Hungamer Filmajánló: Thor

-Eredeti cím: Thor
-Stílus: Kaland, akció, képregény feldolgozás
-Rendező: Kenneth Branagh
-Forgatókönyv: Ashley Miller, Zack Stentz
-Szereplők: Natalie Portman, Chris Hemsworth, Sir Anthony Hopkins, Tom Hiddleston

Tudniillik rólam, hogy imádom a képregény filmeket. Valahogy, a sokadik ilyen film is képes szórakoztatni, ha megfelelő kezek között van. A Nolan és Burton féle Batman filmeket imádom, a Watchmen, és a Vasember filmekért is rajongok. Sajnos azonban vannak kritikán aluli próbálkozások is, Daredevil, Elektra, Szellemlovas, Megtorló Háborús övezet. Szóval a paletta igencsak hullámzó, ezért nem is igazán tudtam hova tenni a Thor című filmet. A képregény abszolút ismeretlen számomra, Thorról is inkább a skandináv Isten, mintsem a képregény figura(Isten?) jut eszembe. Szóval, az elvárásaim nem voltak magasak. Egy esetlen, suta történetű, de látványos filmre számítottam. Szerencsére tévedtem és 2011 eddigi legjobb filmje lett számomra a Thor.
9 világ létezik a világegyetemben, ebből az egyik Asgard ahol Odin Isten uralkodik. Hosszú háborúskodás után békét teremtett, legyőzte a Jötunheimr világ jégóriásait. Jó pár évvel később fiai Thor és Loki és néhány barátai, Thor heves vérmérséklete miatt, újra megtámadják az óriásokat. A harcból végül Odin menti meg a csapatot. Odinnak elege lesz fia arroganciájából, ezért megfosztja isteni hatalmától. Elveszi tőle a Mjölnirt Thor kalapácsát, fia erejét pedig abba zárja és mindkettőjüket száműzi Midgardba, a halandók világába.
Nem rossz kis sztori ez, mégha kicsit sablonos is. Először is szögezzünk le valamit. A Thor valójában nem igazi látványfilm, sokkal inkább egy királyicsaládi dráma, fantasy világba ültetve. Kevés de látványos akcióval, remek színészijátékkal, profi rendezéssel és piszok jó humorral. Szóval aki akcióorgiára vágyik, az inkább else kezdje a filmet, aki viszont egy érdekkesebb koncepciójú képregényfilmet akar látni, az nyugodtan belevághat. Hogy mivel is nyerte el a tetszésemet ennyire a film. Talán a rendező kiléte és munkássága az egyik fő ok. Ugyanis a filmet az a Kenneth Branagh rendezte, aki leginkább Shakespeare darabokból készített filmet. Többek között az V. Henrik és a Sok hűhó semmiért is az ö keze munkája de a 94-es Frankenstein is. Valahogy a hozzáállásán is érződik, hogy máshogy akarta megközelíteni a témát. Így a film le se tagadhatná hogy nem Amerikai a rendező hanem Britt.
A film cselekménye végig két szálon fut. Az egyik szál Thor száműzetése a Földön, ahol halandóként kell érvényesülnie, egy tudós csapat oldalán és még a S.H.I.E.L.D is bekavar jó szokásukhoz híven. Itt még természetesen kibontakozik, a kötelező szerelmi szál is. Viszont mindenféle rózsaszín köd és nyáltenger nélkül, bravó! A másik szál Asgardban játszódik, ahol trónfosztás történik, félig kényszerű és félig önös alapon. Talán nem árulok el nagy titkot hogy ki csinálja a fesztivált, hogy ki lesz a fő ellenfél. Bár nemtúl csavaros a történet, sőt, bevált paneleket használ de a rendező biztos keze végig ott érződik a sztorin. Ügyesen van felépítve, hogy a legvégső ütközetre sok szálat elvarrjanak de egy kettőtt nyitva hadjanak a folytatásnak.
A színészi játék, bár nem egy egetverő oscar gyanús alakítások, mégis teljesen jók. Anthony Hopkins mint mindig most is jó, bár már tényleg látszik az idő az öregúron, ezt anno a Farkasember kritikájánál is leírtam, de látszólag nem hallgat rám Lecter Doktor :) Chris Hemsworth Thor szerepére pedig telitalálat. Lehetséges hogy hamarosan egy újjab kedvenc színészem lesz. Nagy tehetségnek érzem, jó hogy felfedezték. A film ütőkártyája, aki a legnagyobb teljesítményt nyújtja az a Lokit játszó Tom Hiddleston. Irgalmatlan erős játékot ad elő, és bár elviekben ő a rossz fiú, mégis a tettei végig érthetőek. Nekem végig szimpatikus maradt. A jellemváltozásuk pedig szintén erősre sikerült. Thor a nagyképű Istenből, egy jószívű hőssé, míg Loki egy ravasz cselszövőből, egy megtört, elárult ármánykodó lesz. Tényleg nagyon jóra sikerült.
A film másik fontos alappillére a humor. A legtöbb vicces jelenet abból fakad hogy Thor még nem járt a Földön, egészen máshogy viselkedik, mint ahogy az itteniek megszokták. Talán a legjobb ilyen példa amikor a kisállat kereskedésbe megy, de Thor kezdeti nagyképűsége is igen szórakoztató és lám mégis győz a sokkoló :) Ami még nagyon tetszett, hogy rengeteg utalás van, más Marvel szuperhősökre. Sőt egy a közeljövőben megfilmesítésre kerülő hős is szerepel pár percre. Figyelljetek akkor amikor Thor megtámadja a S.H.I.E.L.D-et.
A Thor látványvilága pedig egyedi. Ennyire fantáziadús helyszíneket és jelmezeket talán még sohasem láttam. Nem fér a fejembe, hogy a fenébe tudtak ilyeneket kitalálni, a díszletek a jelemzek valami gyönyörűek. Megmerem kockáztatni hogy oscar esélyesek. A CGI pedig bár bivaly erős, néha eléggé "érdekes" dolgok tárulnak a szemünk elé. Látni hogy hol spóroltak a pénzzel. Viszont a legelső harc a jégóriásokkal valami kegyetlen látványosra sikerült. A negatívumokhoz még hozzáírható, hogy néha olyan jelenetek sikerültek viccesre, aminek nem kellene. Viszont tényleg ennyi a fogás a filmen.

A Thor, talán a legnagyobb meglepetés ami idén ért. Remek karakterek, vicces és szórakoztató. Nagyon látványos, a történet is kellően jóra sikerült. Végig érezhető rajta a profizmus. Bárcsak ilyenre sikerülne minden képregény film.
5/5