Ravaged teszt

Mit szólnátok egy olyan játékhoz, ami egyesíti a Battlefieldre jellemző hatalmas, sokszereplős pályákat és bőséges járműfelhozatalt, a divatból kimenni sosem akaró poszt-apokaliptikus hangulattal? Jól hangzik, ugye? Nos, a Ravagedben van ez is, az is, de az összhatás valahogy mégsem az igazi.

A játék háttértörténete az unalomig ismert apokalipszis sztori. Valami valamikor történt, ami kipusztította az emberiség - és úgy általában a földi létformák - nagy részét és a maroknyi túlélők hordákba csapódva esnek egymás torkának. Természetesen ez a valami zord időjárási feltételeket és egy csomó rozsdás fémet hagyott maga után, ez utóbbiakból tökéletes fedezékeket, kunyhókat és menő járgányokat lehet összetákolni. Félreértés ne essék, engem egyáltalán nem zavar az, hogy nem tudunk meg ennél többet, ez egy kifejezetten multiplayer darálás, senkit nem érdekel, valójában mi történt. Bőven elég annyi, hogy két csapat áll egymással szemben, pirosak és kékek. Na jó, az egyikük az Ellenállás, akik a Föld utolsó reményét jelentik a civilizáció helyreállítására, a másikak pedig a hm..Horda?, nevezzük őket így, a Scavangers-t guberálókra lefordítani szerintem nem túl találó. De most már tényleg elég, térjünk rá a játékra!

Biztató kilátások

Első indításkor hiába vártam intrót, a szokásos logóhalom után egyből a menüben találtam magam. Tudom, hogy az előbb ecseteltem, miért nincs szükség feltétlen sztorira egy ilyen játékban, de legalább egy fél-egy perces ügyesen összevágott in-game videót be lehetett volna tenni az elejére kedvcsinálónak. Két három robbanás, egy kis Mad Max-es autós vadulás, mindjárt nagyobb lendülettel indul neki az ember, nem igaz? Nem hiszem, hogy marha nagy meló lett volna még egy ilyet összeállítani:

A hangulatos trailer elmehetett volna intrónak is

Persze ez nem nagy hiba, csak szemet szúrt. A menü viszont kifejezetten jó! Átlátható és végre, véééégre egy Unreal Engine-es játék, ahol nem kell kézzel piszkálni a config file-okat, hogy állítani lehessen a FOV-ot vagy a mouse smoothingot. Valójában ennek nem kéne külön attrakciónak lenni, de annyi játékból hiányzik, hogy itt felüdülés végre a menüben állítani a dolgokat. Miután mindent ízlésünknek megfelelően belőttünk, mehet is a játék! Két lehetőségünk van, gyors meccset játszani, amit nemes egyszerűséggel a “Play” menüpont kiválasztásával tehetünk meg vagy böngészhetünk az éppen futó szerverek között (“Browse”). És itt az első és legnagyobb probléma a játékkal: nem játszik vele senki!

Sehol senki...

Először a Play gombot sikerült megnyomnom, hamar indult is a pálya betöltése, egy olyan szerveren, ahol összesen ketten voltunk. Kemény 2:0-os stattal és az összes bázis elfoglalásával magabiztosan nyertem az első csatát. A következő pályán 1:0-lal ugyanez zajlott le. A hihetetlen izgalmak a korábban kitartónak tűnő ellenfelemet végül meghátrálásra késztették és ki is lépett, így megpróbálkoztam a a szerverkeresővel. A következő statisztika fogadott: 22 szerver online, 25 játékos online. Ráadásul közülük 23 a demóval játszott, vagyis összesen két ember kolbászolt, persze két külön szerveren, akivel élvezhettem volna a teljes játék nyújtotta élményt. Maradt tehát a demó, pontosabban maradt volna, ha nem fagy ki a játék. Lehet, hogy ezerből egy, mindenesetre ez nem a legjobb kezdés.

Újraindítás után sikerült belépnem egy demó szerverre, ahol 10-12 volt az átlagnépesség, ami soknak tűnhet, mondjuk egy CoD-ban. Itt sajnos kevés, illetve legjobb jóindulattal is ez a minimum, ahányan kellünk egy pályára. Azok ugyanis elég nagyok, viszonylag sok bázissal és ahhoz, hogy értelmes taktikával nyerjen egy csapat, kell sok ember, akik kisebb csapatokban támadnak, védenek, illetve egyesével szétszórva jut még ember kempelni is. Ha ez nincs meg, akkor az egész csak egy nagy, agyatlan tdm lesz, ahol egyébként véletlen néha elfoglalnak valamit az emberek vagy felszednek benzineskannákat. És legtöbbször pontosan ez is történik. Hiszen borzasztó kevesen játszanak, azok is csak a demó szervereken, mindenki csak belekukkant, hogy ez meg micsoda. De ahhoz több idő és ismerősök kellenének, hogy igazán ki lehessen aknázni a pályák nagysága, a sok bázis és a járművek adta előnyöket. Mert így, aki felnéz, elvan ideig-óráig, de a végén megállapítja, hogy ehhez a hülyüléshez túl nagyok a pályák.

Ez lehetne a szerverválasztó képernyő háttere

A legnagyobb probléma tehát az, hogy gyakorlatilag nincs kivel játszani és ez szerintem csak részben fakad abból, hogy a játék nem sikerült a legjobbra. Ugyanis azt sem mondhatjuk, hogy az egyébként sikeres Kickstarter projekt eredményeként borzasztó terméket dobtak volna össze a 2 Dawn Studiosnál. Inkább úgy foglalnám össze, hogy egy kisebb-nagyobb hibákkal rendelkező játékot jelentettek meg rossz időben, kissé túlárazva. Lássuk, hogy miért.

Játékmenet. Kétfajta játékmód van, az egyik egy capture the flag, ahol zászló helyett az ellenfél benzineskannáit kell ellopkodni (Resource Control), a másik pedig egy domination-szerű valami. Utóbbinál el kell foglalni a pályán lévő bázisokat, az a csapat nyer, aki az összeset elfoglalja és tartja egy percig vagy megöl minden ellenfelet - hiszen nekik nem lesz hova spawnolni. Mindkét esetben a bázisok lényege a spawnolás, egy-egy bázis megszerzésével tudunk választani, hogy hova szülessünk újra elhalálozás esetén. Érdekesség, hogy járműbe is lehet spawnolni. Érdekesség? Legyen inkább enyhe butaság, hiszen így kevésbé fontos pl. a Resource Control játékmódban a pályán elszórt bázisok elfoglalásának stratégiai jelentősége. Elég csak megvárni, míg valaki a járművével az ellenfél felé közelít és szépen behuppanni mellé a túlvilágról. A két játékmód nem rossz, de én kissé kevésnek találom, simán belefért volna még egy klasszikus tdm vagy valami komolyabb bombalerakósdi.

Mindkét oldalon ötféle “karakter” közül választhatunk, ezek a klasszok a szokásos felhozataltól nem térnek el: mesterlövész, nagydarab LMG-s, SMG-s gyorsan futó, shotis support-féle, anti-tank. Választható fegyvereikben és gyorsaságukban térnek el egymástól, csapatban valószínűleg jól használhatók. A játék a honlapján 30 fegyvert ígér, de ugyanott csak 25-öt sorol fel..valójában ezekről sem érdemes külön értekezni, a sztenderd darabok mellett akad egy-két vicces (teniszlabda gránát, szóda bomba), de azért hátast nem kell dobni tőlük. A használható járművek kinézetre poros, rozsdás tákolmányok, a közepesek és nagyobbak pedig több hellyel és különböző fegyverekkel rendelkeznek. Ezek a fegyverek elég jól használhatóak, a járművek már csak módjával, de erről majd később.

 A járművek akcióban

Pályákból nyolcat sikerült összehozni, ez kezdetnek elég is. Szerintem hangulatosak és mondhatjuk változatosak is, a sivatagos pályákat havas mapok váltják. Sajnos nem sikerült mindet kipróbálni, mivel a demós szervereken, ha minden igaz, csak kettő fut. A többit bejártam, tényleg tök jók, de azt hiszem, sokkal izgalmasabb lett volna, ha nem egyedül vagyok.

Dizájn. A poszt-apokaliptikus cucc ugye jó húzás, mondhatni, sosem elég belőle. Csak azért mondhatni, mert pont most tarol a Borderlands 2, ami igaz, hogy más játékstílus, de szerintem akiket ez a világ megfog, az most azzal tolja. Pedig alapvetően kellemes kinézetűre sikeredtek a pályák és a karakterek is. Olyan, mintha a Borderlandset kereszteznénk a RAGE-dzsel és adnánk hozzá némi Blinket. Tényleg pofás, bár az tény, hogy semmi eredeti nincs benne. Grafikailag sincs nagy panaszra okunk, a Ravaged egész jól néz ki, bár gyakran találkozni elnagyolt textúrákkal, pixeles (és fél képernyőt kitakaró!!) puskatusokkal. Grafikai bugoktól sem mentes a játék, villogó textúrák és egyéb furcsaságok előfordulnak, igaz, nem vészes mértékben. Ettől eltekintve rendben van, nem AAA kategória, de jó ránézni. A karakterek megrajzolása is igazából semmi különös, mintha próbáltak volna valami extra stílust bedobni, de itt sem látni nyomát eredeti ötleteknek. Hangoknak nem szeretnék külön bekezdést szenteleni, szerintem azokkal sincs gond, a fegyverek, robbanások hangjai jók, a zene illik a játékhoz - kétlem, hogy bárki azon kívül hallgatná, de ez nem baj. Itt is előfordulnak bugok, pl. néha csávó hangon szenvednek a csajok is, ha találat érte őket.

Szomorú bandita, tornacipőben

Irányítás. Na, ez valójában a játék legnagyobb gyengesége szerintem. Amikor emberünket mozgatjuk még nincs nagy gáz, alapvetően rendben van az irányítás. Bár a létrákra mászás nem mindig megy gond és bug nélkül, de egyrészt annyira nem vészes, másrészt ezzel más játékoknál is találkozhatunk, mondhatni, megszoktuk már. Mondjuk az is furcsa, hogy szinte bármilyen meredek falra, sziklára fel tudunk mászni, de ennek a kemperek örülni fognak. A bénázás igazából akkor kezdődik, amikor felpattanunk egy járgányra. A járművek irányítása nem jó, igen lassan reagálnak, ha kanyarodni szeretnénk, ami egy-két nagyobb járműnél még rendben is volna, de pl. a kicsi, gyors homokfutónál vagy a quadoknál ez nagyon nem ok. Azoknál pont a gyors manőverezés lenne a lényeg, de erről ne is álmodjunk. Más furcsaságok is vannak ám: pl. ha ezerrel repeszt el mellettünk egy haver kocsival, simán fel tudunk rá pattanni. Az is érdekes, hogy bármikor ki tudunk ugrani ezekből az összetákolt járművekből és nincs különbség aközött, ha gyök kettővel mentünk vagy ha épp maximális sebességgel. Illetve van, utóbbi esetben az autó még továbbsuhan, de nekünk nem lesz semmi bajunk, olyan, mintha kényelmesen, egy álló taxiból szálltunk volna ki. Egy olyan játéknál, ahol fontos szerep jut a járművekkel való közlekedésre, manőverezésre és harcra, ezek megbocsáthatatlan hibák.

Erre a létrára nem engedett felmászni a játék. Vajon miért?

És minderre rátesz egy lapáttal, hogy bár a mozgás irányítása oké, a célzás nagyon nem. Egy-két fegyver (az assault rifle-nek megfelelők) konkrétan a fél képernyőt kitakarja és egyszerűen nem látod, hogy kit kéne becélozni. Ez különösen akkor zavaró, amikor egymástól két méternél távolabb vagytok, ami ugye a pályák nyagyságát és nyitottságát tekintve az esetek 98%-ában így lesz. Komolyan, rengetegszer fordult elő, hogy emiatt kellett újra és újra közelítenem, majd vissza, mert észrevettem valakit szabad szemmel, de a ráközelítéskor elvesztettem! Ehhez kapcsolódó észrevétel, hogy még a trailerben is közelítés nélkül lőnek többször, ezek szerint ez a megoldás, de akkor minek tették bele a közelítést? Akármennyi CoD-ozás után sem hiányolnám ezt, de ha már benne van a játékban, akkor elvárom, hogy segítsen célozni, ne pedig hátráltasson benne.

Mondanám, hogy ezek teszik tönkre a játékot, de valószínűleg sokkal inkább a korábban említett okok miatt nem játszik vele a kutya sem. Az elrontott irányításra, a középszerűségre az emberek akkor jönnének rá, ha már megvették és kipróbálták volna. De úgy tűnik, senki nem veszi a fáradtságot sem, hogy tegyen egy próbát. Pedig a játék minden hibája ellenére sem mondható rossznak. A nem túl jó irányítást és a bugokat kárpótolnák a nagy pályák, a járművek és a 32 vagy akár 64 embert is elbíró szerverek. Uborkaszezonban, fele ennyiért (20 euró szerintem bőven sok a játékért) simán jó móka lehet haverokkal nekiállni zúzni egyet.

Az atomreaktoroknak sem tett jót a világvége

Több próbálkozás után egyébként sikerült nem demó szervert találni! Egy jelszóval védett szervert.. Ha valamikor lesz ingyenes hétvége és épp nincs semmi nagyágyú, szerintem egy próbát azért megér. De szóljatok nekem is, mert baromi kíváncsi vagyok a többi pályára úgy, hogy nem csak egyedül rohangálok!

-ndever-

Értékelés
7.0Játékmenet:

Nem lenne rossz, bár az irányítás zavaró kissé. Mivel csak a demó szervereken lehet ökörködni, ezért egyelőre nem nyújt sokat.
7.5 Hangulat: 

Poszt-apokaliptikus menőség, azért nem ér több pontot, mert semmi eredeti nincs benne.
7.5Grafika: 

Egy ilyen játéktól kb. ez a minimum, bár azért egy-két bugot javíthatnának. Valójában semmi extra, de nem is rossz.
8.0Hangok: 

Talán itt lehet legkevésbé kötekedni, egész jók lettek a hangok, bár ez sem mondható túl változatosnak vagy hibáktól mentesnek.
5.0Szavatosság:

Egyelőre szinte nulla, ugyanis a demót hamar megunja az ember, mást meg maximum egyedül tud játszani. Ha esetleg megtelnének a szerverek, akkor két komolyabb játék közötti űr kitöltésére alkalmas lehetne.
Summary
7.0A Ravaged egy nagyon egyszerű receptre épülő, nem túl sok odafigyeléssel elkészített játék. Ettől még nem lenne rossz, szerintem játszható, de rossz időben jelent meg és túl van árazva. Emiatt nem játszanak vele és jó szívvel én sem tudom ajánlani.