Hungamer Filmajánló: Transformers 3

-Eredeti cím: Transformers: Dark of the Moon
-Stílus: Sci-fi, ackió
-Rendező: Michael Bay
-Forgatókönyv: Ehren Kruger
-Főszereplők: Shia LaBeouf, Rosie Huntington-Whiteley

A Transformers filmsorozat elérte a 3. felvonását. Az első részt szeretem, hangulatos és látványos popcorn mozi. E filmtől viszont nem vártam semmit, mivel az előző rész minden idők egyik legrosszabb filmje. Egyedül a látvány volt benne értékelhető. Ez a rész viszont megint korrektül sikerült.

Sam Witwicky a világmegmentője lett kétszer is, mégis állásinterjúkra kell szaladgálnia, még az új barátnőjének is jobb melója van. Szeretne újra találkozni az óriási robotokkal és velük dolgozni. A vágya hamarosan bekövetkezik, ugyanis Optimus és csapata egy akciójuk során Csernobilban egy Transformers ereklyére bukkannak, ami az autobotok egy űrhajójáról a Bárkáról(igen a Transformers képregények legendás űrhajója) származik.
Sokan támadták a Transformers 3 sztoriját, értelmetlen, átgondolatlan semmi jó nincs benne. Én valahogy ezzel most nem tudok egyet érteni. A film még persze mindig a látványra van kihegyezve, nincs benne Eredet vagy Hetedik szintű történetvezetés és mesélés. Ettől függetlenül a sztori jó, és meglepően ötletesre sikerült, sokkal inkább emlékeztet a Transformers képregény hangulatára, mint eddig bármelyik része a film sorozatnak. Tovvábbá a film hosszát se tartottam hibának, ez is mint az előző rész, kb 2 és fél óra. Sokak gyomrát megülte, túl hosszú a felvezetés és elvan húzva fölöslegesen. Ha a második részről lenne szó azt mondanám igen, ez így van. Erről viszont nem tudom ezt elmondani. Bár Sam szerencsétlenkedése a magánéletben tényleg eléggé fölösleges de igazából nem volt olyan mint az előző részben, hogy fél órán át annyit láttunk, hogy Sam csak az egyetemen töketlenkedik. Itt is van hasonló de jól van tálalva és elég viccesek ezek a jelenetek. A röhögéstől ugyan nemfogunk megszakadni, de nem rosszak.
Ha már humor. A második részben ez az alkotó elem egyáltalán nem működött. Görcsös, erőltetett idióta, és kínos poénokkal volt tele a film. Kezdve az Ikreknek nevezett testvérektől akik mintha az óvodás csoportból szabadultak volna. Vagy amikor Sam anyja befüvezve szaladgált az egyetemen, de Megan Fox lábának szexualizálása is ide tartozik, egytől egyig szánalmas és kínos volt. Szerencsére ezekből az idiótaságokból visszavettek az alkotók, vannak benne de még bőven az elviselhető szinten mozognak. Ráadásul megint van benne két robot akik poénforrásként funkciónálnak és most tényleg működnek. Két kis robot akik Sam-el laknak, az egyik pont az aki megerőszakolta Megan Fox lábát. Itt már nem csinál szerencsére ilyeneket de a másik kis robottal, tényleg néha egész jó ökörködéseket csinálnak.
Ha színészi játék kerül szóba, akkor már bajban vagyok, mert nemigazán van miről beszélni. Shia LaBeouf, szerenscére nem olyan idegesítő mint az előző részben de semmi kiemelkedőt nem látunk tőle. Bár tegyük a szívünkre a kezünket, nem is rá vagyunk kíváncsiak. Ez az új szöszke cicababa Rosie Huntington-Whiteley aki ugye Megan Fox-ot váltotta meg... igazából semmi jelenléte a csajnak, a színészetről lövése sincs. Gyakorlatilag ugyanolyan fölöslegs mint Fox karakatere volt. John Malkovich viszont fura volt a szerepében. Kb 10-15 percig van a filmben és meglepően ripacs de mégis eléggé megmosolyogtatóan idióta. Ami viszont mindenképpen negatívum az az hogy a karakterek néha teljesen barom módon viselkednek. Emberek és gépek egyaránt, a motivációik és céljaik, cselekedeteik néha teljesen érthetetlenek és logikátlanok.
Most térjünk a lényegre, amiért leülünk Transformers filmet nézni, a látvány. Tökéletes, itt 2 és fél órában olyan gyönyörű és öteletes látvány orgia szabadul el amire talán az Avatar óta nem volt példa. Gyönyörű részletgazdak efektek, az egész szemkápráztatóan gyönyörű. A film utolsó másfél órája pedig valami elképesztő. Gyakorlatilag azt látjuk hogy a gépek és emberek teljesen legyalulják Washington DC-t. Repülők, robotok emberek, óriási féreg gép, ami bedarál egy felhőkarcolót. Köpni nyelni nem tudtam. Az év leglátványosabb filmjének díjját már most borítékolhatjuk. A zenei aláfestés is remek.
A régi jól ismertek figurák mellett, beköszönt néhány új is. Az autobotok oldalán feltűnik Őrszem az előző vezér és még pár új figura. Az álcáknál Fülelő és a kém madara, sajnos nem emlékszem már a nevére. A kedvenc álcám Sokkoló is szerepet kapott, sajnálatomra eléggé keveset szerepel a filmben, de amikor benne van akkor nagyon komoly darálást csinál, ő irányítja azt a hatalmas féregszerű gépet is, ami a film leglátványosabb teremtménye. Negatívumként még azt is felkell hoznom hogy néhány karaktrerrel eléggé méltatlanul bántak el. Legalábis nekem nem tetszett.
Jó film lett a Transformers 3. Nem egy nagyon okos és mélyreható film, hanem egy szórakoztató agykikapcsoló popcorn mozi. Minden idők egyik leglátványosabb filmje. Remek akciókkal, pörgős és szórakoztató. Ezt így kell. Michael Bay végre megint magához tért. Az eddigi legjobb Transformers film.
4/5