Skip to content

HunGamer Év Játéka 2013

A HunGamer című magyar online videojáték magazin természetesen ezúttal is megtartotta a soron következő, harmadik (Év játéka 2013) GOTY szavazást, amiben kizárólag a HunGamer szerkesztői vettek részt. A nagy szavazást ugyanúgy, mint tavaly, sikeresen meg tudtuk tartani, és alaposan átbeszéltük az év nagy játék eseményeit, megjelenéseit. A voksok leadását pedig minden kolléga jól átgondolta, s a nagyobb döntéseknél az eszére, illetve a szívére hallgatott, persze minden külső nyomást félretéve. Magyarán saját belátásunk szerint döntöttünk e nagy GOTY szavazás kapcsán.  Nézzük tehát, mik voltak 2013 legjobb játékai, természetesen mi is a kalendárium szerint számítjuk a 2013-as évet.

Legjobb FPS

A legjobb lövöldözős játékok kategóriájában idén igen csak sok játék jelent meg. Év elején debütált a Bioshock Infinite, a Crysis 3, valamint az év második felében jelent meg az Arma 3, a Call of Duty Ghosts és a Battlefield 4 is, melyek katonai, militarista témájú játékok, ezeket senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen többek között teszteltük is az adott produkciókat. A legjobb lövöldözős játék kategóriáját nálunk a Bioshock Infinite zsebelhette be, teszem hozzá teljesen megérdemelten. Íme tehát a győztes:

Legjobb TPS

A legjobb külső nézetes, harmadik személyű, váll fölötti lövöldözős játékokból idén jelent meg a szinte messiásként várt Grand Theft Auto 5, ami a szavazatok többsége alapján méltón el is nyerte az év legjobb TPS díját. A jelöltek között volt az ingyenesen játszható Warframe és a Saint Row 4is, amikre egy-egy szavazat érkezett. A kategóriában még tiszteletét tette a Dead Space 3, a Splinter Cell Blacklist, a Resident Evil 6 és a Deadpool. Jöjjön tehát a győztes:

Legjobb külső nézetes akciójáték

A legjobb külső nézetes játékok terén kevés cím indulhatott a 2013-as naptári évet figyelembe véve. Év elején jelent meg a Capcom gondozásában az újragondolt Devil May Cry, majd ezután igen sokat kellett várnunk a Splinter Cell: Blacklist, GTA 5, a Batman Arkham Origins és az Assassin’s Creed 4 megjelenésre. Utóbbi három cím az év utolsó felében debütált, amelyek könnyen pályázhattak eme kategória megnyerésére. Ezek ugye mind-mind külső nézetes játékok és ezt a nagy csatát végül a Devil May Cry nyerte meg, melyről szintén olvashattok teszt-bemutatót az oldalunkon. Külön megdicsérendő a játék, hogy január óta tudta tartani a frontot, legalábbis a HunGamer-nél. Íme tehát a győztes:

Legjobb RPG

Nagy megdöbbenésünkre az idei évben egyetlen egy említésre méltó RPG játék sem jelent meg. Ez azért elég szomorú, főleg annak függvényében, hogy a kiadók csak úgy szórják a játékokat kifelé, hogy már azt sem tudjuk mivel játsszunk. Bár az évben jelentek meg keleti stílusú RPG-k, mint pl. a Ni No Kuni, ami elég sok nyugati gamer rétegnek tetszett is. De összességében elmondható róla, hogy meglehetősen no name játékról van szó a mi szemszögünkből. Így jelölni ezeket a címeket nem tudtuk.

Legjobb hack and slash

Az idei év kevés hack and slash játékot termelt. A felhozatalt ugyan tudta erősíteni a magyar fejlesztésű Van Helsing, a PC-re megjelent Brutal Legend (ami évekkel ezelőtt megjelent konzolokra), a DmC vagy az ingyenesen játszható Marvel Heroes és Path of Exile. A kis csatát végül az utóbbi termék zsebelhette be, hiszen a fejlődési skill fa tökéltessége már önmagáért beszél, részletes és még sorolhatnánk a több pozitív jellegű dicsérő szavakat rá. A szavazásnál figyelembe vettük azt is, hogy teljesen ingyenes a játék. Íme a győztes: