HunGamer Év Játéka 2014 ~ HunGamer

HunGamer Év Játéka 2014

Az év legjobbjai...

Ahogyan már évek óta szokás, úgy idén is megtartottuk a szerkesztőségi szavazást, amelynek keretében igyekeztük eldönteni, hogy mely játékok voltak idén a legjobbak a különböző kategóriákban, valamint, hogy mely cím lett az idei év legjobbja. Mi mindig december havában tartjuk az eredményhirdetést, hogy a közeledő ünnepekre való tekintettel segíthessünk dönteni nektek, hogy mit kérjetek idén a fa alá. A szavazásban az egyik legjobb ex-cikkíróink (KongFan és ratgab, a két Tóth-fiú :))  is részt vettek. De nem is húznám tovább a szót, következzenek az idei év legjobbjai!

A legjobb FPS

FPS játékokból idén sem volt hiány, tavasszal jött az új Wolfeinstein, és a Titanfall, szeptemberben befutott a tömegek által várt Destiny, és persze idén sem maradtunk Call of Duty epizód nélkül, valamint jöttek még kisebb címek is, szóval eléggé erősre sikeredett az idei felhozatal. Csapatunk végül a Wolfeinstein: The New Ordert hozta ki győztesen a versengésből, ugyanis minket is beszippantott az old-school, de mégis friss játékmenet, és nácikat irtani rég volt ennyire szórakoztató.


Futottak még: Destiny, Call of Duty: Advanced Warfare, Far Cry 4

A legjobb TPS

Az idei év nem igazán volt kegyes a műfaj rajongóihoz, hiszen nem jött túl sok említésre méltó nagy cím. Mielőtt vita kerekedne a dologból, szeretnénk leszögezni, hogy itt most a kifejezetten lövöldözésre épülő programokra gondolunk. Idén a mi figyelmünket a Watch Dogs, a decemberben PC-re is érkező Metal Gear Solid V: Ground Zeros és a Sniper Elite 3 keltette fel. Ezek közül mi a Watch Dogs-ot hoztuk ki győztesként.


Futottak még: Metal Gear Solid V: Ground Zeros

A legjobb külső nézetes akciójáték

Az idei évben nem érkezett annyira sok játék a műfajból, hiszen a Middle-earth: Shadow of Mordor, az Assassin's Creed: Unity, valamint a Castlevanina: Lords of Shadow 2 volt az a három játék, ami említésre méltó ebben az érában. Itt az az egyértelmű döntés született, hogy a műfaj idei legjobbja a Middle-earth: Shadow of Mordor, hiszen a jól bevált dolgokat felhasználva, és a Nemezis-rendszer segítségével egy nagyon szórakoztató játékot kaptunk.


A legjobb hack & slash

Idén szerencsére ebben a műfajban sem volt hiány jobbnál jobb címekből, hiszen megjelent a Diablo 3 kiegészítője, a Reaper of Souls, jött a még mindig meglehetősen nehéz Dark Souls 2, valamint a nagy sikerű, hazai fejlesztésű Van Hellsing II is. A mezőny tehát itt is erős, azonban a Blizzard ismét jött, látott és győzött. A Diablo 3: Reaper of Souls rengeteg pozitív változtatást, új történetet, és egy új karaktert hozott az alapjátékba, amely így végre teljes értékűvé válhatott.


Futottak még: Dark Souls 2

A legjobb RPG

Bizonyára emlékeztek arra, hogy a tavalyi eredményhirdetésünknél sajnos nem tudtunk győztest megnevezni ennél a műfajnál, azonban szerencsére idén más lett a helyzet. Több RPG és akció-RPG is befutott. Itt van mindjárt a Dark Souls 2, vagy a kellemesre sikerült Bound by Flame, de idén jelent meg a Shadowrun Returns kiegészítője is, a Shadowrun: Dragonfall, azonban az idei év egyik legjobban várt játéka is ebbe a kategóriába tartozik, amely nem más, mint a Dragon Age: Inquisition. Talán nem árulunk zsákbamacskát, amikor azt mondjuk, hogy a győztes ez utóbbi lett, hiszen a Bioware jó, ám mégis részben csalódásként megélt második rész után egy nagy és tartalmas programot tett le az asztalra, amellyel sokáig ellehetnek a játékosok.


Futottak még: Divinity: Original Sin, Dark Souls 2

A legjobb stratégia, vagy taktikai játék

Igencsak nagy halmaz a jelenlegi kategória, hiszen idetartoznak az RTS-ek, valamint a körökre osztott stratégiák és más körökre osztott programok is. Ennek oka az, hogy sajnos a műfajokon belül nem jelenik már meg annyi cím, mint régebben, viszont így együtt a felhozatal egészen impozáns. Itt van máris a közösségi finanszírozású Wasteland 2, a Defense Grid 2, az Age of Wonders 3, a Wargame: Red Dragon, a Blackguards, valamint a Civilization: Beyond Earth. A győztes pedig a Civilization: Beyond Earth lett, amely bár nem hozott annyi újítást, mint vártuk, de a régi recept még mindig annyira jól működik, hogy nálunk ő lett a nyerő.


Futottak még: Defense Grid 2, Age of Wonders 3, Wasteland 2

A legjobb autós játék

Autós játékokból is akadt jó néhány idén. Ott volt a Grid Autosport, vagy az Xbox-os Forza Horizon 2, a Playstation exkluzív DriveClub, de az F1 2014 révén nem maradtunk Formula 1-játék nélkül sem. A szerkesztőség tetszését a Grid Autosport nyerte el. A The Crew azért maradt ki a versenyből, mert pont a cikk íródásakor jelent meg, így még nem tudtunk végleges véleményt alkotni róla, bár ennek ellenére volt lehetőségünk kipróbálni a számunkra "felemás" érzéseket adagoló bétát.


Futottak még: Assetto Corsa

A legjobb horrorjáték

Azok is jól jártak idén, akik szeretnek az alsóneműjükbe piszkítani, ugyanis jobbnál jobb horrorcímek érkeztek folyamatosan az év során. Tavasszal a boszorkányos Daylight okozott szívrohamot nekünk, egy kisgyermek bőrébe bújva izgulhattunk az Amoung the Sleepben, egy Xenomorph elöl bujkálhattunk az Alien: Isolationben, valamint egy nyomozóval élhettünk túl a The Evil Withinben. A felhozatal itt is igencsak erős, de a csapatunk többségét az Alien: Isolation rémisztette meg a legjobban, amely sikeresen idézte fel az első film hangulatát mind a pályadizájnnal, mind pedig a játékmenettel.


Futottak még: The Evil Within, Silence of the Sleep

A legjobb kalandjáték

A sokszor temetett kalandjáték műfaj szerelmesei se panaszkodhattak az idén, hiszen jócskán érkeztek játékok a műfajból. Kaptunk egy új Tex Murphy-játékot, lefutott a The Walking Dead második évada, ismét a nagy detektív, Sherlock Holmes bőrébe bújhattunk, valamint a Double Fine kiadta a meseszép Broken Age első felvonását. De ezeken kívül még rengeteg kissebb-nagyobb kaland érkezett idén, amelyeket felsorolni egy egész cikk is kevés lenne, így inkább kihirdetjük a győztest, amely nem más, mint a The Walking Dead: Season Two. A Telltale Games interaktív sorozata az első évadhoz hasonlóan iszonyatosan erős történettel bír, amelyet a remek tálalás segítségével válik felejthetetlenné.


Futottak még: Broken Age, Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

A legjobb indie/letölthető játék

Manapság az indie-játékokkal már Dunát lehetne rekeszteni, és sajnos idén is sokszor tapasztalhattuk, hogy nem minden arany, ami indie, szerencsére a mérleg másik felén is sok játék található, így 2014-ben is bőven volt mit jelölnünk a címre. Felsorolni minden sokáig tartana, így inkább csak megnevezzük a győztest, amely nem más, mint a Goat Simulator, amelynél a Coffee Cain Studios dolgozói megmutatták, hogy milyen az, amikor a játékfejlesztők fullba nyomják a kretént.


Futottak még: Broken Age, Crypt of the Necrodancer, This War of Mine, Battleblock Theather, Costume Quest 2

A legjobb sandbox típusú játék

Mindannyian szeretjük, ha a játéktér egy nagy homokozó, ahol van mozgásterünk, és rengetegféle dologgal foglalhatjuk el magunkat. Az idei kínálat igazán jónak mondható, hiszen akad itt Watch Dogs, Middle-earth: Shadow of Mordor, Far Cry 4, Dragon Age: Inquisition, valamint Assassin's Creed: Unity is. De győztesként csupán az egyikőjük került ki a versengésből, ez pedig a Middle-earth: Shadow of Mordor volt, amely kellemesen nagy területet biztosított a játékosok számára, ráadásul a fejlesztők tisztes mennyiségű tartalommal töltötték meg azt.


Futottak még: Dragon Age: Inquisition, Assassin's Creed: Unity, Far Cry 4

A legjobb sportjáték

Ahogyan a Pro Evolution Soccer 2015 videotesztünkből is kiderült, szerkesztőségünk nem annyira mozog otthonosan a sportjátékok világában, de ettől függetlenül a mi kezeink között is átszaladt pár cím, amelyek közül a FIFA 15 került ki győztesen.


Futottak még: NBA 2k15, Pro Evolution Soccer 2015, The Golf Club

A legjobb co-op játék

A egy jó kampány végigjátszásánál már csak egy szórakoztatóbb dolog van: egy jó kampány végigjátszása haverokkal/barátnővel/tesóval. A kifejezetten kooperatív élményre fókuszáló játékok listája sosem volt annyira hosszú, de szerencsére maguk a játékok legalább jók voltak. Idén kaptunk egy új Borderlands-játékot a Pre-Sequel képében, valamint Destiny és az Assassin's Creed: Unity is erősen épít a közös játékra. Közülük mi a Borderlands: Pre-Sequelt választottuk a győztesnek, hiszen a sorozat legújabb tagja, az elődjeihez hasonlóan megint borzasztó nagy élmény másokkal játszva.


Futottak még: Destiny

A legjobb kiegészítő

Manapság nem igazán készülnek hagyományos kiegészítők a játékokhoz, hanem az újabb üzleti modell, a DLC hódít. Éppen ezért is örvendetes, ha néhanapján megjelenik egy valódi kiegészítő lemez egy játékhoz. Ilyen idén kettő is akadt, méghozzá mindkettő a Blizzardtól származik. A World of Warcraft: Warlords of Draenor és a Diablo 3: Reaper of Souls két igencsak erősre sikeredett expanzió, amelyek mellett a DLC-k egy nagy része labdába se rúghat, de természetesen azért köztük is akad pár különösen jó darab, azonban idén nekik semmi esélyük sem volt a győztes ellen, amely nem más, mint a World of Warcraft: Warlords of Draenor.


Futottak még: Diablo 3: Reaper of Soul, Batma: Arkham Origins - Cold, Cold Heart

A legjobban támogatott játék

Bizonyos típusú játékoknál különösen fontos a megjelenés utáni folyamatos támogatottság. Egy MMO, MOBA, vagy free-to-play shooter nem maradhat életben évekig anélkül, hogy ne kapna folyamatosan kisebb-nagyobb frissítéseket, amelyek jobbá varázsolják a programot. Idén a Hi-Rez Stuidosnak sikerült bizonyítani a Smite-tal, amely a megjelenés óta (2014. márciusától) kívül-belül megújult már, és a kapott változtatások mind a játék előnyére váltak, így az idei győztesünk a Smite.


Futottak még: Destiny

A legjobb BADASS/kreatív ötlet

Sokszor hallhatjuk, hogy az AAA kategóriás játékfejlesztésből már kiveszett a kreativitás, és a merészség. Ez szerencsére nem teljesen van így, olyannyira nem, hogy idei győztesünk remek példájául szolgál az egésznek. Az idei győztesünk tehát a South Park: The Stick of Truth. Szükséges részletezni, miért?Futottak még: Goat Simulator

A legjobb MMO

Idén két igazán jó, új MMORPG jelent meg. Az egyik a sci-fi Wildstar, a másik a The Elder Scrolls Online. Mindkét játékot hatalmas várakozások előzték meg, és úgy néz ki, hogy a játékosok mindkettőben megtalálták a számításukat, viszont mi egyöntetűen úgy gondoljuk, hogy a Wildstar az idei legjobb MMO.


A legjobb free-to-play játék

Ahogyan azt az utóbbi években már megszokhattuk, az idén is tömegével jelentek meg a jó, vagy éppenséggel rossz free-to-play játékok. Szerencsénkre jóból is akadt szép számmal, így volt miből csemegéznünk. Ott volt például a Loadout, a Smite, vagy az idén végre teljes verzióssá váló Hawken, a Firefall, valamint a Blizzard kártyajátéka, a Hearthstone. Az idei győztes pedig nem más, mint az időgyilkos, és roppantul szórakoztató Hearthstone.


Futottak még: Smite, Hawken, Marvel Heroes 2015

A legjobb katonai témájú játék

Ebben a kategóriában nem igazán volt idén versenyző, hiszen csak négy programot tudtunk indítani, amelyek nem mások, mint a Call of Duty: Advanced Warfare, a Wolfenstein: The New Order, a Destiny és a Sniper Elite 3. Ezek közül csapatunk a Wolfenstein: The New Ordert hozta ki győztesként.


Futottak még: Call of Duty: Advanced Warfare, Destiny

Az év hőse

Az ide évben is kaptunk pár emlékezetes, vagy már ikonikussá vált főhőst, hiszen itt volt a családja elvesztését megélt Talion, az emlékeit kereső Ratbag, a híres Sherlock Holmes, vagy a nácikat legyőző William B.J. Blazkowicz. Közülük csapatunk Taliont választotta győztesnek.


Futottak még: Ratbag, Sherlock Holmes

Az év női főhőse

Szerencsére idén női főhősökből sem volt hiány, ráadásul őket a fejlesztőknek sikerült is emlékezetessé, és koherenssé varázsolni, így nem csak kirakatbabát terelgethettünk. Itt volt a zombi-apokalipszisben is boldoguló Clementine, az idegen elöl bujkáló Amanda Ripley, valamint a Child of Light királylánya, Aurora. Közülük Amanda Ripley léphet a dobogó legfelső fokára.Futottak még: Aurora

Az év gonosza

A főgonoszok legalább olyan fontos szerepet játszanak egy program történetében, mint a főhős, ezért is szerencse, hogy idén erős volt a felhozatal. 2014-ben a legjobb főgonosz az ikonikus lény, a Xenomorph lett. A Far Cry 4 rossz fiúja, a hírhedt Pagan Min ezúttal nem futott be nálunk, nem úgy, mint 2012-ben Vaas zseniális karaktere.


Futottak még: Dracula, Pagan Min

A legjobb kezdés

A játékok esetében kifejezetten fontos pont a kezdés, hiszen sok esetben ez határozza meg, hogy a játékosok a monitor előtt maradnak-e, vagy keresnek más programot. Idei győztesünk kifejezetten erősen nyit, ami sikeresen veszi rá a játékosokat a folytatásra, és ez nem más, mint a The Evil Within.Futottak még: Middle-earth: Shadow of Mordor

A legjobb befejezés

A másik sarkalatos pont a játékok története szempontjából, a befejezés. Idén is bővelkedtünk jobbnál jobb lezárásokban, és anélkül, hogy bármit is lelőnénk nektek, inkább csak kihirdetjük a győztest, amely nem más, mint a Dragon Age: Inquisition.Futottak még: Alien: Isolation, Thief

A legjobb történet

Idei győztesünk egy nagy visszatérő, amely egy kissé megtépázott hírnevű sorozat, és fejlesztőcsapat renoméját állította vissza sikeresen, hiszen remekül sikerült, és egy kellően epikus történettel örvendeztetett meg minket. Ez nem más, mint a Dragon Age: Inquisition.Futottak még: The Evil Within


A leghangulatosabb játék

Ahhoz, hogy a játék hangulata jó legyen, rengeteg dolognak kell klappolnia. Itt volt a Middle-earth: Shadow of Mordor, amelyben egy remény vesztett harcot próbáltunk megnyerni, vagy a Dragon Age: Inquisiton, amelyben ismét a világ megmentése volt a cél, de kár is folytatni a felsorolást, hiszen rengeteg hangulatos cím érkezett idén is, de közülük magasan a Middle-earth: Shadow of Mordor került ki győztesként.


Futottak még: Dragon Age: Inquisiton, Call of Duty: Advanced Warfare, Assassin's Creed: Unity

A legszebb játék

Egy játék grafikája hiába nem elsődleges szempont a megítélésekor, azonban mégis fontos szerepet játszik a hangulatteremtésben, és abban, hogy valóban beleéljük magunkat a történetbe. Másrészt azért is, mert az oldalunk leginkább PC központú. Idén is érkezett jó pár szép program, például a Dragon Age: Inquisition, az Unreal Engine 4-et használó Daylight, vagy a PC-exkluzív The Vanishing of Ethan Carter. Közülük a The Vanishing of Ethan Carter veheti át az idei év legszebb játékának járó díjat.Futottak még: Watch Dogs, Far Cry 4, Assassin's Creed: Unity

A legjobb effektek

Idén úgy döntöttünk, hogy a legjobb effekteket is külön díjazzuk, hiszen volt pár cím, amelyek bár mutatósak voltak, és remek effektekkel rendelkeztek, azonban összességében mégsem azok voltak a legszebb alkotások. Ilyen például az Alien: Isolation, amelyben gyönyörű fény-árnyék effektusok foglaltak helyet, vagy a Daylight, amelyben még a falról lelógó tapéta is 3D-s objektum volt, vagy éppen a novemberben megjelent új Call of Duty. A kategória győztese végül az Alien: Isolation lett a Szerkesztőségünknél.


Futottak még: The Evil Within, Call of Duty: Advanced Warfare, Daylight

A legjobb zene

Egy játék zenei anyaga nemcsak a hangulat erősítésében képes segédkezni, hanem ha eléggé jó, akkor akár önmagában is képes érzelmeket kiváltani a hallgatóból. Idén különleges eset áll fenn, ugyanis két győztesünk van. Az egyik a Middle-earth: Shadow of Mordor, amely kellően epikus, és a filmekéhez méltó minőséget hozza. A másik a Child of Light, amely a játék grafikai színvonalával egyenértékű zenei anyaggal rendelkezik, amely még magában hallgatva is képes könnyeket csalni a hallgatók szemébe.

   

Futottak még: Dragon Age: Inquisition

A legjobb szinkron

A zene mellett a szinkron is egy fontos része a játéknak. Manapság már olyan szinten van a dolog, hogy nagy sztárok hangjait hallhatjuk. Ott van például Kevin Spacey az új Call of Duty-ban, vagy a rengeteg sztár a Broken Age stábjában, és hozzájuk hasonlóan a Dragon Age: Inquisitionnak sincsen oka szégyenkezni. A győztes azonban mégis a Call of Duty: Advanced Warfare lett.


Futottak még: Dragon Age: Inquisition, Broken Age, Middle-earth: Shadow of Mordor

Az év fejlesztője

Az idei év úgy látszik, hogy különleges, ugyanis ez már a második kategória, amelyben holtverseny alakult ki, és két győztest hirdethetünk ki. Az idei év két legjobb fejlesztőcsapata nem más mint, a mindig kreatív Double Fine, valamint a Nemesis-rendszert megalkotó Monolith Productions.


Futottak még: Sledgehammer Games

Az év kiadója 

A nagy kiadók világát éljük, amelyeket, akárcsak a többi nagyvállalatot, a profit motivál, így egyre nehezebbé válik választani közüllük. Idén például a tavalyi nyertes Ubisoft hatalmasat bukott az új Assassin's Creed startjával vagy a PC-s Watch Dogs premier megjelenésével, ezért idén nem ők kapják az aranyérmet, hanem egy mondhatni kisebb-közepes csapat, akik kellemes játékokkal leptek meg minket idén, valamint nagyon barátságosan álltak hozzánk, sajtósokhoz is, így számunkra az idei év legjobbja a szuperjófej a Focus Home Interactive csapata lett.


Futottak még: Warner Bros.

Az év meglepetésjátéka

Az idei év egyik legnagyobb meglepetését, egy olyan játék jelentette, amely bár máshol már látott elemekkel operál, azonban remekül használja azokat, és egy saját, jól működő elem segítségével egy nagyszerű elegyet alkot. Ez nem más, mint a Middle-earth: Shadow of Mordor, amely vitán kívül, valóban az év meglepetése lett.


Futottak még: Betrayer, Alien: Isolation

Az év csalódása

Sajnos csalódásokból is jutott idén rendesen, de egyik játékban sem csalódtunk akkorát, mint a jelenlegi TPS "győztesünkben", amely nem más, mint a Watch Dogs. A Ubisoft sandbox-TPS-e hatalmas ígéreteivel az egekig tolta az elvárásokat, amelynek sajnos a program nem tudott megfelelni. Talán a második rész...


Futottak még: Sacred 3, FEAR Online, Risen 3, The Elder Scrolls Online

A legjobb 2013-ban megjelent játék 2014-ben kiadott GOTY, vagy speciális kiadása

Idén is jött jó pár GOTY-, vagy felújított kiadás tavalyi játékokhoz, amelyek közül néhány egészen remekre sikeredett. A legjobb a Metro Redux lett, amely nemcsak egybecsomagolta a két játékot, és azok DLC-it, hanem technikai tuningot is kaptak, ráadásul mindezt kedvező áron, szóval remek vétel.


Futottak még: Total War: Rome 2 Emeror Edition, The Last of Us Remastered, Tomb Raider/Sleeping Dogs Definite Edition.

Az év legjobb PC-exkluzív játéka

Nem volt könnyű az idén, ugyanis ezt a kategóriát javarészt indie-programok gyarapították, ám szerkesztőségünk szerencsére minden nehézség nélkül választotta ki azt a játékot, amely szerintünk a legjobb volt az idén PC-n, ez pedig a Steamen kapható Betrayer lett.


Futottak még: Smite, Banished

Az év legjobb konzol-exkluzív játéka

Bár a HunGamer csapata elsősorban PC-s beállítottságú, mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül a nagy konzolos címeket, amelyek közül ki is választottuk a nekünk leginkább tetszőt, amely nem más, mint a Destiny.


Futottak még: Halo: The Master Chief Collection, Driveclub

Az év játéka

El is érkeztünk eredményhírdetésünk végére, vagyis a leglényegesebb szemponthoz, ahol fényderül arra, hogy szerintünk mely program kapja az év legjobb multiplatform játéka címet. Ha figyelmesen olvastátok a cikket, akkor bizony nem okozunk nagy meglepetést azzal, amikor kijelentjük, hogy az idei év legjobb játéka szerintünk a Middle-earth: Shadow of Mordor lett.


Reméljük nagy segítség lesz a karácsony bevásárlós listás GOTY cikkünk a legjobb játékok vásárlásához. Az akciós dobozos játékokat a GamersRoom-nál is megvásárolhatjátok. Érdemes körül nézni náluk is.


Az olvasói GOTY 2014 szavazás kapcsán 2015. januárjában ismét visszatérünk, addig is szavazzatok Ti is.