Nelson Tethers: Puzzle Agent - The Mystery of Scoggins - TESZTAjándékot kapni jó! Ezt valószínű a Telltalenél is tudják, mivel legújabb sorozatuk a Vissza a jövőbe című film játék formába öntött folytatását előrendelőket, a fenti hosszú című alkotásukkal ajándékozták meg.
- a Back to the Future: The Game-ről hamarosan bővebben is olvashattok!

Aki nem ismerné a Telltale-t annak röviden annyit a vállalkozásról, hogy a Lucasarts-ból váltak ki és főként részekre bontott a.k.a. epizodikus játékokat készítenek.A játék már nyáron megjelent egy szintén sorozatnak szánt projekt első darabjaként, így a naptár szerint kicsit megkésve, de leteszteljük. Nelson Tethers különleges ügynök lesz játékunk hőse, aki nemcsak megnevezésében különleges. Az X-aktákhoz hasonlóan számára is van egy eldugott iroda ahol speciális problémamegoldó képességét kamatoztatja. Nelsont nem fegyveres támadáshoz hívják, nem kell kivonulnia vegyi riadó esetén, de nem is fog régészkedni ha valahol a parkban csontokat találnak. Az Ő területe a fejtörők.

Az egykoron nagy sikert megélt nótában is énekelték már, hogy: álmomban talán egy radírgyár... Ez itt a baj kérem szépen! Bár elég kicsi a valószínűsége, hogy az ovális irodában és körülötte kevésbé határozott emberek dolgoznak, még nekik is feltűnik, hogy kedvenc radírjuk szállítmánya csak nem akar megérkezni. Mivel a helyi városka lakói nem igazán bőbeszédűek, sőt ha információt közölnek azt is feladványban teszik, ezért Nelson különleges ügynököt küldik a helyszínre, hogy derítsen fényt erre a különös rejtélyre.A program képi megvalósítása a legszembetűnőbb. Ha emlékeim nem csalnak voltak már hasonló próbálkozások, de arra biztosan felkapnám a fejem, ha azok emlékezetesre sikerültek volna. A Puzzle Agent igazából egy rajzfilm, pontosabban egy amatőr látszatot keltő animációs film. Nincsen 3D technika, nincsenek spéci effektusok, csak azt kapjuk, amit a rajzoló megálmodott és papírra vetett.

A látvány egyszerűsége a határozott körvonalak, az elnagyolt, de megrajzolt részletek megteremtenek egy kellemes alap hangulatot, mintha egy rejtvényes képregényt olvasgatnánk. Ennek fokozásába sajnos a hangok nem igazán segítenek be. A karakterek hangjai még elfogadhatók, akad pár számomra különösen tetsző is, de az effektek vagy az aláfestő zene valahogy nem került a fejlesztés középpontjába.A játékmechanika nagyon egyszerű. A történetben úgy tudunk előre lépni, hogy feladványokat oldunk meg, hol közvetlenül, hol közvetetten magunk megsegítése érdekében. Egy részük nagyon ötletes nemcsak logikát igénylő, de sok esetben felfedezhető a teljes ötlettelenség. Természetesen van egy véges határa annak, amit ily módon, point & click „stílusban” be lehet mutatni, de mégis hiányzik a változatosság.

Nagy részük megoldása elsőre beugrik, így a kihívás az ilyenkor fontos élvezeti faktor csak kevés feladványra koncentrálódik, amik viszont néha túlságosan is nehézre sikerültek. Szóval inkább a végletek, mintsem egy egyenletes vagy fokozatosan nehezedő vonal a jellemző.
Megakadni meg lehet, de nem kell kétségbe esni, mivel egy tipprendszer is beépítésre került, ami most nem működik ingyen.

Nelson számára a rágógumi ad nyugalmat, csámcsogás közben pörögnek igazán a fogaskerekek. Egy tipp egy rágóba kerül, amiknek pótlásáról kalandozásunk közben illik gondoskodni. Ha elfogy, vagy felhasználtuk az összes tipplehetőséget magunkra maradunk. Jópofa ötlet, hogy megoldásaink előbb postázásra kerülnek a központba, majd innen tudjuk meg sikerrel vettük e az akadályokat. A végeredmény elfogadása mellett értékelést is kapunk a jobb vagy mint Chuck Norris-tól a futottak még besorolásig.

A fejtörőket néhány beszélgetés, és átvezető animáció szakítja meg, melyek szövegkörnyezete, egyszerűsége jobb nem is lehetne.Egy játék számszerű értékelése mindig kényes téma, de most a miatt vagyok kicsit bajban, hogy igazából ez egy ajándék volt - annak pedig ne nézd a bug-ját... Persze az akciót leszámítva a program továbbra is beszerezhető, így aki egy olyan döntés előtt áll, hogy megéri e rááldozni, annak álljon itt eme értékelés:

Nelson első kalandja elég felemásra sikerült. A történet kellemesen bugyuta, a rajzolt karakterek, a környezet szinte tökéletes egységet teremt, amibe egyedüli negatívumként a játék lényegi elemének gyengesége rondít bele, de az nagyon! Puzzle Agent. Mit jelenthet mást, mint jó kis fejtörőket, amiknek a változatossága, nehézsége és főleg mennyisége nem igazán fele meg az elvárásoknak.Sorozatnak tervezték, maradt is pár elvarratlan szál, kérdés mennyi bevételt hozott az első rész? Én mindenesetre várom a folytatást!

+ kítűnő prezentáció
+ ötletes fejtörők...

- ...egy darabig
- így hamar elvész a bája, meg rövid is

100-ból 71 pontra értékelem.