Hungamer Filmajánló: Az erő krónikája

Eredeti cím: Chronicle
Stílus: sci-fi-dráma
Játékidő: 84 perc
Rendező: Josh Trank
Forgatókönyv: Max Landis
Főszereplők: Dane DeHaan, Alex Russel, Michael B. Jordan


Van egy olyan érzésem, hogy a kézi-kamerás ál-dokumentum filmek egy ideig nem fognak kimenni a divatból, hiszen a legtöbb esetben mindegy milyen minőséget képviselnek, a nézők akkor is beülnek rá, a producerek ezáltal pedig jól jönnek ki a dologból. Ez pedig engem kezd már kissé zavarni, de szerencsére azért van pár üdítő kivétel, melyek megmutatják, lehet ebben a műfajban olyat is alkotni, mely bőven beleesik a "jó" kategóriába. Josh Trank mozija ilyen. 
Főszereplőknek van itt nekünk három végzős gimis srác, akik  szuper erőre tesznek szert. Kezdetben minden móka és kacagás, viszont egy idő után eldurvulnak a dolgok és egyikük agya eldurran.
A forgatókönyv nem bonyolult panelekre épül, sőt. De ennek ellenére jól megírt karaktereket vonultat fel és ezt a témát is igényesen dolgozza fel. Igaz, a cselekmény elég lassan indul el, de itt ennek van is értelme, nem úgy, mint mondjuk egy Ideglelés vagy Paranormal Activity esetében, csakhogy két híresebb filmet említsek az ál-dokumentarista alkotások közül. Szereplőink elég sokat változnak, miután megkaparintják erejüket, ez pedig jól is van bemutatva, köszönhetően a jó színészi játékoknak.  Akit érdemes megemlíteni, az Andrew, akit apja nem csak lelkileg, de fizikailag is bántalmaz, anyja haldoklik az iskolában pedig senki nem figyel rá, ha pedig mégis, az a szekálásban merül ki. Ezért érthető is, hogy a képességét nem arra fogja használni, hogy embereket mentsen, ő inkább csak bosszút akar állni. Persze, ezt nem azonnal kapjuk meg és erről nem is írnék többet, azért meglepetés is maradjon a kedves olvasóknak.
 
Látvány tekintetében nem sok panasz lehet a filmre, igaz, a legtöbb akció lekorlátozódik az utolsó negyedórára. De azok nagyon ütősen néznek ki, az alacsony költségvetés egyáltalán nem tükröződik vissza róluk. Viszont akik színes-szagos Michael Bay-féle effektparádéra számítanak, csalódhatnak, itt azért nem orrba szájba kapjuk a zúzást.
Amiről még nem esett szó, az az operatőri munka. Megmondom őszintén, a film ilyen téren engem lenyűgözött, remekül lettek kihasználva a lehetőségek, hiszen egy idő után nem a szereplőink lóbálják össze-vissza a filmfelvevő eszközt, hanem erejükkel irányítják. Ennek köszönhetően rengeteg érdekes beállítást láthatunk. De az se rossz, hogy a végső csatát több kameraállásból láthatjuk, hiszen az ott jelenlévők kameráin is követhetjük az eseményeket. 

Összesítve a dolgokat, kellemes kis darab ez, mely nézőjének igényes szórakozást tud biztosítani. Nem formabontó, sok újat sem mutat, de még így is műfajának egyik gyöngyszeme, az ilyen darabok emlékeztetnek, hogy ebben a témában is lehet minőségit letenni az asztalra. 

Értékelés: 7/10

PS3-ra is megjelenik az I Am Alive

Hosszú története van az I Am Alive című játéknak. Viszontagságos fejlesztése során egyszer már teljesen előröl kezdték, a PC-s és PS3-as platformokat elutasítva jelent meg XBLA címként, február 22-én. A Ubisoft kitartott az exkluzivitás mellett, legalábbis eddig. Mostanra kiderült, hogy mégis lesz belőle PS3 verzió, viszont a Sony platformján is letölthető cím lesz, csak a PSN rendszerén lesz megvásárolható. Az I Am Alive április 4-én érkezik a platformra. Nekem ezek után egyetlen, talán kissé durva, de lényegre törő kérdésem van: Hol a f@szban van a PC-s verzió?

PC-re is jön a Binary Domain

Megtört a jég, vagy befagyott a pokol? Egy konzolexklúzív cím látogat el a személyi számítógépeinkre. A Binary Domain hamarosan a PC-s tábort is meginvitálja, az öntudatra ébredő robotok levadászására. Maga a játék egy fedezékrendszerre épülő TPS akció játék, (Gears of War, Vanquish) a történetét pedig sok klasszikus sci-fi inspirálta. A játék már februárban megjelent konzolokon, viszont a rajongók kérésére hallgatva elkészítik a PC-s verziót is, ami már április 6-án megvásárolható lesz. Remélhetőleg egy igényes portot készítenek.