Az első mozgókép Tarantino új filmjéből

A múlt héten néhány kép, ma már egy kis videó is előkerült Quentin Tarantino legújabb agymenéséből. Valójában ez az előzetes előzetese, hiszen az igazi trailer csak holnap fog jönni, de minden ami mozog és Tarantino az kell (kivéve a Halálbiztost). Szóval nézzük meg ezt a kis videócskát, és várjuk izgatottan a holnapi trailer-t. A Django elszabadul, nálunk csak januárban kerül a mozikba.

Filmajánló: Éjsötét árnyék


- Eredeti cím: Dark Shadows
- Stílus: Horror, vígjáték, misztikus
- Játékidő: 113 perc
- Rendező: Tim Burton
- Forgatókönyv: Seth Grahame-Smith
- Szereplők: Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Jackie Earle Haley, Bella Hearhcote

Nagyon szeretem Tim Burton  munkásságát. Egyedi képi világát azonnal kilehet szúrni. Na és persze Johnny Depp a kedvenc színésze, akivel már rengeteg filmet forgatott együtt. A három kedvencem, amit bármikor megtudok nézni tőlük, a Sweeney Todd, Az Álmosvölgy legendája és az Ed Wood. Legutóbbi közös alkotásuk az Alice csodaországban volt. Hiába termelt a film 1 milliárdos bevételt, sok ember bizalma megrendült akkor, köztük az enyém is. De betudtam annak, hogy a Disney rákényszerítette az akaratát a stábra. Legújabb filmjük valamivel jobbra sikerült, de ez nagyon kevés ettől a gárdától.

Az 1700-as évek végén Barnabas Collins a családja által alapított városban éli a grófok, pénzben és nőkben gazdag, irigylésre méltó életét. Épp az esküvőjére készül, amikor egy volt szeretője megelégeli, hogy félre lett állítva. Mágia segítségével megöli Barnabas szüleit, menyasszonyát, őt pedig vámpírrá változtatja. A boszorkánynak még ez sem elég, egy koporsóba zárja a vérszívót, aki csak 200 évvel később tud kiszabadulni. A családja teljesen lecsúszott, a vállalkozásuk nem működik. Gyakorlatilag nincstelenek.  Ezek után megpróbálja családja régi hírnevét visszaállítani, és Angelique-től is próbál megszabadulni.
Ez a történet szerintem nem rossz. Nem egy világmegváltó dologról van szó, de működő képes és sokáig működik is. Megismerjük a fontosabb szereplőket, montázsokon keresztül látjuk, ahogy a család vállalkozása újra fellendül. Kapjuk a kifejezetten jó poénokat. Szóval tényleg, eleinte rettenetesen élveztem a filmet. Aztán nagyjából a hetvenedik perc után, egy hatalmas katyvasz lesz a filmből. Ide-oda ugrál a cselekmény, mintha Burton elfelejtett volna filmet készíteni. Csapongóvá válik a dramaturgia, és a rettenetesen gyenge sablonok is elő kerülnek. A film utolsó 20 perce pedig nagyon felgyorsul, hogy egy borzasztóan megkoreografált harci jelenetben teljesedjen ki. Ami még technikailag is elég gyatrán van kivitelezve. Ehhez még az is hozzá jön, hogy a nagy harci jelenet kellős közepén bedobják azt is, hogy a család egyik tagja vérfarkas. A néző pedig zavarában csak pislog és kényelmetlenül feszeng. Hiszen erre, az egész film alatt nem kapunk utalást, és különösebb funkciója sincs. Valószínűleg onnan fúj a szél, hogy a rendező megpróbált minden számára fontos dolgot beleszuszakolni a filmbe. Csakhogy ez egy ötévados sorozat feldolgozása és ezt megcsinálni alig két órában, egyszerűen lehetetlen.
Az embernek az az érzése, mintha Burton nem is igazán tudta volna, hogy melyik célközönségnek készíti a filmjét. Azoknak, akik a dark-os, gótikus vonalat szeretik, vagy a család-barátabb kissé gyermekdedebb rajongóknak. A trailer is megtévesztő, mert úgy tűnik, hogy ez egy bohókás kis sztori. Pedig ez elé nem ültetnék le egy gyereket. Kapásból az a jelenet, amikor Barnabas kikel a sírjából, valami nagyon durvára sikerült. Egy nagyon látványos jelenetről van szó és a vérrel sem spóroltak, gyakorlatilag másodpercenként hullanak az emberek. A legtöbb poén is a 15-17 év fölötti korosztálynak szól, és a magyar szinkron is elég szép számmal használ káromkodásokat. Továbbá az egyik jelenetben sokat sejtetően láthatjuk, hogy az egyik szereplő feje halad a vámpírunk dereka felé és... A többit a fantáziátokra bízom. Ezek mellé pedig bepakoltak rengeteg gyerekes poént is. Nem értem egyszerűen, hogy minek. A szinkronra visszatérve, meglepően jóra sikerült, jók a párbeszédek és a poénok is ütnek. Egyedül Helena Bonham Carter hangját szúrták el. Sikerült egy kiélt Mickey egérre emlékeztető, borzalmas hangot kiválasztani. Szörnyű!
A film képi világa (a film végi nagy leszámolástól eltekintve) egyébként zseniális. Erre tényleg egy szava nem lehet az embernek. A Tim Burton-től megszokott elvont, sötét világ. A díszletek szépek, a jelmezek is jók. A smink is tetszetős, nyoma sincs annak a műanyaghatásnak, ami az első képeken volt látható. Johnny Depp tényleg vámpírként néz ki. Fal fehér, az ujjai eltorzultak, van agyara, a füle is eléggé denevéresre sikeredett. A zenék már nem ennyire kiemelkedőek, ami azért fura, mert eddig minden Danny Alfman muzsika fülbemászó volt. Itt csak úgy vannak. Tudomásul vesszük őket, de semmi egyéb.
A látvány mellett, ami még elviszi a hátán a filmet az a színészi alakítás. Az összes színészen látszik, hogy nagyon élvezték a szerepeiket és tényleg kitettek magukért. Maga a szereplő gárda is eléggé erősre sikerült. Még a kisebb szerepeket is nagy nevek játsszák. Egy nyúlfarknyi cameo erejéig még Christopher Lee-t is láthatjuk. Johnny Depp-nek nagyon jól áll az arisztokrata lökött vámpír szerepe. Rengeteg a poén azzal kapcsolatban, hogy nem érti az új világot, amibe belecsöppent. TV szétverése a leggyengébb, ennél csak jobbak vannak. A karaktere pedig meglepő módon árnyalt lett. Egy olyan figura. Aki szereti a családját, de ha kell egyik pillanatról a másikra vált kegyetlen gyilkoló géppé és mégis szimpatikus marad. Michelle Pfeiffer pedig kifejezetten remekel! Szóval itt nincs hiba. Viszont egy fontos dolgot borzasztóan oldottak meg az írók. A film elején jön a családhoz egy afféle tanár, aki vigyáz a család legfiatalabb tagjára. Persze közte és a vámpírunk között lesz a szerelmi szál és nem ezzel van a baj, hanem az, ahogyan ez a kapcsolat be van mutatva, mert az gyakorlatilag a nullával egyenlő. Az egész film alatt, ha 15 percet együtt tölt a vásznon ez a két karakter, akkor lehet, hogy sokat is mondtam. Mégis egymásba szeretnek de, hogy mitől? Maga a lány karaktere sincs kidolgozva, megtudjuk, hogy lát szellemeket és azt, hogy emiatt bolondok házában kezelték, ennyi.
Olyan ez a film, mint amikor vendégségbe készülünk egy mesterszakácshoz, de az három órával az érkezésünk előtt kezdi összedobni az ételt az otthon található dolgokból. Bedobja a tepsibe a répát, a göngyölt májat, a gofrit és salátát, meg a tegnapi maradékot. A körítéssel egy igényes külsőt ad neki. Mikor pedig elkezdjük enni eleinte, még ízlik, de ahogy egyre többet kanalazunk a falatból rájövünk, hogy valami nincs rendjén. Aztán a félig üres tányért nézve elmerengünk, tulajdonképpen mivel is akar megetetni minket? És, hogy sikerült ez ennyire felemásra, hiszen ennél jóval többre képes.


Summary
3/5Egyszer nézős dark fantasy, csapongó történettel de jó látvánnyal és szereplőkkel. Tim Burton-től viszont nagyon kevés.

Jön a Dead Island új része!


Ma a Deep Silver bejelentette a Dead Island folytatását, ami a Dead Island Riptide nevet viseli. A kiadó elmondása szerint gőzerővel dolgozik rajta a Techland egész csapata konzolokra és PC-re egyaránt. Bővebb információkat nyáron fogunk megtudni, addig sajnos várnunk kell.

E3 2012: Dishonored képek érkeztek


9 új nagy felbontású képet közölt a Bethesda Softworks a sokak által várt játékukról, a steampunk stílusú Dishonored-ből. A játék szerintem különlegesen, szépen néz ki, hasonlóságot vélek felfedezni Team Fortress 2-vel.
De én helyettem beszéljenek inkább a képek, amiket a hírt alatt tekinthettek meg:


E3 2012: Rakás új NFS Most Wanted kép


Raklapnyi képet adott ki az EA a legújabb Need for Speed részről, ami a Criterion Games gondozásában készül.
A képekről és az előzetesről ítélve a grafikával nem lesz probléma, már csak az a kérdés, hogy a fejlesztőknek sikerül-e ismét összedobni egy normálisabb NFS epizódot. Erre megvan az esély az előző játékaikból következtetve. De hogy sikerül-e, az kiderül október 30-án.
E3 2012: Assassin's Creed 3 - Multiplayer

A G4 jóvoltából nagyjából 3 perces betekintést nyerhetünk az Assassin's Creed 3 multiplayer módozatába. A fejlesztők épp egy jól megtervezett kikötő rakpartján prezentálják a többjátékost. A mérgezés frissítésen esett át, mint azt láthatjuk már nem kell közel menni az ellenfélhez, távolról is kiiktathatjuk majd. A karakterek természetesen felveszik az amerikai stílust, így többek között egy afro-amerikai nővel, vagy akár egy őslakos szerepében is oszthatjuk a templomosok áldását.

Az Assassin's Creed 3 megjelenése október 30-án várható, multiplatform formában.