Thief bejelentés képekkel


Sokat kellet várni a bejelentésre, de végre itt van.

Vége a Visceral Montrealnak és a Dead Space szériának is


Az EA kipaterolta a csapatot és töröltették a Dead Space 4-et.

Brütal Legend teszt

“- Érezted már úgy, hogy rossz korba születtél? Hogy korábban kellett volna a világra jönnöd? Mikor a zene még...valódi volt? - Úgy érted, a 70-es években? - Nem, korábban. A 70-es évek elején.”

A Brütal Legend intróját végignézve, majd az első pár perc játék után elégedetten dőltem hátra. Igen, erre számítottam! Valójában nem tudtam sokat a játékról, csak annyit, hogy létezik egy heavy metal témájú akció-kaland izé, ami brutális, vicces és badass. A legfontosabb információ számomra eddig az volt, hogy sajnos PC-n nem tudom kipróbálni, így felkerült ez a cím is arra a végtelen listára, amit akkor veszek majd elő, ha egyszer rászánom magam egy konzolvásárlásra. Illetve ha megnyerem a lottót, amire borzasztó kicsi az esélyem - tekintve, hogy nem is lottózom. Na, de szerencsére valahogy mégis megjelent PC-re a Brütal Legend majd’ három és fél évvel az eredeti, konzolos megjelenés után. Én pedig, amellett, hogy baromi jól szórakoztam, hirtelen kedvet kaptam leporolni a régi metál albumaim.

Ez lenne az autónk. És az első boss.

A játékot a Tim Schafer (Monkey Island sorozat, Grim Fandango, de ugye ezt mindenki tudja?) féle Double Fine fejlesztő csapat hozta össze, vagyis poénokból és eltalált karakterekből nem lesz hiány. Ez utóbbit a zseniális szinkron fejeli meg. Olyan nevek kölcsönözték hangjukat a játék szereplőinek, mint a Judas Priest-es Rob Halford, Lemmy a Motörheadből vagy maga Ozzy Osbourne! És persze nem hagyhatjuk ki a főszereplőt megszólaltató Jack Blacket (színész, komikus, metál fanatikus) sem. Azt hiszem, ezzel az összeállítással csak akkor lehetett volna rossz játékot összehozni, ha kifejezetten ez a cél. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy ez a fajta rockos, metálos atmoszféra nem mindenkinek jön be, de nekik is azt tanácsolom, hogy olvassák tovább a tesztet és tegyenek egy próbát a játékkal, ugyanis az egy percig sem veszi komolyan magát. Nem kell tehát metál fannak lenni. Azok számára is garantált a szórakozás, akik nem értenek minden utalást, igaz a metál rajongók többet fognak röhögni..

Headbangelés és a híres mosh pit formáció
Már a menü megoldása is poén, maga Jack Black vezet be minket egy lemezboltba, ahol kikeresi a féltve őrzött kincset, a Brütal Legend bakelitet. Mi ekkor jövünk a képbe, lapozva a borítóban érhetjük el a különböző menüpontokat. A testre szabás nincs eltúlozva, az alap dolgokat beállíthatjuk (plusz a sok játéknál hiányzó FOV-ot) és már indulhat is a játék. A sztori szerint Eddie-t alakítjuk, aki egy road valami béna zenekarnál. Aki nem tudná, a roadok feladata, hogy egy koncert pöpecül menjen, a gitárok be legyenek hangolva, elő legyenek készítve, a kábelek és a hangfalak a helyükön, stb. Vagyis gyakorlatilag rajtuk múlik az egész show sikere, de ők mindvégig a háttérben maradnak, a közönség szinte semmit nem vesz belőlük észre. Az aznap esti koncerten Eddie megmenti az együttes egyik nyikhaj tagjának életét, majd ráomlik a színpad. Ezután egy furcsa világban tér magához, ahol szinte azonnal megtámadja néhány vörös csuhás alak. Gyorsan fegyver után kell néznie, az első választás egy hatalmas kétélű csatabárdra esik, a második pedig egy elektromos gitárra, amit megpengetve ellenfeleinkbe mintha villám csapna.


Az első meglepetések után Eddie hamar alkalmazkodik a világhoz, megállapítja, hogy mennyire királyul néz ki minden (főleg a hatalmas csontváz hegy, amin magához tért) és rögtön kap egy társat is a csinos Ophelia személyében. És innentől kezdve olyan, mintha különböző legendás rock és heavy metal albumok borítóját, szövegeit játszanánk végig. Fantasy környezet, mindenféle furcsa lénnyel, hihetetlen menő fegyverek és járgányok és metál minden mennyiségben. A történet sem lóg ki a sorból: az emberiség (és a metál zene) megmentéséért harcolunk egy gonosz démon ellen.

Mindezt egy teljesen nyílt világban, ahol követhetjük a történeten végigvezető küldetéseket, de nekiállhatunk a rövidebb mellékküldetéseknek, vagy ha úgy tetszik, csak mászkálhatunk a meglehetősen nagy területen. A sandbox rendszer elég jól működik, és ami nagyon tetszett, hogy sikerült eltalálniuk a fejlesztőknek a távolságokat. Sok ilyen stílusú játékot ugyanis az öl meg, hogy baromi sokat kell utazni és/vagy az utazás nehézkes. Itt erről szó sincs, egy gitárszólóval (!) bármikor megidézhető kocsinkkal viszonylag gyorsan ott tudunk lenni bárhol, mégsem érződik túl szűknek a tér. És hogy mit fogunk csinálni ebben a metál paradicsomban a furikázáson túl?

The Screaming Wall
Természetesen harcolni. Ez kétféleképpen történhet: a legelső küldetésben megismert klasszikus hack and slash formában, vagyis Eddie-t külső nézetből irányítva kaszaboljuk az ellent, idővel többfajta kombóval és felturbózott fegyverekkel. A másik, izgalmasabb és nagyobb taktikai érzéket igénylő harcrendszer pedig ezt azzal egészíti, hogy különböző egységeket is kell irányítanunk a győzelemhez. Ezt mindig egy színpad megépítése előzi meg. Ha kész a színpad, aminek építésével nem kell foglalkoznunk egyébként, akkor rajongókat kell szereznünk, hiszen minél több rajongónk van, annál nagyobb a show! Vagyis annál több egységet gyárthatunk, és annál erősebbek vagyunk. A rajongók megszerzése és az egységek "építése" nagyon egyszerű, a csapatok irányítása sem túl bonyolult, szóval nem kell megijedni, a Brütal Legend nem stratégiai játék. A harcokat átvezetők és mini játékok szakítják meg. Ezek a mini játékok valóban nagyon minik, egy nagyon lebutított Guitar Hero-t képzeljetek el, az 1-2-3 gombok valamilyen kombinációjával tanulhatunk meg új képességeket.

A vörös virágokkal körbenőtt, valamilyen autóalkatrészt mintázó kőszobroknál is érdemes a megfelelő gitárszólót lejátszani. Ez ugyanis egy garázskaput nyit meg, melyen, ha behajtunk, lehetőségünk van upgrade-elni a cuccainkat. Ebben Guradian of Metal (Ozzy) lesz segítségünkre, aki minden egyes fejlesztést kommentál. És hogy mit művelhetünk az autóval, a bárddal és a gitárral? Hát, azt aztán tényleg mindenkinek látnia és tapasztalnia kell, mint ahogy azt sem árulom el, hogy a jó öreg Lemmy hogy kerül majd a képbe. Egyébként a történet a maga abszurditásával és eltúlzott karaktereivel végig érdekes marad, szerintem ezen a téren is hozza a játék az elvárt szintet.

The Guardian of Metal

Végül szót ejtenék a technikai jellegű dolgokról. A grafika, mivel három éves és alapvetően konzolra írt játékról van szó, nem veri egyik Crysis részét sem, de nyilván nem is ez a lényeg. Szerintem teljesen rendben van, a világ tök jól néz ki, elég messze el lehet látni, ha bírja a gépünk, a textúrák és a mozgás is tök jó. Talán egy kicsit néha a lip sync nem stimmel, de nem zavaró. Néha viszont találkoztam glitchekkel, főleg az átvezető videóknál. Előfordult, hogy beakadt vagy rángatózott a kép, de igazából nem volt ez túl gyakori jelenség, és ami a lényeg: nem akadt el tőle a játék (vagy én). Egyébként nagyon hangulatos és változatos lett a Brütal Legend világa. A hangok egyszerűen zseniálisak, az említett szinkron és a zenék hihetetlen jól sikerültek! Az irányítása terén nem nagyon tudok belekötni semmibe, hacsak az vezetés furcsa fizikájába nem (lejtőn nem gurul az autó).

Már csak egy kérdés maradt, a szavatosság. A 20+ főküldetés és a 30+ mellékküldetés legalább 10 órányi játékidőt ígér, persze, ha mászkálunk csak úgy vagy meg akarunk csinálni minden achievementet, akkor ez a duplájára, triplájára is nőhet. Ez elég jól hangzik, még úgy is, hogy a mellékküldetésekre valószínűleg hamar ráununk, és nem fogjuk mindet végigtolni. Ha bejött a játék, jó eséllyel újra is fogjuk játszani, minden poénra nem emlékezhetünk úgysem :) És ha ez sem lenne elég, van multiplayer mód, ahol haverok ellen tudunk játszani a korábban említett stratégiai harcrendszerben. 3 féle csapatból tudunk választani, mindegyiknek saját, egyedi képességekkel rendelkező lényei vannak, ami más-más taktikát igényel, a cél pedig lerombolni az ellenfél bázisát. Mit is mondhatnék? A Brütal Legend egy minden ízében egyedi és szórakoztató játék! Kötelező darab!

-ndever-

Értékelés
9.0Játékmenet:
Egy böszme nagy bárddal és egy elektromos gitárral kaszabolunk lényeket fantasy heavy metal környezetben. Kérdés?
9.5 Hangulat: 
Badass feeling.
8.5Grafika: 
Kicsit lehet, hogy kopottas, de így is baromi jól néz ki a világ.
9.5Hangok: 
Tökéletes.
8.5Szavatosság:
Jó ideig elleszünk vele és valószínű, hogy előkerül évekkel később is.
Summary
9.0Ha Kickstarteren előkerül a folytatás, az első támogatók között leszek!