Hungamer Filmajánló: Zöld Lámpás

-Eredeti cím: Green Lantern
-Stílus: sci-fi, képregény feldolgozás
-Rendező: Martin Campbell
-Forgatókönyv: Greg Berlanti, Michael Goldenberg, Michael Green, Marc Guggenheim
-Főszereplők: Ryan Reynolds, Peter Sarsgaard, Blake Lively, Mark Strong

Idén, három remek képregényből készült filmmel találkoztam: X-Men: Az elsők, Thor, Amerika Kapitány: Az első bosszúálló. Ezek mind nagyon magas színvonalon mozogtak, és mindet élvezet volt nézni. Ezt a remek kis triót töri meg a Zöld Lámpás, ami az idei filmes felhozatal, leggázabb, legkínosabb és legrosszabb filmje eddig. Még Jack Sparrow 4. kalandjánál is rosszabbra sikerült.

Hal Jordan egy tök laza és eléggé beképzelt vadász pilóta, elszúrja a legújabb repülőgép tesztelésének a bemutatóját, és ki is rúgják. Ezután teng leng, nem igazán tud magával mit kezdeni, amíg egyszercsak elnemkapja egy zöld energia mező, ami egy idegen űrhajóhoz viszi őt. Az űrhajóban egy utas haldokol, a neve Abin Sur és Hal-re hagyja a gyűrűjét. Hal a gyűrű és a lámpa segítségével elmondja a Zöld Lámpások esküjét így csatlakozik az intergalaktikus rendfentartó szervezethez.
Nem ismerem a képregényt de ez a Zöld Lámpás figura és világa egészen ötletes és nagyon eredeti. Az akarat zöld energiáját hasznosítják ezek a fickók, a gyűrűjük segítségével pedig bármit amit elképzelnek megvalósíthatják ebből az energiából. Maga film viszont vérlázítóan gyenge. Nagyon kevés dolgot tudunk meg a világról, és a Lámpásokról, pedig érződik ám, hogy van ebben kraft, csak nem tudták jól kiaknázni. A sztori klisés, hasonló alapokkal dolgozott a Thor és az Amerika Kapitány is, de ott nem volt baj, mert remekül volt az egész tálalva. Itt viszont annyira össze van az egész csapva, és ez az egész filmre értendő. Illene azért valami igazi és fogyasztható stílusban tálalni.
Aki látta az előzeteseket az biztosan nincs meglepődve, mennyire gagyi a CGI effekt a filmben. A legtöbb lény bár ötletes, mégis valahogy nevetségesen vannak létrehozva. Ez a kettősség teljesen rátelepszik a filmre. A helyszínek is, ötletesek de a megvalósítás az igencsak harmatos. Hal képességei is, van 1-2 egész ötletes és jól kinéző pl. amikor egy zuhanó embert úgy ment meg, hogy vizet szimulál alá és az felfogja az esést, vagy a kardok teremtése. Viszont a legtöbb ultra gagyi, amikor beidéz egy gatlingot, hát köpni nyelni nem tudtam mennyire hülyén néz ki, de a versenyautós rész is nagyon rossz.
Ez a jelmez meg Úr isten, foszforeszkáló és rikító zöld, nagyon csúnya.
A humor faktor is siralmas, ciki és gyerekes poénkodások raklappal, nagyon kevés az igazán vicces jelenet. Amikor a haverja előtt magára ölti a ruhát, és elkezd előtte arcoskodni és benyög egy ilyet: "Hú király mi?" Nem, nagyon nem. A tükör előtt pózolás meg... no comment. Ami viszont nem a film hibája de rontja az élményt az a magyar szinkron. Botrányosan rossz. Leginkább pont a főhősé igen zavaró és jellemtelen.
Térjünk át a színészi játékra, ami megint nem valami rózsás. Egyszerűen nem értem Ryan Reynolds gondolkodás módját, az Élve eltemetve után egy ilyen filmben szerepet vállalni, szégyellje magát. Egyébként látszott az alakításán, hogy nem tudott mit kezdeni a figurával, ahogy valószínűleg az írók sem. A női főszereplő  Blake Lively meg olyan mint a víz, színtelen szagtalan, viszont nem éltető elem. Csak úgy van és kész. Mark Strong-ot meg felsem ismertem, viszont ő tudott valamit kezdeni a figurájával, de ő is szégyelheti magát. Amin viszont igazán megdöbbentem, hogy Tim Robbins mi a bánatos Isten nyilát csinál itt? Egy ilyen kaliberű és múltú színész, atya világ!
Véleményem szerint, az egész film csakis azért készült el, mert megirigyelték a Marvel Studio által készített magas színvonalú filmeket, és próbáltak valamit ők is gyorsan sok pénzből összerittyenteni. Ami nagyon durván visszaütött, sem a moziba járók és sem a kritikusok nem szeretik, teljesen jogosan, egy ócska fércmunka az egész. Talán ha a 90-es évek elején jött volna ki, talán akkor működött volna, de nem 2011-ben. Mozi jegy árat semmiképpen nem ér meg a film, de még dvd-n sem igazán javaslom. Piszkosul ellett szúrva, ennél rosszabb és cikibb filmet idén még nem láttam. Egyedül a vaj szívem, és a karakterben lévő valódi lehetőségek miatt adok rá egy nagyon gyenge kegyelem kettest. Katasztrófa!
2/5

Silent Hill novemberben(állítólag)

Az Amazon szerint novemberben fog megjelenni a legújabb Silent Hill. A folyamatos csúsztatásoknak ezek szerint vége, és november 4-én kosárba pakolható lesz Xbox 360-ra és PS 3-ra a Silent Hill Downpour.
Igazából nemigazán várom, mert ezt se a Japán fejlesztők pakolták össze, hanem a Vatra Games (hallott már róluk valaki bármit is?). Na mindegy, a lényeg novemberben új SH.