Dead Space 2 - Demóteszt

Végre kipróbáltuk a következő év egyik legnagyobb játékát, a Dead Space 2 demonstrációs változatát, amiből egy demótesztet olvashattok. Én nagy rajongója vagyok a sorozatnak (januártol már az), és leírom a demoval kapcsolatos tapasztalataimat, amire esetleg néhányan kíváncsiak.Az első talán az a dolog, ami mindenkit foglalkoztat, hogy Isaac Clarke túlélte-e az első részt. Erre hamar választ kapunk. Igen, túlélte és a 2. részben őt irányíthatjuk - újra. A Dead Space 2 három évvel az első rész utáni történéseket dolgozza fel. A demó indításkor egy nagyon hosszú előzetest láthatunk az első rész történéseiből.

Itt meg kell jegyeznem... ezt max tv-sorozatokban látni (Odaát..stb), hogy egy játék folyatatása így fel legyen építve és összekötve. Mint egy többrészes horrorfilm. Gondolom ez benne lesz a full játékban is és nem csak a demo elejére biggyesztették be.


A felvezetőben szépen megismerhetjük a történetet és megadják a kellő hangulatot a demo-hoz, illetve feltehetőleg később a full játékhoz is. Most az első rész történéseibe nem mennék bele, szerintem sokan ismerik már. Az első remek pont, amiben változás van az a menü felépítése. Igényessebb, mint az első részben. Valamint míg az első részben 3 fokozat volt alapban +1 a lehetetlen, ezzel ellentétben itt 5 nehézségi fokozat található, nevezetesen Casual, Normal, Survivalist, Zealot, Hard Core.
Az átvezetőt megnézve a játékba csöppenhetünk bele.

Az első ami mindenkinek szemet szúrhat, hogy csiszoltak a grafikán, az első rész is szép volt, de még sikerült szebbre és aprolékosabbra kidolgozni a játékot. Beleértem itt a karaktereket, a szörnyeket, az effecteket és nem utolsó sorban a környezetet illetve a fény/árnyék vizuális hatásokat (itt 0 gravitáció mellett folyadékrészecskék is lebegnek a térben, míg az első részben csak porszemcsékre emlékszem) is. Még sok kis apróságokkal dobták fel az amúgy sem unalmas játékmenetet. Nem beszélve az új és elég ötletes hekkerkedésre, amivel például találkozhatunk a gravitációs gömb tönkretétele meghekelése során is.Kis érdekesség, az átvezetés az első részből a másodikba még egy dolog mutatja, és nagyon ötletessen méghozzá, mikor a lebegés után először érsz a bolthoz, ott az új ruhát ingyen átöltve jelzik hogy ez már egy következő Dead Space, ez is azt szimbolizálja, hogy nem szakadt meg a kapcsolat az első és második rész között, amilyen szkafandered volt, nem a két rész között lett leváltva, hanem úgymond magad öltözködsz fel a 2. rész "tiszteletére". :)

A hangulat. Na az nem hiányzik, talán még félelmetesebb mint az elsőben, itt sokszor annyira szük folyosók vannak, és a sok füst meg gőz, pára meglehetősen sok, így könnyen meglehet, hogy nehezen fogunk tájékozódni. Ennek függvényében tovább nő a klausztrofóbia érzete. Hangokat lehet hallani mindenfelé, mintha valami vagy valamik mászkálnának a csatornákban, szellőzőkben. Ha nyugi van akkor sincs síri csend, minimum a viz csordogálását vagy gépek zaját lehet hallani a játék alatt, ami megint csak nem hagyja teljessen megnyugodni a játékost, mert minden kis apró zajra felriad az ember. Nyugtalan érzés nagyon.
Nagyon sok helyen lesz, hogy az ember nyakába ugranak szörnyek a legszükebb kanyarokban, liftekben, bárhol, még jobban a frászt hozva a játékosra. A hangok emiatt nagyon jók a játékban, mint már fentebb írtam kellően hozzájárul a játékélményhez, aki tudja az 5.1-en próbálkozzon vele.

4 fegyver próbálható ki a demo-ban, ebből hármatt az első részből már ismerhetünk. Valamint az elején még a régi ruhában kell mászkálni, ami annyi extrával fel van szerelve, hogy a ruhákon vannak ilyen kis lelógó valamik, amiből vagy sűrített levegő vagy valami megmagyarázhatatlan légnemű anyag jön ki, ezzel irányítva a 0 gravitáció alatt a főhösünket.


Ez elég érdekes az első részhez képest, ott ugyan egy tábla segítségével ki-be kapcsolhattuk a gravitációt és a célkereszt által megadott irányba el lehetett rugaszkodni, és akár a mennyezeten sétálni a mágneses cipőnkkel. Ez eddig teljessen rendben van itt a második részben is egy kapcsoló kapcsolj a gravitációt, viszont a karakterünkét már nem, vagyis a ruhánk másképpen viselkedik.

Itt ebben a helyzetben az L3 megnyomásával kapcsolhajuk ki-be a csizmát és ezálltal a tapadás, mágneses vonzás elvész karakterünk felhúzza a lábait és elkezd lebegni. Nagyobb szabadságot kapunk ezálltal a játékban, a gyorsabb mozgást, a futásért felelős LB gomb testesíti meg, ilyenkor a csizmánkon működésbe lépnek kis hajtómüvek.
A lényeg a szabadsággal kapcsolatban hogy immáron a lebegés alatt bármit megtehetünk, forgolódhatunk, lövöldözhetünk, mindent ami amugy a talajra lépve tennénk.
Az viszont már egy fontos dolog hogy a földre érést nem akárhogy tehetjük meg. Ha az L3-al újból le akarunk ejtőzni a talajra előtte meg kell bizonyosodni arról, hogy hogyan helyezkedünk el, mert itt egy kék célkereszt jelzi hogy éppen hová érünk földet ha újből a gravitációs mezőbe lépünk.
Nem lehet bárhová, csak az amugy vizszintes talajokra, ami eredeti állapotában is a talajt képezni, hogy mindenki értsen, van egy rész mikor az emeleten kell feljutni egy ventilátorszellözőn ketesztül, mint egy kémény a mennyezetben. Ha a ventilátor elhagyásával visszakapcsoljuk a gravitációt, akkor visszaesnénk a ventilátor lapátjai közé, független attól hogy éppen fejenállva vagyunk a ventilátor lapátjaihoz képest. Megjegyzem, az új ruhát nem véletlen hagyták ki a lebegésből, így sok új funkció szerintem titokban maradt.


Összefoglalva:
Mindenképpen a következő év egyik legnagyobb - horror TPS - címéről beszélünk, nem sok játék van ami látványosabb és félelmetesebb lenne. Ha mindezt a teljes verzióban így tudják majd visszaadni valamint lenyűgöznek minket ezzel az úgy gravitációs játékmenettel, akkor azt hiszem sokan meg fogják venni a játkot.
Még az első részhez is talán meghozza kedvünket, főleg akik eddig nem ismerték a Dead Space-t.
Aki kihagyta az első részt és a demo alapján kedvet kapott mindenképpen játssza végig legalább egyszer, nagyon jó játék az eslő rész is, még ennyi eltelt idő távlatából nézve is.
Remélem sokak kedvét meghozta a demo egy kis borzongáshoz.

A játék január 28-án jelenik meg a hiresztelések szerint. Tartsátok rajta a szemeiteket. :)Kép forrása: IGN

Golden Globe jelölések 20112011. január 16-án Los Angelesben megrendezésre kerül, a 68. Golden Globe filmes díjátadó rendezvény. Ez amolyan előfutára az Oscarnak, az itt díjazott filmek és színészek, jó eséllyel az Oscaron is eredményesek lesznek. Továbbá a Golden Globe-on sorozatokat is díjaznak. Íme a jelöltek listája, jó szórakozást hozzá:


Legjobb dráma (film):
- A király beszéde
- Eredet
- Fekete hattyú
- Social Network - A közösségi háló
- The Fighter


Legjobb vígjáték/musical (film):
- Alice csodaországban
- Az utazó
- Díva
- Red
- The kids are all right


Legjobb animációs film:
- Aranyhaj és a nagy gubanc
- Gru
- Így neveld a sárkányodat
- L'illusionniste
- Toy Story 3


Legjobb idegennyelvű film:
- Biutiful
- Szerelmes lettem
- Le concert
- Kray
- Egy jobb világ


Legjobb színésznő drámában (film):
- Halle Berry - Frankie and Alice
- Jennifer Lawrence - Winter's bone
- Michelle Williams - Blue Valentine
- Natalie Portman - Fekete hattyú
- Nicole Kidman - Rabbit hole


Legjobb színész drámában (film):
- Colin Firth - A király beszéde
- James Franco - 127 óra
- Jesse Eisenberg - Social Network - A közösségi háló
- Mark Wahlberg - The Fighter
- Ryan Gosling - Blue Valentine


Legjobb színésznő vígjátékban/musicalben (film):
- Angelina Jolie - Az utazó
- Anne Hathaway - Szerelem és más drogok
- Annette Benning - The kids are all right
- Emma Stone - Könnyű nőcske
- Julianne Moore - The kids are all right


Legjobb színész vígjátékban/musicalben (film):
- Jake Gyllenhaal - Szerelem és más drogok
- Johnny Depp - Alice csodaországban
- Johnny Depp - Az utazó
- Kevin Spacey - Casino Jack
- Paul Giamatti - Barney's version


Legjobb női epizódszereplő (film):
- Amy Adams - The Fighter
- Helena Bonham Carter - A király beszéde
- Mila Kunis - Black Swan
- Melissa Leo - The Fighter
- Jacki Weaver - Animal kingdom


Legjobb férfi epizódszereplő (film):
- Christian Bale - The Fighter
- Michael Douglas - Tőzsdecápák 2 A pénz nem alszik
- Andrew Garfield - The Social Network - A közösségi háló
- Jeremy Renner - Tolvajok városa
- Geoffrey Rush - A király beszéde


Legjobb rendező:
- Christopher Nolan - Eredet
- Darren Aronofsky - Feket hattyú
- David Fincher - Social Network - A közösségi háló
- David O. Russell - The Fighter
- Tom Hooper - A király beszéde


Legjobb Forgatókönyv:
- 127 óra - Danny Boyle, Simon Beaufoy
- Eredet - Christopher Nolan
- The Kids Are All Right - Lisa Chodolenko, Stuart Blumberg
- A király beszéde - David Seidler
- The Social Network - A közösségi háló - Aaron Sorkin


Legjobb dráma (sorozat):
- A férjem védelmében
- Dexter
- Gengszterkorzó
- Mad Men - Reklámőrültek
- The walking dead


Legjobb vígjáték (sorozat):
- Agymenők
- A stúdió
- Glee - Sztárok leszünk!
- Jackie nővér
- Modern Family
- The Big C


Legjobb színésznő drámában (sorozat):
- Elisabeth Moss - Mad Men - Reklámőrültek
- Julianna Marguiles - A férjem védelmében
- Katey Segal - Sons of Anarchy
- Kyra Sedgwick - A főnök
- Piper Perabo - Covert Affairs


Legjobb színész drámában (sorozat):
- Steve Buscemi - Gegszterkorzó
- Bryan Cranston - Breaking Bad
- Michael C. Hall - Dexter
- Jon Hamm - Mad Men - Reklám őrültek
- Hugh Laurie - Dr. House


Legjobb színésznő vígjátékban (sorozat):
- Toni Collette - Tara alteregói
- Edie Falco - Jackie nővér
- Tina Fey - A stúdió
- Laura Linney - The Big C
- Lea Michele - Glee - Sztárok leszünk!


Legjobb színész vígjátékban (sorozat):
- Alec Baldwin - A stúdió
- Steve Carell - The Office
- Thomas Jane - Hung - Neki áll a zászló
- Matthew Morrison - Glee - Sztárok leszünk!
- Jim Parsons - Agymenők


Legjobb mini-sorozat, vagy tévéfilm:
- Carlos
- The Pacific - A hős alakulat
- The Pillars of the Earth
- Temple Grandin
- Dr. Halál

Legjobb színésznő mini-sorozatban, vagy tévéfilmben:
- Hayley Atwell - The Pillars of the Earth
- Claire Danes - Temple Grandin
- Judi Dench - Cranford
- Romola Garai - Emma
- Jennifer Love Hewitt - The Client List

Legjobb színész mini-sorozatban, vagy tévéfilmben:
- Idris Elba - Luther
- Ian McShane - The Pillars of the Earth
- Al Pacino - Dr. Halál
- Dennis Quaid - The Special Relationship
- Édgar Ramírez - Carlos

Legjobb női epizódszereplő sorozatban, mini-sorozatban, vagy tévéfilmben:
- Hope Davis - The Special Relationship
- Jane Lynch - Glee
- Kelly Macdonald - Broadwalk Empire
- Julia Stiles - Dexter
- Sofía Vergara - Modern Family

Legjobb férfi epizódszereplő sorozatban, mini-sorozatban, vagy tévéfilmben:
- Scott Caan - Hawaii Five-0
- Chris Colfer - Glee - Sztárok leszünk!
- Chris Noth - The Good Wife
- Eric Stonestreet - Modern Family
- David Strathairn - Temple Grandin

Legjobb betétdal:
- "You Haven’t Seen The Last Of Me" -Díva
- "Something’s Got a Hold on Me" - Díva
- "Coming Home" - Country Strong
- "There’s A Place For Us" - Narnia krónikái 3. - A hajnalvándor útja
- "I See The Light" - Aranyhaj és a nagy gubanc

Legjobb zene:
- 127 óra - A.R. Rahman
- Alice csodaországban - Danny Elfman
- Eredet - Hans Zimmer
- A király beszéde - Alexandre Desplat
- The Social Network - A közösségi háló - Trent Reznor, Atticus Ross

Red River: Knox hadnagy megmondja a frankót


A Codemasters egy új videót adott ki a jövő év elején megjelenő Operation Flashpoint Red River (PC, Xbox360, PS3) játékból, melyet alább nézhettek meg. Ezt a videót akár karakter bemutatónak is felfoghatjuk, hiszen a játék egyik hőse, Knox hadnagy a háború borzalmairól is beszámol Tádzsikisztánban.