Hungamer Filmajánló: Végrehajtók

-Eredeti cím: Repo Men
-Stílus: Sci-fi, akció,
-Rendező: Miguel Sapochnik
-Forgatókönyv:Eric Garcia, Garrett Lerner
-Szereplők: Jude Law, Forest Whitaker

Tartozni sohasem kellemes dolog, teljesen mindegy hogy kinek és hogyan. Az ember, ha van egy kis esze, szeretné minél hamarabb lezárni az ilyen dolgot. Miguel Sapochnik rendező filmje is erre épít. A Repo Men előzetese igencsak felkeltette az érdeklődésemet, érdekes koncepciójával és azzal a nem elhanyagolható ténnyel, hogy két olyan színész a film főszereplője, akikért rajongok. Ráadásul egyikőjük sem az ilyen szerepekhez szokott. Nem vártam tűkön ülve, nem számoltam érte a napokat de azért vártam. Reméltem hogy egy szórakozató kis filmecske lesz belőle. Végül pedig sokkal többet kaptam, számomra a Repo Men 2010 egyik legjobb filmje volt.

A közeljövőben egy vállalat feltalálja a mesterséges szerveket, amik ugyanúgy szuperálnak mint az eredetiek. Sőt, némelyik még jobban is. Szóval ha valakinek, valami gondja lesz az eredeti tüdejével, vagy egyszerűen csak egy zöld szemet akar a barna helyett, elmegy ide és "cserélik" is. A gond csak az hogy ezek a ketyerék baromi drágák, és ha valaki nem tudja fizetni, egyszerűen visszaveszik a műszerveket. Ezt a végrehajtók végzik, Remy (Jude Law) és legjobb barátja Jake (Forest Whitaker) ezt a nem mindennapi posztot töltik be, és kár tagadni, imádják is. Viszont Remy-t egy nagyon csúnya baleset éri és ő is rászorul egy pótalkatrészre. Nagyobb gond az hogy, Remy-t, helyzete miatt lelki ismerete kínozza. Nem tudja elvégezni a "melót" így végül ő is adós lesz és a legjobb barátját küldik utána.
A Repo Men egy igazi filmes gyöngyszem. Eredeti az alap ötlet, tabu témákat feszeget, végig szórakoztató. Miguel Sapochnik egy első filmes rendező, ez az első "nagy" filmje és valami bitang jó munkát végzett. A két forgatókönyv író is kitett magáért, minden tiszteletem az övék. A jövőben behajtók, műszerveket vesznek vissza az emberektől. Ilyet azért még nem láttunk, igazi friss ötlet. Könnyen ellehetett volna ezt szúrni, de szerencsére nem így lett.
Ugye a film sci-fi akció keverék, szóval elengedhetetlen hogy a látvány jó legyen. Nincs is vele semmi baj sőt, igen kiemelkedő. A jelmezek mind szépek, a helyszínek is meggyőzőek, a fényes metropolis, a lerobbant gettók és a futurisztikus központ, elképesztőek. Ha már úgyis a látványnál tartunk megemlíteném azt is hogy a film véres. Kifejezetten brutális, egy-egy szerv kihámozását és megtisztítását szépen az arcunkba nyomják. Ez nem mindig szerencsés, viszont itt egyáltalán nem öncélú, egyszerűen csak bemutatják hogy a végrehajtók hogyan dolgoznak. Nyersek és kegyetlenek, ehhez igazították a látványt is. Kissé talán hatásvadász, de film nézése közben nem jut eszébe a nézőnek. Sokkal inkább a döbbenet. Az akció jelenetek is ehhez igazodnak, pörgősek, látványosak, véresek. A film végén van egy akkora darálás, nagyon régen láttam ilyesmit.
Nem mindig elég ha egy film látványos. Főleg egy sci-fi filmnél, nem árt ha van mondanivaló is. A Repo Men-nek pedig van, nem is akármilyen és tele van társadalom kritikával. Nézzünk már ki a világba, mamut cégek döntenek az emberek sorsáról, nem is emberként kezelik őket, csupán fizetetlen csekkeknek. A legdurvább pedig az hogy lehet nem is vagyunk már távol ettől a jövőképtól. Szóval a Repo Men moralizál, teszi mindezt a fentebb említett kegyetlenséggel és ridegséggel és mocsok szórakoztatóan. Nincs szájba rágás, eléggé lazán sokszor humorosan teszi. Ez a másik nagy erénye a Repo Men-nek, mert a filmnek van egy irtó jó, igazi éjsötét fekete humora. Marha jó beszólások, sokszor direkt barom jelenetek és a polgár pukkasztó megnyilvánulások. Pl.: Amikor a két főhős egy szépen feldíszített házból(talán karácsonyi díszítés volt) nyakig véresen kijönnek a "csomagokkal" majd egymásra néznek és elkezdenek röhögni. Morbid? Groteszk? Az, de tényleg vicces :)
A színészi játékra sem lehet panasz. Forest Whitaker és Jude Law párosa irgalmatlan jóra sikerült. Jó barátokból ellenségekké válnak. Ez sablonos, de működik, főleg a két színész miatt. Jude Law nem ilyen  szerepekhez szokott és mégis profin megoldotta, nagyon jól állt neki a rideg behajtó szerep, ilyen egy igazi színész. Whitaker Oscar díjjas színészen viszont meglepődtem. Ő nagyon jó színész nem arról van szó, hanem arról hogy a "nagy mackó" nem is tudom hány kilót ledobott a film kedvéért és igazi gyilkológép benyomását kelti. Hatalmas respect neki is! A másik fickó akinek nagyon tetszett a karaktere az Liev Schreiber. Ő a cég igazgatóját alakítja, profit és meló, semmi más nem érdekli viszont annyira benne van a szerepben, és annyira laza, nem lehet nem kedvelni.
Amire még szeretném felhívni a figyelmet, az a film lezárása. Komolyan mondom, én már sok filmet láttam de ez a vég kifejlet ledöbbentett. Annyira mellbevágó és annyira nem számítottam ilyesmire. Köpni nyelni nem tudtam, látod Hollywood milyen ötletek vannak még?!
2010 legnagyobb meglepetése volt számomra a Repo Men. Komolyan mondom nem nagyon találtam rajta fogást, na jó Remy átpártolása nincs igazán kidolgozva de ezt leszámítva, tényleg semmi zavarót nem találtam. Egyedi, ötletes, pörgős, látványos, elgondolkodtató. Piszok jó színészek, nyers humor. Így kell ezt csinálni!
5/5