Unmechanical teszt

Az Unmechanical egy tavaly megjelent indie puzzle/ügyességi játék, a teszt apropója pedig az, hogy most került a kezem ügyébe :) Már a trailer, amit megnézve egyből elvarázsolt a játék hangulata és zenéje, így muszáj volt kipróbálnom. Nem is csalódtam, hacsak a játék rövidségében nem, de ne szaladjunk ennyire előre, íme az említett beharangozó:


A játékot elindítva egy borzasztó egyszerű menüvel találkozunk. Talán kissé túlzásba estek a fejlesztők, amikor a grafikai beállítások kimerülnek két opcióban: felbontás és részletesség (low/high). Értem én, hogy nem Crysis 4, de azért mégis Unreal Engine és egy anti-aliasing legalább odafért volna. Mindegy, igazából ez nem nagy érvágás, legalább nem a menüben töltjük az időnket, hanem rögtön neki is vágunk a kalandnak!


A rövid intróban kiderül, hogy kerülünk a föld alá kis robotunkkal: gyanútlanul lebegünk, kószálunk a réten, amikor egyszer csak beszippant minket egy cső. A történet nagyjából ennyi, időközben kiderül, hogy nem vagyunk ezzel egyedül, illetve az is, hogy miért szippant be kis robotokat ez a valami. Miután magához tér a robot, el is indulhatunk, hogy felfedezzük, mibe csöppentünk. Az irányítás nincs túlbonyolítva: az irány billentyűkkel lebegünk, a space vagy control lenyomásával pedig magunkhoz vonzhatunk kisebb tárgyakat mint pl. kövek vagy golyók. Eleinte nem tudunk víz alatt navigálni, később ez változik, de a játékot nagyon nem variálja meg, csak elérhetünk olyan helyeket, melyeket korábban nem.


Mint említettem, a játék puzzle/ügyességi, talán kicsit több puzzle elemmel, vagyis az eszünkre többször lesz szükség, mint a reflexeinkre. Azért nem kell megijedni, az Unmechanical messze nem bonyolult játék, elakadni szinte lehetetlen. Sőt, azok számára, akik komoly kihívást keresnek, nem ez lesz a legjobb választás. Viszont ha két lövölde, raid, akármi között egy kicsit le akarsz ülni, elmerülni egy érdekes világban, ahol kicsit azért gondolkodni is kell időnként, akkor ez lesz a te játékod! A fejtörők viszonylag változatosra sikerültek, a legtöbb a játék fizikáját használja ki, de van pl. zenei feladvány is.

Csak nekem ugrik be erről a Half-Life 2 végjátéka?
A dizájn igen jó lett, változatos és hangulatos helyszínekkel találkozhatunk. Néhol olyan, mintha egy másik játék díszletét vették volna kölcsön, de nem akarok gonoszkodni, nyúlsáról szó sincs, valószínűleg csak én asszociálok mindenről pl. a Half-Life-ra. Ami külön megdobja az egész hangulatot, az a nagyon eltalált zene. Sejtelmes, de nem felzaklató. Olyan, mint az egész játék: érdekes és megnyugtató egyben. A robot is szép kényelmesen mozog, nem igazán történnek hirtelen vagy meglepő dolgok, nem lehet meghalni (legalábbis nekem nem sikerült). Talán a legjobban az a szó írja le az élményt, hogy kellemes.


Az egyetlen baj a játékkal, hogy túlságosan rövid. Én két óra alatt toltam végig, úgy, hogy közben azért körülnéztem minden helyszínen, hátha lehet másfelé is menni. Mivel viszonylag egyszerűek a fejtörők, ezért az újrajátszási faktor sem túlságosan nagy, hiszen ami elsőre nem volt túl nagy kihívás, az másodszorra már kifejezetten unalmas lesz. Ráadásul valószínűleg emlékezni fogunk minden megoldásra, hiszen összesen nincs túl sok feladat. Kár a rövidségért, én még jó pár órát elszöszöltem volna ebben a fura világban, akár nehezebb feladatokkal is megküzdve. Összességében azért mégis azt mondom, hogy mindenképpen megér egy próbát, annak, akit nem taszítanak a fejtörők, a fogaskerekek és a cuki robotok. Az a két óra ugyanis tényleg kellemes és tartalmas.

-ndever-


Értékelés
9.0Játékmenet:
Ötletes fejtörők, ügyességi feladatok pont jó arányban.
9.0 Hangulat: 
Földalatti felfedezőtúra cuki robottal és furcsa, mechanikus izékkel.
8.0Grafika: 
Alapvetően szép, bár az engine tudna jobbat is. Igaz, ennél a játéknál nem ez a lényeg.
9.0Hangok: 
A zene baromi jó, a zajok és a többi hang is illik a környezethez.
5.5Szavatosság:
2-3 óra és max évekkel később veszed elő, hátha újnak hat egy-két helyszín.
Summary
8.1Próbáljátok ki, jó kis játék az Unmechanical, csak ne számítsatok hosszú kalandra.

Assassin's Creed 3 - Tyranny Of King Washington Launch Trailer


Megjelenés előtt áll az Assassin's Creed III első egyjátékos kiegészítője.

Evolution of PlayStation: Portable Gaming


Középpontban a PSP és a Vita.

Bioshock Infinite - Lamb of Columbia


Egy új előzetessel rukkolt elő a 2k Games csapata.

Nem jön idén a Destiny


Biztos, hogy nem játszunk 2013-ban az új Bungie játékkal.