Skip to content

BROFORCE – ELŐZETES

Adrenalinbomba 150 MB-ban…
Manapság, amikor az elképzelhetetlenül nagy költségvetésű játékok nemritkán GB-ok tucatjait falják fel a meghajtón, szinte hihetetlennek tűnik, hogy 150 MB mögé bújik meg egy olyan játék, ami konstans vigyorral az arcodon a képernyő elé szegez. Pedig a Broforce, a Free Lives Games vérpermetes akciójátéka ekkora területet szakít ki a HDD-ből, nagyjából annyit, mint egy zenealbum. Észrevétlenül húzódik meg a megaprodukciók között, sokukat mégis térdre kényszeríti. Mert a Broforce jó. Mi az hogy!

A VHS korszak izmoktól dagadozó, erektől lüktető, klasszikus egymondatosoktól felejthetetlen akcióhősei térnek vissza, “enyhén” pixelesített reinkarnációban, hogy úgy osszák az áldást, mint régen. A Broforce – már a címe is elképesztően király! – egy 2D-s megyek és lövök akciójáték, ahol a cél a rövid, de velős pályák végére érni, felkapaszkodni az érkező helikopterből kilógatott kötéllétrára – get to the choppa! -, és győzedelmes gitárszóló közepette elrepülni a naplementébe.

Útközben zsoldosokat teszünk el láb alól, pusztítjuk a környezetet, romboljuk a pályát, és társainkat mentjük meg, ami a Broforce nélkülözhetetlen lovagias aktusa. Minden pályát egy véletlenszerűen kisorsolt bro-val kezdjük, egyetlen bekapott lövés pedig a kudarcot jelenti. Fontos, hogy amint meglátod egy ketrecben senyvedő társad, szabadítsd ki, ezzel átvéve az újabb hős felett az irányítást és egy plusz élettel gazdagodsz. Magyarul, ahány hőst szabadítottál ki a pályán, annyi golyót kaphatsz. Többet nem, akkor próbálkozhatsz újra, de ezek a srácok nem ismerik a vereség fogalmát.

A Broforce egy nagyon egyszerű, mégis tökéletesen elegendőnek bizonyuló és roppant szórakoztató játékmenetet követ. Ahogy említettem, az egyik tesóval indulsz, a többieket ki kell szabadítani. Minden nehézfiú megadott számú mentőakció után válik elérhetővé, utána ugyanúgy kisorsolhatja a gép, mint a többieket. Nem célozhatsz bárhová, csak magad elé. Azaz a fejed fölött lévő ellenségekhez fel kell jutni. Nem nagy kihívás, tekintve, hogy a szekvenciák vertikálisan is keresztül-kasul bejárhatók, létrák tucatjai várják, hogy megmászd őket, ráadásul minden karakter alpinistákat megszégyenítő módon mászik fel a legmeredekebb sziklafalon is késének segítségével. A nagy lövöldözésben nemcsak az élőerő, de maga a pálya is semmisül, méghozzá látványosan. Brommando – kitaláljátok, ki ő? – rakétái fejeket és végtagokat szakítanak le, majd kirobbantják a hegy oldalát, tátongó lyukat hagyva maguk után. Ha akarod, arra is továbbmehetsz. Brogyver dinamitjai akár egész csapatok lába alól kaphatják ki a talajt, akik aztán halálukba zuhannak, már ha túlélik a robbanást. A különböző pontokon található bizonyos játékelemek szintén hozzájárulnak a dicsőséges pusztításhoz. A robbanó hordók tonnányi földet relokalizálnak, a rakéták megindulnak és takaros féregjáratot fúrnak. A darazsaktól hemzsegő kasba elég pár lövés és kis szerencsével pont egy szerencsétlen fejére esik. Megvadult lakói aztán a közelben kolbászoló katonáknak intézik biztosításai panaszaikat.

Nagy-nagy értékkel bírt gyerekkorom hőseinek szerepeltetése, akik szerencsére nemcsak nevükben és küllemükben térnek el egymástól. Mindenkinek saját, különböző harcmodorra kényszerítő arzenáljuk van, amivel alapvetően megváltozhat a játékstílusod. B.A. Broracus egy csinos lángszóróval nyomul, mindent felperzselve maga előtt, de ehhez közel kell nyomulnia az ellenséghez. Snake Broskin mesterlövészpuskájával már jóval nagyobb távolságból arat. Brade egyetlen fegyvere a kétélű katana, ami a test-test elleni küzdelem minden kockázatát magában hordozza, de fölösleges aggódni, én nagyobb csoportokba belerobbanva végtagszüretet tartottam.

Hektószámra fröcsög a vér, minden összeomlik, a zsoldosok sikonganak, a háttérben zúzzák a metált, nekem pedig fel se tűnik, hogy egy Early Acces játék előtt szorongatom a kontrollert – nekem a jó öreg vezetékes 360 irányító vált be, de természetesen a billentyűzet és az egér kettőse is hálás a pergő ujjakért. A Broforce egyszerre hajszol bele a leghajmeresztőbb leszámolásokba és javasolja, hogy gondold át, mire is képes az éppen az irányításod alatt álló Bro. És ezt akár a haverokkal együtt is megteheted. Csak így mellékesen.