Skip to content

A SÖTÉT LOVAG: FELEMELKEDÉS KRITIKA

KongFan: 
A Sötét lovag utolsó erőpróbája. Felemelkedés, vagy zuhanás?

– Eredeti cím: The Dark Knight Rises
– Stílus: Akció, dráma, képregény feldolgozás
– Korhatár: 16+
– Játékidő: 164 perc
– Rendező: Christopher Nolan
– Forgatókönyv: Jonathan Nolan, Chrisopher Nolan
– Szereplők: Christian Bale, Tom Hardy, Gary Oldman, Joseph Gordon-Lewitt, Anne Hathaway, Morgan Freeman, Michael Caine, Marion Cotillard

Christopher Nolan korunk legjobb rendezője. Kész, ez egy tény. A filmjei egyáltalán nem mondhatóak átlagosnak, mindig képes az embert meglepni. Elképesztő ötleteivel és hozzáállásával, remek történetvezetésével. Ez alól csak az Álmatlanság című filmje kivétel. 2005-ben pedig meglepő módon gondolta újra sokunk kedvenc képregény hősét, Batman-t. A denevér első kalandját teljesen más módon közelítette meg, mint eddig bárki. Félig-meddig realista koncepciót alkalmazott a Batman Kezdődik! című filmjénél. Persze nem felejtette el, hogy honnan is származik. Majd 2008-ban jött a folytatás, ami még inkább elment a realista stílus felé, ezt ellensúlyozta viszont a Batman univerzum legismertebb gonoszával a Joker-rel. A tovább gondolás sikeres volt, kritikailag (puzsér balfasz nem számít) és anyagilag is. Ezek után mindenki úgy várta a lezáró részt mint a messiást és Nolan megint egy mesterművet alkotott.

Nyolc év telt el a Joker tombolása óta. Gotham-ben béke van, béke melynek egy szörnyű hazugság az alapja. Ez a teher pedig egyre mélyebb sebeket ejt Gordon-on. Bruce Wayne azóta sem öltötte fel alteregóját, az évek alatt szerzett fizikai és lelki sérülései teljesen legyengítették. Így mindenkit felkészületlenül ér egy terrorista megjelenése, aki Bane-nek nevezi magát. Ez a személy az egész várost szemelte ki célpontként és totális terrorban akarja tudni a lakosait. Wayne nem tehet mást, újra Batman-nek áll és felveszi a harcot az eddigi legkegyetlenebb ellenfelével.

A The Dark Knight Rises egy zseniális film. Imádtam minden egyes percét, viszont közel sem hibátlan. A legtöbb dolgot csak elég durva spoiler-ek ellövésével tudom érzékeltetni de nem kell aggódni szólni fogok, ha olyanról lesz szó. A film elég nagy hátránnyal indul, hiszen az előző rész, valami olyan magasságokba vitte az elvárásokat, hogy azt gyakorlatilag lehetetlen megugrani. Az évek során pedig egyre nagyobb hype-ot kapott. Így szerintem sok ember szemében csalódás lesz a film. Nos én is vártam a filmet, de én tudom magam kontrollálni és nem küldöm az elvárásaimat egy másik galaxisba. Aki így tesz, lelke rajta. Szó se róla nagy elvárásokkal ültem le én is a film elé, de olvasva pár kritikát és észrevételt a filmről, szerintem sokan túlzásba estek Vannak akik olyan dolgokat hoztak fel negatívumként, amik már a korábbi filmekben is benne voltak, de ott mégsem ment a sírás miatta. Sajnos ez szokott lenni, ha ilyen volumenű alkotás közeledik a végéhez.

A film számomra legzavaróbb hibája az volt, hogy túlságosan sok karaktert mozgatnak. Egy sorozatban is fájó pont tud lenni, ha úgy érezzük egy-egy karakter nem kap elég teret, nem halad a sztorija és itt is ez a helyzet. Hiszen látjuk Bruce magánéleti válságát, Batman viszontagságait, Bane “reform törekvéseit”, Selina lavírozását jó és rossz között, Blake nyomozó reményekkel teli harcát és Gordon önmarcangolását és elkeseredett küzdelmét. A rendező és az írók tényleg sok karaktert megmozgató, epikus lezárást akartak. Ám kevesebb néha több és itt ez még inkább igaz. Néha már érezzük, hogy a film meginog és kezd szétesni de szerencsére ez nem történik meg, annál ügyesebb kezekben van a film. Olyan ez, mint amikor az ember elkezd egyre több Lego darabot egymásra pakolni és szépen, lassan elkezd ferdülni és várjuk, hogy mikor dől el. Szerencsére ez itt nem történik meg, de azért látni a hibákat.

Most kitérnék pár furcsaságra és logikátlanságra, szóval innen spoiler, amíg nem szólok.
SPOILER ON
Az egyik jelenetben visszatér a Madárijesztő, mint bíró és sorban elítélő Gotham korábbi nagykutyáit. Ez eddig jó, örültem, hogy visszatért megint, de csak két jelenetben van szerepe, Batman visszatérésekor már sehol. Ő például hova tűnt? Bane és Batman második párharca túlságosan rövid volt, az embernek nincs ideje ráhangolódni. Bane beomlaszt egy csatornát, így rengeteg rendőrt bezár oda. Öt hónapig vannak odalent és amikor kijönnek semmi bajuk. Ezt meg, hogy…? A végső nagy ütközetnél, hogy-hogy sem a rendőröknél, sem a bűnözőknél nincs lőfegyver? Bane halála nem méltó ehhez a remek karakterhez. A film végi lezárás túlságosan szájbarágós lett. Miért kellett megmutatni, hogy ott van Bruce és Selina? Sokkal szebb lett volna, ha Alfred csak mosolyog és odabiccent. A lángoló denevér szimbólum eléggé giccses és egyébként is, miért cseszi el ilyenekre az időt Batman, amikor 10-en pár óra múlva egy neutron bomba robban a városban? A pár hónap alatt felgyógyulás a gerinc törésből és közben felkészülés elég nagy marhaság, de végül is ez egy képregényhős.
SPOILER OFF

A film felépítse érdekes. Ügyesen lavírozik a Batman Kezdődik! és A Sötét lovag stílusa között. A hangulata például sokkal közelebb áll az utóbbihoz, de sok esemény és cselekmény sokkal képregényesebb, misztikusabb, lásd Batman: Kezdődik! A film ritmusa is ügyesen van vezetve. Vannak lassabb és drámaibb részek, látványos akciók, aztán elmélkedés egy “kis” társadalom kritikával (Bane szónoklása alsó hangon is zseniális és sajnos sok igazság van benne!). Így egy egész kellemes hullámzása van a történetnek, a hangulata viszont végig sötét és komor. Már említettem, hogy a TDKR történetileg közelebb áll a Batman: Kezdődik!-hez. Ez nem csak a “képregényesebb” történetre utal, hanem arra is, hogy jó pár ott megpendített történetszálat folytatnak. Nem térnék ki rá miről van szó, legyen meglepetés.

A színészi játék tökéletes! Christian Bale most is zseniális volt. Az eddigitől eltérően kellett alakítania Bruce Wayne-t és Batman-t is, de remekül oldotta meg. Morgan Freeman és Michael Caine eléggé a háttérbe szorult most, de én nem bántam, így is túl sok szereplőt kellett terelni. Bár Freeman már az előző részben is inkább csak a háttérből mosolygott a denevérre. Caine két jelenetben nagyon erős, az egyik jeleneteben elmond egy durva igazságot a hősünknek, a másik pedig a film végéhez kapcsolódik. Majdnem megkönnyeztem az öreg alakítását. Gary Oldman is hozta a kötelezőt. Joseph Gordon-Lewitt is nagyon jó volt, mondhatnám, hogy meglepően jó, de az Eredetben is odatette magát. Az én személyes kedvencem azonban Tom Hardy, aki Bane-t játszotta. Ez a fickó valami fantasztikus! Imádtam minden jelenetet amikor láthattam. Pedig nem volt könnyű dolga, hiszen mimikára nem támaszkodhatott, így a hangja és kisugárzása volt előtérben, de megoldotta. Hardy egyébként is kedvencem a Bronson és a Warrior óta. Azt viszont sajnáltam, hogy keveset szerepelt a filmben. Elviseltem volna többször. Nagyon kíváncsi voltam a karakterére, hiszen Joel Schumacher ámokfutásakor az ő karakterét erőszakolták meg a legjobban. Itt viszont remek volt. Akin viszont ledöbbentem az, Anne Hathaway. Fantasztikusan alakított és a karaktere is remekül volt megírva. Ő tőle tartottam leginkább és ő lett a legnagyobb meglepetés. Két ok miatt féltem, egyrészt, mert Nolan nem igazán tud mit kezdeni a női karakterekkel, a Sötét lovagban is inkább felrobbantotta az egyetlen női szereplőt. De az tényleg szükségszerű is volt. Másrészt meg Anne Hathaway-től még nem láttam normális alakítást és nézhető filmet. Na, jó… A 109. utas nem volt olyan vészes. Itt viszont mindketten rám cáfoltak. Hathaway Macskanője ügyes volt, kemény, szexi, nagyon szexi, a motivációi érthetőek voltak, tudtunk vele azonosulni. Le a kalappal, remélem nem egyszeri esetről van szó! És én is támogatom az önálló Macskanő filmet vele, feltéve, ha Nolan közreműködik.

Sokakban biztos felmerül a kérdés, ki lett a jobb főgonosz, Joker vagy Bane. Azt kell mondanom, már az összehasonlítás is nettó hülyeség. A Joker egy szociopata volt, akinek látszólag semmi célja nem volt, csak pusztítani. Persze meg volt a motivációja, Batman erkölcsi kódexét akarta tönkre tenni és bebizonyítani, hogy mindenkiből gyilkost lehet faragni. Bane viszont egy számító, szinte tökéletes katona, egy stratéga, akinek Batman-hez hasonlóan vannak sajátos szabályai és fizikai céljai.Bár neki is van egy fura módszere a terrorra. A remény kecsegtetésével töri meg az emberek lelkét és azután végez velük. Kegyetlen figura de a motivációi nála is érthetőek.
A filmet szinkronosan kellett néznem és… hát nem a legjobb, de sokkal jobb a TDK katasztrofális szinkronjánál. Bane hangját nem igazán sikerült visszaadni, Batman hörgése pedig egyenesen nevetséges, pedig ugyanúgy Fekete Ernő Tibor a hangja mint korábban. Nem értem, hogy-hogy a harmadik filmre ment át ennyire kriplibe? Van egy két fura szóhasználat is, de összességében, kibírható.

A TKDR látványvilága pazar. A “Gotham-i” felvételek szuperek, akár csak a börtön díszlet. Nem spóroltak a valódi robbantással és valószínűleg a CGI felvételekkel sem. Azért mondom, hogy valószínűleg, mert fogalmam sincs melyik jelenethez használhattak számítógépet. Jó, néhányról tudható de akkor is. A film nézése közben nem lehet észre venni. Annyira jól beilleszkedik a felvételbe. Az akciók lélegzetelállítóak, pörgősek, csak kissé rövidek. A zene pedig remek! Hans Zimmer megint oda tette magát, hatalmas művész ez a pali! Ügyesen keveri a már ismert dallamokat új dolgokkal és ír új remek műveket. Hatalmas tisztelet neki!

A Sötét lovag felemelkedés nem lett jobb, mint az előző rész. De jobb lett, mint a Kezdődik (ami szintén remek). Christopher Nolan egy zseniális filmtrilógiát alkotott. Egy már unalomig ismert képregényhőshöz és világhoz teljesen egyedi módon állt hozzá és hozta létre a kétezres évek második felének legjobb trilógiáját. Ami méltó arra, hogy együtt emlegessük olyan klasszikusokkal, mint az eredeti Star Wars trilógia, vagy a Keresztapa. Nem csak a képregény filmek között zseniálisak és meghatározóak, hanem filmként is! Vannak hibái, nem is kevés de mindezek eltörpülnek a mellett, amit a film nyújt nekünk. Hangulatában, karaktereiben, történetében. Tökéletes lezárása A Sötét lovag trilógiának. Christopher Nolan, meghajlok a zsenialitásod előtt! Köszönjük ezt a hét évet, és az idei év legjobb filmjét!