Skip to content

HUNGAMER ÉV JÁTÉKA 2012

A HunGamer című magyar online videojáték magazin sikeresen megtartotta a második (Év játéka 2012) GOTY szavazását, amiben kizárólag a HunGamer szerkesztői vettek részt. Az előző GOTY-s cikkünkben az elit tagok is részt vehettek, mivel a HG staff akkoriban nagyon szegénykés volt, most pedig vagyunk elegen ahhoz, hogy maga a HunGamer kollégák döntései alapozzák meg jelen cikkünk alanyát/szavazatát. A voksok leadását pedig minden kolléga jól átgondolta, s a nagyobb döntéseknél az eszére, illetve a szívére hallgatott, persze minden külső nyomást félretéve. Magyarán saját belátásunk szerint döntöttünk e nagy GOTY szavazás kapcsán. A második GOTY cikkünk valamennyire mérföldkőnek is tekinthető, mivel mint már fentebb említettem is, az eredmények teljes mértékben a HG magazin döntésein alapulnak.
Amennyiben lesz rá alkalom, természetesen olvasói szavazást is fogunk tartani. Ez csupán idő és részvétel kérdése. Na, de lássuk a medvét! Mit hozott a 2012-es év nekünk, játékrajongóknak! Közben felkészítünk titeket a nagy karácsonyi bevásárlásra is!

Legjobb FPS

A legjobb lövöldözős játékok kategóriájában nagyon sok játékot kaptunk 2012-ben, legalábbis az utóbbi évhez viszonyítva a dolgok állását, egészen remek felhozatalban részesülhettünk. Bár az FPS-ek nagy részük egytől-egyig az utolsó félévben jelentek meg, így nagy részük szeptemberi-októberi vagy novemberi megjelenésűek. Az idei év felhozatala a Borderlands 2-ben, a Dishonoredben, a HALO 4-ben, a Medal of Honor Warfighterben, a Black Ops 2-ben és természetesen a Far Cry 3-ban merülhetett ki. A felsoroltak közül a Medal of Honor Warfighter kapcsán többen csalódottságukat fejezték ki, míg a Borderlands 2-őt sokan ugyanúgy imádják, mint annak idején az első részt. A Bethesda pedig a Dishonored-del egy új frencsájzzal gazdagította meg a jelenlegi “ötlettelen” játékospiacot. Az FPS-sek nagy párbaját nálunk a Jason Brody legfélelmetesebb rémálmát feldolgozó Far Cry 3 című játék nyerte meg.
Legjobb TPS
2011-hez képest ezt az évet a leginkább erős, külső nézetes játékok adták, hiszen olyan nagy volumenű TPS játékok jelentek meg 2012-ben, mint a Hitman Absolution, a Max Payne 3, a Mass Effect 3 vagy az Assassin’s Creed 3. A HunGamernél leginkább a négy játék dominanciája volt a legjellemzőbb, mert meglehetősen ádáz küzdelmet folytattak kollégáink voksai között a “Négyek” viadala. Ezt a kategóriát erősítette még a Sleeping Dogs, és a Darksiders 2 is. A TPS-k csatáját végül a Hitman Absolution nyerte meg. Íme tehát a nyertes:
Legjobb RPG
RPG játékokból meglehetősen kevés, mondhatni szegényes volt a felhozatal 2012-ben, de azért akadtak erős címek közöttük, amiket tesztelhettünk vagy csak végigjátszhattunk. Rögtön az év eleje egy nagyon ígéretes franchise megszületésével kezdődött meg a Kingdoms of Amalur: Reckoning személyében. Úgy általánosságban a kritikusok és a játékosok egyaránt szerették a játékot, nem úgy, mint az ez év tavaszán debütált Mass Effect 3-at. Az akció RPG játék már némi újdonságot is hozott magában, de többrajongó összességében az erős csalódottságát fejezte ki a Bioware hivatalos fórumán, mivel nekik az a bizonyos befejezés egyáltalán nem tetszett, valamint némileg le butítottak a játékmenetét is az akciódúsabb részek túlpörgése kapcsán. A másik említésre méltó RPG játék pedig szintén az év tavaszán megjelent Risen 2: Dark Waters, ami nálunk leginkább a műfaja miatt került fel a szavazó listába, de egy voks sem érkezett rá. A HunGamer egyértelmű győztese nem más lett, mint a Bioware legjobb RPG űreposz sorozatának a(z) – trilógia – utolsó felvonása, a Mass Effect 3!
Legjobb hack and slash
A legjobb hack and slash kategóriában elég kevés produkció indulhatott, hiszen a 2012-es év, csak úgy,mint a tavalyi, nagyon szegénykés lett. A “csapkodós” játékok szavazati jogát a Diablo 3 és a Torchlight 2 adta ki, de rajtuk kívül még jelent meg egy-két kisebb költségvetésű játék is, mint pl. a RAW vagy a svéd fejlesztők által készített Krater. Ez a kategória egyértelműen a Diablo 3 és a Torchlight 2 párviadala miatt lett emlékezetes a számunkra. Mindkettő játékból összességében egy nagyon remek produkciószületett, a HunGamernél mind a két játékot szerettük, sőt, mind a két hack and slash 9 pontos értékeléseket kapott tőlünk. A nagy gigászi csatát végül a Blizzard híres folytatása, a Diablo 3 nyerte meg.