Skip to content

HEROES AND GENERALS ELŐZETES

Egy ambiciózus projekt Dániából,

gondoltam elsőre, amikor a zárt bétára „készültem”. Egy második világháborús FPS, állandó (részben) többjátékos világgal, ingyen és egy kis valósághűséggel nyakon öntve. Ebből mi fog kisülni?

 

Játékmenet

A játék FPS, ennek megfelelően alapvetően lövöldözni kell az ellenségre, ehhez rendelkezésünkre állnak különböző kasztok, vagy a saját egyéni összeállításunk. Az egyéni összeállításunk teljesen személyre szabható, ugyan ez igaz a fegyvereinkre, melyekrere vásárolhatunk új, jobb alkatrészeket. Harcok során szinte mindenért jár valamilyen „kitűntetés”, úgyhogy sosem érezzük majd magunkat, úgy hogy használhatatlanok vagyunk.

 

A játék teljes egészében böngészőből futtatható! (Ennek előnyeivel (nem tudom van-e ilyen) és hátrányaival), a betöltést követően egy térképet fogjuk látni, ahol az állandó világunkban zajlik a harc. Jelenleg ez az állandó világ a nyugati front, úgy 1944 környékén, de a térképen bőven van hely a keleti frontnak is. A térképen található több ezernyi városka birtoklásáért dúl az ádáz harc. Amikor valaki megtámad egy falut (amire csak akkor van lehetőség, ha a szomszédos városka, már a birtokunkban van), elkezdődhet a harc, bárki csatlakozhat a faluért vívott csatába, a játék itt újít. Egy fontos várost nem veszthet csak úgy el valaki, ezért küldenek erősítésnek egy páncélos hadosztályt, hogy támogassa a gyengélkedő védelmet, a védők fölénybe kerülnek, de a támadó fél, gyorsan reagál egy tankvadász szakasz is csatlakozik az ütközethez és így tovább.  Ez furcsán hangzik leírva, de számomra is meglepő mód működik! A játékban található egyik fél (német, amerikai) győzelme esetén a világ a kezdeti állapotra áll vissza, de saját eredményeink, felszerelésünk megmarad, és akár oldalt is válthatunk, erre értettem a korábbi közel állandó világot.

 

A harc betöltése után, egy olyan térképen harcolunk, ahol stratégiai pontokat kell elfoglalni, és ezek közé a pontok közé, vegyül legalább 2 kulcsfontosságú pont, amik elvesztése-megszerzése, automatikusan predesztinálja az eredményt, de  végre nincs az, hogy 4 ember 4 különböző pontra megy foglalni, és halnak gyászos halált, hanem, a pontok egymással összeköttetésben állnak, így mindig , csak a szomszédsági alapon elérhető pontot tudjuk foglalni.  Ezek a térképek a közepes-nagy kategóriába sorolhatóak, nagyon szépen ki vannak dolgozva. A játékmenetet színesíti, hogy a járművek egész garmadája áll rendelkezésünkre (ha olyan szakasz, különítmény is érkezik a csatába, aminek vannak járművei). Van Jeep, tank, repülő, !kerékpár! (a világ egyik első FPS-e, ahol van kerékpár!) vannak beásott védelmi eszközök (légvédelem, mg).

 

Sokat említettem a szakaszokat, mivel a játék a multis közösség építését, úgy valósítja, meg, hogy szakít a klasszikus „klán” rendserrel, helyette létrehozhatunk egy rifleman szakaszt, és ide csatlakozhatnak barátaink/csapattársaink, vagy egy gépesített gyalogsági szakaszt, és akkor lesznek szállítójárműveink stb. Mondanom sem kell nagyon ígéretesnek tűnik a dolog eddigi tapasztalataim alapján. A játék egy jól behatárolt pszeudó-realizmussal rendelkezik, tehát látszólag a realista lövöldözés felé hajlunk el, de mégis a játék sebessége, tempója a gyorsabb arcadosabb FPS-ekre mutat. Egy jól megvalósított mix, bár ha valaki afféle „online arma-t” vár az csalódni fog.

 

Grafika

A játék kinézet ügyileg, jelenleg magasan a legszebb a böngészőből indíthatóak közül, és nagyon sok mai játéknak is vetélytársa lehet ebben. A dizájn a szemnek elég kellemes szintén kicsit realista, de mégis azaz érzésem, hogy mintha „rajzfilmes” lenne, (nem rajzolt a grafika), csak nem a totális valósághűség valósul meg benne. Régebbi configokon is nagyon szépen el fog futni.

 

Összegzés

Aki eddig várta a játékot annak csak azt tudom javasolni, hogy kitartás! Azoknak, akik most hallanak róla először, érdemes lenne felírni valahova, mert alaposan felforgathatja az ingyenes FPS-ek piacát, és sok pénzes lövöldének is konkurenciája lehet majd. Ez a játék az év legígéretesebb/ambiciózusabb FPS-e.