Hungamer Filmajánló: Szellemlovas: A bosszú ereje

-Eredeti cím: Ghost Rider: Spirit of Vengeance
- Stílus: akció, képregény feldolgozás
- Rendező: Mark Neveldine, Brian Taylor
- Forgatókönyv: Scott M. Gimple, David S. Goyer, Seth Hoffman
- Főszereplők: Nicolas Cage, Violante Placido

Többször hangoztattam már, hogy imádom a képregényeket és, hogy akkor is érdekelnek a belőlük készült filmek, ha nem ismerem az alapjául szolgáló képkocka gyűjteményt (Szellemlovast azóta már pótoltam párat). Anno nagy várakozással és izgalommal figyeltem, a Nicolas Cage nevével fémjelzett Szellemlovas című filmet. A végeredmény viszont több mint siralmas volt. Egy átgondolatlan, totál sótlan és gyerekes baromság volt az egész. Cage pedig az idő tájt kezdett egy nagyon meredek lejtmenetbe és még mindig megy tovább. A folytatás előzetese egész pöpec volt, aztán megláttam a rendezők nevét. Neveldine/Taylor, tudtam, hogy ezzel megpecsételték ennek a filmnek is a sorsát.

Johnny Blaze Európába motorozik a végzete elől. Egyre kevésbé tudja uralni a benne élő szellemet Zarathos-t. Itt megismerkedik egy pappal, aki felajánlja neki, ha segít egy anyának és annak porontyának eljutni egy templomba, megszabadítja a bosszúálló szellemtől és újra szabad lesz a lelke. Klisé klisé hátán. 2012-ben egy ilyen faék egyszerűségű történettel előállni, ez valami szégyen. Nem értem min kellett ezen dolgoznia 3 embernek? Ráadásul már a kezdő képsorok kiölnek a nézőből minden reményt. Ahol Blaze azzal akar megnevettetni minket, hogy egyszer csupasz seggel csinált egy motoros ugratást. Ez mégis minek kellett? Az egész rendkívül gyenge és sótlan, még B kategóriás filmnek sem mondanám, mert azok legalább képviselnek egy bizonyos értéket de ez? Ne lepődjetek meg, ha hamarosan a Film+ kínálatában látjátok.
Nézzük meg a rendező ökrök... khm, "urak" előző munkáit. Crank. Teljesen korrekt, agyatlan B kategóriás film Jason Statham főszereplésével. Semmi komolyság, de végig pörög és egyszerűen jó nézni, a beszólások pedig eszméletlen jók, és nem kicsit polgárpukkasztó. Crank 2. Még többet mindenből, és egy irtó nagy baromság lett belőle, tele idióta és fárasztó ökörségekkel. Gamer - Játék a végsőkig. Te jóságos Atya Úr Isten! Ez a film egy katasztrófa, az ég világon semmi értelme, gusztustalan és erőltetett az egész, közel nézhetetlen. Egyedül Michael C. Hall ért benne valamit. Ez a film pedig a karrierjük pöcegödrének legesleggallja! Az egyik legrosszabb film amit valaha is láttam. Mint film semmi értéket és pozitívumot nem képvisel, mint képregény feldolgozás pedig, értékelhetetlen.
Az akció jelenetek igazából nem lennének rosszak közepesek, viszont a rendező páros ámokfutássá változtatta ezt a filmet is. Az operatőr összevissza rángatja a kamerát, nem lehet látni semmit, az egész teljesen követhetetlen. Egy másodperc alatt többször vágnak mint sok film a teljes játékidőben, az egész egy kaotikus valami. 20 perc után felidegesíti az embert. A CGI efektek borzasztóak, közel sem 2012-es színvonalúak. Az első rész ezerszer jobban nézett ki, pedig az sem volt olyan nagyon kiemelkedő, azért ez mégiscsak vicc valahol. Továbbá a filmnek semmi hangulata. Az egész olyan, mintha egy elmebeteg, drogos látomás lenne. Förtelem!
Nicolas Cage mint legutóbb, most is szörnyen játssza Blaze szerepét. Semmi karaktere, elvan fáradva, rossz nézni az ürgét. Ráadásul olyan szinten ripacs, hogy olyat én már nagyon régen láttam. Üvölt, ordít, eltúlozza az arc mimikát. Nézzétek meg mikor az egyik fickót vallatja, mint valami nem normális. Na meg a film abszolút mélypontja. A kocsi platóján utazik Blaze és a kissrác, és olyan dolgokat vitatnak meg, hogy ha taxiba ül, akkor is elkezd-e a jármű lángolni, és hogy mi van akkor ha vizelnie kell miközben átvan változva. Ha nem látom nem hiszem el, hogy ilyen ökörség szerepel a filmben. És még egy lapáttal rá is tesznek. Idézem Cage itteni szövegét: "Na az nem semmi, mint egy lángszóró úgy tolom húú pfffhhúúúúufff" Közben pedig el is játssza neki, amit aztán a srác elképzel. Ez egyszerűen nonszensz, kinek van ilyen alacsony humorérzéke? Ne értsetek félre én is vevő vagyok a gyökér humorra, na de, hogy csak ilyenekből áll az egész. Ez undorító! A párbeszédek is hasonló színvonalúak. Ott van még az anyuka és Blaze párbeszéde, erre már nem emlékszem pontosan de a lényeg:
- A kisfiam az egyetlen jó dolog amit erre a világra hoztam.
- Akkor mindenképpen meg kell akadályoznunk, hogy Antikrisztussá váljon.
A saját homlokomat kezdtem el ennél a pontnál verni. Nekem volt ciki amit látok.
Aztán a film tele van logikai buktatókkal. A Sátán a földön csak emberi alakban tud megjelenni, ezért gyengébb itt. Jól van, elfogadom, nyilván ez az egyik oka, hogy mindenféle alkukat is köt a halandókkal. De könyörgöm, ha ennyire fontos az a nyomorult gyerek, miért nem küld mindenféle szörnyszülöttet érte? Miért fegyveres zsoldosokat küld, akiket a lovas egy csapással ropogóssá süt? Ennyire hülye nem lehet valaki, ráadásul az egyik csatlósát át is változtatja. Egyetlen egyet, aki viszont tényleg megszorongatja a lovast. Miért nem csinált többet? Miért nem hívta az embereit a pokolból? Vagy egyszerűen, miért nem veszi el Blaze képességét, hogy lovassá váljon, ő adta neki, el is vehetné. Hemzseg az ilyen ökörségektől a film. Az átváltoztatott kegyence is érdekes figura. Amihez hozzá ér tönkre megy. A fa elkorhad, a kaja megrohad, az ablak betörik. Mikor kajálna felidegesedik, hogy nem tud enni. DE KÖZBEN VEZET ÉS ANNAK A NYOMORULT AUTÓNAK MEG SEMMI KÍNJA NINCS TŐLE! Hogy lehet ilyen átgondolatlan baromságot benne hagyni a filmben? Ráadásul a film végén már nappal is átváltozik. Ami elvileg nem lehettséges, de ezek szerint Sátánka upgrade-et hajtott végre a lovas skill fáján. Ha megnézitek a filmet megértitek miről beszélek.
A cikk hangvételéből nyilván érződik, hogy valami hihetetlen módon felidegesített ez a film. A Szellemlovas ezeknél a feldolgozásoknál sokkal többet érdemelne. Az egyik legérdekesebb Marvel karakter de ha hozzá nem értők kezébe kerül látszik mit lehet kihozni belőle. Nicolas Cagefegyvernepper után lett ilyen gyökér belőle, nem tudom milyen trauma érhette. A kinézetéből kiindulva az sem kizárt, hogy valami erős tudatmódosítóra rákapott. Csak nézzétek meg, sokszor olyan a filmben mintha azt se tudná hol van. A másik dolog még amit nem értek, Cage nagy képregény fanatikus. A lovas pedig az egyik kedvenc hőse, de nem látta, hogy amit a karakterrel csinálnak az mindennek a meggyalázása?
A csalódottságnál sokkal nagyobb mértékben munkálkodik bennem a düh. A film közben nekem is lángolt a fejem. Egy újabb szégyenfolttal bővült a képregény feldolgozások népes tárháza. Hihetetlen, hogy ilyen filmeket még készítenek. A Neveldine/Taylor duót nem szabad többet film közelébe engedni, de úgy sajnos Cage-et sem. Semmi pozitívum nincs sajnos a filmben. 2012 eddig legrosszabb produkciója. Pedig még csak március van.
1/5

Ui.: Mivel ezzel együtt, a két legutóbb bemutatott film semmit nem ér, még a héten, vagy a jövő hét elején, jelentkezek a Warrior kritikájával, hogy legyen valami értelmes film is már.