Skip to content

Company of Heroes 2 kérdések és válaszok

A Company of Heroes hivatalos fórumán jó pár kérdésre adtak választ a fejlesztők.
pH0b0S kolléga jóvoltából pedig nálunk láthatjátok a válaszokat immár magyarul. Aki kíváncsi lenne az eredeti angol kérdésekre az IDE kattintson, a többiek pedig olvassanak tovább.

• Hogyan szerzik a tapasztalatot az orosz egységek a játék során?
Ez két féle módon lehetséges: ha eltaláljuk az ellenséget és sérülést okozunk neki, vagy ha az egységet eltalálják, és sérülten harcolnak tovább. Ez a rendszer hatékonyabb így, mint hogy az egyes egységek megölése után kapnák a katonák a tapasztalatot. A tapasztalat kiosztása attól függ, hogy mennyi volt az egység kezdeti kiképzésének az ára.
• Lesz a játékban Spectator mód?
Elég nyitottak vagyunk ez ügyben, de még mindig sok dolgunk akad és szeretnénk, ha a Company of Heroes 2 hozná a Relic által felállított minőségi szintet. Nem tudjuk megígérni, de meglátjuk, hogy mit tehetünk ez ügyben.
• Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás a fejlesztésben?
Az eredeti Company of Heroes egy igen csak összetett játék volt a legmodernebb grafikával, rombolható tereptárgyakkal és jól megtervezett, történelmileg megegyező egységekkel. A Company of Heroes 2 készítése során az előző részben látott tartalmat a következő szintre kellett emelni, miközben valami újat is kellett mutatni a játékosoknak. Úgy hisszük, hogy ezt meg is tettük, ugyanis most a keleti fronton fog játszódni és még mellette a ColdTech-el és a TrueSight-al is megismerkedhetnek majd a játékosok, ami jobb játékélményt fog nyújtani számukra.
• Az Oroszok ugyanolyan élményt fognak nyújtani a játékosok számára, mint az Amerikaiak? (mivel a Wehrmacht nem sokat fog változni)
Mivel az Amerikaiak jelentős mennyiségű felszerelést adtak az oroszoknak, így nagy valószínűséggel néhány jármű és fegyver hasonló lesz. De az orosz hadsereg teljesen más volt: egy igen csak nagy hadseregnek minimális számú fegyverzet jutott. Ezt akartuk visszatükrözni ezzel a fajta játék stílussal, ahol az Orosz gyalogos egységek többen vannak a szokásosnál, így több sebzést fognak fel. Az orosz T-70 és a T-34 tankok sokkal fürgébbek voltak és könnyebb páncélzatúak, mint a németeknek.
• Úgy hallottuk, hogy csak az Engineer tud majd tüzet gyújtani. Ez igaz?
Igen, csak Engineer tud majd tábortüzeket gyújtani. Ezzel is értékessé téve őket, amikor bekövetkezik a hideg időjárás. Sok tesztelést végzünk még ezzel a funkcióval, szóval ez még változhat.
• Tudtok bővebb információt mondani a német oldalról? Az Ostheer féle egységek lesznek? Vagy a Wehrmacht? Esetleg a Panzer Elite? A németeknek lesz saját kampányuk?
A Company of Heroes 2 főleg a keleti fronton harcoló orosz hadseregről fog szólni, ahogy az előretörő Wehrmacht ellen harcolnak. Ez egy óriási történetet foglal magába, ami a II. világháború során megvívott  legnagyobb katonai ütközeteit mutatja be.
• Mennyiben különbözik az egyeségek irányítása az eredeti CoH-hoz képest?
Próbáltuk az irányítást a lehető legcsekélyebb mértékben megváltoztatni a Company of Heroes 2-ben az eredetihez képest. Lesz néhány új beállítás is, mint pl. a fedezék átugrása és a kocsi hátra menetbe kapcsolása, de könnyedén be fognak illeszkedni a többi beállítás közé.
• Lesz moddolhatósági lehetőség a CoH 2-ben?
A játék közössége igen csak fontos számunkra és átnéztünk már pár kérést, mint pl. ezt, de nem tudok bővebb információval szolgálni.
• Mennyire lesz különböző az “új” Wehrmacht?
Kinézetre a Wehrmacht számtalan újítást fog kapni a részletekben gazdag nyári és téli ruházattal együttvéve. Az ő játékstílusuk hasonló lesz a Wehrmachthoz, az eredeti CoH-ból, néhány új egységgel és képességgel kiegészítve.
• Mi az oka a nyersanyag rendszer lecserélésének?
Azt akartuk, hogy a harcterek sokkal dinamikusabbak legyenek, ahol a játékosok kiválaszthatják a saját üzemanyag és lőszer forrásukat ahelyett, hogy mindig ugyanazon előre felállított pontokat kéne elfoglalniuk. Jelenleg is tesztelünk néhány alternatívát a nyersanyag rendszerrel kapcsolatosan, szóval még változhat, mielőtt a játék útnak indul.
• A szakasz parancsnokok sokkal feltünőbbek lesznek a CoH 2-ben? Vagy csak egy átlagos fickó lesz, akinek másfajta fegyvere lesz?
Minden egyes szakasz egy részletekben gazdag nyári és téli egyenruhát fognak kapni. Jelenleg nem terveztük még a szakasz parancsnokok használatát. Ha egy katona, akinek különleges fegyvere volt a szakaszban meghal, akkor automatikusan átadja egy életben maradt katonának a szakaszból, így továbbra is használható lesz az a fegyver a harc során.
• Elképzelhetjük a Wehrmacht Officert, mint egy sokkal több funkcióval gazdagabb egységet a CoH 2-ben az eredeti CoH-hoz képest?
A tisztek egy igen csak széles szerepet töltenek be a CoH2-ben, de csak akkor, ha megvagyunk elégedve az általa nyújtott játék élménnyel. Bővebb információt nem mondhatok, de ez irányban is vannak elképzeléseink.
• A többjátékos mód egy bizonyos történelmi szakaszt foglal magába pl. 1943-44-es évek vagy szét lesznek bontva több időszakra, mint pl. 1941-42-es évek, 43, 44-45-ös évek?
A többjátékos móddal kapcsolatos információkat egy későbbi interjúban fogjuk elmondani. Annyit tudok mondani, hogy a Company of Heroes 2 az 1941-1945-ös éveket foglalja magában.
• Az üzemanyag/lőszer raktárakat az ellenség elbírja foglalni? És kaphatunk bónuszokat, ha egységekkel harcolunk mellette?
 
A lőszer- és üzemanyagraktárakat automatikusan elfoglalják az egységek, amint az a terület az adott játékos területévé vált. Ezeket el is lehet pusztítani, és így az ellenség nem lesz képes elfoglalni azt a raktárat. Jelenleg nem kapnak bónuszt az egységek, ha egy raktár mellett küzdenek, de ez is azon dolgok egyike, amit már véglegesítettünk. Azt akarjuk, hogy a nyersanyag rendszer egyaránt megfeleljen az egyes hadseregek számára és a pályák számára is.
• Várható lesz a Wehrmacht szinkronszínészek visszatérése? Mint például a rohamosztagosok vagy a tisztnek a szinkron hangja?
Logisztikai problémák miatt nem tudtuk ugyanazon szinkronszínészeket meghívni, de jó pár olyan színészt sikerült szereznünk, akik igen csak jól csinálják a dolgukat és azonnal felismerhetőek lesznek jó pár filmből. Megkértem a vezető hangmérnököt, David Renn-t, hogy néhány részletet mondjon el a hang felvételekről:
David Renn: Az eredeti játékban elég jó egyensúly volt a valóság és a viccelődés között, ami leginkább a körülményekhez megfelelően lett megalkotva és volt, ami ízlés szerint lett. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy ugyanazt a minőséget hozzuk, amit az eredeti játékban hallhattatok, és természetesen ha néhol lehetett még csiszolni valamit rajta, akkor megtettük. Talán a legkiemelkedőbb szinkron hang a női egységeket illeti. Sok szovjet egységnek van férfi és női verziója, amit most először tapasztalhattok meg majd a Company of Heroes során.
• Lesz olyan rendszer a játékban, ami a sebesültekkel és a megfagyott egységekkel foglalkozik? (hasonló, mint a Medic sátor/bunker a CoH1-ben)
Jelenleg az orosz Főhadiszállást fel lehet fejleszteni egy “Gyógyító Aurával”, ami a sebesült gyalogságot újra harcképessé teszi. A pioneerek képesek lesznek bunkereket építeni, amit később Medic állomássá lehet felfejleszteni, és itt a Német gyalogságot felgyógyíthatjuk.
• A CoH1 több játékos módjában, pontosabban a lobby (váró szoba) az olyan játékosokról volt híres, akik lobbyból lobbyba ugráltak és addig csinálták ezt, amíg a legalacsonyabb szintű ellenfelet meg nem találták és könnyen meg is nyerhették azt, így bebiztosítván, hogy ne rontsák a statisztikájukat. Sokkal fejlettebb lesz ez a rendszer a második részben és ezáltal hamarabb elindulhat a játék és azok a játékosok, akik ugrálnak ide-oda ne kaphassanak semmilyen fajta pontszámot?
Ezt majd egy későbbi interjúban részletezzük.
• A TrueSight rendszer végre figyelembe fogja venni az olyan terep tárgyakat, mint pl. épületek, falak és miegyéb?
Ez az új rendszer figyelembe fogja venni az olyan tárgyakat, mint pl. az épületeket, falakat, fákat és a füstöt is. Így a játékosok hatékonyabban végre tudják hajtani az egyes taktikai lépéseket, mint az oldalba támadás és a rajtaütés. A rendszer meg tud különböztetni terep viszonyokat is ha akarjuk, de úgy láttuk, hogy a legegyszerűbb terep adottságok tetszettek a legjobban a visszajelzések alapján.
• A játék megfogja tartani azokat a kitűnő hanghatásokat, mint amilyen a CoH-ban volt?
A rangidős hangmérnökünk David Renn erre a kérdésre ezt válaszolta:
David Renn: A hang effektek terén majdnem az összes hangot átterveztük, bármilyen nézőpont alapján is nézzük: az erdőben hallatszó széltől kezdve a különfajta robbanás hangokig. A fegyverek hang effektjei egy az egyben a való életből lettek másolva és a járművek hangjai is jelentősen fejlődtek.
• A legfontosabb kérdésem: lesz AntiCheat rendszer?
Egy későbbi interjúban ezt majd részletezzük.
• Lesz egy olyan gomb, hogy Auto-Reinforce, mint a Dawn of War-ban?
Ez egy nagyszerű funkció. A készítők fontolóra veszik majd, de még nem biztos, hogy lesz.
• Lesznek majd választható nyelvek is ? (oroszok oroszul beszélnének, németek pedig németül)
Ez majd később kiderül!
• Mekkora szintű kutatást fektettetek bele az egyenruhák hiteles megtervezésével úgy általánosságban ?
Megkérdeztem a rangidős artistot, Ian Guise-t, hogy erre ő mit válaszolna:
Ian Guise: Megpróbáltuk minél pontosabban megrajzolni őket. Elég elszántan kutattunk a korhű egyenruhák után. Miután megtaláltuk a legmegfelelőbb jelölteket, elkezdtük szétszortírozni az egyes ruhákat és kicsit feltuningoltuk a szín skálát, hogy megkülönböztethetőek legyenek a két hadsereg színei.
• Lesznek különböző variációk a modelleknek, hogy ne ugyanúgy nézzenek ki?
Dave Cheong: Egy bizonyos fokig. A CoH2-ben véletlenszerű fej variációk lesznek, de a test felépítés hasonló lesz mindegyik katonánál, de nem egységenként. Ez egy játék tulajdonképpen és az egység felismerés az egyik kulcspont. Némelyik szovjet egységnél véletlenszerűen be fog rakni egy-egy női katonát is.
• Mi a hosszútávú cél a játékkal? Lesznek még kiegészítők? Az egységek közötti egyensúlyozás gyakrabban be fog következni, mint az eredeti CoH-nál?
Nem mondhatok semmit a jövőbeli terveinkről, de úgy vélem az eredeti játék esetében látott támogatás magáért beszél. Két kiegészítőt adtunk ki (Opposing Fronts és Tales of Valor), ezek mellett számos javítás érkezett, amiben az egységek balanszolása mellett sok mindent javítottunk. Úgy gondolom a Relic kiváló stratégiája a CoH2-nél is folytatódni fog, ahogy azt észrevettük a közösségi visszajelzésekből és továbbra is segítjük őket ahogy csak tudjuk.
• Esetleg verseny szintű ligák vannak tervbe véve?
Semmi ilyesmi sincs, amiről beszélni tudnék.
• Kinek az ötlete volt a TrueSight, vagy miként döntöttetek úgy, hogy ezt bevezetitek?
A játék vezető rendezője Quinn Duffy megválaszolja ezt a kérdést:
Quinn Duffy: Elfogadom az elismerést a TrueSight-ért, de eleinte úgy hívtuk, hogy a “lámpaernyő rendszer”, mert így képzeltük el a működését: egy külső sugár, ami behatárolja a maximális látóhatárt és egy belső sugár, amiben mindent láthatsz (valamilyen szinten így mutatja meg, hogy ha az adott egység amikor meghall egy másik egységet a ház másik oldalán). Azt akartuk, hogy egy újabb taktikai eszközzel bővüljön az arzenálja a játékosoknak és így könnyedébben véghez vihessék az oldalba támadáshoz szükséges lépéseket, vagy a védekezéshez szükséges óvintézkedéseket.
• A “supression” ugyanolyanra sikerült, mint a CoH-ban?
Ez egy remek funkció, amit a játékosok nagyon szeretnek. Ugyanúgy lehetőségünk nyílik rá, hogy összpontosított tüzet nyissunk az ellenségre, de a TrueSight segítségével mostmár egy füst gránát segítségével akár a géppuska fészek látási viszonyát is blokkolhatjuk.
• A taktikai térkép vissza fog köszönni?
Nincs még konkrét válaszom a taktikai térképpel kapcsolatosan, de már volt felmerült a fejlesztőkben az ötlet.
• Lesz majd kooperatív támogatás a kampány módhoz?
Egy későbbi interjú során részletezzük a többjátékos módot.
• Jobb lesz az oktató mód, mint a CoH-ban?
Az első pár küldetés a “Keleti Front” kampányában újra fel fogja eleveníteni a játékban szereplő rendszereket, mint pl. a TrueSight elsajátítása. Nagyon sok tesztelést fogunk végrehajtani, hogy a kezdő és a veterán CoH játékosok egyaránt megértsék a Company of Heroes 2-t. Erre is kifejlesztünk egy rendszert, ahol sokkal naprakészebben tudunk foglalkozni az egyes problémákkal, hogy ezáltal az oktató mód sokkal átfogóbb legyen a későbbiek folyamán.