Skip to content

KRATER – TESZT

A napokban jelent meg egy olyan játék, amiről mindenkinek az első pillantásra a Borderlands című játék jutna eszébe, nem hiába, ugyanis a játék poszt-apokaliptikus atmoszférában játszódik. Ez a játék nem más, mint a Krater: Shadows Over Solside, amit egy kevésbé ismert svéd fejlesztői csapat, a Fatshark (játékaik: Lead and Gold, Hamilton’s Great Adventure, Bionic Commando: Rearmed 2) alkotott meg.
A történetről tömören csak annyit lehet tudni, hogy helyileg Svédország egy kisvárosában játszódik, és e település mellett egy atomerőmű működött, ami egy szerencsétlen baleset következtében felrobbant, és több, mint a város felét elpusztította. De a lakosok nem adták fel a harcot, ugyanis megtanultak élni a kráter körül: városok, falvak épültek a nagy dózisú felszabadult sugárzás ellenére is. Ahogy teltek az évek, úgy bukkantak fel a szerencse vadászok is, akik szakmaként kezdtek tekinteni a “zsákmányoló” életmódra, így ezek az emberek a kráter mélyére vándorolnak nap, mint nap, hogy szerencséjüket próbára tegyék. Maga a játékos is egy csapat szerencse vadásszal van, akik épp hogy megérkeztek a kráterhez, máris elég negatív fogadtatás várja őket, de szerencséjükre sok embernek meggyűlt a baja mindenféle jött-menttel, így megbízatásokból nem lesz hiányuk.
A Fatshark produkciója egy RPG stílusú játékként jött a napvilágra, ami a tesztelés során sokszor emlékeztetett más játékokra, mint pl. Dungeon Siege sorozatra (a felül nézetes gameplay és harc rendszer miatt), és a Borderlandsre (hangulat és látványvilág). A harc rendszer, mint már említve lett, a Dungeon Siege első és második részéhez hasonlít, ami frappánsan illik a játékhoz, de sokszor elég volt csak az egeret használni, mivel nem olyan sok dolgot kell egyszerre csinálni: kiadni az utasítást a csapatnak, hogy azt az ellenséget támadják meg, és addig támadják őket, amíg meg nem halnak. Természetesen, mint minden RPG játékban, a karaktereknek is vannak képességeik, és több kaszt is helyet kapott a játékban, mint pl. a Brawler (közel harci, verekedős), Medikus (felcser, vagy gyógyító), Regulator (fegyver forgató, vagy rend fenntartó, kinek melyik fordítás tetszik jobban), és még számtalan más kaszt is.
A hangulatra úgy néz ki, hogy odafigyeltek a készítők, ugyanis az atmoszféra egészen jóra sikeredett. Az első pár percben nem tűnt a játék poszt-apokaliptikusnak, ugyanis a játék elején az első karakter úgy nézett ki, mint egy farmer, aki most jött a tanyájáról. De kellemeset csalódtunk, ugyanis ahogy egyre jobban követjük az utat a város felé, úgy látni lehet, hogy igen is komoly dologról van szó: minden emberen maszk van, ami védi őket a káros szennyeződésektől és (feltételezhetően) a sugárzástól, amit az atomerőmű robbanása okozott. A táj és az egyes helységek hangulata is megérdemel némi hozzászólást, ugyanis jól tükrözik a nyomort és a kapzsiságot, ami az ilyesmi atmoszférában mindennapos. A karakterekbe nem fektettek bele akkora erőt, mint amekkorát manapság várnának a játékosok egy játékkal kapcsolatosan, de az ilyesmi felül nézetes RPG játékoknál nem ez a legelső szempont, hogy a legutolsó pixelig minden animálva és HD textúra legyen, de nem is egy kassza sikernek készült a játék, így némileg megállja a helyét ez a szempont is.
A hangok külön dicséretet érdemelnek, ugyanis illik a játékhoz minden szempontból. A zene, ami a játékost végig kíséri a játék során, oda illő, és nem egy elcsépelt csak úgy odacsapott nótát hallunk. Minden helynek megvan a maga sajátos zenéje, és a harcok, a fegyverek hangjai is teljesen korrektre sikeredett. Talán az egyedüli negatívum, amit ide lehetne sorolni, hogy a játék opció menüjében nem lehet állítani a hangerőt, de remélhetőleg a későbbi patchekben ezt gyorsan orvosolni fogják.

A játékról szavatosság szempontjából nem túl sok mindent lehet megemlíteni, ugyanis nem AAA-kategóriás címnek szánták, mint ahogy az már fentebb említve lett, de feltehetőleg, ha lesz ingyen hétvége a játékból Steam-en, akkor többen is megismerhetik majd és akinek bejön az e fajta stílus, azoknak valószínűleg tetszeni is fog a játék. A készítők ígértek a játékba Online módot is, ugyanis most egyelőre még az Offline, vagyis a Single Player rész érhető el a játékból, emellett rengeteg újdonságot is, amit még pontosan nem tudni, hogy mik is lesznek azok.

Pros:
+ kidolgozott tájak, és helyek
+ poszt-apokaliptikus környezet
+ remek zene és hangok

Cons:
– kevés beállítási lehetőség az Opciókban
– egyelőre az Offline rész van csak benne, ami miatt megunhatóvá válhat a játék