Skip to content

A KEDVENC SOROZATOM – KEMÉNY ZSARUK

KongFan:
A hét évados ballada.
Mivel még mindig az uborkaszezon savanyú levét szürcsöljük, úgy gondoltam, hogy egy újabb szerkesztői blog bejegyzés keretében, beszélnék egy sorozatról. Egyrészt, mert nálunk a HunGamer-nél eddig nem nagyon foglalkoztunk sorozatokkal (és nincs is tervbe véve), másrészt meg azért, mert még egyszer sem fejtettem ki igazán a véleményemet, erről a szériáról. Ami nem más, mint a The Shield, ami Magyarországon Kemény zsaruk címen futott.

Történetünk Los Angeles egy kitalált kerületében, Farmington-ban játszódik, ahol is felállítanak egy új rendőrkapitányságot. Ebben a kerületben nagyon magas a bűnözési ráta, rengeteg a betörés, lövöldözés, a drogterítés és rengeteg banda harcol az utcákért. Ebben a háborús övezetben próbálnak rendet tenni a frissen érkezett rendőrök. Na már most, szeretném minden olvasónak elmondani, hogy ez NEM, egy tipikus zsaru sorozat. Itt nincsenek jó pofizó, poénkodó rendőrök, vagy kedveskedés, hogy minden néző boldogan hajtsa álomra a fejét. A Kemény zsaruk talán a legreálisabb sorozat, amit valaha is láttam. Nyíltan és őszintén mutat be olyan témákat, mint a rasszizmus, korrupció, pedofília, nemi erőszak. Szóval aki belefásult az egy kaptafára készülő, rendőr sorozatokba, az olvasson tovább, vagy ami még jobb, sürgősen pótolja ezt a sorozatot.

A Kemény zsaruk főszereplője Vic Mackey, aki a Farmington-i kapitányság, rajtaütő csapatának a vezetője. Ez a csapat a helyi galerikre és drogkereskedőkre specializálódott, és kíméletlenül csapnak le, a helyi alvilágra. Azonban ezt a négy úriembert többször is megvádolják, hogy túllépik a hatáskörüket és sokszor gyanús dolgokba keverednek. Amik nagy része igaz is. Ha kell mustárt itatnak egy drogdílerrel aki gyorsan “elrejtette” a drogot, vagy információért törött üvegeket hívnak segítségül. És persze lopnak. Ha tudják ellopnak egy kis drogot vagy pénzt későbbre, vagy egyszerűen a saját dílerüknek adják a “cuccot” és ők ebből kapnak nem kevés profitot. Így pont a főszereplők azok, akiknek az erkölcsük megkérdőjelezhető, fura alakok és mégis, a sorozat eléri, hogy szimpatizáljunk velük, szurkoljunk nekik.

Természetesen több karakter körül bonyolódik a cselekmény, a fentebb említett négyfős strike team mellett még nagy szerepet kap két nyomozó, egyikük egy Claudette nevű középkorú fekete nő és a fiatalabb társa Dutch. Ők legtöbbször sorozatgyilkosokkal foglalkoznak és elég komoly pszichológiai ismerettel rendelkeznek, gyakran pszichés nyomással törik meg a delikvenseket. A másik furcsa páros Danni és Julien nevű járőrök. Danni, Julien kiképzője, ő figyel az újoncra, aki elég hithű keresztény és nagyon komoly morális szabályai vannak, ennek ellenére a saját szexuális hovatartozásával meglehetősen hadilábon áll. A másik fontosabb karakter David Aceveda százados, aki a Farmington-i őrsöt vezeti. Terepgyakorlata szinte nincs, de mégis magas pozíciót ért el eddig. Ezt a munkát is csak ugródeszkának használja, ugyanis eltökélt szándéka, hogy a városi tanács tagja legyen, később pedig a polgármester. A sorozatban ő az, aki a kezdetektől tudja, hogy a kommandó miket tesz, csak éppen nem tudja rájuk bizonyítani, sokszor pedig egy-egy kényesebb ügynél kénytelen velük együtt működni.

Ha valaki megkérdezi, miben is más ez a sorozat, mint bármelyik más rendőrös sorozat, akkor elsőnek a kendőzetlen realitást hoznám fel. A Kemény zsarukban nincsenek eltúlzott dolgok, vagy irreális megmozdulások. Nem, végig teljesen hihető az egész, akár a valóságban is megtörténhetnek azok a dolgok, amik a sorozatban. Bemutatja, hogy milyen lehet egy korrupt rendőr élete, aki után a saját társai is nyomozni kezdenek, hogy fér bele ebbe egy család fenntartása. Mire képes egy ilyen ember, ha esetleg kiderül, hogy a gyermeke autista. Rettenetesen megrázó sorozatról van szó, ami sok embert a padlóra tud küldeni, ha nincs rá felkészülve. A legjobb szó talán a megalkuvás nélküli. Nem használnak cukormázat csak azért, hogy a sorozat “politikailag korrekt” legyen. Minden egyes rész borzasztóan izgalmas és TV elé szögező, nincsenek hullámvölgyek, folyamatosan tartja azt az elképesztően magas színvonalat, amit az első évadban megüt. Sőt, többször meg is ugorja azt! A realista koncepciót erősíti még, a shaky cam-es megoldás. Minden egyes részt ilyen kézi kamerás megoldással vettek fel, és piszkosul jól áll a sorozatnak, abszolúte “átjön” a zaklatottság és a pánik. Na, meg sokkal életszagúbb az egész. Mindez azonban nem megy a látvány kárára, minden jelenet pontosan kivehető. A mai filmesek példát vehetnének a The Shield operatőri munkájáról, shaky cam-mel is lehet jól felvenni jeleneteket, anélkül, hogy a néző azt hinné, hogy egy parkinson kóros vaddisznó az operatőr.

Van még a Kemény zsaruknak egy érdekes koncepciója, ami nem rögtön alakult ki, hanem pár rész után. Az pedig az aláfestő zene, illetve annak szinte teljes mellőzése. Eleinte hallani egy-két zenét, néhány hangulatos dallamot. Aztán ezek lekorlátozódnak egy-egy rész elejére és végére. A harmadik vagy a negyedik rész után, csak akkor van bármiféle zene, ha éppen az autóban tényleg szól, vagy a közeli rádióban. Ez például nagyon tetszett nekem, ezzel is a realista alkotások felé húz a sorozat. Ami még különlegessé teszi a sorozatot az az évadok és részek kezelése. Sehol máshol nem láttam még olyat, hogy nem fix részekkel dolgozik egy sorozat. Nyilván ha elkaszáltak egyet, akkor csonka lesz az évad, vagy a pár éve történt írói sztrájk is betud kavarni, de ilyenről szó sincs a The Shield esetében. Egyszerűen kivan találva egy nagyobb történet és mellék sztorik egy-egy évadra, leforgatják őket és amennyi lesz annyi lesz. Van egy évad ami tizenhárom részes, van ami tizenhat. Ez a “rugalmasság” a részek hosszára is igaz. Általában negyven perces egy rész, de ha éppen olyan a történet, akkor akár évad közben is felugorhat a játékidő akár hetven percre is. Ilyet például azóta sem láttam más sorozatban.

A Kemény zsaruk másik nagy erőssége az a színészi játék. Hihetetlen, milyen tehetséges színészeket sikerült megszerezniük. Michael Chicklis, mint Vic egyszerűen fenomenális. Nem is értem, miért Fantasztikus négyesben és hasonló tűzrevaló szemetekben égeti magát. Walton Goggins (ő volt a Ragadozók kanos börtöntölteléke) is remekel Shane szerepében, öröm nézni ezt a két színészt. De igazából ez mindenkiről elmondható aki ebben a sorozatban szerepel. Ráadásul, ahogy egyre nagyobb hátszele lett a sorozatnak, megengedhették maguknak azt, hogy egy-egy évadban igazi sztárok is szerepeljenek. Ha azt mondom Glenn Close vagy Forest Whitaker… ugye nem kell magyaráznom?

A sorozat megalkotója Shawn Ryan, aki valami félelmetes munkát végzett. Olyan történeteket írt, amik tényleg, csak ismételni tudom magam, valósághű és teljesen elképzelhető a mi világunkban is. A pilot epizód leforgatása után két hónapot(!) kellett várnia, hogy lesz-e sorozat a Kemény zsarukból, vagy megy-e a kukába az egész. Ennek az oka az volt, hogy nem egy nagy TV társaság sorozatáról van szó, hanem “csak” egy kábeladó, az FX új sorozatáról. Az ilyen kisebb televíziós csatornák pedig nem tudnak ennyire előre tervezni, és sokkal jobban meg kell fontolniuk, hogy milyen sorozatot rendelnek be, mi az ami belefér az elképzeléseikbe, terveikbe. Szerencsére láttak kellő potenciált Ryan újszerű zsaru sorozatában és zöld utat adtak a további munkálatoknak.

A Kemény zsaruk hét évadot élt meg, nyolcvankilenc részt, úgyhogy elég hamar végig lehet menni ezen a remek, kis költségvetésű sorozaton. Ami sokkal izgalmasabb, szórakoztatóbb, mint a túlhype-olt Lost, vagy a manapság divatos vámpíros témák. A sorozat magyar szinkronja kifejezetten jó, nincsenek fatális félrefordítások és a szinkronszínészek is kitettek magukért. Szerintem minden idők legjobb sorozata, aminél eddig még nem láttam jobbat, bár van rá esély, hogy egy sorozat megszorongatja ( tiszteletem Lord Tyrion). De jelenleg ez, a The Shield a kedvenc sorozatom. Bátran ajánlom mindenkinek, mert ilyet még biztos, hogy nem láttatok!