Skip to content

FARMING SIMULATOR 2013 TESZT


Teszteltük a Farming Simulator 2013-at.

Nem sokan tudják, de a Farming Simulator 2011 elég meglepő sikert aratott anno a játékosok között, ugyanis az embereket meglepte a rengeteg lehetőségével, többek között a szántással, a vetéssel, s miegymással. Személy szerint imádtam a 2011-es kiadást, rendkívül addiktív volt a rengeteg magfajtával, valamint a hadseregnyi gépével. Főleg az elsőre furcsának számító Multiplayer opció ütött nagyot, a játékosoknak így nem kellett az automata járgányokkal dolgozniuk, hanem hívhattak egy havert és kezdődhetett az aratás! Nagyon izgatottan vártam az új rész eljövetelét, és azt kell mondjam megérte, a játék rendkívül jó folytatás lett. Sajnos még akad a játékban pár bugyuta opció, és hiányosság, de ne szaladjunk ennyire előre. Traktorra fel barátaim, ugyanis indul a betakarítási szezon!

A játék egy tipikusan jó folytatás. Fogták a rossz dolgokat és kigyomlálták, és a jó dolgokat megtartva, tovább javítottak rajtuk. Na de ássuk bele magunkat. Kezdjük a jó dolgokkal.

Rengeteg új jármű található a FS 2013-ban. Kaptunk új traktorokat, melyek az eddigi ekéinket röhögve elhúzzák. Talán ezek a játék legerősebb, és legdrágább járművei, és én a helyetekben csak akkor venném elő a pajtából és törölgetném le róla a port, ha ekéket kell használni, mert ezek a szörnyek elviszik minden pénzedet. Napi karbantartásuk 450$-ra rúg, és körülbelül 30 méterenként fogyasztanak el 1 liter üzemanyagot.  Ezeknek a szörnyeknek a vásárlását már akkor megbántam, amikor hazaszállítottam őket, mert hazaúton meg is ettek 100 liter gázolajat. Azt hiszem ezek vásárlásánál érezhetjük igazán milyen lehetne fenntartani egy traktort. Ebből a járgányból 2 féle választható, egy dupla kerekes, valamint egy sokkal királyabb változat, mely 4 hernyó talppal van felszerelve. Közepes minőségű traktorokból is kapunk néhány újat, ezek sokkal még mindig nagyon gazdaságosak, olcsó is a fenntartásuk, egyszóval használhatjuk bátran, bármire.

A Front Loader szériában is kaptunk néhány új járművet, egy hatalmas földmunkagépet, egy apró kis gépet, amely rendkívüli mértékben kinyújtható karjával könnyen felnyúlhatunk bárhová, egészen nagy magasságokba emelve bála rakásainkat. Kaptunk még az eddigieknél is több, járművünk elejére aggatható kiegészítőt, vagy 10 féle villát, fogót, és egyebeket. Itt talán megemlíteném a játék legjobb járgányát, melyet bárkinek ajánlanék. Ennek a csöppségnek a neve Agrofarm 430. Talán 2011 óta a játék leghasználhatóbb járgánya. Felrakva az elejére egy súlyt, szinte bármilyen csillagromboló ekét képes használni, és a nagyobbakhoz képest csak pár Mph-val megyen lassabban el.

Kaptunk több új termeszthető növényféléket is, bővítve az eddig is szép számú csapatot. Ezek közül az egyik a krumpli, mely külön vetőgépet, és felszerelést igényel, hogy képesek legyünk őket learatni, de viszonylag magas ára miatt megéri. A másik legfontosabb a cukorrépa, ami ugyancsak külön gépezeteket igényel, de ugyancsak magas bevételt remélhetünk tőle. Új termeszthető növények közé tartozik még maga a gyep is, ez elsőre feleslegesnek tűnik, de nagyon megéri termeszteni, de ezt később fejtem ki. A többi géptípusoknál is kapunk még rengeteg újdonságot, melyek leginkább az új járművekhez igazodnak méretben is. Például az új, gigászi vetőgép, mely egy kisebb földet 2 körrel képes beteríteni, vagy az új öntöző, mely két egyenként 30 méteres karjával rendkívül gyorsan képes öntözni.

A játék továbbfejlesztette az első részben még csak úgymond tesztjelleggel bevezetett állattenyésztést is, ezt mos tmár nagy mértékben kiterjesztették, és összevonták a növények termesztésével. Jelenleg a teheneken, és a birkákon kívül, csirkék is bekerültek a képbe, amelyeknek a tojásával kereskedhetünk. Mostanára az állatok nagy részt kivesznek a munkából, például ürülékükkel öntözhetjük ültetvényeinket, így ingyenes trágyaként láthatjuk el kicsiny növénykéinket, viszont ez vissza is köszön, mert az egyéb növényi hulladékokból, vagy a bálákból az állatokat etethetjük, ezzel egy körforgást teremtve. Ennek segítésére is bekerültek új eszközök, valamint nagyobb szerepet kapott a fű újratermesztése is. Olyannyira, hogy a földjeinket kifejezetten fűvel is beültethetjük, hogy azt learatva táplálhassuk állatainkat. Ha ezt a módot jól vagyunk képesek működtetni, akkor egy jól jövedelmező, és kis költségeket felemésztő gazdaságot hozhatunk létre.

Fűnyíró gépekből is nem kis számú lehetőségünk lesz, az egészen kicsi vágóktól, egészen a kombájn méretű szörnyetegekig. Olyan újítások is vannak, melyekről egészen sokáig nem is tudtam micsoda, ezért utána kellett olvasnom. Szállító vagonokból is kapunk jó néhány újat, melyek között hatalmas méretűek is akadnak majd. Új járművek közé tartozik az etető gép, mely egy bizonyos keverékű elegyből készíti el állataink számára a tökéletes étket. Pár olyan kiegészítőt is kapunk majd ami megkönnyíti az életünket, például a a mozgatható benzintartály, mely akkor tud hasznos lenni, ha egy távoli földön akarunk vetni, és nem akarunk messzire eltávolodni a helytől. Újra feltűnnek a játékban a fóliasátrak, itt rengeteg zöldséget fogunk tudni növeszteni, amik nincsenek benne a kint termeszthető fajták között. Ezek vásárlása elsőre drága, de kicsit fenntartási költségükkel, és nagy hozamukkal hamar behozzák árukat.

Új lehetőségei a játéknak a random betöltődő küldetések. Ezekkel elég jól tudunk pénzt keresni, persze csak ha meg van a hozzá szükséges járművünk, sokféle van, és véghez vinni őket se nehéz, szóval bátran csináljuk meg őket.

A grafika javult az előző részhez képest, járműveink kidolgozottsága figyelemre méltó, jól mozognak a traktorok különböző egységei, jó nézni ahogy egy kis kompakt vetőgép, hatalmasra nyílik szét. A játék fizikája viszont nem mutat fejlődést, a járműveink normál használat mellett teljesen valósághűek, viszont esetleges ugrásoknál érdekesen viselkednek. A hangok fenomenálisak, minden traktor a saját hangjával működik, egyes traktoroknál érdemes lehalkítani a hangszórót mert a szomszédok is meghallják mit csinálunk éppen. A multiplayer funkció is sokat javult, egyszerűbbé, és átláthatóbbá tették a felületeket.

Sajnos a játék jelenleg néhány buggal küszködik, nem fogy a cukorrépa, és a krumplivetőből a mag, (ami mondjuk nem annyira rossz) valamint van egy bizonyos járdaszegély a játékban amire könnyen fel akadhatunk, valamint van pár csak szimplán idegesítő feature is, például miután betöltött a játék startot kell nyomnunk hogy elinduljon. Munkagépeink fantasztikus kivitelezésén kívül sajnos a táj grafikája még mindig csúnyának mondható, valamint elég erőforrás igényes a játék sajnos. Remélhetőleg ezek a bugok még a jövőben javításra kerülnek.

Végeredményben örülök, hogy a játék ennyire jól sikerült, rengeteg bugyutaságot kidobtak az előző részből, és rengeteg új ügyes dolgot raktak be, melyeket a következő részre talán még jobbra készítenek el. Aki egy kis nyugtató szórakozásra vágyik egy kis öldöklés után, bátran vegye meg ezt a különc kis gyöngyszemet. Jó gazdálkodást farmerkéim!