TV Ajánló: Ragadozó

- Adás időpontja: 2012. április 23.
- Kezdés: 21:15
- Adó: Cool TV
- Évszám: 1987
- Eredeti cím: Predator
- Stílus: akció, sci-fi, horror
- Játékidő: 103 perc
- Rendező: John McTiernan
- Forgatókönyv: John C. Thomas, Jim Thomas
- Főszereplők: Arnold Schwarzenegger, Elpidia Carrillo, Kevin Peter Hall

1987-ben elkészült egy korszakalkotó mestermű, mára alap műveltséghez hozzá tartozó, megkerülhetetlen klasszikus, a Ragadozó. A történet közép pontjában egy speciális mentő osztag, akiket kivezényelnek Közép-Amerikába. A helyi gerilla csapatok likvidálása után azonban egy ismeretlen ellenség bukkan fel. Aki sokkal fejlettebb arzenállal rendelkezik, és a kommandó tagjaira vadászik.

A Ragadozó hangulatával és remek akció jeleneteivel vívta ki magának a tiszteletet. A "láthatatlan", ismeretlen ellenféltől már a kezdetektől rettegünk, hiszen fogalmunk sincs mivel állnak szemben a katonák, és a rettegésük átragad ránk. Pattanásig feszült a film teljes játékideje, emlékszem általános iskolás voltam, amikor először láttam, nagy hatással volt rám akkor. Az akció jelenetek mind a mai napig megállják a helyüket, a harc a gerillákkal, vagy amikor a fél dzsungelt kiirtják a kommandósok, egyszerűen szemkápráztató. Hab a tortán, hogy még a CGI is teljesen jól működik, mind a mai napig.
A Terminator után ez az a film, ami miatt Schwarzenegger-re emlékszünk. A remek szövegei, beszólásai szállóigévé váltak. Na meg leleményességgel és nem csak testi erejével győz le egy ilyen félelmetes ellenfelet. Persze a többi színésznek sem kell szégyenkeznie, ők is ma már kultikus mondatokat hajtanak. Elpidia Carrillo kivételével minden karakter szerethető és szimpatikus, na és persze Kevin Peter Hall a Ragadozó szerepében. A kedvenc földönkívüliimet keltette életre. Sajnos a második rész forgatása után meghalt, a HIV vírustól.
A film zenéje pedig egyenesen szenzációs, nagyban hozzájárul a Ragadozó megfoghatatlan és libabőrt keltő atmoszférájához. Nem sűrűn mondok ilyeneket, de ez a film a maga nemében tényleg hibátlan, még a folytatásokkal sem szúrták el. Az Alien Vs. Predator hülyeségeket ne soroljuk ide azért. A második rész is szerintem alapmű, a harmadik rész, a Ragadozók melyet Antal Nimród készített, szintén zseniális és nem hoz szégyent a Predatorok-ra. Sőt, az mosta tisztára a becsületüket az AVP szörnyszülöttek után, kedvenc csillagközi vadászaimnak.
Rendkívül feszült és pörgős akció-horror, kultikus darab, aki igazi szórakozásra vágyik, nem hagyhatja ki!

5/5