Warface

Teszteltük a Crytek új ingyenes lövölde játékát.

Heroes and Generals

Megnéztük a Steamen nemrég debütált háborús játékot.

Meridian

Megnéztük a Meridian című stratégiai játékot...

Sniper Elite 3

Teszteltük a Sniper Elite harmadik részét.

GRID Autosport

Leteszteltük az új Grid-et.

Watch Dogs

Leteszteltük az év legjobban várt játékát.

Wolfenstein The New Order

Megnéztük milyen lett az új Wolfenstein játék.

Age of Mythology Extended Edition

Leteszteltük az Age of Mytholgy újrakiadását.

Battlefield 3 - ONE

Egy szinte már filmszerű videót láthatunk a Battlefield 3-ból. A videó a Caspian Border pályán van.
Nem is szaporítanám tovább a szót.UK Charts: Ghost Recon siker

Múlt héten jelent meg a Ghost Recon Future Soldier, és ez Angliában automatikus első helyezést jelent. Első helyen debütált a Ubisoft sikerszériájának legújabb üdvöskéje. A Max Payne 3 című akciójátékot letaszította a második helyre, míg a frissen érkezett DiRT Showdown megelégedhet a negyedik hellyel is. Részemről baromi nagy csalódás, hogy a Codemasters roncsderbis változatát ennyire szeretik az angolok, mikor a DiRT szériát nyíltan meggyalázták ezzel a köpettel. A Capcom vadonatúj RPG-je, a Dragon's Dogma pedig bronzérmes lett.Rossz statisztikát mutat a Diablo III. része, hiszen alig két hete jelent meg, de már a 9. helyezést tudta csak magának megszerezni. A Sniper Elite V2 fejlesztői viszonylag büszkék lehetnek magukra.

UK Charts TOP 10:
  • 1 – Ghost Recon: Future Soldier
  • 2 – Max Payne 3
  • 3 – Dragon’s Dogma
  • 4 – DiRT Showdown
  • 5 – FIFA 12
  • 6 – Sniper Elite V2
  • 7 – Modern Warfare 3
  • 8 – Prototype 2
  • 9 – Diablo III
  • 10 – FIFA Street

Blacklight Retribution teszt

A Blacklight Retributionre véletlen akadtam, épp az Alienware Arena oldalán osztogatták a zárt béta hozzáférést, de ekkorra, már bőven túl voltunk a zárt bétán, már nyílt béta fázisba lépett a tesztelés. Meglehetős szkepticizmussal szemléltem a játék önfényező bemutatóit, marketing szövegeit: „free-to-play”, „gyönyörű grafika”, „Unreal engine”, „nincsenek camperek”. Ekkor még nem győzött meg, gondoltam megnézek egy-két videót a youtube-on, és a hatás nem maradt el. Így nem sokkal a megjelenés előtt le is szedtem a klienst, szépen fel is rakta a játékot. Mégis vegyes érzelmekkel kattintottam a Play gombra, az ingyenes, online fps-ekben általában annyi a csaló, hogy hamar az ember kedvét veszti miattuk, vagy a free-to-play modell egy pay-to-win rendszerré alakul, tehát labdába sem rúghatsz, ha nem fektetsz bele egy kis valós pénzt a szórakozásodba. Nem tartom magam nagy FPS harcosnak, de rutinosan a beállítások menüvel ismerkedtem, hogy a lehető legnagyobb framerate-et kisajtoljam a gépemből, itt aztán a beállítási lehetőségek garmadájával találkozhatunk, nagyon jól lehet skálázni a grafika minden elemét, erre szükség is lesz, mert a játék optimalizálása, viszont már nem sikerült ilyen jól, és kompromisszumokat kell kötnünk, vagy a játék rovására megy az akadás. De vágjunk bele a játékba!

Alapok
A főmenü nagyon jól átlátható, kellemes térhatással rendelkezik, tippek segítik az első lépéseinket a menüben, jobboldalt a Social menüben, intézhetjük a profilunk, vagy a klánunk ügyes-bajos dolgait, míg a képernyő jobb alsó sarkában láthatjuk a GP és ZEN pontjainkat. GP-t minden meccsünk után kapjuk, a teljesítményünknek megfelelően, átlagos teljesítménnyel 150 GP-t tudunk meccsenként szerezni, míg a ZEN-t valós pénzért vehetjük, és ez által örökre hozzáférhetünk bizonyos felszerelésekhez, vagy korábban megnyithatunk egy új kiegészítőt. Itt jön képbe a karakterünk teljes testreszabhatósága, korábban általam sehol nem látott mennyiségű módon, formában élhetjük ki magunkat, karakterünkön át. 

Testreszabás
Mindenki rendelkezik egy karakterrel, készthetünk neki egy logót, amely a nevünk mellett, és a karakter vállán fogja hírül adni az áldozatnak, hogy kitől óvakodjon. A karakternek van egy „Node socket” nevezetű passzív inventory-ja, ide a teljesített játékokért kapott node-okat tehetjük, melyek passzív tulajdonságokkal ruháznak fel minket (több életerő, több kitartás (stamina), hosszabb HRV időtartam (erről később), több sebzés stb.). Ezek azt hihetnénk, felborítják a játék egyensúlyát, de nem, csak nagyon kis mértékben 1-2%-ban javítanak bizonyos tulajdonságainkon, az aktiválásukat követő 24 órában. A node-okat egymással kombinálva új kombinációkat hozhatunk létre, de akár el is veszthetjük őket, ha nincsen szerencsénk, vagy ZEN-ünk (pénzünk). A karakterünkön öltözéke is cserélhető, minden öltözék rendelkezik, pozitív, és negatív hatásokkal, és erről a jól átlátható kezelőfelület értesít is minket, ám kezdőként csak valós pénzen cserélhetjük le, egyébként meglehetősen jó ruhánkat. Az öltözékek kellően egyediek, főleg a szebbnél-szebb sisakok, melyek félelmet ültethetnek alkalmi ellenségeink szívébe. 


A fegyverünk egy loadout nevezetű menüben állíthatóak, először mindenki egy loadout-tal rendelkezik, de elég hamar kapunk egy másodikat ingyen, a többiért fizetni kell, ám nagyon jól el tudunk majd ezekkel is boldogulni. Mindenki két fegyverrel érkezik a harcba, 1db gépfegyver és 1db pisztoly hellyel kell beérnünk, a fegyverek testreszabhatósága párját ritkítja a műfajban, csak erről oldalakat lehetne írni, és a fegyverek variációja szinte végtelen, annyi féle kis alkatrészt rakhatunk össze, hogy igazán kialakíthatjuk a saját játékstílusunknak megfelelő fegyvert. Érdemes kísérletezni, és az alap fegyverünkkel sokáig vígan el tudunk majd boldogulni. A fegyverre tehetünk egy kis kabalát, ami a játék közben ott lengedezik, és a node-okhoz hasonlóan minimálisan javítja a fegyver kezelhetőségét, vagy más tulajdonságát. Persze a manapság oly divatos skinekkel is felruházhatjuk mind a karakterünk, mind a fegyverünk, de ez már csak optikai tuning. Kezdőknek egy tippem lenne, hogy gyűjtsenek össze egy távcsőre elég GP-t, mert az nagymértékben növeli a túlélési esélyeiket. még annyi mindent lehetne írni erről a testreszabhatóságról, de a többi funkcióját az első 10-15 szinten talán nem is fogjuk használni. Szóval kezdődjön a játék!

Céloz, lő, tölt, szétnéz, fut
A Tutorial végigjátszása bemutatja a játékmenet alapjait (fegyver, lő, tölt, guggol, fut, céloz, gránát) és bemutatja a játék egy nagy újítását a HRV módot, amit a v-gomb megnyomása hív elő, ezáltal játék közben átláthatunk a falakon, kéken megfestve a baráti és narancsszínnel kiemelve az ellenséges játékosokat. A funkció rövid időre elérhető, majd újra kell töltődnie, jól időzíttet hatástalanítása megmentheti a saját életünket, vagy megkeserítheti az ellenségét. Ezáltal a camperek ebben a játékban hamar halnak, és az egyébként gyors, cod-szerű játékmenet szerencsésen válik taktikussá. Jelenleg 4+1 játékmód elérhető, a klasszikus Team Deathmatch (TDM), a Capture the Flag (CTF), a Domination (DOM), a King of the Hill (KOTH) és a legújabb a NETWAR, ami a dominationre alapul, tehát el kell foglalni a térkép egyes pontjait, de a játékmenetet megfűszerezi a véletlenszerűen felbukkanó zászló, amit el kell juttatni a csapatunk egy már elfoglalt pontjához. Ez a mód kedvez igazán a csapatjátéknak. Ellentétben a TDM gyakran magányos farkasaival szemben. A kezdőknek a Proving Grounds szerverek javasoltak, mert azok az 1-10-es szintig gyűjtik össze az embereket, meg lehet ismerkedni a játék gyors menetével, és a HRV okos használatával. Néha a HRV okozza a halálunk, mert használata közben nem tudunk lőni, de egy kis idő után általa meg tudjuk kerülni az ellenségünk, és akár ügyetlenebb 2-3 fős kis csoportokat is le tudunk majd szedni. Ezek a szerverek több tapasztalati pontot adnak, így elég hamar eljutunk a 10-es szintig, elég sok minden feloldódik a játék boltjában (fegyver kiegészítők, ruhák). 


Minden térképen található jó pár olyan”gép”, ahol játékbeli pontszámunkat elkötve juthatunk extra lőszerhez, feltölthetjük az életerőnk (ugyanis csak a teljes kapacitás fele töltődik vissza egy tűzharc után), vehetünk egy nehézfegyvert (lángszóró, rakétavető), vagy egy brutális lépegetőt is beszerezhetünk. Amit kicsit visszásnak érzek, mert erős és sok az élete, de gyakran okozza a csapat vereségét a mech-be bújt sokaság, mert lassú, és így hátrányos lehet egyes gyors szituációkban, amikor a térkép másik végén zajlik a harc. Ez a belső bolt kínálat is a testreszabható a főmenüben, de 10-es szint után sem nagyon tudunk majd új dolgokat rátenni, csak, ha valós pénzt költünk. Karakterünk rendelkezik késsel, ezt le is cserélhetjük, gyakran nem jutunk el a késelésig, mert lelőnek. Vihetünk magunkkal aknákat, javító fáklyát, gyógyító táskát (nem Battlefield szerűen kell eldobálni), van láthatatlanná tévő felszerelés, letehető sentry drone és sok-sok minden más. Az ilyen dolgok is elérhetőek GP pontokért, de ahhoz nagyon sokat kell játszani, hogy állandóra a mienk legyen. Saját példámon bemutatva, jelenleg 12-es szinten vagyok, annyi GP-t gyűjtöttem, hogy a fegyveremen állandóra sikerült megszereznek egy távcsövet, és egy jó csőtoldalékot, most gyűjtök egy jó markolatra. Nme vagyok túl penge játékos, de általában a csapat 3-4. helyére jó vagyok, taktikusabb meccseken első helyig meg sem állok.

Összegzés
Kellemes csalódás volt a Blacklight Retribution, szép grafikája, pörgős, kidolgozott játékmenete, ötletes pályái órákra le tudják kötni az embert, a fegyverek testreszabása, kísérletezés az új loadoutokkal, új taktikákkal leköthetik mind a masszív gépező fiatalságot, mind a csak 1-2 meccset játszó casual, alkalmi játékost. A játék kidolgozottsága magával ragadó, in-game (Dead Space szerű) hologram kezelőfelülettel találkozunk, a páncélok, fegyverek, a játék hangulata a borongós, sötét közeljövőbe repíthet minket a monitorok elől. Ha már beléptünk a játékba a pályák gyorsan töltődnek, a chat elérése egyszerű és gyors. A játék fejlesztői elkötelezettek a játékkal kapcsolatban, szinte hetente érkeznek frissítések, havonta új pályák. A játék szerencsére nem vált kiegyensúlyozatlanná a fizetős tartalom által, és kellő mozgástere van a kevésbé tehetős játékosoknak is. Tégy vele egy próbát, ingyen van;)

Pro:
+ ingyenes
+ egyszerű, és élvezetes
+ testreszabhatóság
+ változatos pályák
+ sötét hangulat
+ sci-fi dizájn

Cons:
- telepítési problémák
- optimalizáció nem túl jó
- lassú betöltés
Értékelés
9.0
 Játékmenet: Pörgős, élvezetes, és nincsenek camperek! Könnyű belejönni és nehéz abbahagyni.

9.5
 Hangulat: Futurisztikus, sötét hangulat. 

9.0
 Grafika: Nagyon szép, letisztult, egyedi dizájn ötletek. Érezni rajta a közeljövőt. Unreal engine még mindig tud valamit! 8.5
 Hangok: A zene a most divatos hangzás világot idézi, a fegyverhangok átlagosak, semmi kiemelkedő. Nem ismernék fel egy hangot utólag (kivétel a lobby zenéjét) 


9.5
 Szavatosság: Szinte végtelen, a tartalmak heti rendzserrel érkeznek, az unlock, és kombinációs lehetőségek számtalanok. 

 

Összegzés
9.0
 Irány a letöltés!