemelt XP-nket. Megfelelő mennyiség után, mely értelemszerűen szintenként egyre nő, rangot váltunk, így oldva fel az addig zárolt lehetőségeket.
Miután jól megnéztük, hogy a Killstreak-ek, vagy Perk-ek használatához (részletezése alább) milyen szint is kell, azt elérve már vetjük is bele magunk a megfelelő menüpont sűrűjébe, de nem az fogad minket, amit vártunk! Elsőre nem biztos, hogy mindenkinek feltűnik, de az XP-vel „egy időben” úgynevezett CoD pontokat is bezsebelhetünk, mely fizetőeszközként szolgál - erről majd egy személyes gondolat.

A megfelelő szint elérésével adott lehetőségen belül bármit használhatunk, ha azt ki tudjuk váltani CoD pontokkal. Például a Perk-ek használata négyes szinttől engedélyezett, ha ezt elérjük bármelyik lehetőséget aktiválhatjuk megfelelőn mély zseb esetén és ugyanez vonatkozik a fegyverek kiegészítőire, néhány spéci felszerelésre és a Killstreak-ekre is.
Jó játékkal elérhetjük azt, hogy a korábban csak megfelelő szint esetén aktiválható lehetőségek ezzel a módszerrel kvázi hamarabb legyenek hasznunkra. Céltudatosabb lett a karakterfejlesztés.

Az aktiválható lehetőségek majdnem mindegyikét ismerjük már korábbról, szinte csak átnevezések történtek, de a sorozattal csak most ismerkedők kedvéért nézzük, mit takarnak a fent említett fogalmak.
A Perk-ek személyében speciális képességeket kaphatunk - gyors mozgás, gyors töltés, stb.. Egyszerre hármat használhatunk. Mindegyiknek van egy alaptulajdonsága, amit megfelelő használat mellett „pro” változatra fejleszthetünk, az alap képességet egy extrával felturbózva fel.

Korábbiakhoz képest újdonságként említhető, hogy a Scavenger már indulásnál több muníciót ad, az orvlövészek által kedvelt hosszabb lélegzet visszatartás a gyors fegyverváltással egészül ki illetve - a teljesség igénye nélkül - a Second Chance (korábban Last Stand) „pro” változatával felsegíthetnek minket társaink, kisebb mértékű sérülés esetén.

A Killstreak fogalom speciális jutalmakat jelent. Minél több ellenfelet likvidálunk, egyhuzamban annál erősebb külső segítséget hívhatunk be. A felderítéstől kezdve, a területre ható támadásokon át egészen az általunk irányított gépágyúig/helikopterig bármit használhatunk, persze ha előbb CoD ponttal kiváltottuk azt.

A betű kavalkád után, kissé megtörve a klaviatúra ujjaim által bejárt eddig preferált területeit most néhány szám következik. A Black Ops jelen pillanatban 14 pályát vonultat fel melyeken, ha csak az eddig megszokott lehetőségeket számolom, akkor 8 féle típusban mérkőzhetünk meg.
Felépítésük változatos, megtalálható a kisméretű igazi hentelős Nuketown, a nagyméretű többszintes Jungle és több köztes megoldás is. Mindegyikről elmondható, hogy nagyon jó munkát végeztek a készítők. A pályák szintezése, a tereptárgyak elhelyezése nagyon jól sikerült. Egyaránt megtalálhatók a könnyen bevédhető kemper pozíciók és nyílt színi harc szemtől szemben területei. Adott pályán nem egyenlők a feltételek, de összességében kiegyensúlyozott a felhozatal. Negatívumként említhetők tereptárgyakat érintő fizikai bakik.

Lényegében arról van szó, hogy rossz fizikával ellátott tereptárgyakba belemászhatunk, vagy beleragadhatunk, ahonnan mi kilőhetünk, dobhatunk gránátot, de ellenfeleink nem tudnak sebezni minket. Zavaró jelenség egy komoly küzdelemben, de valószínű, ahogy felszínre kerülnek a hibák kapunk hozzá javítást. Használatuk már csak azért sem javasolt, mert a menetek rögzíthetőek, úgy vélem senkinek nem hiányzik a kizárás.

A fegyverek, az új tárgyak listája impresszív, aktív és passzív fronton is találhatóak újítások, minden tekintetben remek.

Nem a hibák feltárására, sokkal inkább az újoncok, gyakorolni kívánók számára került a játékba a Combat Training opció, ahol egyedül gépi ellenfelekkel, vagy társainkkal karöltve bármely variációban készülhetünk fel az éles meccsekre. A dolog érdekessége, hogy a normál többjátékos módtól független fejlődési rendszerrel rendelkezik.

A korábban ismertetett CoD pontok felhasználása jóval több lehetőséget rejt magában. Elsőként a Contracts amolyan „bevállalod?” kihívásokat szeretném részletezni. Ebben a menüpontban 3 stílus 10 feladata közül választhatunk. Minden feladat CoD pontba kerül, de többszörösét nyerhetjük vissza, ha teljesítjük a kiírást. Ezek lehetnek viszonylag egyszerűek, ahol egy konkrét fegyverrel kell „x” mennyiségű kill-t elérni, vagy nehezek, ahol a killstreak során elért támogatás lesz a középpontban. A Contracts érdekessége, hogy folyamatosan frissül, így adva mindig új kihívást.

Amiben igazán kijön a rendszer lényege azok az úgynevezett Wager avagy fogadás alapú menetek. A dolog különlegessége, hogy CoD pontnyerési lehetőség mellett teljesen egyedi játékmódokat kínál.
Még a Modern Warfare első epizódja alatt sok olyan meccset játszottam, ahol fegyvertípust korlátozva, akár csak kés használatával kellett minél jobb helyezést elérni. Sajnos az MW2 „nodedicatedsrevers” elgondolása elűzte az ilyen lehetőségeket. Ó ha még nem lett volna szó róla, a Black Ops dedikált szervereket használ a meccsek lebonyolítására, a szerverkereső jó, gyors, szinte minden paraméter alapján szűrhető a lista.

Nos, a Wager Match-ek mindegyike FFA - lődd ami mozog - alapú, szám szerint négyet különböztethetünk meg. Első a One In Chamber fedőnevű, ahol a pisztoly tárban egy golyóval és egy késsel vágunk neki a harcmezőnek. Találat esetén újabb golyót kapunk, míg célt tévesztett lövés esetén a késünkkel hadakozhatunk.
Másodikként a Stick and Stones érdemel említést. Korlátozottan nyílpuska, ballisztikus kés és tomahawk áll rendelkezésre.

A következő a Gun Game, ahol találat esetén újabb fegyvert kapunk vagy ellentettjének megfelelően egy szintet visszalépünk. A menetet az nyeri, aki a leghamarabb éri el a legutolsó fegyvert. A Gun Game érdekessége, hogy a fegyverek fejlődése nem lineáris, a játék közepén nagyobb sebzésű, hatótávú használható, mint a szint elején/végén.

Utolsó a Sharp Shooter, melynek során mindenki ugyanazzal a fegyverrel harcol, majd egy időlimitet elérve mindenkinél egyformán cserélődik.
Bármelyiket is válasszuk elengedhetetlen lesz némi pénzmag, alias „CoD points” felajánlása, ami a menet első három helyezettje közt oszlik majd el.

A Treyarch műhelyéből 2 éve kikerült World at War tartalmazott egy spéci amolyan FUN játékmódot, amiben zombi hordákat kellett likvidálni egyedül vagy három baráttal együtt. A siker nem maradt el, így várható volt a témát érintve nagyon halk szavú fejlesztők ellenére is, hogy a Black Ops ismét tartalmazza ezt a kiváló lehetőséget.

A BO zombi módja megmaradt a maga stílusában, szóval továbbra is a „komolytalan” szórakoztatás a célja. Lényege, hogy a csoportokban érkező hordát leverjük, és a közben begyűjtött pontokból fejlesszük fegyverzetünket, illetve javítsuk a védelmi állásokat.
Változás a World at War-hoz képest, hogy míg ott „névtelen”, a Black Ops esetén ismert történelmi személyiségek (a single kampány politikai karakterei) irtják az ellent - Castro beszólásai hatalmasak!

A sor zárásaként pedig, had írjam le személyes gondolatom, amit a pontrendszernél említettem. Idén nyáron felröppentek hírek egy olyan CoD-ról amiben fizetős funkciók is lehetnek. A hírekre érkezett a gyors cáfolat és ne legyen igazam, hogy ez a pontgyűjtés, fogadás ennek az előfutára!

Bevallom őszintén kezdetben tartottam a Treyarch új alkotásától, de az előzetes híreket hallva csak egy kollégám által sokat mondott szállóigét tudtam mondani: „Odabízok neki sógor!”. Nem bántam meg! Kiváló single kampány, a multi fejlesztései és még sorolhatnám a megannyi karaktergyarapító részletet, amivel magasra tették a lécet.

Bravó Treyarch engem megvettetek!

100-ból 95 pontra értékelem.


post scriptum: a hibák felsorolásánál korrektséget említettem, hogy az értékelés miért és hogyan történik. Fontosnak tartom azonban azt is, hogy a hibák miatt a PC-s tábor is valamelyest egy szám vagy szó tekintetében tájékozódhasson. Értékelhetetlen!
A single alatt jelentkező fagyások, grafikai bugok, de főként a multit érintő hatalmas lag (amit érdekes módon a Zombi illetve Wager menetek alatt alig/nem tapasztaltam) nagy hiba, ezen a platformon a Treyarch nagyon felkészületlen volt. A hibákat nem lehet számszerűsíteni, sikerült végigjátszanom, nyomom a multit, de az élvezeti faktor a technikai problémák miatt közelít a nullához.
Amint megérkezik a javítás és betölti szerepét, a PC-s változat is megérdemli a fenti pontszámot!

Könyv- és programajánló

November 7-én jelent meg Beregi Tamás Pixelhősök című könyve, amely a videojátékok történetét dolgozza fel. Több mint 50 év, kb ezer játék, műfajok születése, bukása és persze sok-sok kép - ezt ígéri a szerző. Akit bővebben érdekel, nézze meg a facebook oldalt (és lájkoljon, ha szeretne nyerni egy dedikált példányt).


Ebből az apropóból kerül megrendezésre a Pixelhősök Party a Trafóban, ahol a könyv szerzőjén kívül még rengeteg érdekes és/vagy fontos arc lesz jelen, olyanok mint pl. Képes Gábor, az Űrhódító játékkiállítás szervezője, Stöki az iddqd blogról vagy CoVboy és Martin ex-576-os félistenek. Lesz demoscene bemutató, retro játékok, Wii és kvarcjáték kiállítás is. Az esemény másnap hajnali négyig van kiírva, ami nem csak kockulást, hanem bulit is sejtetni enged. Gyertek minél többen!