Skip to content

LEAGUE OF LEGENDS – TESZT

Teszteltük a világ egyik legismertebb MOBA játékát…

Ha követitek rendszeresen a tesztjeinket, ahogy jó gamerhez illik, akkor olvashattatok már pár MOBA játékról, méghozzá a nevesebbek közül, mint a Dota 2, vagy a SMITE. A műfaj nagyon közkedvelt a játékosok körében, hiszen egyszerű megtanulni a játék mechanikáját, mégis nagyon nehéz a mesterévé válni. Mindemellett persze sokat számít a játék hangulata is, amit a fejlesztők a kidolgozott karakterekkel, háttér sztorikkal, látvánnyal és egyéb elemekkel biztosítanak. A SMITE telitalálat volt, hiszen a mítoszok jól ismert karaktereit elevenítette meg egy természetfeletti csatatéren. Ha körbekérdeznénk a játékosokat, hogy sorolják fel a három leghíresebb és legjobb MOBA játékot, akkor a Dota 2 és a SMITE ott szerepelne, ezekről már beszéltünk is. De még nem ejtettünk szót a harmadik dobogósról, így hát itt az idő, hogy bemutassuk nektek a League of Legends-t. Bizonyára a legtöbben már ismerik, de aki nem, annak itt a tökéletes lehetőség, hogy betekintést nyerjen az egyik legismertebb, legjobb MOBA játékba. Nemrég a játék magyar lokalizációt is kapott, és még egy nyitó ünnepségre is elmehettek a rajongók, mely egy nagyszabású hazai bajnokság döntőjét is magába foglalta. Már több éve tündököl a játék, és bővül a közösség, de a League of Legends folyamatosan fejlődik, és most jutott el arra a szintre, hogy aki két-három éve játszott vele és most visszanéz, az nem fog a játékra ismerni. Kezdjük hát…

Köszöntelek, Idéző

A League of Legends legislegnagyobb erőssége szerény véleményem szerint a háttér sztori, és a világ. Az eredeti körítés egy csöppnyit lagymatag volt, de mára az új karaktereknek és finomítgatásoknak hála egészen komoly, sokrétű világ épült fel, melynek a neve Runaterra. Az események helyszíne a bolygó legnagyobb ismert kontinense, Valoran, ami háborúkkal teli történelemre tekint vissza, köztük is a legfrissebb, és egyben legpusztítóbb kor ért véget, a Rúna Háború. A mágikus csaták hatására a kontinens déli része szinte teljesen tönkrement, mágiával fertőzött sivataggá változtatva az egykor virágzó földeket. A háborút örökké vívó Noxus, Demacia, Freljord és Ionia talán még mindig folytatta volna a pusztítást, ha nem lép közbe a titokzatos Háború Intézménye, és annak Idéző Mesterei, hogy megálljt parancsoljanak a viszálynak. Félelmetesen nagy erejük láttán a birodalmak fejet hajtottak a független mágus rendnek, és beelegyeztek az igazság szolgáltatás új formájába: A Bajnokok Ligájába. Minden birodalom elküldte legnagyobb becsben tartott harcosait, hogy az Idéző Mesterek irányításával küzdjenek meg az erre kialakított arénákban, és csatáik nem csak a köznép szórakoztatását, de bizonyos politikai, vallási és erkölcsi viták elintézésében is segített. Ahogy a liga egyre népszerűbb lett, újabb és újabb bajnokok kerültek be a birodalmak képviselésére, csatlakozott a játékhoz több kisebb nép is, az Idézők behívtak játékba más legendás harcosokat és lényeket is, de olyan harcosok is megjelentek, melyeket csak a ligában lehet irányítani, míg másutt a világban borzalmas veszélyt jelentenek. Az Idéző Mesterek maguk a játékosok, akik helyet foglalnak egy hely mélyébe rejtett templom csarnokában, és varázsgömbjeiken keresztül veszik át az irányítást a hősök felett, hogy megvívják csatáikat az igazságért, vagy a hatalomért.

Ahogy bővült a Liga repertoárja, úgy bővült a világ és a háttér sztori, új népek és államok kerültek elő, mint például a kalózok által lakott Bilgewater, a tudomány alapú Piltover, a szintén tudományra épülő, de sokkal ártalmasabb Zaun, és így tovább. Megnyílt a világok közt elterülő sötét dimenzió, a Void, ahonnan félelmetes szörnyetegek lépnek elő, a tengeren túlról pedig az élőholtak által uralt Árny Szigetekről érkeznek természetfeletti lények. Vannak írások és infók a világ ezen részeiről, de a legtöbbet a karakterek történetéből tudhatunk meg, melyek egyre részletesebbek, és stílushűbbek lesznek. Régen nem nagyon foglalkoztak a karakterek világban elfoglalt helyével, egyszerűen csak ki lettek találva, és be lettek dobva a mélyvízbe, de manapság már úgy jelennek meg az új szereplők, hogy van létjogosultságuk a világban, a hangulatuk nem csak a karaktert, de a világot is meghatározzák. Az új hősökhöz alkotott bemutatók, videók, vagy képregények mind bővítik az ismereteinket a már ismert helyekről és eseményekről, ilyenre pedig kevés példa van MOBA körökben.

Régebben egy új karakterhez kaptunk egy színesítő sztorit, vagy képregény oldalt, ma már komplett animációs bemutatóval kedveskednek a fejlesztők. Láttunk már király dolgokat, de az, hogy minden karakterhez jár videó, saját zene, és néha akár több is, az nagyon csábító az érdeklődőknek, a veteránoknak pedig minden alkalommal kellemes meglepetés. Furcsa, amikor még azt sem tudjuk, hogy milyen típusú karakter lesz a következő, mit fog csinálni, és tudunk e majd vele játszani, de a bemutatkozó videóját látva azonnal beleszeretünk, és mindenképp meg akarjuk vásárolni.

A háttér fontos, de játéktechnikailag természetesen nincs funkciója. A lényeg a karakterek képességeiben rejlik, és itt a League of Legends különösen jól teljesít. Minden MOBA arra törekszik, hogy minél több, minél többfélébb karaktert szolgáltasson a játékosoknak, de bizonyos kiegyensúlyozatlanságok, vagy túlzások miatt beleesnek abba a csapdába, hogy egyes karakterekkel nem szeretnek játszani, vagy más karaktereket túlzottan sokan játszanak. Erre a legjobb példa a Dota 2, ahol van olyan karakter, amivel 100 emberből egy ha játszik, és az is dacból, míg van olyan karakter, akit ha meglátunk ellenünk a pályán, eldobhatjuk az egeret és a billentyűzetet, mert ha vért izzadunk, akkor se fogunk nyerni. De más játékokban is felfedezhető ez a jelenség, ellenben a LoL-ban ilyen egyáltalán nincs, vagy csak nagyon nagyon ritka. Nincs igazán olyan karakter, akivel ne érné meg játszani, nincs olyan hős, aki ne lenne hasznos, és olyan karakter sincs, aki a puszta jelenlétével képes eldönteni egy meccset.

Ha nem is a képességei miatt, akkor magáért a karakter személyiségéért megéri foglalkozni vele. Mint említettem, a világ és a sztori elég jól ki van dolgozva, a karakterek pedig a megjelenésükkel és viselkedésükkel is jelentősen hozzátesznek az élményhez és a hangulathoz. Minden megszólalásuk, még a képességeik is kötik őket a származásukhoz, sztorijukhoz, vagy személyiségükhöz. A hősök tudnak viccelődni, fenyegetőzni, táncolni, vagy csak simán belenevethetünk az ellenfél arcába, de manapság már egyre több karakter lép automatikusan interakcióba olyan hősökkel, melyekkel közös történetben, vagy származásban osztoznak. Ez óriási mértékben növeli a hangulatot, és eleve elismerésre méltó teljesítmény, hogy a játékosok elsősorban a karakterek személyisége miatt rajong értük, semmint a képességeikért. Az pedig, hogy egy játékban vannak szerethető karakterek, az más műfajú játékoknál sem feltétlen gyakori. A hősök feloldhatóak a meccsekért kapott valutából is, vagy akár a zsebünkbe is nyúlhatunk, hogy feloldjuk őket. Bár vannak, akik sírnak az miatt, hogy a karaktereket meg kell venni, de a sírás ott bukik meg, hogy a szorgos és hű játékosoknak semmiféle akadály nem áll az útjukba, hogy feloldják szép lassan az összes hőst. Ráadásul ez a fejlődésünk ütemét is jól szabályozza, hisz ha össze akarjuk gyűjteni a pontokat egy új karakterhez, előbb egy másik, ingyenes, vagy kipróbálható hőssel kell gyakorolnunk, és fejlődnünk. Mire elérjük, hogy a készletünkben több hős legyen, addigra már kiismerjük valamennyit, kipróbáljuk magunkat minden ösvényen, és lesz vajmi sejtésünk arról, hogy hogyan kell játszani.

Pentakill!!!

A LoL-ban, mint minden MOBA-ban négy útvonalat különböztetünk meg, Felső ösvény, Közép ösvény, Alsó ösvény, és Dzsungel. Karakterekből is találunk Harcost, Mágust, Támogatót, Tankot, Orgyilkost, és az egyes karakter osztályoknak megvan a maga helye a pályán. Teszem azt, Felső ösvényre általában valami tankosabb karakter megy, vagy egy ügyes mágus, esetleg orgyilkos. Középső ösvényre szinte minden esetben mágust visznek, alsó ösvényen pedig rendszerint a harcos-támogató felállás az alap. Nincs sehol megírva, hogy melyik karakter osztály hova mehet, de a játékosok tapasztalatai szerint dől el, hogy ki hol hasznos igazán. Egy jó csapattal igazából bárki mehet bárhová, ugyanis a karakterek többnyire testre szabhatóak a játékbeli tárgyak segítségével.

Egy karakter alap értékei közt megtaláljuk a támadó értéket, a mágikus erőt, sebességet, fizikai és mágikus védelmet, támadó sebességet, stb. A játékbeli tárgyak ezeket az értékeket befolyásolják, valamint plusz értékekkel is elláthatnak bennünket. A játék felajánl minden karakterhez egy előre beállított tárgy összeállítást, de ez csak egy tanácsolt készlet, senkinek nem kötelező követnie, és építheti úgy a karakterét, ahogy szeretné. Rengeteg lehetőség rejlik a tárgyak megfelelő kiválasztásában, ésszerű keretek között. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan karakterek, melyek például csak és kizárólag mágikus sebzést képesek kiosztani, tehát nekik teljesen felesleges fizikai sebzésre építeni. Vannak karakterek, melyeknek az a feladatuk, hogy nagy sebzést osszanak ki rövid időn belül, tehát őket igen nagy pazarlás lenne tankosra építeni. Vannak olyan tárgy összeállítások, melyek egyszerűen nem működhetnek bizonyos karakterrel, míg előfordulhat olyan eset is, mikor egy hőst megéri többféleképpen építeni. A döntés igazából rajtunk áll, csak meg kell felelnünk a csapat, és a meccs eseményeinek elvárásainak.

De nem csak a játékbeli tárgyakkal építhetünk karaktert, ugyanis játékon kívül találunk még Idéző varázslatokat, rúnákat és készség pontokat, melyekkel tovább alakíthatjuk igényeink szerint a játékstílusunkat. A rúnák a meccseken összeszedhető pontokba kerülnek, és jelentős érték változásokat eszközölhetünk velük, akár harcmódra leosztva. A készség pontokkal tovább növelhetünk egyes értékeket, vagy új hatásokat érhetünk el. Az Idéző varázslatok a karakter saját képesség tárán felüli két varázslatot jelenti, melyekkel gyógyíthatunk, gyorsíthatunk, odébb teleportálhatunk, és így tovább. A megfelelő rúnák, talentek összeállítása is lehet a hatékonyságunk kulcsa, de mivel itt sincs etalon összeállítás, így ránk van bízva, hogy milyen készlettel indulunk csatába.

Szóval van egy karakterünk, melynek saját előtörténete, hangulata, személyisége van. De hogy is zajlik egy LoL meccs? Pont úgy, ahogy bármelyik MOBA-ban. De tegyük fel, hogy Te, kedves olvasó még nem játszottál ilyen játékkal, így itt egy kis gyors magyarázat. Minden csapatnak van egy bázisa, melyen egy központi épület, három egység gyártó, és jópár torony található. A pályán a három útvonalon minden csapat részéről két-két torony található, ezeket kell lerombolni, hogy előrébb toljuk a frontot az ellenség bázisa felé. A győzelem kulcsa az ellenfél főépületének lerombolása, melyet legalább egy útvonal teljes kitakarításával, az egységgyártók megsemmisítésével, és az ellenséges játékosok legyőzésével érhetünk el. A játék kezdetekor mindkét fél bázisáról megindulnak a kis minionok, akiket pénzért leölhetünk, valamint a segítségükkel nyomulhatunk előre. A dzsungel, mely az útvonalak közti területet jelenti, tele van sötét zugokkal és leölhető szörnyekkel, melyekért pénzt, és esetekben érték növelő erőt kapunk. Minden útvonalon ádáz harc folyik, a dzsungeles pedig igyekszik mindenkinek segíteni. A leölt minionokért, a ledöntött tornyokért, és a megölt játékosokért kapott pénzből építjük a karaktert, aki egyre erősebb lesz, szinteket lép, melyekért új képességeket, és a már meglévő képességek feljavítására kapunk lehetőséget. A csapatnak szorosan együtt kell dolgoznia, ha nyerni akar, máshogy nem megy. És igazából itt leledzik a League of Legends egyetlen jelentős negatívuma, de erről majd később.

Bár ezzel az 5-5 elleni meccsel is el lehet lenni nagyon sokáig, a LoL-ban több játékmód is található. A klasszikus 3v3 és 1v1 mellett találunk még pontfoglalós Dominiont, és nagyon szórakoztató ARAM játékmódot, melynek a lényege, hogy egyetlen ösvényből álló pályán csap össze 5-5 játékos, véletlenszerűen kiválasztott karakterekkel. Ezeken felül találunk még bot meccseket, ahol a játék által irányított hősök ellen gyakorolhatunk. A normál játék mellett besorolhatunk a Rangsorolt játékba is, ahova 10 lejátszott meccs után dob be a játék egy rangba. Ez lehet bronz, ezüst, arany, platinum és gyémánt, ezeken belül pedig öt divízióra bontja a játékosokat teljesítmény szerint. Ezekkel a játékmodokkal, és a rangsorolt küzdelmekkel a League of Legends abszolút hosszú távú szórakozás, én speciel 3 éve játszok, barátaim már 5-6 éve, és még egyikünk sem unja. Mi is ennek az oka?