Asura's Wrath: Teszt

- Kiadó: Capcom
- Fejlesztő: CyberConnect2
- Műfaj: akció, beat 'em up,
- Platformok: Xbox 360, PS3
- Tesztelve: Xbox 360


A Catherine után egy újabb keleti alkotás tesztjével jelentkezem. Vallomással tartozom, az előzetesek és hírek alapján engem egyáltalán nem érdekelt az Asura's Wrath. Bár szeretem a Japán játékokat, ez nekem már valahogy túl őrültnek, és egy nagy bohockódásnak tűnt. Az egyik előzetesben Asura egy akkora ellenség ujját tartotta vissza, mely mellett a Föld körülbelül kosárlabda méretű. Akkor és ott valami elpattant bennem, és tudtam, hogy utálni fogom ezt a játékot. A Demo verziót nem is próbáltam ki, csak a teljeset, aztán azon vettem észre magam, olyan jól szórakozom, hogy nem tudom lerakni a kontrollert.
A Császár egy hatalmas flottát indít Gaea (a Föld itteni megfelelője) felé, hogy megmentse a shinkoku-kat (emberiség) a Ghoma pusztításától. Megjelenik a legerősebb Ghoma is Vlitra, aki magából Gaea-ból manifesztálódik. Bár a császári flotta hatalmas erővel rendelkezik, az igazi ütőkártya, a Császár nyolc Demigod (félisten) tábornoka, Olga, Sergei, Wyzen, Karlow, Augus (volt mesterünk), Deus, Yasha (Asura sógora) és Asura. A harc kimenetele az lesz, hogy Asura lánya Mithra aki egy papnő, varázslat segítségével megnöveli apja képességeit, így Asura egyedül visszaveri Vlitra-t. A tábornokok nem nézik jó szemmel Asura, látszólag végtelen erejét, így feleségét Durga-t megölik és a Császárt is, az ő halálát Asura-ra kenik, lányát pedig elrabolják, hogy hatalmával egy új birodalmat építsenek és később véglegesen megöljék Vlitra-t. Asura nem tud egyszerre szembeszállni a hét egykori tábornokkal, és Naraka-ba (pokol) kerül 12000 évre. Innen kijutva pedig irgalmatlan bosszúba kezd.
Ha lényegre törő akarok lenni a történettel kapcsolatban, azt mondanám rá bot egyszerű, sablonos. Viszont ettől függetlenül remekül működik, mégpedig azért, mert egy mezei bosszú történetet, olyan grandiózus formában mutat be a játék, amire én még nem láttam példát, a játék történelem során. Persze sokan biztos jönnek majd, hogy a God of War-ban már volt ilyen. Van benne igazság, de én azzal a játékszériával nem tudtam megbarátkozni. Nem tudott a hangulata megfogni, Kratos-t sem tudtam megkedvelni, ez valószínűleg az én hibám de az az igazság nyugodtan tudok aludni ettől függetlenül. Van egy másik eleme, amiben hasonlít a kopasz spártai kalandjaira, az pedig a vallási és mitológiai vonal. Csakhogy míg a GoW, már az unalomig ismert görög hitvilágot vette alapul, a Capcom gondolt egy merészet és a számomra szinte tök ismeretlen hindu elemekből építekzik.
Igazából ezzel el is érkeztünk az Asura's Wrath egyik legerősebb pontjához, ami a tálalás. A hindu hitvilágot megkeverte nem kevés fantasy és sci-fi elemmel, a történet mesélés pedig olyan mintha egy 18 részes anime lenne. Legjobb példa talán a mostanában PC-re megjelent Alan Wake, ami úgy van felépítve mint egy sorozat, epizodikus és minden pálya elején jön a previoulsy on Alan Wake felirat. Itt pedig, ha elérjük az adott epizód felét, akkor egy rövid időre megszakad a játék és felugrik egy kép majd folytatódik tovább. Az adott pálya végén pedig egy kellemes női hang narrálja a "következő rész tartalmából" szöveget. Hatalmas piros pont ezért a fejlesztőknek.
A játék grafikája szem kápráztató. Ez a fura, kevert világ, a rengeteg, szín és maga a design egészen elképesztő és formabontó. Gyönyörű és rendkívül látványos játék lett az Asura's Wrath. Azonban pont emiatt könnyen kiszúrjuk a hiányosságokat, itt-ott beleszaladunk elmosódott textúrákba, kidolgozatlanabb részekre. Nem vészesen zavaró, de abban a pillanatban nagyon bántja a szemet. Hozzá kell tennem, hogy mindezt az Unreal Engine 3 produkálja, és biztos vagyok benne, hogy ilyen formában még nem láttuk. A pályák is lenyűgözőek, baromi stílusosak és jól néznek ki. Mind egy, hogy egy középkori falu, vagy egy űrhajó, csodálatosan néznek ki. A zenéje pedig egyszerűen hibátlan, már a menüben libabőrös lesz az ember, és ez csak fokozódik, ha már játszik az ember, az angol szinkron hangok pedig telitalálatok. Minden figurának a karakteréhez illő orgánum lett hozzá passzolva, remek munka.
A játék alapvetően 4 jól elkülöníthető részre osztható fel, a földi harcok, repülő vagy sprintelő részek, Quick Time Event (adott gomb időben történő lenyomása, innentől csak QTE) és videók. A normál harcot sikerült ügyesen megbolondítania a fejlesztőknek. Nem az a lényeg, hogy minél látványosabban öljük meg ellenfeleinket, hanem Asura harag mérőjét kell feltornázni, ha ez megvan, akkor le kell nyomnunk a jobb ravaszt, és ezután jön a QTE rész. Van még egy berserker mód is, értelem szerűen ezt is a harccal tudjuk növelni. Továbbá sok szakaszon Asura ideiglenesen formát vált, ilyenkor még pusztítóbb az ereje. A QTE részeket nyilván nem kell bemutatni, jól időzített gomb nyomkodás, ami tovább viszi a videót és a cselekményt, én személy szerint imádom ezeket. Ilyenkor mutatja meg az Asura's Wrath az oroszlán karmait, teljesen őrült, eltúlzott de látványos jelenetekkel operál a játék. Az embernek tényleg olyan érzése van mintha egy anime-t nézne, a hazánkban is híres/hírhedt Dragon Ball széria elbújhat emögött. A repülős és szaladgálós résznél megjelenik egy célkereszt, és a megadott szakaszon mozogva kell lövöldözni, a közelebbi ellenfeleket szétverni, közben ugye folyamatosan szaladunk, akadályokat kell kikerülni és itt is Asura haragját kell feltornázni.
Bár a játék próbált újító lenni, ez sokszor nem a legjobb módon sült el. A legnagyobb problémám az volt, hogy a fejlesztők nem tudták jól kisúlyozni a játékmenetet, így a játék kb. 70-75%-át a videók és a QTE részek teszik ki, a tényleges harc pedig a maradék. Fölfoghatatlan, hogy tudták ennyire felborítani az arányt, volt olyan rész amikor a 6-7 perces pályából 40 másodpercet kellett harcolnom, a többi pedig videó volt. Én elhiszem, hogy a történet és annak a körítése, bemutatása volt a fő cél, de ha egyszer ez egy játék szoftver, akkor játszunk már vele rendesen. Továbbá a játék kegyetlen rövid, normal fokozaton kb. 5-6 óra az egész, és első végigjátszásra, a játék 89%-át meglehet csinálni. A többi a pálya eredmények javítása és nehezebb szintek kijátszása és néhány extra kinyitása ennyi. Nagyon nagy kár érte. Slussz poén, hogy a tényleges harc is meglehetősen sótlanra sikeredett (kivéve a boss fight-ok, azok szenzációsak). Adva van a gyorsabb támadás, egy területre ható sebzés, kitérés, távolsági harc, védekezés nincs, visszatámadás és ennyi. Nincsenek kombók a játékban, és nem is vehetünk semmi új képességet. Jól olvastátok, nincs semmiféle fejlődési rendszer, vagy skill fa, így a játék elején betanult mozdulatokkal kell végig gazdálkodni. Mondanom sem kell, akit nem köt le a történet, a monumentalitás és a rendkívül változatos pályák, azok nagyon hamar találkozni fognak a monotonitás Ghoma-jával.
A játék ellenfelei igen változatosak, a Ghoma erői fura piros színű állatok, gorillák, óriási elefántok, teknősök és mindenféle más szörnyek. Míg az egykori társaink high tech robotokkal és űrhajókkal esnek nekünk. Asura karjai is egyfajta implantátumok, akik látták már a Mortal Kombat Jax nevű karakterét nagyjából eltudják képzelni. A kedvenc ellenfelem és boss fight-om egyértelműen a volt mester ellen vívott harc. Augus talán a legérdekesebb ellenfél, ahogy többször is mondja, nem a jóért vagy a rosszért harcol, hanem mert élvezi. Keresi a kihívást és a tökéletes harcot. Ellene egyébként a Holdon(!) fogunk harcolni, majd onnan vissza kerülünk a Földre. Az ilyen felfoghatatlan jeleneteknél már össze-vissza ugráltam a TV előtt mint egy őrült, és a híres Dodó kacsa féle "woo hoo woo hoo woo hoo" hangefektek jöttek elő belőlem. Imádtam!
 
Az Asura's Wrath réteg játék. Jól behatárolt célközönsége van, akik minden bizonnyal szeretni fogják. Én részrehajló vagyok mivel magam is ebbe a célcsoportba tartozom, így én nagyon jól szórakoztam vele. Egészen rendkívüli és egyedi élmény a vele eltöltött idő. Szándékosan nem játékélményt írok, mert ugye ténylegesen alig fogunk játszani. Azok akik egy új GoW-t vagy DMC-t várnak azok egészen biztosan csalódni fognak. A játék nem nehéz, nem sok benne a kihívás, feláldozták a design oltárán. Újdonságot kereső játékosoknak ajánlható az Asura's Wrath, de akik eddig sem szerették ezt a zsánert, azok most sem fogják megszeretni. Ezek a személyek pedig nyugodtan levonhatnak 10%-ot az én értékelésemből. Az Asura's Wrath szembe ment a trenddel és létrehozott egy interaktív mangát, vagy anime-t szerintem ebben még van potenciál és biztos vagyok benne, hogy a folytatásra már megtalálják az egyensúlyt a játékmenetben. Akkor viszont tényleg reszkethet a műfaj minden tagja.

Pozitívumok:
+ Irgalmatlanul jó design
+ Tökéletes zene
+ Rendkívüli élmény

Negatívumok:
- Bitang rövid
- Nem hagyják az embert játszani
- Nincsenek kombók se fejlődés


Értékelés
7.0 Játékmenet:
Túlságosan egyszerű, semmiféle fejlődés.
9.5 Hangulat: 
Tökéletes! A játék talán legerősebb része, magával ragadó.
9.5 Grafika: 
 A design valami félelmetesen ötletes. Soha nem láthattál még ehhez foghatót!
9.5 Hangok: 
A zene libabőrt keltő és a hangulat megteremtője. A szinkronhangok nagyon jók.
7.0 Szavatosság: 
 6 óra melynek nagy részét videók töltik ki.
Summary
8.5Sokkal inkább interaktív anime, mintsem játék. Akinek nem jön be a keleti stílus az úgysem tudja értékelni.


Hungamer GOTY 2012 jelölés:
A leghangulatosabb játék
A legjobb design
A legjobb új címTörölték a Prey 2-t?

2012-ben lesz világ vége, és még a Prey 2-t is törölték. Legalábbis ez a pletyka járja az internetet. A Human Head Studios által fejlesztett, meglehetősen egyedinek tűnő FPS-éről dán források tudni vélik, hogy leállították. A Bethesda senkinek sem nyilatkozik, de az mindenképpen furcsa, hogy pár hete a Doom 4 törlésétől vadult meg a játékosok közössége, amit szintén Bethesda pátyolgat, mint kiadó. Remélhetőleg ezt is cáfolják majd, mert tényleg újító és formabontó játéknak ígérkezik a Prey 2.
Néhány videó a játékból:


 

Offroad - Launch trailer

A héten jelenik meg az Offroad című autós játék a SEN és az Xbox Live hálózatára, amiből most befutott az utolsó hangulatfokozó bemutató is.

Hófehérke és a vadász - előzetes

A Universal Pictures berkein belül egy új Hófehérke témájú filmet rendeznek amihez most el is készült egy hangulatfokozó előzetes. A főbb szerepeket Kristen Stewart (a "modern" Hófehérke), Charlize Theron (Királynő) és Chris Hemsworth (A vadász) játssza majd. A film összessében eléggé furának tűnik, hiszen az alkotók, a producerek már letettek valamit az asztalra az Alice csodaországban című művükkel. Premier idén nyáron.

Bemutatkozik a Bioshock című rövidfilm

Az alábbi videó kizárólag a BioShock rajongóknak szól, bár ezek ellenére aki nem komálja a frencsájzt, nyugodtan megnézheti, hiszen meglehetősen stílusosra sikerült. Ráadásul élőszereplős. A téma nem a Bioshock Infinite idején zajlik, hanem a BioShock 1-2 előtt, Rapture városában.

A rövid film rendezője JaredWPotter.