Skip to content

The Secret World – Teszt

Egy rendhagyó MMORPG játék indult útnak a napokban, ami
egy titkos szervezetekkel és egyéb misztikumokkal tarkított világba kalauzolja el a játékosokat. Ez a játék a Funcom (Age of Conan, Anarchy Online, Bloodline Champions) legújabb üdvöskéje, a The Secret World. A játék mielőtt a rajt vonalhoz állhatott volna, a fejlesztők négy alkalommal megnyitották kapuit azoknak a szerencsés embereknek, akik bekerültek a bétába, így látván, hogy mire is számíthatnak a játékosok. De mielőtt belecsöppennénk a közepébe az egésznek, kezdjük a történettel.

Eme világ társadalmát 3 felé lehet bontani, ugyanis a már említett titkos szervezetek uralják az egyes országokat, és ez a terület harc már régóta folyik köztük. Az egyik kiemelkedő szervezet az Illuminati (a főhadiszállásuk New Yorkban van), vagyis a befolyással teli, drogokkal körbevett, titokzatosságba  burkolódzó társaság. Akik ebbe a rétegbe tartoznak, azok általában látástól-vakulásig buliznak, drogoznak, és bárhogyan is, de valamilyen fajta “szórakozással” eltölteni az idejüket, de viszont ugyanezt lehet mondani a hozzáállásukra is: addig törtetnek előre a probléma megoldásának kulcsához, bármi is legyen az, amíg meg nem találják azt, és meg nem oldják akár békés úton, akár vér ontással. Az Illuminati ősi ellensége a Templar-ok (Londonban található a főhadiszállásuk), vagyis azok, akik abban hisznek, hogy a világban sok az olyan elem, ami veszélyeztetheti az emberek életét, így a “szent háború”-nak folytatódnia kell a modern időkben is. Ezen társaságra is igaz, hogy ha valamit meg kell oldani, akkor azért a végsőkig küzdenek, és ő rájuk mondható az is, hogy a gonosz legnagyobb ellensége, vagyis a különféle paranormális tevékenységek eltörlője. Viszont a keresztes lovagok hagyományait követvén egy új vérvonalat kellett létrehozniuk, így toborozván több ezer önkéntest, akik a mindennapi életbe beleivódván információt és minden egyéb dolgot összegyűjtve tovább terjeszthessék az “igét”. A harmadik nagyobb szervezet, akiknek sikerült még a terület hódítás, ők pedig a The Dragon, vagyis a Sárkány rend (székhelyüket Szöul városában lehet megtalálni). Ez a társaság leginkább a háttérben húzódik meg, bármilyen konfliktusról is legyen szó. De ez nem azt jelenti számukra, hogy ezzel semlegesek maradnak, ugyanis ők tervet szőnek, és amikor senki nem számít rá, akkor lépnek, de gyorsan, és könyörtelenül. Ebből is fakad az a hiedelem, ahogyan a többi szervezet emlegeti a Sárkány rendet: a káosz szülöttei, és bármi is legyen a probléma, káosszal díjazzák azt. A kegyetlenség és a rossz bánásmód már ott megmutatkozik, amikor az újoncokról szó esik, ugyanis elrabolják őket, és rákényszerítik, hogy: vagy a Sárkányokhoz csatlakozol, vagy meghalsz. Ezért is van az, hogy a három nagy szervezet közül a Sárkány renddel senki sem akar kapcsolatot létesíteni, vagy tartani, de tudnak a létezésükről és a szokásaikról, bár mivel nem is nagyon mutatkoznak, így túl sok információ nincs róluk.

Első pillantásra maga a játék érdekesnek tűnt, ugyanis ebbe a játékba nem az számít, hogy mekkora a szinted, vagy hogy mennyi életpontod van, hanem az, hogy mennyire edzett a karaktered. Ez alatt azt kell érteni, hogy a szint és az egyéb erre vonatkozó játékokban megszokott dolgok helyett csak az számít, hogy milyen felszerelésed van, és hogy milyen jól bánsz a fegyvereddel. A játékosok a játék kezdésénél 9 fajta fegyvernem közül választhatnak, ami a: Assault Rifles (gépkarabélyok), Blades (kardok-pengék), Fist weapon (közelharci, kézre húzható szúró fegyverek), Hammer (kalapács), Pistols (pisztolyok), Shotgun (sörétes puska), Blood Magic (végmágia), Chaos (káosz), Elementalism (a különféle elemek irányítására szakosodott varázsló). A Skill fáról (ahol a különfajta képességek vannak felsorolva) is érdemes szót ejteni, ugyanis az egyes fegyver típusokhoz rengeteg képességet lehet beállítani, és még azt is megtehetjük, hogy több fajta fegyver típust hordunk magunknál, ezzel is növelvén a harcok során használt képességek kombinálásának mértékét. Több fajta előre beállított kaszt típus közül lehet majd választani, ami szerint érdemes lesz fejleszteni a karaktert, és így amikor eléri azt a bizonyos pontot a játékos, amikor minden képességet megszerzett, olyanná válhat, ahogyan az előre beállított kaszt típusnál az jellemezve volt. A játékos egy rövid bevezető után a kiválasztott szervezet székhelyén fogja találni magát, ahol azonnal a segítségét kérik, és mint a szervezete képviselőjeként egy másik városban kell helyt állnia, később bebizonyítván azt, hogy igenis hű a szervezetéhez.

A játék irányíthatóság szempontjából hasonlít a kategóriájában levő többi játékra, amit ha bárki is kipróbált, bizonyára idegesítőnek találhatta, hogy amikor harcolt egy nagyobb tömeg ellen, és netán egy gépkarabélyossal vagy egy pisztolyos kaszttal volt az illető, akkor elég hamar lelombozódott lett, ugyanis nehéz ezekkel játszani, mert az lett volna a legjobb, ha a fejlesztők az egeret is kicsit belevonják a harc rendszerbe (magyarán ha a bal egér gombot lehetne használni, mint a fegyverrel való tüzelésként, és a jobb egérgombbal meg valami speciális tüzelést elereszteni). Mennyivel könnyebb lehetne harcolni, ha pl. a pisztolyos kaszt tudna futkározni, és úgy lövöldözni, ugyanis annak nincs értelme, hogy áll egy helyben a játékos, és ontja az előtte álló zombi hadseregre a golyót, miközben szétszedik darabokra, ugyanis semmilyen fajta védelme sincs ezen kasztnak. Ráadásul a játékban helyet kapott egy úgy nevezett “dodge” rendszer is, amivel kikerülhetjük a támadásokat, de mivel nem igazán lehet mozgósított harcot vívni, így csak az “egy bizonyos pontra koncentrálódó” támadások ellen használhatjuk ezt. Ezért is javasolták azt a fórumokon, hogy az új játékosok először egy kardos kasztot vagy egy varázsló kasztot indítsanak, amiből már elég sok ilyesmi fajta játékban tömkelegével van, és a gépfegyveres, shotgunos vagy a pisztolyos kaszttal való kaszabolás mégis csak más élményt eredményezne.

A játék a Dreamworld Engine-t használja, amit a játékosok az Age of Conan c. szintén Funcomos játékban láthattak először. A grafikus motor tökéletesen megállja a helyét a játékban, ugyanis maga a látványvilág, amit megalkottak a készítők, egyszerűen tökéletes, és annyira magával ragadó, hogy ha egy ilyen stílusú játékot kedvelő ember elkezd ezzel a játékkal játszani, akkor nehezen fogja tudni lerakni. Az egész játék hangulata sötét, és eléggé horrorisztikus, ugyanis amint kikerülünk a bölcsőből, azonnal egy rémálomba cseppen bele a játékos, ahol számtalanszor fogják próbára tenni. Az emberek, a szörnyek, a táj és minden egyéb más dologra oda figyeltek, így ez a játék egyik pozitívumaként debütál. Minden egyes küldetés felvételekor egy bejátszás várja a játékost, amiben megmutatja az előzményt, hogy miért is szükséges ezt elvégezni. Az egyetlen gyenge pont, amit meg lehetne említeni ezzel kapcsolatosan, azok az animációk. A karakterek animációi egy kicsit érdekesre sikeredtek, ugyanis a párbeszédek kapcsán, amikor az NPC (Non Playable Character, vagyis nem játszható karakter) elmeséli a probléma forrását, akkor olyan, mintha direkt nem akarná kinyitni a száját, vagy has beszélőnek hiszi magát. Gondolom efelett elsiklott a figyelmük a készítőknek, de remélhetőleg majd orvosolják ezt a problémát a későbbiek során (már ha lehet). A hangok is egész jóra sikeredtek, ugyanis a hangulathoz hozzá tartozik, hogy a játékban elhallatszódó bármilyen hang, vagy zaj oda illő legyen és erre a játékra lehet azt mondani, hogy minden egyes hang oda illik, ahová annak tartoznia kell.

Végezetül maga a játék egy ötletes koncepciót mutatott be, és egészen biztos, hogy sokakat érdekelni fogja ez a játék, de leginkább azokat, akik az ilyesmi játékok terén mozognak, ugyanis az irányítás miatt lehet sokan fognak abba a csapdába beleesni, hogy megveszik a játékot, majd egy pár nap küszködés után abbahagyják, mert ők nekik a gépkarabélyos a preferáltabb kaszt, és nem a kardos, vagy kalapácsos. Ez az egyetlen zavaró dolog van, ami elveheti a kedvét a játékosnak.

Pros:
+ egyedi, és szép látvány világ
+ nincs szint különbség
+ remek hangulat

Cons:
– az irányítás nem teljesen illik némelyik kaszthoz
– a párbeszédek animációja sikerülhetett volna jobbra is