Path of Exile - Béta Teszt

Egy Új-Zélandi fejlesztő csapat, név szerint a Grinding Gear Games (később lsd. GGG), megpróbálkoztak a lehetetlennel, vagyis egy ugyanolyan játékot létrehozni, mint amit anno a Blizzard-os srácok összehoztak a Diablo 2-nél. Ez a játék a Path of Exile lett. Maga a játék koncepciója hasonlít a már említett Diablo-hoz, amiben nem mást kell csinálnunk, mint küldetéseket teljesíteni, és közben hentelni tonna számra az ellenséget.
A történet szerint a karakterek, akiket ki lehet választani a játék eleje során száműzték a saját hazájukból, ugyanis mindannyian bűnt követtek el, és emiatt rabszolga munkára kényszerítették őket. De egy váratlan vihar közepette a hajó zátonynak ütközik és elsüllyed, mindenkit a vízbe kényszerítve, ahol nem mindenki éli túl a hánykolódást. Így a karakterünk a partra sodródik és kezdetét veszi a túlélés, és eközben a sziget belseje felé haladva szörnyek és egyéb ocsmányságok állják el utunkat. Később kiderül, hogy nem csak te élted túl a vihart, ugyanis az út egy táborba vezet, akik a partra kisodródott túlélőkből áll.
Az a pár különbség, amiben mégis különbözik a Diablo-ban megszokottaktól, hogy a Tanulási rendszer (vagyis a skill-ek és talent-ek kiosztása és használata) végtelen számú lehetőséget kínál minden karakter számára. Ez tulajdonképpen az lenne, hogy akár a barbár (a játékban a Marauder név alatt fut) is képes varázsolni, ami azt jelenti, hogy nem csak a két kezes fegyverekkel használatos skill-eket tudja használni, hanem tud tűz gömböt lőni, tűz vihart idézni, fagyasztani, átkozni, csontvázakat előhívni, stb. Végtelen számú lehetőség adott, ami azt eredményezi, hogy nem lesz két ugyanolyan karakter, így bármilyen helyzetben meg tudja állni a helyét, kivéve, ha csak esetleg a játékos nem úgy dönt, hogy hű marad a karakter jelleméhez. Mind emellett helyet kaptak az attribútum pontok is, ami a karakterek "kulcs fontosságú" elemei közé sorolható, ezek a: Strength (Erő), Dexterity (Ügyesség), Intelligence (Intelligencia). A játékban 6 kaszt közül lehet választani, ami a: Templar, Shadow (assassin szerű), Marauder, Ranger, Duelist és a Witch. Na de akkor mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mi értelme van a több kasztnak, ha mindenki tud mindent használni ? Erre a válasz csak annyi, hogy mindegyik karakternek megvan a maga kezdeti Attribútum pontja, ami értelem szerűen több, ha pl. a Witch-et választjuk, akkor az Intelligence értéke lesz lényeges, ugyanis a kezdeti képességek, amiket kap a játékos, az Mana alapú, vagyis mindenképp arra kell rágyúrni. De amint az korábban is meg lett említve, hogy minden karakterből ki lehet hozni bármilyen fajta kasztot, erre a kérdésre az alábbi képen találhatja meg mindenki a válaszát.
És akkor ezzel a képpel kitérünk a játék másik nagy szempontjára: a Talent rendszerre. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre itt is a játékos számára, ugyanis amint az látható, hogy gyúrhatjuk a karakterünket Intelligence-re, de akár Strength-re is, vagy Dexterity-re. De mind emellett lehetőség nyílik rá, hogy a Mana helyett az Életet fogyasszák a varázslatok (ezt több játékban is a Blood Magic, avagy Vér Mágia-ként ismerős), vagy az átkok lejárati idejének megszűntetése (vagyis soha sem fog megszűnni az átok az ellenségről), és még lehetne sorolni ...
A játék grafikája is említésre méltó, ugyanis megállja a helyét a mai játékok között (értelem szerűen az ezen kategóriájú játékokra értve). Mind a táj, mind a szörnyek, varázslatok, barlangok, karakterek igényesen ki lettek dolgozva, és ezt mind egy ingyenesen játszható játékba bele is tuszkoltak.
Végszóként egy pár szót említek a játék támogatottságáról (frissítések, eventek, stb.). A játékhoz minden hónapban érkezik egy nagyobb patch/content (javítás/tartalom bővítő) csomag, ami rengeteg javításokat és új tartalmakat jelent. Folyamatosan javíthatják a játékot kisebb patchek formájában is, szóval a játék egy ideig nem lesz halálra ítélve. Jelenleg zárt béta státuszban van a játék, de ha valaki regisztrál a játék oldalára, akkor a felhasználót beválogathatják a zárt bétába egy véletlenszerű rendszer segítségével. Ez év Márciusában egy event formájában egy hétvégére megnyitották a játékot a nagy érdemű közönség számára, és annyira nagy sikerrel zárult ez az event, hogy a játékosok, akiknek még nem volt Zárt Béta hozzáférésük azt az ötletet vetették fel a fejlesztő csapatnak, hogy csináljanak a játékhoz mikro tranzakciós rendszert (ugyanis manapság az ingyenesen játszható játékok terén ez a trendi). Így most ott tart a GGG csapat, hogy 1 hét leforgása alatt több mint 200 ezer dollárt kaszált a játék mikro tranzakciós részén, ami béta kulcs vásárlást jelent. A legkisebb csomag 15 dollárt jelent, ami tartalmaz egy béta kulcsot, és 100 pontot (ezt különféle egzotikumokra lehet beváltani, pl. kis állatkára).

Pros:
+ Tanulási rendszer (végtelen számú kombináció)
+ Szép grafika (egy felül nézetes játékhoz képest)
+ Kidolgozott effektek

Cons:
- Egyedül unalmassá válhat a játék egy idő után
- Elsőre bonyolultnak tűnő talent fa