Call of Juarez The Cartel: Teszt

-Kiadó: Ubisoft
-Fejlesztő: Techland
-Műfaj: FPS
-Platformok: PC, X360, PS3

Call of Juarez, egy FPS western, amit a lengyel Techland készített, igazi hiánypótló anyag volt 2006-ban. Maga a játék nem volt kiemelkedően jó, az ügyességi és lopakodós részek borzasztóak voltak, Ray történet szála viszont nagyon jó volt. Az egészből csak úgy áradt a western hangulat. Minden hibája ellenére ellehetett vele szórakozni. 2009-ben pedig jött a folytatás, jobban mondva előzmény, a Bound in Blood már egy igazi gyöngyszem volt. Csodálatos grafika, remek sztori, igazán szimpatikus főhősök, piszok jó játékmenet és harcrendszer. Nem vagyok olyan nagy FPS rajongó, de az letaglózott. Máig az egyik kedvenc játékom. Most pedig itt a 3. rész, a The Cartel, egy tömény katasztrófa.
Szeretném előre leszögezni, bár a játék nem játszhatatlan, mégis nagyítóval kell benne keresni a pozitívumokat. Az előző rész nagyon magasra tette a lécet, ez igaz, de egy ilyen csapat simán megtudta volna ugrani, a bajok viszont pont a csapatban keresendők. A The Cartel-t ugyanis nem ugyanaz a fejlesztőmag készítette, akik az előzőt, hanem egy újonc, afféle "B" csapat. Akiknek, hát látszólag gőzük nem volt mit kellene csinálniuk. Az igazi Techland ekkor éppen, az évek óta bejelentett Dead Island-el foglalatoskodtak, amin viszont meg is látszik.
Sokan már akkor hőzöngtek, amikor megtudták hogy az új CoJ modern időkben fog játszódni. Én is meglepődtem, de én úgy gondoltam megtudnak birkózni a dologgal. A western hangulatot meg lehet oldani úgyis, hogy nem az 1800-as években játszódik. Ott van Texas és Mexikó, ügyeskedve de meglehetne teremteni az atmoszférát. Sajnos nem jött össze a dolog, de olyannyira, hogy a játéknak az ég világon semmi hangulata nincs. Az egész egy unalmas lövöldözés és néha autókázás, kész, passz, vége. Így pont el is veszett az előző részek egyik legnagyobb erénye.
A Techland most negyed olyan jó történetet sem tudott összedobni, mint a Bound in Blood-ban. Komolyan mondom olyan, mintha a Walker a Texasi kopó egyik sztoriját dolgozták volna át, néha már vártam, hogy valaki "pörgőrúgással" intézze el a rossz arcúakat. A sztori annyi hogy a Los Angeles-i cartel felrobbantja a DEA (Kábítószer-ellenes Ügynökség), főhadiszálását, ezt a kormány megelégelve egy spcéi egységet hoz össze. A DEA-ből meg maradt Eddie Guerra, az FBI-os Kimberly Evans és az LAPD-től Benjamin McCall. Igen, ő az előző részek főhőseinek, a McCall família leszármazottja. Kinézetre leginkább Ray-re hasonlít (a karaktere viszont meg sem közelíti a nagy öregét). Ez a spéci csapat pedig azt a feladatot kapja, hogy egyszer és mindenkorra számolja fel a bűnszövetkezetet, gyakorlatilag szabad kezet kapva.
Ahogy fentebb már írtam az új McCall ivadék a közelében nincs Ray vagy Thomas figurájának. Sajnos totál unszimpatikus a figura, a szinkronhangja is meglehetősen sótlan. A többiek pedig abszolút sablon figurák, Kim a jó kislány, mindent (azaz majdnem mindent) a törvény szerint követ. Eddie meg a nagypofájú, szlenggel dobálózó szószátyár, szerintem roppant idegesítő. Érezték ezt az írók is és próbáltak csavarni a dolgon, sajnos így már kliséssé is tették őket. Ray barátnője egy prosti és gyakran kikell őt segítenie. Kim öccse egy banda tag, aki ugyancsak segítségre szorul. Eddie meg egy korrupt alak és szerencsejátékos. Marha eredeti mondhatom.
A játék zenéje viszont nem is olyan rossz, mondjuk közepes, de semmi emlékezetes dallamot nem tudtak összehozni az alkotók. Ami viszont még egy hatalmas érvágás, az a grafika, nincs mit szépíteni a dolgon, simán csúnya. A 2009-es Bound in Blood szebben néz ki. Minden szürke és barna, a textúrák egymásba lógnak, a holttestek belelógnak a földbe, a szabadtéri részeknél állandóan köd van és alig lehet látni valamit. Meg se karcolja a 2011-es átlag színvonalat sem. Komolyan mondom, sokszor már rossz nézni az egészet. A játék fizikája is botrányos. Főleg az autó vezetésnél, mintha valami két kilós járgány lenne az egész, totál hülyén viselkednek. Robbanásoknál, szinte nem is lép kölcsönhatásba semmi semmivel. Egy két ellenfél elrepül, de azok is hogy, te jóságos ég! Igazi rongybaba fizika.
A játékmeneten is komoly visszafejlődés tapasztalható, gyakorlatilag a nullára. Az előző részben minden figurának voltak spéci képességei, Thomas kést dobált és lasszózott és volt egy spéci időlassítása, Ray dinamitokat dobált, és neki is volt egy saját időlassításos képessége. Itt mindenkinek van egy tök ugyanolyan időlassításos skillje. Feltöltődik a találatokkor, ezután tudod használni, az egész annyi hogy belassul minden és kész, nyoma sincs az előző rész, "fogjuk be őket a célkeresztel egy pontos találatért" és hasonlók. Sőt, még a párbajok is kikerültek a játékból, mekkora ötlet.
A The Cartlet továbbá elérte a coop mód végzet is, ami nem lenne baj, de a fejlesztők átestek a ló túloldalára. A társaink legtöbbször velünk vannak, még ha egyedül is játszunk, de olyan szinten segg hülyék hogy az már fáj. Nem csinálnak semmit csak ide-odaszaladgálnak, pofáznak és lőnek, el mondjuk nem találnak senkit. Viszont előszeretettel vannak útban, 10 perc után már azt se bántam volna ha lyukasra szaggatják őket, ökrök! Úgyhogy a társak mesterséges inteligenciája "csodálatos". Az ellenfeleinké szintén toppon van, néha fedezékbe húzódnak, gyakran úgy hogy a fél testük kilóg, viszont nagyon pontosan céloznak és rettentő sokat sebeznek, még legkönnyebb fokozaton is 2-3 találat után már vörösben úszik a képernyő. Ezért is fura, hogy nincs normális fedezékharc a játékban, pedig elkellene, ez így a legrosszabb döntés volt Viszont van egy érdekes próbálkozás a játékban, gyakran kapunk mellék küldetéseket, lopjunk el ilyen olyan dolgokat a helyszínről, úgy hogy a társak ne vegyék észre. Ezzel afféle tapasztalati pontok járnak, és ennek segítségével nyitogathatunk ki új fegyvereket is. Nem rossz, de kevés.
Pozitívumként még felfedezhető az is, hogy ugye a 3 főhős, máshogy éli meg a történetet. Szóval ha teljes rávilágítást akarsz kapni a sztorira, akkor érdemes végigvinned mindhárom karakterrel. Vagyis jobban fogalmazva, érdemes lenne, ha a történet annyira jó lenne, vagy ha a karakterek annyira jófejek lennének. Meg különben is, ki akarná ezzel újra végig szenvedtetni magát? Ráadásul még kétszer.
Irtózatosan gyenge játék lett a Call of Juarez The Cartel. Nem méltó az előző részekhez, visszafejlődött. Ronda és unalmas az egész, rossz vele játszani. Még a középszer kifejezés is dicséret lenne neki. Remélem a Techland belátja ezt, és a következő CoJ-t az eredeti csapat készíti el. Erre a tehetségtelen új csürhére semmi szükség nincs, passzolják csak le őket a City Interactive-nek, odavalóak!

Pozitívumok:
+ Ötletesek a mellék küldetések, és azok kezelése
+ Néha egész jó a zene

Negatívumok:
- Ronda
- Monoton és unalmas
- Pocsék a játékmenet és a harcok
- Semmi hangulata
- Idióta MI és gyenge fizika

Grafika: 2/5
Zene/Hang: 3/5
Játékélmény: 2/5
Össz érték: 55%