Create DEMO PC


Az EA kidobta PC-re a Create nevű új játék demóját, amit INNEN tudtok letölteni.
Ígéretes és egyben érdekes játék lesz, ha igazak az információk, miszerint a játékot egészében mi alakíthatjuk ki.
A hírek szerint többszáz tárgyat és 140 küldetést kapunk majd a teljes verzióban, ami amerikában november 16.-án valamint europában november 19.-én fog megjelenni.

Civilization V teszt

A játék, amely 1991 óta töretlen népszerűségnek örvend. Sid Meier remekművének alapjai most sem változtak - kr. e. 4000-ben kezdesz egy rakás telepessel és harcossal, a feladatod pedig egy virágzó birodalom kiépítése lesz. Ehhez persze rögös út vezet: az első város megalapítása után el kell kezdeni terjeszkedni, hadsereget alapítani, kutatásokat végezni (ne feledjük, kr. e 4000-ben kezdünk), diplomáciai kapcsolatokat ápolni a többi néppel.. Mindezt egy körökre osztott játék formájában, ahol a taktikázásnak sokkal nagyobb szerep jut, mint magának az akciónak.

Ahhoz, hogy megnyerjük a játékot több út is vezethet. Először is ott a magától értetődő katonai győzelem: ez akkor teljesül, ha hadseregünkkel elfoglaljuk az összes többi nép fővárosát. Aztán ott a kulturális győzelem: ebben az esetben egy utópiát kell teremtenünk. A gazdasági győzelemhez az ENSZ vezetőjévé kell válnunk, a technológiai győzelemhez pedig nekünk kell megépítenünk az első űrhajót. Akkor sincs gond, ha egyik feltétel sem teljesül - ebben az esetben 2050-ben az nyeri meg a játékot, akinek a legtöbb pontja van.

Nézzük kicsit részletesebben a játékmenetet. A játék elején még nincs sok lehetőségünk: fővárosunkban építkezhetünk, megkezdhetjük hadseregünk felépítését és a lassú, óvatos terjeszkedést. Figyelnünk kell az emberek ellátására (farmok --> étel --> boldogság --> egyre több ember), valamint a folyamatos pénz-ellátásra - ha nincs elég pénzünk, nem tudjuk fenntartani épületeinket és egységeinket. Ezekből is látszik, hogy minden összefügg mindennel, tehát ha jó alapja van birodalmunknak, akkor később jelentősen könnyebb dolgunk lesz. Az idő előrehaladtával egyre több épület és egység válik elérhetővé, valamint egyre közelebbi kapcsolatba kerülünk a többi nemzettel. Szerencsés esetben jó kapcsolat alakul ki a két nemzet között: béke, nyitott határok, ajándékok/kereskedelem.. Az AI azonban néha egészen elképesztő dolgokra képes, pl. ok nélkül háborút indít a játékos ellen, majd meggondolja magát, és mindenét felajánlja a béke érdekében. De néha az is igen zavaró tud lenni, mikor valamiért megmakacsolják magukat, és egyszerűen nem hajlandók szóba állni a játékossal..

Itt érdemes megemlíteni egy újdonságot, a városállamok jelenlétét. A városállamok gyakorlatilag szintén önálló államok, akikkel ugyanúgy békét köthetünk/háborúzhatunk mint a nagyobb nemzetekkel. Ha kellő mennyiségű aranyat vagy katonát küldünk nekik, akkor szövetségessé válnak, így egy-egy háború esetén komoly segítséget nyújthatnak (és vice versa: meg is nehezíthetik a dolgunkat). Néha pedig küldetésekkel is ellátnak minket, ezek némi színt csempésznek a játékba. Bár alapjáraton sem unalmas a játék, sőt.. Gyakran előfordult ugyan, hogy hosszú körökön át semmit nem tudtam csinálni, de aztán mindig történt hirtelen valami - egy új küldetés, valamilyen új fejlesztés, vagy egy háború.. A háborúk kétségtelenül a játék legizgalmasabb pillanatai: egy-egy nagyobb város bevétele igazi kihívás lehet még a veterán játékosoknak is.
A játék zenéjére egy rossz szó sem lehet: csupa kellemes dallam, mely helyzetenként (és korszakonként) változik. A grafikáról szintén csak jót tudok mondani - a DirectX11 támogatásnak köszönhetően pazarul néz ki minden - a táj, a városok, az egységek (érdemes mindenre alaposan rázoomolni legalább egyszer!).. A gyengébb gépek tulajdonosainak sincs okuk aggodalomra, a beállítások remekül skálázhatók, és akár alacsonyabb beállítások mellett is nézhet ki gyönyörűen a játék. A kezelőfelület minden eddiginél letisztultabb és átláthatóbb, így a kezdőknek sem okozhat komoly problémát beletanulni a játékba.


Összefoglalva: a Civilization még mindig egy remek játék, az új részt ráadásul bátran tudom ajánlani kezdőknek és veterán Civilization-játékosoknak is (bár ők lehet, hogy túl könnyűnek fogják találni). A Firaxis megtalálta a tökéletes egyensúlyt az újdonságok és a régi, hagyományos Civilization-elemek közt, így egy nagyszerű körökre osztott stratégia lett a végeredmény. Az egyetlen komoly probléma az AI furcsa gondolkodásmódja ("Hmm, ötször akkora sereged van, mint nekem? MEGTÁMADLAK."), mely könnyedén tönkrevágja az egész játékot (melybe adott esetbe akár napokat öltünk bele).. Emiatt sajnos csak  

85/100.


Rage iPhone-ra holnaptól!

Ha hihetünk John Carmack (aki nem tudná, köze volt olyan játékokhoz, mint pl. Wolfenstein 3D, Doom és Quake sorozat, Heretic, Hexen, stb.) mai egyik tweet-jének, akkor a zseniálisnak ígérkező Rage című játék holnaptól elérhető lesz iPhone-ra. Aki nem tudná, a Rage egy id Software által fejlesztett (illetve fejlesztés alatt álló) poszt-apokaliptikus világban játszódó fps, egy adag versenyzéssel megspékelve (én kb. egy Doom-Mad Max-Borderlands egyveleget várok ezek alapján).


A fő platformokra (PC, Xbox 360, PS3) csak 2011. szeptember közepére várható a játék, furcsa, hogy ekkora az időbeli eltérés a megjelenések között. Ha valaki belekóstolt az iPhone-os verzióba, megírhatná kommentben, hogy mik a tapasztalatai. A többieknek pedig marad a trailer és a nyálcsorgatás: