The Elder Srcolls V: Skyrim - Közeleg a Dragonborn Pc-re és PS3-raThe Elder Srcolls V: Skyrim  - Dragonborn DLC PC-s és PS3-as megjelenés

Mellek és fegyverek

Igen, ezt tudom! Tomb Raider, vagyis Lara Croft!! Illetve..jobban belegondolva lehetne akár Ada Wong a Resident Evilből, vagy Nariko a Heavenly Swordből, de szinte bármelyik Final Fantasy vagy Street Fighter játék női szereplője is, nem igaz? Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy gyakorlatilag a legtöbb játék női karakterének legfontosabb jellemzői a cikk címét is képező kellékek. Próbaként beírtam a Google képkeresőbe az alábbiakat: “female game characters”, “female videogame characters”, “female game protagonists”. Bizony, különböző kardok, pisztolyok, hatalmas keblek és kevés ruha.

Az arc nem is fontos
Igazából ezzel talán nem lenne akkora probléma, hiszen ott van egy csomó férfi videojáték karakter, aki szintén nem rendelkezik kidolgozott személyiséggel vagy háttérsztorival, ellenben annál izmosabb, több fegyvert cipel és használ, mint egy egész hadosztály és úgy köpi az ellenfél arcába az egysorosokat, hogy a gyengébb ellenfelek már attól jobb létre szenderülnek - hm..ez utóbbi érdekes alapját képezhetné egy Duke Nukem-Monkey Island corssovernek. A baj csak az, hogy úgy tűnik, valahogy nem stimmelnek az arányok.

Persze ezen lehet vitatkozni, Lara Croft pl. ha nem is kidolgozott személyiséggel, de háttérsztorival mindenképpen rendelkező hős, aki egyedül elintéz mindenféle vadállatot, mitológiai szörnyet, sőt az első részben egy T-rexet is (!), vagyis egy önálló, magabiztos, talpraesett nő, aki nincs alárendelve egy férfi karakternek sem. Amire lehet azt mondani, hogy igen, de akkor is részről részre tovább nőnek az amúgy is hatalmas keblek, ezáltal egy, a valóságtól meglehetősen elrugaszkodott női testet, alakot idealizál. Ami pedig talán nagyobb baj, hogy nagy mellekkel adnak el egy terméket, a nő tárgyiasul (vagyis csak bizonyos, szexualitással kapcsolatos részletei jelentik meg a nőt az ábrázolásmód szerint).

Lara akár a Baywatchban is szerepelhetett volna

A teljesen irreális nő (és persze sokszor férfi) ideálok, illetve a szexizmus hol rejtettebb, hol egészen nyilvánvaló formákban is megjelenik a videojátékiparban. Előbbire jó példa, hogy azon játékokban, ahol lehetőségünk van karakterünket testreszabni, milyen korlátokat állítanak a fejlesztők. Lehetünk-e például testesebb karakterrel vagy mondjuk az átlagosnál alacsonyabbal, lehetünk-e rondák? A zseniális Hey Ash Whatcha Playin’ több ízben foglalkozik a kérdéssel (Tomb Raiderrel itt), az egyikben kiemeli, hogy például a Star Wars: The Old Republic MMORPG-ben lehetsz kövér karakterrel, de csak akkor, ha csávóval vagy..

A ritka kivétel

Lehetne tovább sorolni a példákat, vagy tanulmányokat idézni, de inkább egy aktuális sztorival zárnám a cikket. Anita Sarkeesiant foglalkoztatják a fenti kérdések és nem átall állást foglalni sem. Sőt, külön oldalt/blogot vezet, ahol különböző filmek, sorozatok és videojátékok kerülnek nagyító alá, vajon mennyire szexisták, félrevezetőek, károsak. A feminista megközelítés sokak ellenszenvét váltja ki, mások pedig egyetértenek Sarkeesiannal és kiállnak az ügy mellett. Ez eddig rendben is volna, de mint ahogy az alábbi videóból kiderül, az elszántabb “kritikusok” elkezdték zaklatni és egy nagyszabású online lejárató kampányt szerveztek ellene:


Telespammelték az összes elérhetőségét, meztelen képekkel hackelték meg a wikipédia oldalát, sőt, valaki összedobott egy flash játékot, ahol meg kellett verni Sarkeesiant. Engem személy szerint meglep és elszomorít ez a dedós, ugyanakkor meglehetősen durva reakció. Ugyanakkor talán emiatt több emberhez eljut a téma, illetve a konkrét sztori és végre elindul valami a fejekben. Az biztos, hogy nagyobb játékkiadók már megkeresték Sarkeesiant, ami bíztató jel.

-ndever-

Dead Space 3 - Demó végigjátszás

Dead Space 3 demó bemutató érkezett...

Nem lesz Demo az új Tomb Raider-ből?


A Crystal Dynamics igazgatója, Karl Stewart a twitter-en 
közölte, hogy nem lesz demo a Tomb Raider-ből...

Max Payne 3 Final DLC Pack a jövö héten


A Rockstar bejelentette a Max Payne 3 utolsó DLC csomagját,
a Deatmatch Made In Heaven-t ...