HunGamer Év Játéka 2012

A HunGamer című magyar online videojáték magazin sikeresen megtartotta a második (Év játéka 2012) GOTY szavazását, amiben kizárólag a HunGamer szerkesztői vettek részt. Az előző GOTY-s cikkünkben az elit tagok is részt vehettek, mivel a HG staff akkoriban nagyon szegénykés volt, most pedig vagyunk elegen ahhoz, hogy maga a HunGamer kollégák döntései alapozzák meg jelen cikkünk alanyát/szavazatát. A voksok leadását pedig minden kolléga jól átgondolta, s a nagyobb döntéseknél az eszére, illetve a szívére hallgatott, persze minden külső nyomást félretéve. Magyarán saját belátásunk szerint döntöttünk e nagy GOTY szavazás kapcsán. A második GOTY cikkünk valamennyire mérföldkőnek is tekinthető, mivel mint már fentebb említettem is, az eredmények teljes mértékben a HG magazin döntésein alapulnak.

Amennyiben lesz rá alkalom, természetesen olvasói szavazást is fogunk tartani. Ez csupán idő és részvétel kérdése. Na, de lássuk a medvét! Mit hozott a 2012-es év nekünk, játékrajongóknak! Közben felkészítünk titeket a nagy karácsonyi bevásárlásra is!

Legjobb FPS

A legjobb lövöldözős játékok kategóriájában nagyon sok játékot kaptunk 2012-ben, legalábbis az utóbbi évhez viszonyítva a dolgok állását, egészen remek felhozatalban részesülhettünk. Bár az FPS-ek nagy részük egytől-egyig az utolsó félévben jelentek meg, így nagy részük szeptemberi-októberi vagy novemberi megjelenésűek. Az idei év felhozatala a Borderlands 2-ben, a Dishonoredben, a HALO 4-ben, a Medal of Honor Warfighterben, a Black Ops 2-ben és természetesen a Far Cry 3-ban merülhetett ki. A felsoroltak közül a Medal of Honor Warfighter kapcsán többen csalódottságukat fejezték ki, míg a Borderlands 2-őt sokan ugyanúgy imádják, mint annak idején az első részt. A Bethesda pedig a Dishonored-del egy új frencsájzzal gazdagította meg a jelenlegi "ötlettelen" játékospiacot. Az FPS-sek nagy párbaját nálunk a Jason Brody legfélelmetesebb rémálmát feldolgozó Far Cry 3 című játék nyerte meg.


Legjobb TPS

2011-hez képest ezt az évet a leginkább erős, külső nézetes játékok adták, hiszen olyan nagy volumenű TPS játékok jelentek meg 2012-ben, mint a Hitman Absolution, a Max Payne 3, a Mass Effect 3 vagy az Assassin's Creed 3. A HunGamernél leginkább a négy játék dominanciája volt a legjellemzőbb, mert meglehetősen ádáz küzdelmet folytattak kollégáink voksai között a "Négyek" viadala. Ezt a kategóriát erősítette még a Sleeping Dogs, és a Darksiders 2 is. A TPS-k csatáját végül a Hitman Absolution nyerte meg. Íme tehát a nyertes:


Legjobb RPG

RPG játékokból meglehetősen kevés, mondhatni szegényes volt a felhozatal 2012-ben, de azért akadtak erős címek közöttük, amiket tesztelhettünk vagy csak végigjátszhattunk. Rögtön az év eleje egy nagyon ígéretes franchise megszületésével kezdődött meg a Kingdoms of Amalur: Reckoning személyében. Úgy általánosságban a kritikusok és a játékosok egyaránt szerették a játékot, nem úgy, mint az ez év tavaszán debütált Mass Effect 3-at. Az akció RPG játék már némi újdonságot is hozott magában, de több rajongó összességében az erős csalódottságát fejezte ki a Bioware hivatalos fórumán, mivel nekik az a bizonyos befejezés egyáltalán nem tetszett, valamint némileg le butítottak a játékmenetét is az akciódúsabb részek túlpörgése kapcsán. A másik említésre méltó RPG játék pedig szintén az év tavaszán megjelent Risen 2: Dark Waters, ami nálunk leginkább a műfaja miatt került fel a szavazó listába, de egy voks sem érkezett rá. A HunGamer egyértelmű győztese nem más lett, mint a Bioware legjobb RPG űreposz sorozatának a(z) - trilógia - utolsó felvonása, a Mass Effect 3!

 
Legjobb hack and slash

A legjobb hack and slash kategóriában elég kevés produkció indulhatott, hiszen a 2012-es év, csak úgy, mint a tavalyi, nagyon szegénykés lett. A "csapkodós" játékok szavazati jogát a Diablo 3 és a Torchlight 2 adta ki, de rajtuk kívül még jelent meg egy-két kisebb költségvetésű játék is, mint pl. a RAW vagy a svéd fejlesztők által készített Krater. Ez a kategória egyértelműen a Diablo 3 és a Torchlight 2 párviadala miatt lett emlékezetes a számunkra. Mindkettő játékból összességében egy nagyon remek produkció született, a HunGamernél mind a két játékot szerettük, sőt, mind a két hack and slash 9 pontos értékeléseket kapott tőlünk. A nagy gigászi csatát végül a Blizzard híres folytatása, a Diablo 3 nyerte meg.

 

Legjobb stratégiai játék

Stratégia játékot várni manapság szinte kész rémálom, a piacon csak a legmagasabb minőséggel lehet megmaradni, még a "köztudatba" kerüléshez is nevetségesen magasak az elvárások. Így 2012-ben is csak maroknyi stratégiai játék jöhetett az "év játéka" cím esélyeseként szóba. Visszatért egy régi ismerős, a Crusader Kings II, ami a Paradox legjobb játéka talán jelenleg. Aztán az XCOM reboot is megrengette a boltok polcait, legfőképp azzal, hogy se hullagyalázás nem történt, se forradalmi újítások. A XCOM: Enemy Unkown lett a játékok Inceptionje, kőkemény iparosmunka, amin nem lehet kifogást találni. Ám az indie fejlesztők sem tétlenkedtek, a remek Endless Space-t tették le az asztalra, játékdizájn sosem volt még ennyire letisztult. Aztán meg kell még említeni a Carrier Command műfaj egyesítő próbálkozását, ami szokás szerint ígéretes volt, de nem lett tökéletes. Idén a legjobb pedig nem más, mint az XCOM: Enemy Unkown, ami nem csinált mást, mint beváltotta az ígéreteit, és felélesztett egy klasszikus sorozatot, modernebb köntösben!


Legjobb autós játék

Az idén nagyon kevés minőségi autós játék jelent meg. Az első félévet a Dirt Showdown kezdte meg, ami sokaknál kicsapta a biztosítékot a nyálas amerikai versenystílusa miatt. Ebben az évben debütált az EA által kiadott legújabb, sztori nélküli Need for Speed a Most Wanted alcímével, ami nálunk hatalmas csalódást jelentett. A nagy autós versenyt a HunGamernél a Forza Horizon nyerte meg, igen meggyőző fölénnyel. A Microsoft nagy címe mellett csak az F1 2012 rúghatott labdába.


Legjobb point&click kalandjáték

A point&click kalandjátékok elég rétegműfajnak számítanak, leginkább, mert iszonyat nehéz perceket-órákat tudnak okozni, de talán ezért szeretjük őket. Az idei év során is volt ám kalandokban részünk, volt nekünk egy fantasztikus Deponiánk, ami megtudta szerettetni velem is a point&click műfajt az abszurd humora révén, míg a Edna&Harvey új felvonása a morbiditása révén okozott hasonlóan szép perceket. A Secret Files sorozat egy újabb része pedig hozta a sorozatra jellemz�� már-már fotórealisztikus helyszíneket és misztikus történetet. A The Testament of Sherlock Holmes pedig talán mind közül a legnagyszabásúbb darab volt, egy remek sorozatban még magasabbra tette a lécet. A küzdelemben pedig Sherlock Holmes derítette fel a győztes kilétét.


Legjobb ügyességi/logikai játék

Ügyességi, logikai játékok. Talán a legtöbb casual gamer rémálma, de van ilyen műfaj is a játékpiacon, így erről a műfajról is meg kell emlékezzünk 2012-ben. Az idei évben elég kevés ilyen típusú játék jelent meg, amik pedig megjelentek, azok méltóan szerepelnek e kategóriában. A jelöltek a Mark of the Ninja, a Deadlight, a Quantum Conondrum, és a Catherine. Az egyszerű kis viadalt a Square Enix "Portal" játéka, a Quantum Conondrum nyerte meg.


Legjobb indie/letölthető játék

Pár éve vált nagy divattá az indie játékok beszerzése, amiknek az egyik előnye az olcsóság. Az indie játékok 90%-a elérhető a Steamen is, így aki ki szeretné magát próbálni ebben a remek kis műfajban, az nyugodtan onnan szerezze be a dolgokat. Teljesen megbízható. A 2012-es indie felhozatal meglehetősen gazdag volt, így csak azokat az alkotásokat említenünk meg nektek, amikre voksok érkeztek. Véleményünk szerint az idei év legjobb indie játékai közé a The Walking Dead Episodes, a Botanicula, a Mark of The Ninja, a Deadlight, a Dear Esther és az FTL tartozik. Ezt a nagy csatát magabiztosan és megérdemelten a Telltale Games egyik nagy büszkesége, a The Walking Dead Episodes nyerte meg.


Legjobb sandbox típusú játék

A sandbox játékok leginkább az ezredforduló után kerültek nagy rivalda fénybe. Ezek a játékok a nagy bejárható területükről, az egyedi szabadságélményükről és az ötletes mellékküldetéseikről váltak híressé. 2012-ben több ilyen játék került fel az európai boltok polcaira, úgy mint a Sleeping Dogs, az Assassin's Creed 3, a Far Cry 3, a Borderlands 2 vagy a Prototype 2. A sandbox 2012-es csatát megérdemelten a Sleeping Dogs nyerte meg.


Legjobb sportjáték

Sportjátékok terén évről évre ugyanazok a versenyzők vívják ádáz csatájukat a játékosok kegyeiért. Idén az NBA 2K13, mint egyedüli kosárlabdázó játék igen magasra tette a mércét a jövő hasonló kategóriájú játékainak. A két focis játék csatájából természetesen idén is kikerült egy győztes, mely ezúttal a Fifa 2013 lett, ami több újítást tartalmazott, mint a Pes 2013. Utóbbi hiába hozott gördülékenyebb, fociszerűbb játékmenetet az újdonságok száma miatt és apró feature-ök garmadája miatt a Fifa mégis jobbnak bizonyult. Olyannyira jó lett az új Fifa, hogy még a NBA-t is csak a második helyre taszította, így 2012 év legjobb sportjátéka szerintünk a Fifa 2013 lett.


Legjobb multiplayer központú játék

Ide kizárólag olyan játékokat jelöltünk meg, amiket a fejlesztők csak multiplayer opcióval láttak el, így mellőzve a singleplayer vagy cooperative kampányt is. Ebben az évben elég sok ilyen típusú játék jelent meg, mint pl. a War of the Roses, a Medieval Chivalry Warfare, a Natural Selection 2, a CSGO, vagy a Ravaged. Ezt a kategóriát a War of the Roses nyerte meg, de csak egy hajszál választotta el a győzelemtől a Natural Selection második részét. Mindkét játék az idei év legjobb multiplayer játékává vált, de a győztes:


Legjobb cooperative játékélményű játék

Ebbe a kategóriába olyan játékok kerültek bele, amelyek kizárólag kooperatív játékmódban a legélvezetesebbek. A HunGamer jelöltjei 2012-ben a Diablo 3, a Torchlight 2, a Borderlands 2, a Mass Effect 3 és a Ghost Recon Future Soldier. A szavazás menete meglehetősen megoszlott, hiszen a Diablo 3 kivételével az összes alkotás is szerzett magának támogatót. Az ádáz küzdelmet végül a Borderlands 2 nyerte meg.Legjobb kiegészítő (DLC)

Manapság már nyugodtan kijelenthetjük, hogy a játékvilág a DLC-k lázában ég. Nagyon kevés olyan játék van, amit ne próbálnának ilyen letölthető tartalmakkal bővíteni. A választások listája ezáltal nem volt csekély, de végül mégis dűlőre jutottunk. A nyertes az a DLC lett idén, ami az egyik legtöbb tartalommal rendelkezik, igaz ehhez nem csekély árcímke is tartozik. Az Elder Scrolls V: Skyrim DLC-jéről a Dawnguardról van szó, ami bizony több óra tiszta játékidőt nyújt a vásárlóknak. A Dawnguard maga mögé utasította a Sleeping Dogs Nightmare in NorthPoint, a Mass Effect 3 Leviathan, a Batman Arkham City Harley Quinn’s Revenge és a Crusader Kings 2 Sword of Islam DLC-jét is.Legjobban támogatott játék

Úgy gondolom nem csak a PC játékosoknak fontos az, hogy ha egy játék több hónapon keresztül naprakész; frissítésekkel, kiegészítőkkel, vagy DLC-kkel  javítgatják a játékélményt. Ezt a szempontot a HunGamer nagyon fontosnak tartja, és ezért is hoztuk létre ezt a különleges díjat. Az egyik legjobban támogatott játék 2012-ben a következőek voltak: Sleeping Dogs, Sniper Elite v2, Future Soldier, Crusader Kings 2, Borderlands 2 és a Mass Effect 3. Utóbbi jött, látott, győzött! A Bioware igazán büszke lehet magára, hiszen az intenzív támogatással (folyamatos update-k, DLC-k garmadái) az idei év legjobban gondozott, támogatott játéka a Mass Effect 3 lett!


Legjobb BADASS vagy kreatív ötlet

Ebben a kategóriában csak az olyan játékok kaptak tőlünk jelöléseket, amelyek kitűntek másságukkal és egyedi ötleteikkel. Az idei év Badass játékai közé tartozott a Borderlands 2, a Lollipop Chainsaw, a Shad'O és a Dishonored. A Gearbox Software profin kezeli ezt a témát, így természetesen ezt a díjat a Borderlands 2 zsebelhette be. Íme a győztes:


Legjobb MMO

Természetesen gondoltunk az MMO világért rajongó játékosokra is, így nem kerülhette el a figyelmünket az MMO 2012-es kategória sem. Ide a The Secret World, a Guild Wars 2,  a The War Z és a TERA fért be. A csatát a HunGamer szerint az egyre nagyobb gondokkal küzdő The Secret World nyerte meg.


Legjobb F2P

Manapság egyre inkább bevált módszerré kezd válni a free to play játékok alkalmazása, melyek mikro tranzakciók garmadájával tudják fenntartani magukat, illetve a legtöbb esetben még profitálni is ebből. Idén is számos cím volt, mely érdemben harcba szállt a legjobb ingyenes játék címért. A számos játékból végül az Airmech-et találtuk idén a legjobbnak rendkívül felhasználóbarát menüje, rengetegféle testreszabási lehetősége miatt. Az Airmech olyan címeket szorított háttérbe, mint a semmiből érkező Blacklight Retribution, az először fizetős, majd faramuci módon hirtelen ingyenessé vált Gotham City Impostors, a remek alapötletű, de számos hibával küzdő Planetside 2, vagy a Mechwarrior online. Természetesen ennél sokkal több Free to Play játék jelent meg, de a mi szavazásunkban, csupán ezek tudták a győztest megszorongatni.


Legjobb akció-kalandjáték

A legjobb akció-kalandjáték kategóriában idén is nagy volt a verseny, hiszen számos igen jól sikerült játék került be a listába. Talán nem okoz senkinek sem meglepetést, hogy habár a szavazás igen megosztotta a szerkesztőségünket, mégis a többség az Assassin’s Creed 3-at találta a legjobbnak. Azt kell mondjam a történet, az új helyszínek, új főhős, rengeteg mellékküldetés, a varázslatos és hatalmas játéktér miatt méltán utasította a háta mögé az AC3 a Far Cry 3-at, a Borderlands 2-t és a Mass Effect 3-at.


Legjobb katonai játék

A legjobb FPS díjat ugyan a Far Cry 3 nyerte meg, talán nem is véletlenül, hiszen esélyt sem adott az igazi lövöldözős játékoknak, mint pl a COD: Black Ops 2-nek. Ami pedig az év FPS-eként fut be, általában az év játéka is lehet. 2012-ben mondhatni meglepően sok katonai játék jelent meg, a jelöltek között természetesen ott volt az Iron Front, a Spec Ops, a legújabb Medal of Honor vagy a Black Ops 2. A magabiztos csatát egyébként a Ubisoft katonai terméke, a Ghost Recon Future Soldier nyerte meg. A HunGamer stábját a két nagy húzónév (COD, MOH) egyáltalán nem nyűgözte le. Ezek mellett a Spec Ops The Line-t szerettük még a legjobban. De most jöjjön a nyertes:


Legszebb játék (Hi-Tech)

A magazinok talán egyik legfontosabb díja ez. Itt csak egy számít (több szóval értelmezve): a grafika, a kinézet, vagy a látványvilág. Ebben a kategóriában nemcsak a PC platformot vettük figyelembe, hanem a konzolokat is, mert bizony azokon is akadtak meglepetésszerű játékok, amik gyönyörűen mutattak Full HD / HD felbontás alatt. 2012 legszebb játékai a HunGamer szerint a következőek voltak: a HALO 4, a Max Payne 3, az Assassin's Creed 3, és a Far Cry 3. A Hi-Tech díjat végül a Max Payne 3 zsebelte be, ezzel második helyre taszítva a Far Cry 3 című játékot.


Legjobb zene

Az egyik legnépszerűbb kategória, amiben akár a névtelen kiadók, játékok is ezzel szerezhetnek maguknak egy kis hírnevet. 2012-ben nagyon sok olyan játék jelent meg, aminek a zenéje, a megkomponálás fülbemászóra sikeredett. A HunGamer jelöltek között a Spec Ops, a Dishonored, az Assassin's Creed 3, a Diablo 3, a Torchlight 2, a HALO 4, a Max Payne 3 és a Mass Effect 3. A legjobb zenéért járó díjat a Mass Effect 3 nyerte meg. Ez sem véletlen, hiszen a Bioware mesteri zenéket komponált mind az egyjátékos és mind a többjátékos küldetések alá. A Mass Effect 3 zenéje szimplán nem csak önmagában volt jó, hanem zenei hangulat faktorban is hozta az elvárásokat, hiszen a távoli jövőben, az ME különleges univerzumában profin hatottak a dallamok, mondhatni "korhűn" ábrázolták ezt a technikai részt a fejlesztők. 2012 legjobb zenés díját.a 'Mass Effect 3' vehette át tőlünk.


Legjobb szinkronhang

A zenés díj mellé a HunGamer kötelességének érezte azt, hogy egy szinkronhang kategóriás díjat is bevezessen. Nos, mint láthatjátok ez is megtörtént, ezt az évet próbáltuk a legrészletesebb kategóriákra felbontani, így talán több játéknak esélyt is adunk "XY" díj megnyerésére. Gondolom sokan észrevették, hogy a játékok szinkronhangos munkálataiban egyre több és nevesebb hollywoodi színész vesz részt. A jelöltek között a Mass Effect 3, a Max Payne 3 és a Far Cry 3 szinkronszínészei képviseltették magukat. Hogy mely játék nyerte meg ezt a nemes díjat? Az alábbi képről felismerhetitek könnyedén.


Leghangulatosabb játék

Az év leghangulatosabb játékát úgy véljük nem lehet, illetve nem tudjuk megmagyarázni pontosan, hiszen ez a fajta érzés magától kell jöjjön az emberből, természetesen természetes lélektani úton :)) Ebbe a kategóriába szintén sok játék jelöltette magát a HunGamernél. A legtöbb szavazat a Dishonoredre, az Assassin's Creed 3-ra és a Max Payne 3-ra érkezett. Utóbbi megérdemelten nyerte meg a leghangulatosabb játék díját. Gratulálunk a Max Payne 3 készítőinek!


Az év meglepetése játéka

Az év meglepetés játéka idén egy olyan játék, amely kedvcsináló videók alapján inkább elriasztott minket a vásárlástól, mint hogy sarkallta volna azt. Ez a játék bizony a Sleeping Dogs lett, amit bátran kijelenthetem jobb játszani, mint nézni. Nem számítottunk sokra tőle és mégis elvitte idén a legjobb sandbox játék címet is egy nem is gyenge mezőnyben. Olyan címeket utasított egyébként maga mögé, mint a Mark of the Ninja, a Binary Domain, a Shad’O, Spec Ops The Line és a Dear Esther.


Az év csalódása

Bár idén is volt jó pár olyan játék, melyeken szerkesztőségünk csak hebegni, habogni tudott. Átgondolatlanság, élvezhetetlen irányítás, hanyag megoldások, volt itt minden. Viszont a Capcom égisze alól kikerülő Resident Evil vadhajtás, az Operation Racoon City minden biztosítékot kivágott jó hosszú időre. Borzasztó karakterek, ostoba MI, az irányítás sem volt toppon. Az alternatív történet belekeverése egy baromság! Az egész játék egy izzadságszagú erőlködés, ami egyszerűen szembeköpte a nagy múltú sorozatot, ami egyébként is válságban van mostanság. Az Operation Racoon City léte teljesen értelmezhetetlen, a játékiparnak és a játékosoknak sem volt semmi szüksége rá. Egy fölösleges próbálkozás, melyet az első meeting-en kukázni kellett volna. A HunGamer „Arany Málna-Díja” megérdemelt helyre került. Tapsot neki!
Az év hőse 2012-ben

Tavaly ezt a kategóriát a cselekedeteiről igen emlékezetes Ezio Auditore nyerte meg, talán nem véletlenül. Nagyon sok kalandot élhettünk át vele 2011-ben. 2012-ben azt kell, hogy mondjam trónfosztás történt meg, ugyanis nem Assassin's Creed beli főszereplő lett az év hőse a HunGamernél. Ezt a kategóriát a 47-es ügynök zsebelhette be, bár annak ellenére nagyon nagy ádáz küzdelem alakult ki a Mass Effect univerzum főhősével, Shepard parancsnokkal. A két nyavalyás (Bloody icon - hogy Mirandát idézzem) ikon mellett labdába tudott rúgni Connor és May Payne is, de nekik esélyük sem volt erre a címre. A jelöltek között a Dishonored birodalmi testőre is jelen volt. A 47-es ügynök éppen akcióban:Az év gonosza 2012-ben

2012-ben sem debütált kevés főgonosz a játékvilágban. Közülük azonban nem sok volt igazán emlékezetes, így igazából nem volt túl bonyolult dolog kiválasztani a legeredetibbet. 2012-ben az év gonosza nem lehetett más, mint a Far Cry 3 antihőse maga Vaas, aki kiszámíthatatlan, már-már őrült szadizmusával utasította maga mögé a Borderlands 2 Handsome Jack-jét, Mr Scratch-et (AlanWake American Nightsmare) és a sátán valódi utódát Lucius-t.


Az év női karaktere 2012-ben

Ha már megszavaztuk az év hősét, és 2012 stílusos gengszterét, akkor miért ne szavazhatnánk meg a legjobb, legszexisebb női karaktert? A jelöltek között olyan nevek fordultak meg mint Citra a Far Cry 3-ból, Jade a Hitman Absolutionből, Ashley Williams a Mass Effect 3-ból, Giovanna a Max Payne 3-ból vagy Ada Wong a Resident Evil 6-ból. A szerkesztőségünket meglehetősen erősen megosztotta ez a női kategória, ám végül dűlőre jutottunk és a nagy párbajt Citra nyerte meg.


A legjobb kezdés

A HunGamer következő speciális kategóriája a legjobb kezdés lett, vagyis itt azt vettük figyelembe, hogy mely játék indított a legjobban. Tulajdonképpen az intróra, a prológusra (nyitányra) gondolunk, a különböző játékoknak nagyjából az első fél óráját érinti ez a téma. Nem számít, hogy a továbbiakban el laposodott a története és a játékmenete, csupán a puszta tényt vettük figyelembe. A legjobb nyitány jelöltjei közé az alábbi alkotásokat soroltuk be: Far Cry 3, Assassin's Creed 3, Mass Effect 3, Max Payne 3, Darksiders 2, Sleeping Dogs, és a Spec Ops: The Line. Ezt a díjat leginkább a Far Cry 3 és az Assassin's Creed 3 tudhatta magáévá. A Ubisoft  belső csatáját végül az emberrablás témáját feldolgozó Far Cry 3 nyerte meg.


Az év kiadója

Az év kiadója cím esetében is teljesen egységes volt a szerkesztőség. Történt ugyanis egy olyan esemény mely megkérdőjelezhetetlenné teszi a győztes kilétét. Volt valaha egy True Crime Hong Kong nevezetű játék, melyet a United Front Games készített és amit tavaly az Activision leállított. 6 hónappal később a Square Enix látott benne fantáziát és ennek eredményeként idén megjelent a Sleeping Dogs című játék, mely kiválóan sikerült. Ráadásul így az év végi szavazás során is kiharcolt tőlünk néhány év legjobbja címet pár kategóriában. Így nem kérdés, hogy 2012 év legjobb kiadója szerintünk a Square Enix, aki ezzel a Bioware-t, a Bethesda-t, az EA-t és az Activision-t is maga mögé utasította.


Az év fejlesztője

Az év fejlesztője címet az a fejlesztő kapja idén, aki a legtöbb AAA kategóriás minőségi játékot letette az asztalra és ez nem lehet más, mint az Ubisoft. Egy éven belül kiadták az elkészült az új Ghost Recon-t és ősz végén, tél elején két nagy címmel is előrukkoltak az Assassin’s Creed 3 és a Far Cry 3 személyében, melyből mindkettő bizony kiváló lett. Ezek után sem a Borderlands 2-t jegyző Gearbox-nak, sem a Max Payne 3-at elkészítő Rockstar Vancouvernek, sem a Crusder Kings 2 alkotójának a Paradox Developer Teamnek, sőt még a Mass Effect 3-al előrukkoló Bioware-nek sem volt esélye 2012. legjobb fejlesztője cím elnyerésére.


Az év PC játéka

Ebben a kategóriában PC exkluzív címek mérkőztek meg így azt kell mondjam nem volt túl nagy választék 2012-ben. Viszont volt idén két nagy Hack & Slash címűnk a Diablo 3 és a Torchlight 2 személyében. Ezek közül végül a szerkesztőség tagjai a Torchlight 2-t hozták ki győztesként a hangulata, a számos újítás miatt az első részhez képest, a fantasztikus zene és a Dio 3 negatívumai (nehezebb fokozatokban aukciós ház igényes tárgyszerzése és eleve az aukciós ház alkalmazása) miatt. A Torchlight egyébként az Alan Wake-t (ugye ez a cím, csak idén jelent meg PC-re így kivételesen belevettük ebbe a kategóriába) és a Crusader Kings 2-t is.


Az év konzolos játéka

Ez a kategória erősen megosztotta a Hungamer-t, ugyanis számos olyan játék folytatása jelent meg idén, melyet sokan rajongásig kedvelünk. Végül a többség dönt elvén ebben a kategóriában is az Assassin’s Creed 3 rajongók emelték győzelemre kedvencüket, ami olyan nagy címeket utasított háta mögé, mint Halo 4, a Forza Horizon vagy a Ghost Recon: Future Soldier. Hogy miért jó az AC3, azt már a legjobb akciókaland kategória nyerteseként már kifejtettük.


A legjobb 2011-ben megjelent, de 2012-ben kiadott GOTY kiadás

Nálunk ez egy új kategória / jelölés. A Hungamer történetében először szavaztuk meg ezt az igen nemes díjat, hiszen a rajongói tábort mi nagyon figyelembe vesszük, és persze, hogy az adott játék éppen mit tartalmaz a GOTY kiadás alatt. A jelöltek a Dead Island, a Batman Arkham City, a Red Orchestra 2 és a The Witcher 2. A Hungamer stábja az extra, plusz tartalmakat vették figyelembe, s ennek függvényében a The Witcher 2 vitte a pálmát, a bőregér csak az ezüstéremmel elégedhetett meg. Íme tehát a legjobb GOTY kiadás 2012-ben:


A legjobb magyar felirat 2012-ben

Az idei évben kevés magyar minőségi feliratos játék jelent meg. Idén nálunk két játék rúghatott labdába, ezek pedig az Assassin's Creed 3 és a Dishonored személyében ki is merültek. A szavazásnál természetesen a minőséget, a megérthetőséget és a beleélési hangulatot vettük figyelembe. Ezek alapján a HunGamer magabiztosan ki is emelte az év legjobb magyar feliratos játékát, és ez nem más, mint a Bethesda Softworks lopakodós játéka, a Dishonored, A magyar feliratot a játék hazai forgalmazójának, a CENEGA-nak köszönhetjük.AZ ÉV MULTIPLATFORM JÁTÉKA

Cikkünk végéhez közeledve ideje kimondanunk a nagy szummát, vagyis ami mindent visz 2012-ben. Először is kezdjük a jelöltekkel, amik a következőek: Max Payne 3, Mass Effect 3, Assassin's Creed 3, Dishonored, Hitman Absolution, Borderlands 2. Ha megnézzük jól a címeket, láthatjuk, hogy a Dishonored kivételével az összes játék folytatásként jelent meg 2012-ben. A Hungamernél igen megosztó szavazás született meg, hiszen vért küzdve jutott el a Mass Effect 3 az év játéka díj ünnepélyes kiosztásához. A Bioware büszkeségét nem kell bemutatnom, hiszen az év legjobb RPG díját is simán besöpörte, talán nem véletlenül. A Mass Effect 3 ellenfele egyébként az Assassin's Creed 3 és a Max Payne 3 című alkotások voltak, valamint kevés szavazattal a Borderlands 2. Íme tehát az év játéka 2012-ben, ami mindent vitt a HunGamer-nél:


A legjobban várt játék 2013-ban

Zárásként szokás (illő) megemlíteni, hogy mi mely játékokat várjuk 2013-ban. A legtöbb szavazat a Watch Dogsra, a Rome 2 Total Warra, a Bioshock Infinite-ra és a Company of Heroes 2-re érkeztek. A legjobban várt játék 2013-ban a HunGamernél a Watch Dogs lett.


The Secret World - Ingyenessé válik?


Ilyen rosszul menne a fejlesztőknek...

Metro 2033 Ingyen


Ne feledjük, ami ingyen van az jó...