Dead Space 3 - 15 percnyi játékmenet bemutatóDead Space 3 - 15 pernyi gameplay videó vált elérhetővé...

Orcs Must Die 2 - Új DLC jelenik megOrcs Must Die 2 - Új DLC megjelenés...

Far Cry 3 - Hivatalos gépigény

Hivatalos gépigény a Far Cry 3 PC verziójából...

SC: Blacklist - Új trailer

Kijött egy új előzetes Splinter Cell: Blacklist témában...

Látványos traileren a Most Wanted

Új videó a láthatáron... Get Wanted...

Halo 4 trailer

Ízelítő a kampányból.

The Testament of Sherlock Holmes tesztHolmes és Watson doktor kalandjai folytatódnak a képernyőinken. A Frogwares fejlesztésében már nem az első Sherlock játék készült el, de talán ez kapta az eddig legnagyobb hírverést. A nyomozós játékoknak az L.A. Noire elég jó reklámot keltett, de aki ez elé úgy ül le hogy „ hú l.a. noire!” vagy „hú nyomozós játék” legfőképp „hú de jó előzetesek voltak a játékhoz!” akkor akár csalódhat is, pedig egy meglehetősen jó produktumról van szó. A játék point&click kalandjátékok legfejlettebb-legjobb képviselője.


Történet
A történet Sherlock Holmeshoz méltó, egy furcsa rablási ügyben megtörténik a rövid tutorial, és ez a rablási ügy jelenti majd a későbbi cselekényekhez csak áttételesen kapcsolódó eseményt. Sherlock hírét egy újságíró erősen kikezdi, miközben az új megbízó idejekorán meghal (elég durva körülmények között). Ezek az események fogják előrehajtani a nyomozást, amit Sherlock furcsa viselkedése fog más fényben láttatni. Ahogy az lenni szokott egyszerű események egy nagyobb, kulcsfontosságú cselszövéshez kapcsolódnak, ahol majd mindenki megtudja kivel lesz dolgunk. Aki a sorozat korábbi részeivel is játszott, azoknak könnyebb dolguk van, eddig ez a karakter nem kapott túl nagy szerepet. A történet összességében egész jó, ám bizonyos fordulatok elég légből kapottak, néha hiányoltam a Sherlocki körmönfont gondolkodást, ami túl kevésszer került elő. A történet pozitívuma, hogy Watson a játék végére (végre) felnő Holmeshoz.


Játékmenet
A játék a point&click kalandokhoz hasonlóan kezelhető, tehát mászkálunk a helyszíneken és a gép által felkínált használható-megnézhető-felszedhető dolgokat jó sorrendben használjuk. A dolog fűszere, hogy 3 kameranézetből játszható a játék, az egyik a klasszikus point&click kameranézet lenne, de ügyesen alkalmazva a nem lineáris díszlethez, míg a másik kettő a klasszikus TPS-FPS nézet. A három nézet közül a TPS nézet a leghasználhatóbb, de mindegyik életképes.


A gyűjtött bizonyítékokból ki kell elemeznünk az események-tények láncolatát egy dedukciós (gondolatmenet) táblán. A következtetések gyakran már korábban egyértelműen kiderülnek a Watson és Holmes közötti párbeszédből, tehát nem árt figyelni, mivel csak pontos megoldás esetén léphetünk tovább.
Számos bizonyítékot ki is fogunk elemezni a házi „laborban” elég ügyes kis megoldás lett a mérgek összetételét kielemző csepegtetős játék. Ezek a bizonyíték kombinálós-szétszedős dolgok tényleg nagyon eltalált hangulati elemei a játéknak.


Aztán nem lehet Sherlock játék fejtörők nélkül, amiből megszámlálhatatlanul sok van, és a nehézségük viszont elég hullámzó. Van ami kétségbeejtően nehéz és van, ami viszont nagyon könnyen megoldható. A fejtörők közül egy pár az őrület határáig kergetett, de túléltem. A fejtörők közül a többség átléphető, és ezt nem értem hogyan gondolták, hogy bizonyos fejtörők átléphetőek, mások pedig nem. Szóval több tudatosság nem ártott volna a fejlesztők részéről.


A játék lényegében ezeket az elemeket vegyíti, egy élvezetes eleggyé (összességében). A játékban egy-két nagyobb nyitott rész is belekerült, de a játék nem open world. A Londoni utcarészlet elég szépen sikerült hangulatilag, ám a láthatatlan falak nem csak itt, hanem akár kisebb pályákon is az utunkba fognak kerülni. Sajnos ez egy ÓRIÁSI negatívum a részemről, mert a láthatatlan falak már 10 éve kimentek a divatból, szóval nem értem, hogy ezt mégis miért, főleg ennyire nyilvánvalóan.


Hangok és zene
A játék szinkronhangjai jó választásnak tűnnek, egy-két esetben találkozhatunk egy csipetnyi túljátszott szereppel, de ez a műfaj sajátja. Ám a zenei aláfestés sajnos közepes. Egy ilyen fantasztikus korban játszódó játéknál nem várok csodát, de a statikus háttérzenénél mindenképp többet várnék. Lehet a Sherlock filmek magasra tették a zenei mércét, de azért az külön műfaj próbálkozni lehetne, sőt KELL. Az előzetesbe olyan jó érzékkel vágtak aláfestő zenét, nem értem a játékba miért nem kerültek hasonlóan remek ritmusok.


Grafika és design
A játék grafikus motorja egy iszonyatosan túlhajtott darab, lényegében grafikusi ügyességnek mondanám, hogy ennek ellenére szép benyomásaim vannak a játékról. A helyszínek szépen textúrázottak és ötletesen lettek berendezve. A textúrákhoz még annyit hozzáfűznék, hogy kellően nagy felbontásúak, hogy közepes grafikai beállításon is olvashatóak legyenek az apróbb feliratok a játékon belüli plakátokon. A grafikusok olyan szép textúrákat hoztak össze messziről nem tudtam eldönteni, hogy a börtön kőfalain a tesszeláció miatt érezni a mélységet, vagy kiváló megvalósítás miatt. Utóbbi bizonyult igaznak , a legtöbb fal az lapos, mint a trollok pofája. Ezeknek az embereknek a kezébe odaadnám a CryEngine-t és munkára! Utóbbi engine amúgy is főleg azért híres mert kiváló techdemókat lehet belőle összehozni, amik tökéletes díszletek, és ebben a játékban a helyszínek is egy interaktív történet díszletei. A kis szerzői vakvágányt félretéve, a játék szép (tudom ezt egyesek nem tudják elfogadni…) ám még egy Sherlock játék ezzel a graffal nem fog labdába rúgni. Alátámasztásul még a játék felmutatja a „szürke ködbe” vesző távoli dolgokat és a nem mozdítható tárgyak tömegeit. (utálok fennakadni egy széken) A túlhúzott engine néha-néha akadásokat produkált (indokolatlanul), ugyanis ezek az akadások a kis légterű helyeken kerültek elő, nem is nagyobb nyílt terepeken, ahol még járókelők is vannak. Szóval visszás a grafikai kép, de mégis szép.


A játékban nincsen ajakszinkron a hangoknál, (ha van akkor sz*rul sikerült) szóval sok párbeszédnél fogtam a fejem, hogy tönkrecseszi a hangulatot, hogy nem úgy tátog, ahogy kell, kicsit „pre-Mass Effect” az arcok animálása, pedig a sok párbeszédhez, átvezetőhöz kellett volna egy normális ajakszinkron.


Összegzés
A játék elé ajánlott elvárások nélkül leülni, és ajánlott ismerni a korábbi darabokat a szériából, mert előkerülnek visszatérő szereplők. Ám a kalandjátékok kedvelőinek erősen ajánlott a játék, itthon „potom” pénzért (Steamhez képest) vesztegetik ráadásul magyar felirattal. A játék végigjátszása után pedig az utóbbi évek legjobban sikerült outro-t láthatjuk (gondolom mindenkinek felsejlik az Assassin1s Creed aktuális részének csilliónyi fejlesztője, ahol még a portást is felsorolják) Szóval az outro remekül sikerült, a játék történetébe néha kerülhetett volna ebből az ötletből több. A játék az Achievmenteket is két kézzel szórja a fejtörőkért, szóval külön öröm azokat magunktól abszolválni. Bár úgy tűnik, nagyon ekéztem a játékot, ám ha elvonatkozattok, hogy egy-két fejtörőn nem akadok fent, mint a drogfutár a testüregmotozáson, akkor egy igazán remek kalandban lesz részünk, Watson.

Pros:
+Sherlock Holmes
+Remek design
+Ötletes fejtörők
+Steam

Cons:
-A történet néha sántít
-Elavult módszerek

Értékelés
8.5 Játékmenet:
 Tetszetős, ám néha picit leül az első pár órában a fejtörők végett, a közepétől viszont eléggé felpörög. 
9.0  Hangulat:  London, 1800-as évek vége. Ennyi nekem elég! (bár nem teljesen korhű a város megvalósítása (túl színes))
8.5 Grafika: 
 Kihoztak egy régi engineből, amit lehet, a grafikusok pedig kiváló munkát végeztek.
7.5 Hangok:
 Az ajakszinkronban lévő problémák és a maradandó, normális háttérzene miatt kell lehúzni a számot, de a szinkronszínészek egyébként jó munkája megmenti a mundér becsületét.
8.5 Szavatosság:  Egy végigjátszás biztosan benne van, aztán még egy az Achievmentekért:)
Summary
8.4 Lehetett volna jobb is, de mivel a hibái ellenére üdítő színfolt a kalandjátékok piacán, megérdemli a 8 pont feletti értékét.  Akinek ez nem tetszik, kommentekben kiélheti magát.

by Kopiati

Planetside 2 - 5-ik command Center videó


Sony Online Entertainment kiadta az 5-ik részét a Planetside 2 Command Center-nek...