Mass Effect - Shepard nőnek készült

Bizony...

League of Legends - még a macskák is játszanának

Mijáú mijáú first blood...

Evolve - ilyen masina kell majd hozzá

Lássuk lássuk...

Olvasói HunGamer GOTY 2014 - A ti döntésetek alapján


Eljött az idő, hogy a szerkesztői eredményhirdetés mellé bevezessük az első olvasói Év játéka 2014 szavazást, illetve annak eredményhirdetését. Ha minden jól megy, az elkövetkezendő években minden december havában szerkesztői GOTY mellett olvasói GOTY-t is be fogjuk táblázni, amit igyekszünk majd január első hetében publikálni. Mint azt már tapasztalhattátok, a szerkesztői GOTY eredményhirdetést a HunGamernél mindig december havában tartottuk meg, míg az olvasói eredményhirdetést januárban fogjuk közölni veletek. Kezdjünk is neki a kategória győztesek megnevezéséhez.

A Szerkesztői GOTY 2014 listát ezen a linken nézhetitek meg: GOTY 2014

A legjobb FPS

A tavalyi (mármint a 2014-es) felhozatal mondhatni egészen ígéretes, hiszen bővelkedtünk jobbnál jobb lövöldözős játékokkal. Az olvasó szavazás FPS kategóriájában olyan nagy címek küzdöttek meg egymással, mint a Far Cry 4, a Wolfenstein: The New Order, a Thief, a Titanfall, a Call of Duty: Advanced Warfare, a Borderlands The Pre-Sequel, vagy az Alien Isolation. Az EA ugrabugrálós, jetpackes lövölde játékának, a Titanfallnak, valamint az újragondolt Thiefnek gyakorlatilag semmi esély nem adatott meg, hiszen mindkét cím alig érte el a 7%-ot. Meglehetősen nagyon érdekes eredményt kaptunk az olvasói voksok által, hiszen a játékosoktól a Call of Duty Advanced Warfare, a Borderlands: The Pre-Sequel, valamint az Alien Isolation című produktumra nagyon sok voks érkezett. Ezek a címek képezték a legjobb FPS kategória legerősebb középmezőnyét, tehát fej-fej mellett haladtak, ám a középmezőnyből az Activison "aranytojást tojó tyúkja" emelkedett ki pár százalékos fölénnyel. Az úgynevezett elit réteget (ide kizárólag a legesélyesebb győztesek kerültek be)  képezte a Wolfenstein The New Order és a Far Cry 4. Ádáz küzdelem folyt a két cím között, ám végül a Bethesda legújabb Wolfenstein játéka vehette át tőletek a legjobb FPS díját. Mint azt láthatjátok is, egyetlen egy eredeti IP cím sem született FPS kategóriában. Minden játék valamilyen folytatás, vagy reboot, és azért ez elég szomorú, hogy nem sikerült létrehozni egy új játék franchise alapjait.

Bronzérem: Call of Duty: Advanced Warfare
Ezüstérem: Far Cry 4
Győztes:A legjobb TPS

2014-ben meglehetősen kevés külső nézetes lövöldözős játék jelent meg az AAA játékcímek között. A TPS kategóriába tudtuk jelölni a Watch Dogs, a Sniper Elite 3 és a Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes című produkciókat. Utóbbi PC portot is kapott az év végén, hála a Konami-nak. A "Hármak csatáját" végül magabiztosan, fölényes győzelemmel a Ubisoft open-world világában játszódó hacker akciójátéka, a Watch Dogs zárta le. Így az olvasók által a legjobb TPS-e végül a sokat kritizált Watch Dogs lett. Ez a győzelem azért is különös, mert az Év csalódása kategóriájában szintén toronymagasan elvitte a citromot.

Bronzérem: Metal Gear Solid: Ground Zeroes 5
Ezüstérem: Sniper Elite 3
Győztes:


A legjobb RPG

2013-ban egyetlen egy nyugati RPG játék sem jelent meg a játékpiacon, legalábbis ami AAA+ cím lett volna, ám most fordult a kocka, szerencsére. 2014-ben nincs hiánycikk belőle. Tavaly olyan címeknek sikerült bekerülni a legjobb szerepjáték kategóriájába, mint a Dragon Age: Inquisition, a Legends of Grimrock 2, a Divinity: Original Sin, a Dark Souls 2 vagy a Bound by Flame. Ezt a csatát fölényes győzelemmel végezte a Dragon Age: Inquisition. A nagy párbajban a meglehetősen nehéz akció-RPG, a Dark Souls 2 maradt le. A Divinity Original Sinnek sajnos csak a harmadik hely jutott, a maradék két RPG játéknak, vagyis a Bound by Flame-nek és a Legends of Grimrock 2-nek esélye sem volt bele szólni a gigászi RPG-k csatájába.

Bronz: Divinity: Original Sin
Ezüst:  Dark Souls 2
Győztes: 


A legjobb hack&slash

2014-ben a játékos piac mondhatni tele volt a műfajjal, hiszen az év első felét rögtön egy Diablo 3 Reaper of Souls és egy Castlevania folytatással kezdhettük meg. De a legjobb csapkodós-suhintós kategóriába bele szólhatott a magyar fejlesztésű The Incredible Adventures of Van Helsing 2, a CI Games jó hírnevű játéka, a Lords of the Fallen vagy a játékosok és a kritikusok által agyon dicsért Middle-earth: Shadow of Mordor. A legjobb hack and slash csatában volt egy kis szava még a Marvel Heroes 2015-ös kiadásnak is. A harcot toronymagasan a Warner Bros Interactive Ent. és a Monolith Productions közös gyermeke, a Middle-earth: Shadow of Mordor nyerte meg, mintegy 42%-os aránnyal. A második helyet a Diablo 3 kiegészítőjének, míg a harmadik helyezést a NeoCore Games produkciójának, a Van Helsing 2-nek sikerült megkaparintania. A Lords of the Fallen így csak a negyedik lett az olvasóink körében.

Bronz: Van Helsing 2
Ezüst: Diablo 3 Reaper of Souls
Győztes: 


A legjobb stratégiai vagy taktikai játék

Sajnos ezt a kategóriát össze kellett vonjuk a taktikai/körökre osztott játékokkal, mivel manapság PC-re nagyon kevés, a klasszikus értelembe vett stratégiai játék jelenik meg, illetve egy-két RTS-jelölt között mégis csak nem tartottuk volna tisztességesnek az első olvasói szavazást. Régen csak úgy ömlesztették ránk az RTS címeket,  de mára már az alkonyatuk maradt fent, lásd pl. a Total War szériát, vagy a Company of Heroes franchise-t, stb. Ebben a "kettős" kategóriában indulhatott útjára a Civilization Beyond Earth, a tornyvédelemről elhíresült Defense Grid 2, az Age of Wonders 3, a Focus Home Interactive újítani akaró RPG-je, a Wargame Red Dragon, az év elején megjelent Blackguards első része, vagy a nagy sikerű Wasteland 2, illetve az EA életszimulátora, a Sims 4. Ezt a harcot a Wateland 2 nyerte meg elég magabiztos aránnyal, hiszen több, mint 33%-os olvasó voks érkezett rá. A második helyezést a 2K Games játéka, a Civilization: Beyond Earth, míg a harmadik helyet a Sims 4 vehette át. A negyedik a Defense Grid 2 lett, míg a többi jelölt említésre méltóak sem voltak, ugyanis nagyon kevés szavazás érkezett rájuk.

Bronz: Sims 4
Ezüst: Civilization Beyond Earth
Győztes:


A legjobb autós játék

2014-ben mondhatni elvoltunk látva rendesen autós címekkel, hiszen olyan versenyautós játékokkal játszhattunk tavaly, mint: a Grid Autosport, az F1 2014, az Xbox exkluzív Forza Horizon 2, a PS exkluzív DriveClub, az Assetto Corsa, vagy a The Crew. Ezek közül a harmadik helyet a Ubisoft "felemás" érzetet keltő autós játéka, a The Crew vihette el méltatlanul, míg az ezüstérmet magabiztosan zsebelte be a Forza Horizon 2. Hölgyeim és Uraim, az Önök szavazatai alapján, 2014 legjobb autós játéka a Grid Autosport lett.

Bronz: The Crew
Ezüst: Forza Horizon 2
Győztes:


A legjobb horrorjáték

Tavaly meglehetősen erős horror játékokkal láttak el minket a készítők, ugyanis olyan várva várt félelmetes produkciókat próbálhattatok ki, mint az Alien Isolation, a The Evil Within vagy a Daylight. Természetesen ezek mellett még futottak említésre méltó címek is; ilyen volt 2014-ben a The Among Sleep, a Silence of the Sleep, vagy az open-world játékteréről elhíresült túlélő-horrorjáték, a Nether. A horrorkategóriát az Alien Isolation nyerte meg, mintegy 55%-os arányban. A második helyet a The Evil Within, míg a harmadik posztot a Daylight tarthatta meg. A fent említett címekre pedig vajmi kevés voks érkezett be.

Bronz:Daylight
Ezüst: The Evil Within
Győztes:


A legjobb kalandjáték

A tavalyi termés meglepően gazdag volt kalandjátékok terén, és ez részben az egyre népszerű indie fejlesztőknek is köszönhető. 2014-ben jelent meg a The Walking Dead második évada, a gyönyörű grafikával rendelkező The Vanishing of Ethan Carter és a Square Enix egyedien megalkotott nyomozós kalandjátéka, a Murdered: Soul Suspect. Az imént felsorolt három cím képezte a kalandjátékok felső kategóriáját, hiszen nyugodtan kimondhatjuk, hogy ők bizony nyertek. Az első helyet toronymagasan a Walking Dead Season Two, a második helyezést a The Vanishing of Ethan Carter, míg a harmadik helyet a Murdered Soul Suspect szerezte meg. Pár szavazat érkezett még a Valiant Hearts-re, a Child of Light-ra, a Broken Age-re, a legújabb Sherlock Holmes epizódjára, valamint a Betrayer-re is.

Bronz: Murdered Soul Suspect
Ezüst: The Vanishing of Ethan Carter
Győztes:


A legjobb indie vagy letölthető játék

Most egy olyan kategóriát nézhetünk át az olvasókkal, amely évről évre egyre népszerű. 2014-ben is tömkelegével jelentek meg a kisebb-nagyobb sikereket megélt indie játékok, amelyek közül a legkiemelkedőbb produkcióknak tartják számon a Goat Simulatort, a Broken Age-t, a Crypt of Necrodancert, a This War of Mine-t, a Costume Quest második részét, a Tales from the Borderlands-t, a Grimindet, a Betrayert és a Never Alone-t. Ezt a díjat a Goat Simulator nyerte meg 39%-os szavazati részvétellel. A kecske szimulátort követte a meglehetősen drámai eszközökkel operáló This War of Mine, míg a bronzdíjat a Betrayer vihette el.

Bronz: Betrayer
Ezüst: This War of Mine
Győztes:


A legjobb sandbox típusú játék

Ebbe a kategóriába a non.lineáris játékmenettel rendelkező játékokat soroltuk be, amelyek többek között a nyílt világával és a megannyi questeivel szögezték le a monitor elé a játékosokat. A jelöltek között szerepelt a két Assassin's Creed játék (Unity, Rogue), a Far Cry4, a Watch Dogs, a Dragon Age Inquisition, a Middle-earth: Shadow of Mordor, a Borderlands The Pre Sequel és a Nether.
A legjobb sandbox kategória győztese pedig nem más, mint a Nemesis harcrendszeréről ismert Shadow of Mordor.

Bronz: Assassin's Creed Unity
Ezüst: Far Cry 4
Győztes:


A legjobb sportjáték

Tavaly is kimerült a sportjátékok kategóriája a FIFA, a PES, valamint az NBA 2K "hármas szintű" párbajával. A meglehetősen sablonos szavazást legalább tudta színesíteni a The Golf Club, amelyre érkezett némi voks, de a 2014-es év legnagyobb győztese a Hármak viadalából mégis a FIFA 15 lett. Nem meglepő, hiszen az EA Sports focis játéka szinte évente bezsebeli ezt a díjat, ami egyébként 55%-os szavazási eredménnyel végzett.

Bronz: PES 15
Ezüst: NBA 2K15
Győztes:


A legjobb co-op élményű játék

Az utóbbi évek során különös tekintettel kezeljük a cooperative játékmódokat, amely segítségével haverokkal, rokonokkal és ismerősökkel is végigjátszhatunk egy-egy nagyszabású kooperatív kampányt, aminek az élménye egy jó társaságban akár felülmúlhatatlan is lehet. Ebbe a kategóriába jelöltük a Borderlands The Pre Sequel-t, a Contagion-t, a Destiny-t, a Far Cry 4-et, az Assassin's Creed Unity-t, a Dragon Age Inquisition-t és a Call of Duty Advanced Warfare-t. Toronymagasan a 2K Games produkciója, a Borderlands előzményjátéka nyerte meg ezt a nemes díjat. A többieknek gyakorlatilag esélyük sem volt behozni a cell-shadedes akció-kalandot.

Bronz: Assassin's Creed Unity
Ezüst: Far Cry 4
Győztes:


A legjobb kiegészítő

Ide természetesen az olyan kiegészítőket soroltuk be, amelyek rendelkeznek némi tartalommal, illetve küldetéssel. 2014-ben kevés olyan kiegészítő felelt meg a HunGamer elvárásainak, amik méltóak lennének jelölésre. Manapság egy DLC kimerül egy-egy fegyver csomagban, fegyver skinben, vagy különböző kisebb kiegészítőben. Ettől picivel jobb a helyzet a Season Pass-ok esetében, de klasszikus értelemben már azok sem igazán méltóak a "kiegészítő" szó becses használatára. Tavaly négy játékhoz érkezett expanzió, amik szerintünk megfeleltek az elvárásainknak, így ezeket a címeket az olvasóink körében tiszta szívvel tudtuk jelöltetni. Ezek a címek a következők: Batman Arkham Origins - Cold, cold heart; Diablo 3 Reaper of Souls, World of Warcraft: Warlord of Draenor és az Outlast Whistleblower. Ezt a véres harcot a Diablo 3 kiegészítője nyerte meg, és így ezzel letaszította a Batman kiegészítőjét a második helyre.

Bronz: World of Warcraft expanzió
Ezüst: Batman Arkham Origins expanzió
                                                                        Győztes:


A legjobban támogatott játék

Szívügyünknek tekintjük az olyan játékokat, amelyekhez a megjelenéstől legalább 11 hónapig érkeznek frissítések, újítások, ingyenes DLC-k vagy picit rosszabb esetben: javítások. Ezt a kategóriát a HunGamer nagyon fontosnak tartja az olvasói jelölés szempontjából is. Az alábbiakat jelöltük az olvasóink számára: a Smite, a Destiny, a Sniper Elite 3 és a Rome 2 Total War. A szavazás eredménye nagyon szoros volt, de ezt a különleges díjat végül a Destiny nyerte meg, mintegy 34%-os részvételi eredménnyel.

Bronz: Smite
Ezüst: Sniper Elite 3
Győztes:


                                                                
A legjobb Badass vagy kreatív ötlet


Alkotni kreatívan, kreatívan játszani sokan szeretnek, főleg ha egyedi képességekkel is el van látva az adott produktum főhőse, illetve karaktere. 2014-ben is jelentek meg hasonló termékek, amikben a hős egyszerűen zsír badass volt. Ilyen a Goat Simulator, amiben egy kecskével kell helyt állnunk egy városban, vagy ott van máris a Hi-Rez Studios zseniális MOBA játéka, amiben istenekkel, héroszokkal, mitológiai lényekkel kell azonosuljunk. A harmadik ilyen jelöltünk pedig a South Park, amit szerintem senkinek sem kell részletesen bemutatnunk, hiszen többek között egy nagyon népszerű rajzfilmsorozatról van szó, na és persze a sok voks mindent elárult a játékról, hogy ez bizony a badassok királya. Ebbe a kategóriába jelöltük még az ingyenes Loadoutot és a Murdered című szellemes-nyomozós játékot is.

Bronz: Murdered Soul Suspect
Ezüst: Goat Smilator
Győztes:


A legjobb fizetős MMO

Tavaly nagyon kevés fizetős MMO játék jelent meg a nyugati játékos piacon, Az olvasói szavazás e kategóriájában mindössze két MMORPG játékot tudtunk kiemelni, az egyik közölük sci-fis, míg a másik meglehetősen ismert fantasy elemekkel operál a játékmenetben. A The Elder Scrolls Online a Skyrim játék jellemző stílusával egyértelmű győztesként került ki a párbajról, hiszen 62%-ban döntöttek úgy az olvasóink, hogy a ZeniMax Media MMO-ja megérdemli az aranyérmet.

Ezüst: WildStar
Győztes:

A legjobb ingyenes játék

Az utóbbi évek során egyre népszerűbbé vált a free to play, vagyis az ingyenesen játszható produkciók. Játékstílusától, műfajától függetlenül minden főkategóriás ingyenes játékot egy kalap alá vettünk, és az alábbi címeket jelöltük meg az olvasó szavazás kapcsán. Ide tartozik a Marvel Heroes 2015-ös, felújított kiadása, az isteni MOBA játék, a Smite, a kártyás trükkjeiról ismert Hearthstone, az akció-lépegetős Hawken, a Team Fortress és Battlefield módokra hajazó multiplayer központú Loadout, a Borderlands/Mass Effect univerzumra hajazó Firefall, 2014 nyarának a legnagyobb ingyenes TPS-e a Hazard Ops, vagy a koopeatív játékmódjával berobbanó Warface című játék. Az olvasóink szavaztak, és mintegy 35%-kal a Hearthstone című kártyás játékot emelték ki győztesként.

Bronz: Marvel Heroes 2015
Ezüst: Smite
Győztes:


A legjobb akció-kalandjáték

A legjobb akció-kalandjáték kategóriában számos játék vehetett részt az olvasói szavazásunk során. Jelöltük a Shadow of Mordort, a Dragon Age: Inquisitiont, a Castlevania második részét, a Watch Dogs-ot, a Far Cry negyedik kalandját, a két Assassin's Creed játékot (Rogue, Unity) és a Borderlands előzményjátékát. Az olvasóink szinte magabiztosan voksoltak az új Gyűrűk ura univerzumában játszódó Shadow of Mordorra. A Monolith produkcióját követte a Ubisoft két legnagyobb húzócíme: a Far Cry 4 és az Assassin's Creed Unity.

Bronz: Assassin's Creed Unity
Ezüst: Far Cry 4
Győztes:


A legjobb katonai témájú játék

2014 éve sem telt katonai témájú produkciók nélkül, hiszen olyan nagy franchise-ok folytatásai jelentek meg a műfajon belül, mint a Call of Duty Advanced Warfare, a Wolfenstein The New Order vagy a Sniper Elite 3. Persze ezek mellett új címként befutott az Activision és a Bungie közös FPS játéka, a Destiny is, ami az olvasói szavazó köreinkben teljesen alul maradt, ugyanis csak az utolsó helyig tudott felzárkózni. Az új Wolfenstein és a CoD: Advanced Warfare fej-fej mellett küzdött, amit végül kínkeservesen, 2%-os különbséggel az Activision aranytojás tojó tyúkja nyert meg. A Sniper Elite 3 így ennek függvényében lazán befutott a harmadik helyre, teljesen jogosan és méltóan.

Bronz: Sniper Elite 3
Ezüst: Wolfenstein: The New Order
Győztes:


A legjobb zene

Az egyik legnépszerűbb kategória, amiben akár a névtelen kiadók is szerezhetnek maguknak egy kis hírnevet  No, de lássuk, mely címek voltak a legesélyesebbek a legjobb zenei díj átadáson. Jelöltük az olvasóink számára a Shadow of Mordort, a Dragon Age Inquisitiont, a Child of Ligh-ot, az Alien Isolationt, az Assassin's Creed Unity-t és a Valiant Hearts-et. Természetesen többek között helyt kapott még a Thief és a Bound by Flame is, csak utóbbi két címre vajmi kevés szavazat érkezett be. Az olvasók többsége a legjobb zenei díjat a Shadow of Mordor című produkciónak adhatták át.

Bronz: Child of Light
Ezüst: Dragon Age Inquisition
Győztes:


A legjobb hangeffektek

Nincs annál jobb hangulatkeltés, amikor egy játékban szinte minden működik, kiemeltképpen a hangeffektek (játékmenet, grafika, zene és miegymás mellett).. Tavaly adrenalin löketként hatott ránk az Alien Isolation, a Shadow of Mordor, a Dragon Age harmadik része, és a Call of Duty vadonatúj epizódja is. Többek között az imént felsorolt címek mellett jelöltük olvasóink számára a The Evil Withint, a Titanfallt és a Daylightot is. A legjobb effektek díját bátran vehette át az olvasók szavazati döntése alapján az Alien Isolation, A második hellyel kénytelen volt megelégednie a Shadow of Mordornak, amely után következett a Call of Duty legújabb része.

Bronz: Call of Duty Advanced Warfare
Ezüst: Shadow of Mordor
Győztes:


A legjobb szinkron

Ha már ennyire részletesen pedzegettük fentebb a hang technikát, akkor már kutya kötelességünknek éreztük, hogy az olvasóink számára először bevezessük a legjobb szinkronhangért járó díj jelöltjeit is. Kiváló hangorgánummal rendelkezett 2014-ben a Call of Duty Advanced Warfare, az Alien Isolation, a Dragon Age 3, a Shadow of Mordor, a Smite, a Thief, a Watch Dogs, valamint a Broken Age is. Ezek közül magasan a Kevin Spacey által is szinkronizált Call of Duty Advanced Warfare futott be győztesként.

Bronz: Shadow of Mordor
Ezüst: Alien Isolation
Győztes:


A leghangulatosabb játék

Nincs is annál jobb érzés, amikor egy játék teljesen magába szippant az elejétől a végéig. Az ilyen nagyszerű produkcióra szokták azt mondani a játékosok, hogy nagyon hangulatos és szinte minden lényegi elem működik benne, amikből maga a hangulat keletkezik, mint érzés. Ide a fent már nagyon sokszor említett játékok kerültek be, többek között a nagyok mellé jelöltettük a South Park című játékot, a Shadow of Mordort is. 2014 leghangulatosabb játéka természetesen az egyéb alkategóriákban is diadalittasan kikerült Middle-earth: Shadow of Mordor lett. Talán nem is olyan meglepő, ugyanis teljesen megérdemelten került a toplista élére.

Bronz: Call of Duty Advanced Warfare
Ezüst: Far Cry 4
Győztes:


A legjobb történet

Manapság ritka az olyan játék vagy film, ami a történetével, történetvezetésével kikerülhet. De ezen nem is kell csodálkoznunk, hiszen a mozifilmek sem tudnak felmutatni egy olyan eposzi tartalmat, ami kellően kreatív, egyedi és nem mellesleg új lenne. Tavalyi év legjobb történettel rendelkező játéka nem más lett, mint a Dragon Age Inquisition. Azért valljuk be őszintén: könnyű dolga volt a jelöltek között a Bioware termékének, hiszen alapvetően egy RPG műfajú játékról beszélhetünk, s nyilván erősebb történetvezetéssel bír, mint mondjuk egy Call of Duty, vagy egy Far Cry folytatás, A jelöltek közzé még betudtuk szorítani az olvasóink számára a mordori kalandot, valamint a Castlevania folytatását is.

Bronz: Shadow of Mordor
Ezüst: Alien Isolation
Győztes:


Az év meglepetésjátéka

Az olvasói szavazóink alapján a tavalyi év legnagyobb meglepetésjátéka a Nemesis harcrendszeréről ismert Middle-earth: Shadow of Mordor lett, csak úgy mint a HunGamer szerkesztők körében is. Abszolút megérdemli a játék ezt a díjat, hiszen olyan elemekkel próbált operálni, amiket már más játékokból ismertünk. A "kölcsönvett" és újrahasznosított ötletek teljes mértékben működtek és nagyon jól hozzájárultak a Gyűrük ura univerzumához. A második helyre csúszott le az Alien Isolation, amire szintén szép számú voks érkezett.

Bronz: Lords of The Fallen
Ezüst: Alien Isolation
Győztes:


Az év csalódása

Az Év játéka főkategória, illetve az Év meglepetésjátéka jelöltjei mellett kötelességünknek tartottuk bevezetni az Év csalódása címmel ellátott kategóriát is, amibe természetesen olyan játékok kerülhettek be, amelyekben hatalmasat csalódtunk. Ilyen volt 2014-ben a Titanfall, a Sacred 3, a The Elders Scroll Online, a FEAR Online, a Risen 3 és a Ubisoft felettébb érdekes helyzetben lubickoló akció-hacker játéka, a Watch Dogs. Szavazóink megszavazták az év legjobb külső nézetes lövöldözős játékának (TPS) a Watch Dogs című mega-produkciót. Ez azért is érdekes, mert az olvasói szavazóink ugyanakkor csalódtak is a játékban. Így 2014 legnagyobb csalódását a Ubisoft könyvelhette el a Watch Dogs képében. A játékról tudni illik, hogy a megjelenés premierhetében akadtak kezdeti nehézségek, s leginkább a technikai problémák miatt mocskolták be a Watch Dogsot. Ha a Watch Dogs 2014-ben sem jelent volna meg, akkor a Sacred 3 lett volna a legnagyobb csalódásunk.

Bronz: The Elder Scroll Online
Ezüst: Sacred 3
Győztes:


Az év hőse

Minden évben akadnak olyan játékok, amelyekben a főhős cselekedetével kitűnik az átlag tömegből. Tavaly sem volt ez másképp, hiszen az olvasóink leginkább Amanda Ripley nevezetű fiatal hölgyért voltak oda meg vissza. Második helyet foglalta el William Blackowicz a Wolfenstein szupersztárja, míg a toplista hármasát Talion kettős éne képviselte. Némi szavazatot kapott a munkanélküli, hacker zsoldos, Aidan Pearce  is a Watch Dogs-ból. A többi hősnevek meglehetősen haloványul teljesítettek a 2014-es olvasói szavazáson.

Bronz: Talion
Ezüst: William Blackowicz
Győztes:


Az év gonosza

A Hősök sosem létezhettek gonosz karakterek nélkül. 2014-ben három nagy gonosz egyéniség akadályozta a hőssé válásunk útját. A Xenomorph az Alien Isolatinből, a Pagan Min a Far Cry 4-ből, Dracula a Castlevania folytatásából, valamint Sauron a Shadow of Mordorból. A Gonoszok csatáját magabiztosan a Xenomorph lény nyerte meg, ezzel pedig olyan neveket utasított a háta mögé, mint Pagan Min, vagy Sauron.

Bronz: Sauron
Ezüst: Pagan Min
Győztes:


Az év női karaktere

Külön ráadásképpen kíváncsiak voltunk, hogy az olvasóink kit tartottak a legjobb 3D-s csajnak a játékban. A jelöltek között szerepelt a szőke elf-szépség, Lithariel; a stílusos Clara a Watch Dogsból; Aurora és természetesen Amanda Ripley. Utóbbi takaros, természetes barna szépség mindet vitt, a jelölteket alaposan elkente számokban.

Bronz: Clara
Ezüst: Lithariel
Győztes:


A legjobb kezdés

Minden játéknak van egy olyan pillanata, amely során az egyszerű játékost vagy beszippantja vagy nem. Ez pedig nem más, mint a játék első 15-30 perces bevezetője. Meglehetősen kicsi, ám sokak számára nagyon fontos díjról van szó. A tavalyi játékokból természetesen jelöltük a legnagyobb címeket, felsorolni úgy gondoljuk teljesen felesleges lenne ebbe a kategóriába. Az olvasóink szerint a legjobb kezdést a Far Cry 4 produkálta.

Bronz: Shadow of Mordor
Ezüst: Alien Isolation
Győztes:


A legjobb végjáték

Ha már van legjobb kezdés, miért ne lehetne legjobb befejezés kategória, nemde? Természetesen az utolsó fejezetre, és annak a legutolsó perceit értjük. Az olvasóink ezzel tisztában voltak, és a szavazataik alapján a legjobb, szinte eposzi befejezést az Alien Isolationt illeti. Második legjobb végjátékával, a Legjobb történet kategóriagyőztese, a Dragon Age 3 büszkélkedhet.

Bronz: Far Cry 4
Ezüst: Dragon Age 3
Győztes:


Az év PC exkluzív játéka

Ebbe a kategóriára természetesen a 2014-ben kizárólag PC-re megjelent játékokat jelöltük. Tavaly jelent meg a Smite, a Warface, a Marvel Heroes 2015-ös kiadása, a Betrayer és a Banished. Mondhatni elég szegényes a PC felhozatal, de ennyivel is beérjük. Az olvasóink szerint a tavalyi év legjobb PC exkluzív játéka az isteni MOBA játék, a Smite lett. Második legjobb PC játéka a Marvel Heroes felfrissítése, míg a harmadik a Betrayer lett.

Bronz: Betrayer
Ezüst: Marvel Heroes 2015
Győztes:


Az év konzol exkluzív játéka

Alapjába véve mi leginkább PC orientált oldal vagyunk, de ha már megemlékeztünk az év legjobb számítógépes játékairól, nem szeretnénk ha lemaradnátok a legjobb konzolos játékokról sem. Tavaly jelent meg a boltok polcain a Forza Horizon, a DriveClub, a Destiny és a HALO különleges kiadása. A konzolos viadalt a Destiny nyerte meg, mintegy 35%-os szavazati részvétellel.

Bronz: Halo The Masterchief Collection
Ezüst: Forza Horizon 2
Győztes:


A legjobb 2013-ban megjelent, de 2014-ben kiadott GOTY, vagy spéci kiadás

Meglehetősen fontosnak tartjuk a különböző játékok újrakiadását, illetve újracsomagolását. Itt ebben a kategóriában a dobozos, fizikális verziókat jelöltük ki az olvasóink számára. A jelöltek között szerepelhetnek GOTY, azaz Év játéka, illetve speciális kiadások. 2014-ben adták ki újra a Tomb Raidert, a Sleeping Dogsot, a Metro Reduxot, a The Last of Us Remasteredet és a PC-s Rome 2 Emperor Editiont teljesen ingyenesen; legalábbis annak, aki az alapjátékot birtokolja.
Az újracsomagolást az igényesen tálalt Metro Redux nyerte meg, hiszen nem csupán az alapjátékok (Metro 2033 + Metro Last Light) feljavított változatát tartalmazta és az új generációs konzolos verziókat, hanem még új játékmódokat is bevezettek a fejlesztők.

Bronz: Tomb Raider Definitive Edition
Ezüst: The Last of Us Remastered
Győztes:


Az év legszebb játéka

Szokták mondani: a szépség nem minden. Már hogy a fenébe nem! Legalábbis a játékok látványvilágát illetően mi nagyon fontos szempontnak tartjuk ezt a kategóriát a játékmenet milyensége és minősége mellett. 2014-ben nagyon sok olyan játék jelent meg, ami a grafikájával, látványvilágával kirobbant az átlagból. Ilyen volt a Shadow of Mordor, a Watch Dogs, a Far Cry 4, a The Vanishing of Ethan Carter, az AC: Unity, a Thief, az Alien Isolation, valamint a COD: Advanced Warfare. A Szépek csatáját végül a Far Cry 4 nyerte meg, amiben olyan gyönyörűségeket vert le, mint az Unityt, vagy az Alien Isolationt. Negyedik lett az Etha Carteres kalandjáték.

Bronz: Alien Isolation
Ezüst: Assassin's Creed Unity
Győztes:


AZ ÉV JÁTÉKA (multiplatform)

Ideje kimondanunk a szummát a hosszas és részletes értekezés után. Az Év játéka díjára az olvasóinknak az alábbi játékokat jelöltük meg, játékcímes felsorolás alapján: Sahodow of Mordor, Far Cry 4, Assassin's Creed Unity, Alien Isolation, Call of Duty Advanced Warfare, Dragon Age Inquisition, Watch Dogs, Dark Souls 2. Az év játéka olvasói díját a SHADOW OF MORDOR nyerte meg. Ez nem véletlen, hiszen a legtöbb játékos és kritikus teljesen oda volt a Monolith Productions játékától, és nem mellesleg olvasóinkat is lenyűgözte a mordori kaland, és a szinte zseniálisan megalkotott Nemesis rendszer. Íme a győztes, amit mindent vitt az olvasóink körében:

Harmadik hely: ALIEN ISOLATION
Második hely:   FAR CRY 4
GYŐZTES:


Middle-earth:Shadow of Mordor (Monolith Productions, 2014)

Resident Evil - A gépigénytől nem fogunk megijedni

Jó lesz nekünk...