TV ajánló: Ocean's Twelve: Eggyel nő a tét

- Adás időpontja: 2012. április 26.
- Kezdés: 21:00
- Adó: film+
- Évszám: 2004
- Eredeti cím: Ocean's Twelve
- Stílus: krimi, vígjáték
- Játékidő: 125 perc
- Rendező: Steven Soderbergh
- Forgatókönyv: George Nolfi
- Főszereplők: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon

Steven Soderbergh 2001-ben készítette el az 1960-as Ocean's Elven feldolgozását. A film leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy igazi sztár parádéval állt elő. Na meg persze azzal, hogy a simlis banda történetét, olyan laza stílusban tárta a nézőnek, hogy azt tanítani kellene. A film végig pörgött, irgalmatlan jó volt a humora, a színészek remekeltek. Tényleg egy igazi gyöngyszem. 2004-ben jött a folytatás, ami minden szempontból csalódás lett.

Ocean és csapata nem sokáig élvezheti az előző részben ellopott pénzt. A kirámolt kaszinók tulajdonosa Terry Benedict meg tudja hol vannak és megzsarolja őket. Két héten belül kéri vissza az összeget kamatostul. Mivel az összeg igen csak megcsappant, a csapat újra akcióba lép. Küldetésüket viszont nehezíti egy konkurens tolvaj és egy Interpol ügynök, akiről kiderül, hogy Rusty exe.

Már a bevezetőben is írtam, hogy a második rész masszív csalódás. Miért is? A filmen végig érződik egy aféle görcsös igyekezet, hogy most sokkal jobbak leszünk, mint korábban. Ez pedig nem kicsit a visszájára fordult. Remekül indít a film, csak úgy kapkodjuk a fejünket, borzasztóan izgalmas, aztán ez a lendület valahol a 25 perc környékén el is tűnik és egy irtó lassú, ténfergéssé fajul. Sehol egy frappáns dialógus, vagy karakteres ellenfél és az egész rettenetesen unalmas.
Catherine Zeta-Jones és Julia Roberts karakterének semmi értelmét nem láttam, semmit nem adtak hozzá a filmhez, csak fölösleges és elhanyagolt oldal bordák. Az új főgonoszról annyit tudok mondani, hogy kínos és nevetséges. Vincent Cassel gyakorlatilag végig ripacskodja az egész filmet. A végén pedig, ahogy bemutatja hogyan lopta el a múzeumból a kincset... egyszerűen nem akartam hinni a szememnek. Hogy lehet ekkora kapitális hülyeséget vászonra vinni?

Az egész filmet az ötlettelenség jellemzi. Pénz beszél alapon készítettek egy abszolút sótlan folytatást. Nekem nagy csalódás volt, a 3. részt nem is akartam megnézni. Milyen jól tettem, hogy mégis. Mert az bizony megint hozza az első rész színvonalát. Na meg Al Pacino a főgonosz. Akit mostanában sajnos a Jack és Jill című "gyönyörűségben" láthattunk. Nem kell félni, a héten megkapja a magáét az a halom trágya!
Igazából, ha van egy 2 órás szabad ideje az embernek, rászánhatja magát de senki ne lepődjön meg, ha nem azt kapja amit az első résztől, vagy esetleg elalszik rajta. Ha Ocean akkor inkább az első és a harmadik rész, de semmiképpen sem a második.

3/5

Tv Ajánló A sziget

Adás időpontja: 2012 április 25.
Kezdés: 21:00
Adó: Film+

Évszám: 2005
Eredeti cím: The Island
Stílus: Akció-Sci-fi
Játékidő: 136 perc
Rendező: Michael Bay
Forgatókönyvíró: Caspian Tredwell-Owen, Alex Kurtzman, Roberto Orci
Főszereplők: Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Djimon Hounsou


Michael Bay rendező filmjei eléggé megosztják a közönséget, de ennek ellenére legtöbb munkája jól termel a mozi pénztáraknál. Viszont sikerszériája 2005-ig tartott, amikor is elpártolt Jerry Bruckheimer producertől és Steven Spielberg oldalán próbált szerencsét.
A video-klippek világából érkező direktor kapott is 120 millió dollárt maga mellé, ezt azonban nem tudta kamatoztatni.
Mégpedig azért, mert a közönség brutálisan megbuktatta filmjét, pedig a kritikusok egész jól elvoltak vele, ez pedig nem mondható el mindegyik Bay- filmről.
A történet középpontjában egy olyan embercsoport áll, akik a föld alatt élnek, mivel a felszín teljesen élettelen. Viszont létezik egy Sziget, ami védve van minden szennyeződéstől, a szerencsések pedig el is juthatnak ide, mégpedig akkor, ha nyernek a sorsoláson.
Lincoln 6-Eco azonban rájön arra, hogy ez mind hazugság, és emiatt a felfedezése miatt menekülni kényszerül egyik női társával, Jordan 2-Deltával.
A sztori nem tűnhet túl bonyolultnak, ennek ellenére tartalmaz néhány meglepetést, persze óriási csavarokra nem kell számítani. De azt meg kell hagyni, hogy a legtöbb Bay- mozi története még ezt a minőségi szintet se éri el, írom ezeket a sorokat úgy, hogy nagyon szeretem a rendező munkásságát.
És ha már itt járunk, meg kell említenem a látványt, ami egyszerűen fantasztikus. Az akciók fürdenek Bay stílusjegyeiben (naplementék, lassítások, pörgős operatőri munka), a legjobb kétség kizáróan az autópályás üldözés, ami után az akciófilm rajongók megnyalhatják mind a 10 ujjukat. A CGI effektekkel sincs gond, bár hogy lehetne, mikor az ILM felelt értük?
Amiről érdemes még szót ejteni, az a színészek játéka, hiszen számos nagyágyú tűnik fel a játékidő során. Azonnal itt van két főszereplőnk, Ewan McGregor és Scarlett Johansson, akik remek párost alkotnak, viszont a prímet Sean Bean viszi, mint gonosz cégtulajdonos. Na, de Djimon Hounsou-ról se feledkezzünk meg, aki nem alakít akkorát itt, mint a Véres Gyémántban, de játékát így is csak dicsérni lehet.
Összesítve a dolgokat, A sziget egy remek sci-fi-akciófilm, jó történettel, nagyszerű látvánnyal, kellemes színészi játékokkal és csodaszép zenével.
Értékelés: 9/10